WIJNDOMEIN VALKE VLEUG

VINEYARD AND PREMIUM BOUTIQUE WINERY BY VINETIQ

In Liezele – een rustige deelgemeente van Puurs-Sint-Amands – op de grens van de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant, ligt het indrukwekkende Wijndomein Valke Vleug. Je vindt er een hedendaagse centrale vierkantshoeve en een wijnhuis, totaal in harmonie met de omgeving. Ontsproten uit een typisch Vlaamse boerderij met woonhuis en schuur maar heruitgevonden door de Belgische en internationaal geprezen toparchitect Vincent Van Duysen. Er staan zitbanken en bomen en vanuit verscheidene hoeken heb je een prachtig zicht op de jonge, bruisende wijngaard van 4,5 ha met zo’n 20.000 wijnstokken. Het domein is gelegen in een zandhoudende leemvlakte met een terroir dat zich uitstekend leent tot het telen van druiven van kwaliteit met karakter. Het is tevens de thuisbasis van de online wijnshop Vinetiq, gespecialiseerd in cool climate wijnen.

BELGISCHE WIJNEN IN OPMARS
België is naar Europese normen een klein wijnland met 600 ha aan commerciële wijngaarden. Dit in vergelijking met Frankrijk bijvoorbeeld, waar er 800.000 ha aan wijndomeinen te vinden zijn. In de afgelopen jaren heeft de wijnbouw in België echter een opmerkelijke evolutie meegemaakt waardoor de kwaliteit van de wijnen gevoelig is toegenomen. Er komen elk jaar nieuwe initiatieven en bebouwde hectaren bij, zodat de wijnproductie navenant stijgt. Volgens officiële cijfers werd er in 2022 in totaal 3 miljoen liter Belgische wijn op de markt gebracht. Goed voor 4 miljoen flessen. Opvallend, meer dan de helft van de productie van alle Belgische wijn bestaat uit mousserende wijn. Het overige deel gaat vooral naar stille witte wijn en een kleiner aandeel naar rode wijn.

WIJNBOUW
Hoe begin je nu eigenlijk met de aanleg van een wijngaard? Pieter Raeymaekers, wijnbouwer Valke Vleug: “Wijnbouw is een werk van lange adem en vergt een significant kapitaal. In de ideale wereld begint alles met de reflectie over welke soort wijn je wilt maken en dus ook welke druiven je wilt telen. Maar in de realiteit starten de meeste wijnbouwers na het vinden van een domein met geschikte grond, voldoende groot en die voldoet aan de voorwaarden om te telen. Een gezonde bodem vol beschikbare nutriënten is de basis voor elk domein. Ook de waterhuishouding is van belang zodat de plant net genoeg water krijgt, zowel in droge als natte periodes. Om de wijnrank optimaal te laten presteren, zaaien we een mengsel van wilde kruiden en bloemen tussen de wijnranken. Dit versterkt het ecosysteem en maakt de plant weerbaarder. Zoninval en beschutting tegen weer en wind zijn dan weer andere vereisten. De creatie van de optimale teeltcondities in de toplaag verloopt idealiter op een natuurlijke manier, zonder toevoeging van supplementaire bemesting. Eens de druiven op het oogstpunt zijn gekomen waarbij de suikers, de zuren en de fenolische rijpheid van tannines in de druif goed zitten, dan kan de wijnoogst starten. Nadien begint pas het lange delicate proces van de productie. In de kelders van Valke Vleug gebeurt het. Een selectie jonge wijnen rijpen er op houten vaten van acacia en eik. Andere wijnen komen tot ontwikkeling in de roestvrijstalen tanks. Na botteling blijven de flessen nog wat langer in de kelders tot ze klaar zijn om gedronken te worden.”

PASSIE EN INVESTERING OP LANGE TERMIJN
Wijnbouwers in België zijn meestal lang bezig met hun droom vooraleer ze overgaan tot de aankoop van grond. Eens ze over een domein beschikken, duurt het nog jaren vooraleer de eerste wijn gedronken kan worden. De druivenranken moeten de tijd krijgen om volwassen te worden en de wijn moet voldoende lang rijpen. De ontwikkeling van de identiteit en de smaken van de wijn vergt veel geduld, met vallen en opstaan. Pieter Raeymaekers: “We zijn in 2016 gestart met het aanplanten van de eerste wijnranken en pas zo’n 4 jaar later hebben we de eerste flessen kunnen verkopen. Je moet investeren in kennis, mankracht, infrastructuur voor de productie en de logistiek. Maar ook in marketing en verkoop.” Beginnende wijnmakers moeten op alle vlakken investeren, maar hebben meestal één ding met elkaar gemeen: ze delen een enorm grote passie voor het vak. Ze zijn professioneel, hebben een visie, een gigantische drive en focus.

DRIE VENNOTEN KIEZEN VOOR PREMIUM BOUTIQUE WINERY
Die drive en focus is er zeker bij de drie vennoten van Valke Vleug. Ondernemer Jan Van Lancker kocht in 2016 de vervallen aspergehoeve maar had op dat moment nog geen concrete plannen. Tot hij op een dag Pieter Raeymaekers leerde kennen. Pieter had altijd al een jongensdroom en de passie om ooit zelf wijn te maken. Hij trok trouwens als jonge afgestudeerde ingenieur reeds voor een jaar lang naar Nieuw-Zeeland om kennis en ervaring op te doen in de wijnbouw. Hij volgde nadien nog verscheidene professionele cursussen sommelier en wijnbouw. Sindsdien is alles in een stroomversnelling gekomen. Samen met wijnhandelaar Johan Stoffels lanceerden Jan en Pieter meteen ook Vinetiq, de eerste online “wijnboetiek met eigen touch”, gespecialiseerd in cool climate wijnen. Valke Vleug is vandaag een premium boutique winery, waar naast wijn ook gastronomie, kunst, muziek en architectuur samenvloeien tot een algemene (wijn)beleving voor de bezoeker.

DE VLUCHT VAN DE VALK
De naam “Valke Vleug” is niet zomaar gekozen en verwijst naar het terroir zoals die op de oude kadasterplannen is beschreven. Het is Oudnederlands voor “de vlucht van de valk”. Op het domein staan er twee valkenhutten op palen, waarin valken hun nest bouwen. Valken houden ongedierte zoals muizen en ratten uit de buurt, maar verjagen ook vogels die graag een druif meepikken. Pieter Raeymaekers: “Ze helpen op een natuurlijke manier mee aan de wijnbouw en beschermen zo onze wijngaard. Met wat geluk zie je de valken boven onze wijngaard cirkelen. Jaarlijks krijgen de valken jongen die we laten ringen door Natuurpunt.”

COOL CLIMATE WINES
Cool climate wijnen worden verbouwd in streken die verder van de evenaar liggen, in hoger gelegen gebieden en waar de druiven dus in een koelere omgeving worden geteeld. Het koele milieu maakt het voor de druiven moeilijker om te rijpen, maar geeft de vrucht tegelijkertijd een eigen identiteit en smaak mee. Pieter Raeymaekers: “Cool things happen on the edge. Een wijnstok kan tegen een stootje en geeft betere druiven als er uitdaging is. Gecombineerd met vakmanschap kunnen in cool climate regio’s mirakels ontstaan die men elders niet vindt. Want uitzonderlijke omstandigheden creëren uitzonderlijke wijnen.” Het gaat meestal over witte wijnen met een hogere zuurtegraad, een verfrissende afdronk en lager alcoholpercentage. Ze zijn steeds succesvoller in de gastronomie, want restaurantbezoekers blijken met de tijd steeds gevoeliger te worden voor het alcoholgehalte in de dranken. De cool climate wijnen zijn lichter, minder bombastisch, hebben fraîcheur en lenen zich tot allerlei vernieuwende en frisse gerechten. Omdat de wijnen lichter zijn en minder alcohol bevatten, zijn wijnliefhebbers dan ook sneller bereid om meerdere variëteiten te proeven.

DUURZAAMHEID
Op wijndomein Valke Vleug staan de natuur en duurzaamheid centraal. Pieter Raeymaekers: “Duurzaamheid is bij ons geen hol begrip. Wij hanteren de principes van de regeneratieve of herstellende landbouw. Een duurzame vorm waarbij de natuur zichzelf geleidelijk herstelt. Intensieve landbouw heeft de maatschappij erg vooruit geholpen, maar blijkt steeds meer op zijn limieten te botsen. We willen de natuur een kans geven om terug een evenwicht te vinden en dat doen we door alles begroeid te houden en zo weinig mogelijk te maaien. Daarnaast planten we bewust bomen, hagen en kruidenstroken aan. We laten de bodem onaangeroerd en integreren dieren en zelfgemaakte compost in ons systeem. Zo kregen we afgelopen winter voor de eerste keer bezoek van een honderdtal schapen. Die konden zich gedurende enkele weken te goed doen aan al het lekkers dat onder en tussen onze wijnranken groeit. Op die manier konden we onze tractor wat langer op stal houden, onze bodem werd ‘gemasseerd’ door de hoefjes van de schapen en de plantnutriënten werden direct teruggegeven aan de bodem.”

VALKE VLEUG – WAAR ARCHITECTUUR, KUNST EN NATUUR SAMENKOMEN
Architect Vincent Van Duysen kreeg carte blanche bij het ontwerp van de constructies, maar koos om te vertrekken vanuit de Vlaamse boerderij en het concept van de vierkantshoeve. Het werden sobere volumes, opgebouwd uit lokale aardse materialen die de wijngaarden weerspiegelen. Beton in een bruine kleur is de basis, het fundament van de gebouwen. Het donker hout verwijst naar de structuren in houten schuren. De aandacht van Van Duysen gaat uit naar een puurheid en eenvoud in esthetiek. De Vlaamse traditie werd gerespecteerd, maar wel op een hedendaagse manier. Naast architect Van Duysen zijn ook andere kunstenaars aan het werk geweest. De Antwerpse designer Daniel De Belder ontwierp eigenhandig monolithische tafels en houten objecten die passen bij het donkere dakgebinte en het interieur van Van Duysen. Kunstwerken komen uit de collectie van Axel Vervoordt. De gekozen stukken getuigen van een kracht en pure schoonheid die de architectuur volledig ondersteunen. Architectuur, kunst en natuur komen in Valke Vleug harmonieus samen.

KOBE DESRAMAULTS EN BRUSSELS PHILHARMONIC
Valke Vleug omvat niet alleen een wijngaard en wijnmakerij, het is ook een bruisende premium locatie waar proeverijen, rondleidingen en wijnbelevingen worden georganiseerd. In een oase van rust krijgen gasten een blik achter de schermen tijdens een unieke privé (wijn)beleving. Wijn blijft het centrale thema, maar op Valke Vleug worden met de regelmaat van de klok speciale gelegenheden georganiseerd voor bedrijven en publiek. Het zijn momenten waar muziek aan bod komt, maar tevens kunst, cultuur, architectuur, gastronomie en zelfs paardensport. Pieter Raeymaekers: “Sterrenchef Kobe Desramaults heeft afgelopen zomer drie weken het beste van zichzelf gegeven voor onze gasten op Valke Vleug. Eerder kookte topchef Viki Geunes van het driesterrenrestaurant Zilte in Antwerpen hier voor honderden genodigden. We organiseren eveneens regelmatig een concert met Brussels Philharmonic of een optreden door topmuzikanten zoals Gabriel Rios en Milow. Bedrijven, organisaties en particulieren kunnen de luxueuze locatie ook boeken voor wijnbelevingen. Land Rover heeft bijvoorbeeld bij ons de vijfde generatie Range Rover voorgesteld. Sergio Herman was de chef van dienst en de wijnen van Valke Vleug kregen een prominente plaats.” Wijndegustaties, culinaire diners met passende wijnen, product of locatie shoots. Het is maar een greep uit de mogelijke persoonlijke en unieke ervaringen die je kan beleven in het wijn(t)huis van Vinetiq.

VINETIQ: FIRST ONLINE WINESHOP SPECIALIZED IN COOL CLIMATE WINES
Vinetiq is de eerste online wijnshop die zich specialiseert in cool climate wijnen van over de hele wereld. Het assortiment van Vinetiq biedt vandaag ongeveer 1000 wijnen aan van 100 veelal kleine en exclusieve wijndomeinen uit de hele wereld. Het zijn wijnen van bij ons maar evenzeer uit Frankrijk (Loire, Champagne, Elzas, Bourgogne tot de Beaujolais), Oostenrijk, Duitsland, Hongarije, Noord-Italië, de flanken van de Etna en aan de Atlantische kust in Portugal en Galicië. Buiten Europa zijn het wijnen uit de koelere gebieden van Australië, Nieuw-Zeeland, Argentinië, Chili, de Verenigde Staten, Canada en Zuid-Afrika. De main focus van Vinetiq ligt op de professionele gastronomie en sommeliers in België en Nederland, maar ook particulieren kunnen er terecht. De wijnen zijn te vinden en te bestellen op de website: www.vinetiq.eu.

EERSTE MOUSSERENDE WIJN EIND 2023
Op Valke Vleug maken ze voornamelijk stille witte wijnen en wordt er hoofdzakelijk gewerkt met Pinot Auxerrois, Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Valke Vleug wijnen ontlenen hun karakter aan het lokale terroir, zijn een vertaling van de persoonlijkheid, gedrevenheid en stijl van Pieter Raeymaekers. Eind november 2023 wordt de eerste mousserende wijn Valke Vleug Brut 2019 gelanceerd, wijn uit het eerste oogstjaar van de wijnbouwer. De wijn zal dan 40 maanden horizontaal “sur lattes” hebben gelegen.

ALEX VERHOEVEN X VALKE VLEUG
Sterrenchef Alex Verhoeven zorgt van 1 december 2023 tot 31 januari 2024 voor een hoogstaande culinaire sfeer met zicht op de wijngaarden. Alex Verhoeven is een beloftevolle chef-kok met 4 horecazaken en een eerste Michelin ster met zijn restaurant “Hert” in Turnhout. Hij is een chef die trouw blijft aan de essentie en kiest voor een pure keuken met respect voor natuur en omgeving, helemaal in lijn met de filosofie van Valke Vleug. Gastronomische gerechten met het nodige rock-‘n-roll gehalte op het bord en met perfect pairende wijnen uit het cool climate assortiment van Vinetiq. Een gedroomd eindejaarsgeschenk voor klanten, medewerkers of belangrijke relaties.

Meer info: www.valkevleug.be & www.vinetiq.eu

TEKST: DOMINIEK SAELENS
FOTO’S: VALKE VLEUG