Wijnhandel De Brabandere en The Grape 1870 zijn toonaangevend. Ze doen soms op elkaar een beroep en bieden hun stock samen aan op het platform www.bottleadvice.com
Het samengaan van gepassioneerde wijnkenners die thuis zijn in de allerbeste wijndomeinen, levert een fantastische collectie wijnen en veel expertise op. Hun ambitie is om zeer kwalitatieve wijnhuizen te vertegenwoordigen en die aan de klanten aan te bieden.
Carl Gheysen is de bezieler van The Grape 1870. Zijn passie voor wijn begon bij wijlen Catherine Péré-Vergé die zowel in Frankrijk als Argentinië wijngaarden had. Château Le Gay en Château La Violette waren twee topwijnen in haar portefeuille, gelegen op de beste terroirs van Pomerol. Carl Gheysen kon Philippe Lambrecht overtuigen mee te stappen in zijn verhaal. Philippe Lambrecht werd mede-eigenaar van The Grape 1870 BV en is eigenaar van Wijnhandel De Brabandere in Wielsbeke. “De oom van mijn grootvader was de oprichter en gooide al vlug hoge ogen. Ik ben de vierde generatie. Vooral Bordeaux en Bourgogne boeiden me. Ik vind het dan ook heel fijn dat ik de zaak kan verderzetten. We bouwden heel veel kennis op”, zegt Philippe Lambrecht.
Goede bewaring verzekerd
Philippe Lambrecht kon Wijnen Dercor in Moorsele overnemen. In de collectie van Wijnhandel De Brabandere vind je zowat 500.000 flessen topwijnen. Philippe Lambrecht heeft een uitgebreide voorraad van kwaliteitswijnen waar Bordeaux en Bourgonge het grootste deel van uitmaken. Ook kan hij heel wat uitzonderlijke wijnen op dronk aanbieden. Veel klanten zijn daarnaar op zoek, onder meer omdat ze zelf niet de mogelijkheid hebben om jonge wijnen ideaal te bewaren. Carl Gheysen heeft een stock van 300.000 flessen. Bij The Grape 1870 vind je een ruimer assortiment topwijnen uit Italië en meer grootse champagnes, zoals Champagne Philipponat, Clos des Goisses, Champagne Dehours, Champagne Palmer, Champagne Roederer enzomeer.
“We hebben samen dus fysiek heel veel wijn liggen. Dat heeft als grote meerwaarde dat we heel goed weten om welke wijn het gaat en wat er mee gebeurde. Philippe kan verzekeren dat hij bijvoorbeeld dertig jaar geleden een bepaalde wijn kocht en dat die in ideale omstandigheden bewaard werd. Temperatuurschommelingen, licht en droogte spelen een cruciale rol. Zelfs de beste wijn gaat kapot als die niet goed bewaard wordt”, zegt Carl Gheysen.
‘Wine Hunters Since 1870’
De baseline van The Grape 1870 luidt ‘Wine Hunters Since 1870’. Philippe Lambrecht is een gepassioneerd jager. Carl Gheysen is nog een beginneling, maar vindt er veel plezier in om samen met zijn Duitse Staande Korthaar George een handje te helpen. Allebei hebben ze een grote liefde voor het plattelandsleven en de natuur. “De jacht levert vaak een prachtig stukje wild op en daar hoort een lekkere wijn bij. ‘Wine Hunters Since 1870’ verwijst natuurlijk ook naar het ontdekken van klasse wijnen.”
Zeldzaam
Philippe Lambrecht: “Dertig jaar geleden begon ik met de invoer van wijnen van Domaine de la Romanée-Conti. Dat is de meest mythische wijn die er bestaat. De prijzen schommelen van 400 euro tot 6000 euro. Het gaat uiteraard om de allerbeste kwaliteit, maar ook de zeldzaamheid bepaalt mee de prijs. Van bepaalde wijnen zijn er amper 4000 flessen beschikbaar voor de hele wereld. Er is dan ook heel veel vraag naar. De wijn Le Montrachet kost 2000 tot 2500 euro. Het is een witte wijn waarvan er wereldwijd 1400 flessen beschikbaar zijn. De wens van het huis is om deze wijnen alleen te verkopen aan liefhebbers die de wijn ook zullen drinken om ervan te genieten. Sommigen willen de wijn aankopen en dan met winst doorverkopen, dat willen we vermijden. Door mijn jarenlange ervaring kan ik echte liefhebbers wel onderscheiden van wie uit is op geldgewin.”
Schitterende domeinen
Philippe Lambrecht: “Ik voer onder meer wijnen in van L’Eglise Clinet van Denis Durantou. We hebben al veel prachtige wijnen geproefd, maar van Durantou hoorde ik de bedenking dat de beste wijnen voor ons liggen. Er is steeds meer kennis over hoe goede wijnen te maken. Alles evolueert en verandert. Een goede vriend is François Mitjaville, een toonaangevende wijnmaker die bepaalde zaken ook op een andere manier durft te benaderen. Het is een topdomein waarmee we graag uitpakken.” Je vindt bij The Grape 1870 ook wijnen van Domaine Méo-Camuzet, Bodega Vega Sicilia, Domaine Arnaud Baillot, Maison Le Moine. Carl Gheysen heeft ook een voorliefde voor Argentijnse wijnen. “Zo is er Bodega Monteviejo in de Uco-vallei, een domein dat eigendom is van de familie Péré-Vergé waar ik mijn beginjaren doorbracht”, aldus Carl Gheysen.
Terroir
“Het begrip terroir gaat ver. Eerst en vooral speelt de ondergrond een rol. Daarnaast is er de keuze van de druif, de invloed van zon, regen en wind, afwatering etc. Om goede wijn te maken, moet je bovendien talent hebben. De terroir en de druiven kunnen identiek zijn, maar als je door twee personen wijn laat maken, kan de kwaliteit verschillend zijn”, zegt Carl Gheysen. Philippe Lambrecht omschrijft het zo: bij goede wijn speelt de terroir 50% een rol, de zon en goed of slecht weer heeft een aandeel van 25% en de overige 25% hangt af van de wijnmaker. “Je hebt Château La Dominique en Château Cheval Blanc. Er ligt maar een grachtje tussen beide domeinen. Toch kan de wijnmaker van Cheval Blanc van de druiven van La Dominique geen Cheval Blanc maken. De ondergrond van het terrein kan plots veranderen. Heel veel kleine details spelen een rol, maar samen maken ze een groot verschil.”
Eigen domein
Philippe Lambrecht bleef niet alleen actief in de wijnhandel, hij ging ook zelf aan het werk en was niet bang om de sprong te wagen. Hij heeft als co-eigenaar in het Spaanse Catalonië ‘Bodega Mas Alta Priorat’ bijna letterlijk uit de grond gestampt. Momenteel is het een domein van 65 ha. “Via een vriend leerde ik de betere Spaanse wijnen kennen. Hij woont in Priorat, vroeger een rijke wijnstreek, maar kapot gemaakt door het dictatoriale regime van Franco. Ik hoorde altijd dat een slechte grond uitstekende wijn oplevert. Mas Alta begon uit het niets. We kochten in 1999 vijftien hectare ruwe grond, de percelen lagen verspreid. We hebben dus geen domein overgenomen. Kenners vertelden dat we zeven jaar later grote wijn zouden kunnen brengen. We hebben er terrassen aangelegd. Om te kunnen planten moesten we boren, zo hard was de ondergrond. Het gaat om de zogeheten Licorello die zorgt voor een mooie fraîcheur en mineraliteit.”
Microklimaat
Bijzonder ginds is het microklimaat met heel weinig regen. Nu ja, in het begin was het moeilijk. In 2005 regende het een volledig jaar niet, er viel geen druppel. We hadden de jaren ervoor heel veel aangeplant. Bevloeien was onmogelijk, want er was gewoonweg geen water. Toch haalden we mooie resultaten. Onze wijnen kregen zeer hoge scores van Robert Parker, maar die is al enkele jaren uit het circuit verdwenen. De hittegolf van afgelopen zomer zal er voor zorgen dat we wellicht 30% minder wijn zullen hebben dan vorig jaar, maar dat was dan ook een topjaar, het beste dat we ooit hadden. De wortels van de wijnstokken gaan nu tot 20 meter diep en dat is een bescherming.” Carl Gheysen: “Ook in de regio Bordeaux zullen ze wat minder wijn hebben. De geluiden die ik bij Angelus hoor, is dat ze een mooie oogst hadden met een heel goede kwaliteit van de druiven. Die plukten ze iets vroeger dan gewoonlijk. Dus 2022 zal hoogstwaarschijnlijk een mooi wijnjaar worden.”
Frans domein
Phlilippe Lambrecht had de smaak van het maken van wijn te pakken en kwam via Carl Gheysen in contact met Jean-Christophe Meyrou uit de Bordeaux-regio. De man kon een bod uitbrengen op Château Le Rey. Hij werkt samen met de Vietnamees-Chinese investeerder Peter Kwok. “Hier is de kalksteenrots uitzonderlijk. Die is verfrissend, houdt het water goed vast en geeft het rustig weer af als de wijnstokken het nodig hebben. Het domein levert mooie, betaalbare rode wijn op: Les Argileuses en Les Rocheuses die in Bourgogneflessen worden gebotteld. Philippe Lambrecht was in 2021 ‘Belgian wine personality of the year’, iets waar hij fier op is en dat hem veel voldoening geeft. Hij deelt het rijtje winnaars met grote namen zoals Justin Onclin en Carol Duval-Leroy.
Sommeliers
The Grape 1870 richt zich actief naar sommeliers en heeft zelf een topper in huis: Jasper Van Papeghem. Hij heeft twintig jaar lang carrière gemaakt in de horeca, van bistro tot een tweesterrenrestaurant. Hij werkte onder andere in de Hilton Group, Hostellerie L’esco en De Jonkman**. Als sommelier won hij een aantal prestigieuze prijzen waaronder Beste Sommelier van België 2017-2018, de Ruinart Champagne Trophy in 2017 en de beste bierkaart van België (Gault-Millau) 2019. “We werken heel graag samen met sommeliers. Het is fijn als ze langskomen met nieuwe culinaire creaties en willen nagaan welke wijnen er perfect bij passen. Na verloop van tijd bouw je een band op en groeit er loyauteit. Als ze iets bijzonders vragen, zullen we ons daar extra voor inzetten. We leveren graag aan restaurants met dezelfde visie. Ze selecteren met zorg hun ingrediënten om hun klanten het allerbeste te bieden. Dat doen wij met onze wijnen”, zegt Carl Gheysen.
Façon de vivre
“Wijn kan je raken. Het drinken van goede wijn is vaak gekoppeld aan een mooi wijnjaar, aan een bijzonder moment zoals een huwelijk en geboorte. Het leven is een aaneenrijging van mooie momenten die we ons graag herinneren. We hebben heel fijne klanten die ons vertellen hoe ze naar die momenten toe leven en er naar uitkijken. Goede wijn brengt mensen samen, daar zijn we heel trots op.”
Degustaties
Op het einde van het jaar wordt er meer wijn verkocht. The Grape 1870 biedt degustaties en doet dat vaak samen met een domein. Op 19-20 november is er de eindejaardegustatie in Moorsele, op 12-13 december staat Château Angelus in de kijker. Ook online kan je kennismaken met wat The Grape 1870 te bieden heeft. “We merken dat er ook online wijn gekocht wordt. Vaak zijn dat klanten die de wijn kennen, want het gaat soms om grote bedragen. Het vertrouwen is er. Onze website is heel transparant, op die manier maken we een groot verschil”, zegt Carl Gheysen. Leuk om weten: de onderneming ligt in Moorsele op een zichtlocatie langs de E403 tussen Kortrijk, Roeselare, Brugge en de Kust.
Meer info