Pianobubbel doorprikt

Geschreven door Benedikte Van Garsse

De pianomarkt davert op zijn grondvesten en daar zit China voor iets tussen.

Rond het jaar 2008 ontstond in China een ware piano-hype. Miljoenen ouders stuurden hun kinderen op pianoles. Na de schooluren werden de kinderen gedrild in razendsnelle toonladders en technisch perfecte uitvoeringen van sonates van Mozart en studies van Chopin. De muziekscholen schoten als paddestoelen uit de grond en de pianoverkoop floreerde. Op 20 jaar tijd leerden 40 miljoen Chinezen piano spelen.  

De reden? Goede punten in de pianoles verhoogde de kansen van je kind om op een goede universiteit of hogeschoolinstelling te worden toegelaten. De piano werd een statussymbool.  

In het eerste kwartaal van 2020 had China voor het eerst sinds 1978 af te rekenen met een economisch krimp. De COVID-crisis hakte zwaar in op de Chinese economie. 
Vandaag klimt het land moeizaam uit het dal. De groei valt tegen, door een vastgoedcrisis, torenhoge schulden bij lokale overheden, een laag consumentenvertrouwen en tegenvallende beursresultaten.

In 2021 besliste Xi Jinping dat er iets moest gedaan worden aan het groot aantal burn-outs en depressies bij jongeren. De “double reduction” policy (verminderen van huiswerk en naschoolse activiteiten) werd een feit. Goede punten behalen in de pianoles werd als eerste van de puntenlijst geschrapt, gevolgd door de andere buitenschoolse activiteiten. 

De Chinese pianoverkoop kreeg een driedubbele klap te verwerken.

We need to be less optimistic about the Chinese market. We can no longer take ever-growing sales for granted.”
Takuya Nakata – president Yamaha Music Corporation

Hoe erg het precies is, weten maar weinigen. Er is een problematisch gebrek aan transparantie. 
Hierbij toch een poging om een aantal feiten op een rij te zetten.

Volgens een onderzoek van de Suddeutsche Zeitung van 9 februari 2024 daalde de pianoproductie in China razendsnel van 390.000 stuks in 2019 naar 190.000 in 2023. 30% van de 650.000 muziekscholen moesten hun deuren sluiten, 25.000 pianowinkels hebben het faillissement aangevraagd. 

Chinese media maken melding van grote verliezen bij de twee belangrijkste Chinese pianobedrijven, Hailun Piano’s en de Pearl River Group die samen instaan voor 50% van de Chinese pianomarkt. De Pearl River Group zag zijn winst over de eerste drie kwartalen van 2023 dalen met een hallucinante 93%.

 Takuya Nakata, president van de Yamaha Music Corporation zond reeds in November 2023 een eerste waarschuwing uit :”We need to be less optimistic about the Chinese market. We can no longer take ever-growing sales for granted.” De voorspelde 10% groei werd bijgesteld naar een krimp met 10% .

Maar in het Westen zou het grootste slachtoffer wel eens Steinway Musical instruments kunnen worden. 

Met veel tromgeroffel vroeg Steinway Musical Instruments in april 2022 een nieuwe beursnotering aan in New York. Na twee jaar voorbereiding,  oppoetsen van de cijfers en enkele wilde stakingen van de techniekers die niet akkoord gingen met de kostenbesparingen op de werkvloer, wilde de miljardair John Paulson, die in 2013 Steinway kocht voor een half miljard dollar, langs de kassa passeren. Hij hoopte zijn investering op 10 jaar tijd te verdubbelen.

Het 200 paginalang beursrapport staat vol lyrische beschrijvingen over de magnifieke geschiedenis van Steinway&Sons en de fabuleuze Chinese pianomarkt waar Steinway Musical Instruments 70% van zijn omzet haalt. De schitterende “double digit” groeicijfers worden in het rond gestrooid alsof Sinterklaas is gepasseerd.

In alle stilte verdween de geplande beursnotering in mei 2023 van de radar en werd de verkoop stilgelegd. Nu weten we waarom. 

Tot op vandaag slaagt Steinway Musical Instruments er zeer goed in om slecht nieuws uit de media te houden. De cijfers zouden echter dramatisch zijn. Volgens Bloomberg business week van 28 februari zouden de “double digit” groeicijfers “double digit” krimpcijfers geworden zijn. En er zijn hardnekkige geruchten dat Steinway&Sons Hamburg aan een grote ontslagronde is begonnen.

John Paulson  mag zich zorgen maken. De bubbel in de Chinese pianomarkt is doorgeprikt. 

Maar goed, dat kan blijkbaar allemaal wachten. De miljardair heeft het nu even te druk, met een aantal rechtszaken in Puerto Rico wegens grootschalige fraude in vastgoed maar bovenal … met de campagne van Donald Trump, zijn goede vriend. 
En ach, die Hamburgse pianotechniekers in Europa, die zullen wel een andere job vinden zeker?  

————

Ook Radio 1 en VRT hebben het verhaal ondertussen opgepikt.

Lees het artikel op VRT hier
Beluister het interview op Radio 1 hier