Terug naar de natuur met een knipoog naar eigentijdse boetiekstijl
Hoe we het ook draaien of keren, de pandemie die ons de afgelopen twee jaar in een wurggreep hield, blijft nazinderen. Home gardening bijvoorbeeld zal nooit meer hetzelfde zijn, daar zijn internationale trendexperts het roerend over eens. In 2022 merken we een terugkeer naar de natuur, een beweging die al langer in de pijplijn zat, maar door de maatregelen naar aanleiding van COVID in een stroomversnelling is gekomen.
Twee hoofdtrends
Organische vormen veroveren vandaag de tuin en gaan hand in hand met kleurrijke(re) plantenkeuzes en hier en daar een stukje al dan niet georchestreerd ‘wild’ in de tuin. Het integreren van elementen uit de boetiekhotelstijl (vuurkorven, buitenkeukens, tv-kamers, …) zorgt dan weer voor een streepje moderniteit. Algemeen onderscheiden trendexperts twee grote stromingen: meer aandacht voor welzijn én de bewuste keuze voor duurzaamheid. Sinds de pandemie zijn tuinen onze vluchtoorden geworden. Bij gebrek aan mogelijkheden om (verre) vakanties te vieren, brengen mensen veel meer tijd door in de eigen omgeving en is de waarde van de tuin als onderdeel van de vrijetijdsbesteding fors toegenomen. De tuin staat voor welzijn in eigen kring en biedt comfort en gezelligheid in onzekere tijden. De extra tijd die we thuis doorbrengen, heeft ons ook in staat gesteld om de planten als nooit tevoren te verzorgen, eigen groenten te kweken en buitenkamers te ontwerpen die een plek bieden om ons terug te trekken. ‘Planeetvriendelijk’ tuinieren wordt een overkoepelend thema in 2022, aangezien tuiniers nieuwe gewoonten proberen aan te nemen die de planeet positief kunnen beïnvloeden. En dat gaat van een toenemende vraag naar bestuifvriendelijke planten tot de vraag naar turfvrije compost. Waar nodig zal er nog steeds gebruik worden gemaakt van snelle oplossingen, maar we werken eraan om tuinen milieuvriendelijk te maken en uit te laten groeien tot een inspirerende plek om te werken en te spelen. Een mooi ontwerp hoeft zowel qua budget als milieu de wereld niet te kosten. We gaan meer naar de natuur kijken voor inspiratie, we gaan leren om de seizoenen te omarmen en we gaan ook leren om meer te genieten en het leven te vieren.
Kleurige tuinen
Experimenteren met kleur is een van de meest opwindende dingen bij het creëren van een beplantingspalet voor de tuin. Gedurfde kleuren van rood, geel, oranje en blauw/paars zullen in 2022 populair worden. De ‘uitbarsting’ van felle kleuren zorgen voor een extra boost van positieve energie. Denk daarbij aan allium (daslook), cosmea (cosmos), salvia, dalhlia’s en fresia’s in de lente/zomer en camelia, chrysant en helleborus in de herfst/winter-periode. Combinaties van gele bloemen met oranje en diepblauw-paars creëert een levendige mix die mooi contrasteert tegen de overvloed aan groen gebladerte. We merken ook een terugkeer van de aster, één van de langst bloeiende vaste planten met bloemenkleuren die varieren van wit, roze en lila tot dieprood en paars, terwijl het bloemhart meestal geel is. Bijkomend voordeel is dat de aster ook luchtzuiverende voordelen heeft en een indicatie is wanneer er verontreinigende stoffen in de buurt zijn. Ook populiar zijn de aloude vergeet-mij-nietjes die de tuin vullen met levendige kleuren van paars en blauw om een opvallend contrast te vormen met de klassieke, natuurlijke materialen.
Opnieuw verwilderen
De natuurlijke tuin met bijvoorbeeld wilde bloemenmengsels wint fors aan belang, maar dat wordt niet door iedereen gezien als een onmisbaar ontwerpelement. Voor veel tuinliefhebbers blijft de eerder strakke esthetiek van een tuin toch de voorkeur wegdragen. Anderzijds kunnen we niet ontkennen dat er veel mensen een tuin willen die eruitziet ‘alsof hij van de natuur is’ in plaats van een duidelijk door de mens ontworpen ruimte. Dit sluit losjes aan bij het idee van de wabi-sabituin, waarbij een grotere focus ligt op natuurlijke materialen, rijk aan textuur en neutraal (aards) van kleur. We accepteren de schoonheid van het ‘imperfecte’ en de steeds veranderende aard van materialen zoals steen en hout en de planten zelf, en wijken meer en meer af van de strakke, onberispelijke uitstraling die ook en vooral rigide stadstuinen kenmerkt.
Hedendaagse waterpartijen
Ook waterpartijen treden naar voor in 2022. Waterornamenten zijn op weg om de meest populaire decoratieve functie te worden. Met de nadruk op modernere ontwerpen. De keuze voor meer water heeft ook een functioneel doel. De trend van ‘xeriscaping’ – dat zijn waterzuinige tuinen die de behoefte aan besproeing en irrigatie minimaliseren – zet zich door omdat tuinliefhebbers zich voorbereiden op veranderende klimaten. Slim ontworpen waterpartijen zien er niet alleen stijlvol uit, ze kunnen ook dienen als watervoorraad voor irrigatie en bewatering van planten. Daarnaast zullen mediterraan geïnspireerde fonteinen met witgekalkte achtergronden om de waterpartij te accentueren en een oase van rust te creëren populair zijn. Zachtstromende beekjes versterken de welzijnsvoordelen die tuinen kunnen bieden. Een ander gevolg van het veranderende klimaat is de toenemende interesse voor droogte-tolerante planten. Kwekers experimenteren vandaag volop met planten uit warmere klimaten. Om alternatieve plantpaletten te creëren, onderzoeken ze ook of bepaalde soorten kunnen worden gemengd met de meer traditionele (inlandse) keuzes.
Herfstplanten
Een minder evidente trend die in Groot-Brittannië opduikt, zijn verwelkende herfstplanten. Die evolutie past in het streven om de magie van de natuur haar werk te laten doen en door elke afzonderlijke kleurvariatie te appreciëren voordat we stervende planten verwijderen. Hosta’s (hartlelie) en pioenrozen zijn daar prima voor geschikt. De ietwat vreemd overkomende trend zal volgens experts ook doorsijpelen in het tuinontwerp. Verder zullen wintertuinen volgend jaar dominant zijn, waarbij ontwerpers de eenvoud van de skeletvorm van loofbomen en de kale grond in afwachting van de wonderen van de lente omarmen.
Hazelnoot en rotan
Aangezien de focus dit jaar op natuurlijke producten ligt, kunnen we ook tuinstructuren verwachten die gemaakt zijn van organische materialen om hekken en borders te bouwen. Op die manier creëer je een natuurlijke achtergrond die de kleurrijke planten perfect omlijst. De sterkst groeiende trend in tuindecoratie zijn de producten van hazelaar, maar ook de vraag naar rotan neemt toe, vooral als afboording voor plantenborders en in de vorm van privacyschermen.
Ecologische voetafdruk in de tuin
Het verminderen van onze ecologische voetafdruk is al enkele jaren een maatschappelijke evolutie. En dat zet zich verder in de tuin. We worden gedreven door een groter bewustzijn van de klimaatsituatie die de mensheid heeft gecreëerd. Dat zal ervoor zorgen dat mensen hun eigen bloemen gaan kweken en ook de moestuin een comeback maakt. Herbloeiende planten zoals alstromeria, kosmos, dahlia’s en zinnia genieten de voorkeur vanwege hun groeigemak en betrouwbaarheid tijdens de zomermaanden, terwijl lamsoor en vaste platen dienen als gedroogde decoratie voor winterse taferelen. Het toegenomen bewustzijn van de ecologische voetafdruk betekent dat de nadruk zal komen te liggen op lokaal geproduceerde materialen, planten en producten. En dan zijn er ook nog de fors stijgende brandstofprijzen, waardoor het importeren van bloemen en planten uit verre oorden lang niet meer zo evident is.
Zelf kweken
Geen verrassende trend, maar de ‘grow your own’-beweging zal in 2022 aan kracht blijven winnen. Mensen willen niet alleen dat hun kinderen leren waar voedsel vandaan komt, maar streven er ook naar om zelf lokale biologische groenten duurzaam te verbouwen. Precies daarom zien we een toenemende vraag naar lokale groenten, fruitstruiken en fruitbomen naast een fors stijgende vraag naar mini-serres voor binnen en buiten. Veel van die kleine ‘kweekhuizen’ bieden een complete oplossing met beschutting, licht en warmte voor de planten, zodat je het hele jaar door kunt kweken tegen een fractie van de kosten (en ruimte) van een grote kas.
Balkontuinen
Niet iedereen heft een grote buitenruimte ter beschikking. Ook mensen met een kleine (stads)tuin of een balkon willen thuis genieten van de natuur. Dat vergt uiteraard enige creativiteit, maar we zien dat de vraag naar stapelbare planten, hangplanten, trapsgewijze bloembakken en zelfs kleine heggen om aparte tuinbalkonzones te maken, er zeker is. Sommige mensen opteren zelfs voor een rotstuin(tje) op hun balkon.
Recycleren en hergebruiken
Recycling en upcycling is niet nieuw, maar duurzaamheid wordt steeds belangrijker in tuinontwerp. We kunnen allemaal ons steentje bijdragen door bestaande elementen in een tuin te upcyclen in plaats van naar het containerpark te brengen. Oude (tuin)meubels of ornamenten geven karakter aan de tuin. Zelfs in een eigentijdse omgeving is iets ouds als tegenwicht prachtig om te zien.
All-weather gardening
Genieten van de tuin in alle weersomstandigheden? Twee jaar geleden zou dat in een trendartikel niet eens ter sprake zijn gekomen, maar de verkoopspieken in de wereld van de tuinhuisjes en overkappingen tijdens de periodes van lockdowns en andere (reis)beperkingen, en de daaropvolgende tekorten aan tuinmeubilair, suggereren dat die trend zal aanhouden. De afgelopen twee jaar hebben huishoudens hun tuinen (hoe groot of klein ook) omgetoverd tot gezellige buitenruimtes met aparte zones om te eten en te ontspannen. Van lente tot winter en van dag tot nacht, de tuin wordt in alle weersomstandigheden gebruikt. Dat slaat zowel op de beste planten om het hele jaar door kleur te creëren als een geïmproviseerde buitenbioscoop, een bar om te genieten van cocktails met vrienden en familie, of een mooi houten bijgebouw als ultieme chill zone.
Luxury gardening
De pandemie heeft geleid tot meer ‘staycations’. Als gevolg daarvan is de focus verlegd naar het hebben van de luxe, waar je normaal gesproken op vakantie van zou genieten, in de eigen tuin. Zwembaden, in het bijzonder natuurlijke zwemvijvers, maken intergraal deel uit van deze luxetrend. We merken in de optiek ook een groeiende trend richting ‘boetiekhotelstijl’ met een duidelijke toename van mensen die vragen naar zwembaden, buitenkeukens, vuurkorven, buitenkachels en tuinverlichting, maar ook experimenteren met entertainmentfuncties zoals tv’s en geluidssystemen.