Ongekende culinaire mogelijkheden met Big Green Egg

De fijnste en eerlijkste smaken die de natuur te bieden heeft

Professionele gastronomen spreken vol lof over de uitzonderlijke smaken van gerechten die bereid worden in de Big Green Egg. “Ook op het thuisfront ontdekken steeds meer liefhebbers de talrijke voordelen van onze toestellen”, vertelt Kris Vandorpe, zaakvoerder van Big Green Egg Belgium & Luxemburg. “Een Big Green Egg betekent niet alleen kwaliteit en duurzaamheid, maar ook en vooral genieten van de fijnste en eerlijkste smaken die onze natuur ons te bieden heeft.”

Oude Japanse traditie

Topchefs weten het al langer: door de beste producten op de EGG te garen krijgen ze een extra, zeer bijzonder en alom gewaardeerd smaakaccent. Bovendien draagt koken op deze toestellen bij aan de kwaliteit van leven. De Big Green Egg maakt het immers perfect mogelijk om gezond en verantwoord te koken. Ook in de VS weten ze dat al veel langer dan vandaag. Amerikaanse soldaten lagen immers aan de basis van het ondertussen wereldwijd bekende ‘Big Green Egg’-concept. “Het idee achter de Big Green Egg dateert van eeuwen terug in de tijd”, schetst Kris het verhaal. “Ruim 3.000 jaar geleden werd er in Oost-Azië al gekookt op houtgestookte kleiovens. Japanners ontdekten daar de voorgangers van de Big Green Egg en noemden de ronde kleiovens liefkozend ‘kamado’, wat oven of haard betekent. De bal (of het ei) ging pas echt aan het rollen toen in de jaren 1950 in Japan gelegerde Amerikanen proefden hoe smaakvol en sappig de gerechten waren die de Japanners in de kamado bereidden. Toen ze terug naar huis gingen, namen velen een kamado mee als souvenir om ook het thuisfront mee laten genieten. In 1974 richtte Ed Fisher ‘Big Green Egg’ op in het Amerikaanse Atlanta, Georgia en begon met het importeren van Japanse en Chinese kamado’s. De hele Amerikaanse bevolking kreeg nu de mogelijkheid om een kamado aan te schaffen. Met succes, want na verloop van tijd besloot het bedrijf het eeuwenoude model volgens hedendaagse kennis, productietechnieken en innovatieve materialen verder te perfectioneren. Aan het originele concept van ‘low & slow’ cooking met houtskool in een gesloten omgeving – je kunt dat proces vergelijken met de tajine uit de Berberse keuken – voegden de ingenieurs het element ‘hot & fast’ toe. De toevoeging van een rooster maakte voortaan ook grillen en bakken mogelijk.”

Het hitteschild van de NASA

De huidige generatie Big Green Eggs zijn het resultaat van de combinatie van oude wijsheid en innovatieve technologie. Het meest opvallende – en unieke! – element is de keramiek van de Big Green Egg. “Een industriële ingenieur bedacht dat de keramische tegels van een door de NASA ontwikkeld hitteschild ook toepasbaar konden zijn op de kamado. Er werd een samenwerkingsakkoord gesloten met de bekende luchtvaartorganisatie om de hoogwaardige, hittebestendige keramiek om te zetten in de keramische ‘mantel’ die de Big Green Egg-toestellen omvormde tot de bijzondere, volwaardige buitenkooktoestellen van vandaag. En we mogen met recht en reden ‘unieke’ toestellen zeggen, want velen kopiëren de vorm van onze Eggs, maar beschikken niet over de zeer hoogwaardige keramiek. Het bakproces dat de extreme hardheid bepaalt, duurt niet minder dan vier dagen! Dat resulteert in de sterk isolerende eigenschappen en een bijzonder hoge weerstand tegen extreme temperaturen en temperatuurschommelingen.”

Optimale temperatuurbeheersing

De keramische elementen maken de toestellen robuust, maar belangrijker is dat ze de warmte weerkaatsen. “Gecombineerd met de specifieke vorm van de Big Green Egg ontstaat er een perfecte luchtcirculatie, waardoor voedsel op de gewenste temperatuur gelijkmatig gaart. Die stralingswarmte maakt de ingrediënten en gerechten extra mals en geeft die verfijnde smaak. De goede luchtcirculatie biedt nog een ander voordeel: omdat de warme lucht in de EGG blijft, is deze zuinig in gebruik. De houtskool gaat langer mee en genereert minder as. Nog een extra voordeel is de optimale temperatuurbeheersing. In de Big Green Egg kun je de luchttoevoer aanpassen – hoe meer zuurstof hoe harder de houtskool brandt – en de temperatuur tussen de 70° C en 350° C tot op de graad nauwkeurig reguleren en behouden. Zelfs als het buiten keihard vriest, blijft alles onder controle. Externe temperaturen hebben namelijk door het hoogwaardige, warmte-isolerende keramiek geen invloed op de temperatuur binnen de EGG. Waar ook ter wereld je de Big Green Egg gebruikt – van Miami Beach tot een bergtop in de Alpen – overal heb je dezelfde temperatuurcontrole. Een Big Green Egg kan minstens honderdduizend keer worden verhit zonder aan kwaliteit in te boeten en gaat minstens een leven lang mee, vandaar ook onze ‘Life Time Warranty’ op de keramische onderdelen. Hierdoor kun je eindeloos op een gezonde manier ingrediënten en gerechten garen met een bijzonder smaakvol resultaat.”

Eindeloze mogelijkheden

Bij de Big Green EGG spreken we van ‘garen’ want het toestel doet veel meer dan alleen maar grillen. “Naast grillen kun je ook bakken, stomen, stoven, wokken en roken. Bovendien is de Big Green Egg ook gemaakt voor slow cooking van grotere stukken vlees of het langzaam laten garen van delicate ingrediënten zoals schaal- en schelpdieren en visfilets. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke vis in zoutkorst of roergebakken schelpdieren. Een kaassoufflé, bladerdeeggebakjes, een beer can chicken? Het kan echt allemaal. Met de keramische convEGGtor bouw je de Big Green Egg heel eenvoudig om tot een oven. En met een Baking Stone maak je probleemloos het lekkerste brood en pizza’s met een perfecte bodem. De mogelijkheden zijn eindeloos en zijn een zegen voor de creativiteit van de kok. En je kunt naar believen ook zelf smaken toevoegen door houtsnippers of chunks toe te voegen. En het gaat ook snel. Na ongeveer een kwartiertje – afhankelijk van de kwaliteit van de houtskool – kun je al beginnen bakken. Last but not least: het schoonmaken. Dankzij de pyrolyse brandt de houtskool helemaal op, je hoeft achteraf enkel de rooster proper te maken.”

Modus Operandi

In België kennen we de Big Green Egg nog niet zo lang. “De toestellen werden in 2008 in ons land geïntroduceerd en groeiden in een mum van tijd uit tot een succes bij tal van topchefs. Peter Goossens (Hof Van Cleve), Filip Claeys (De Jonkman), Seppe Nobels (Graanmarkt 13), Edwin Menue (Cuines 33), de befaamde slager Hendrik Dierendonck, … allemaal omarmen ze ondertussen de kooktoestellen. Een mooi initiatief in deze coronatijden vinden we bij ’t Vijfde Seizoen in Aalter. Sinds 14 mei brengen zij in het concept ’t BUITENSEIZOEN ‘het beste van Ter Land, Ter Zee en In de Lucht’ met twee Big Green Eggs als onderdeel van hun buitenkeuken. De chef serveert in de overdekte en verwarmde zomerse tuin leuke, losse gerechten in het jasje van ’t Vijfde Seizoen.”

Voor alle duidelijkheid: je hoeft heus geen ‘chef’ te zijn om met één van de zeven modellen van de Big Green Egg te werken. Inspiratie nodig? Die vind je zonder twijfel in de Modus Operandi, een spectaculair kookboek speciaal voor de Big Green Egg met bijna 1.000 pagina’s en meer dan 300 volledig uitgewerkte recepten en foto’s. Een must have voor alle Big Green Egg fans. Ook de nieuwe Big Green Egg App (zie kaderstuk) staat boordevol toffe ideeën.

Workshops

Welk toestel best bij jou past? ”Dat hangt natuurlijk van persoon tot persoon af”, gaat Kris verder. “De populairste modellen zijn de compacte Minimax en de Large die zich presenteert als de alleskunner met grote mogelijjkheden. De andere modellen hebben elk hun specifieke eigenschappen. Neem dus gerust een kijkje op onze website www.biggreenegg.eu waar je in alle rust jouw keuze kunt maken. Op de website vind je trouwens ook tal van inspirerende recepten en kun je je inschrijven voor onze nieuwsbrief met maandelijks nieuwe tips en gerechten. De kneepjes van het vak kun je ook leren van onze chefs zelf in onze workshops. Een professionele Big Green Egg chef brengt je basisvaardigheden van het Eggen bij of leert je nieuwe skills en technieken. Omdat kwaliteit een keurmerk draagt, hebben we een officieel keurmerk in het leven geroepen dat professionele workshops garandeert vanuit de Big Green Egg merkgedachte. Zo moet de kok de juiste vaardigheden hebben om een professionele workshop te kunnen geven en de EGGs en de accessoires op de juiste manier gebruiken. Alles wordt in het werk gesteld om de deelnemers een mooie ervaring te geven tijdens het volgen van de workshop. Op de website www.eggtopia.be vinden geïnteresseerden alle info over de coronaproof workshops van Eggtopia.”

Big Green Egg on the road

‘On the road again’, zowat de meest aanstekelijke roadsong ever, past helemaal bij het plan van Big Green Egg. Samen met zijn schoolvriend Joost Van Hyfte, niet alleen een bekende stand-up comedian, maar ook afgesturdeerde aan de gerenommeerde Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, trekt Kris in een vintage ’74 VW camper-bus door België en Luxemburg. “Op onze tocht nemen we naast een grote dosis enthousiasme een Big Green Egg Large mee, ingebouwd in de VW-bus én uitschuifbaar. Ik gooi mijn culinaire kennis in de strijd, Joost zorgt voor de ambiance. Een professionele technische crew reist mee en filmt onze ontmoetingen en outdoor kookkunsten. Onze kamado speelt vanzelfsprekend de hoofdrol in de filmpjes en verkoopt zichzelf als de ideale barbecue om lekker en relaxt in de buitenlucht te koken. Hiermee mikken we vol op de interesses en passies van onze twee belangrijkste doelgroepen, de achievers en de creatives. Bedoeling is het geheel in een straffe online mediacampagne te gieten die ons merk zal versterken en de merkbekendheid van Big Green Egg aanzienlijk zal vergroten. Zo zetten we Big Green Egg samen verder op de kaart in de Belux en vinden (nog) meer consumenten de weg naar de diverse winkelpunten.”

Kaderstuk

Nog meer inspiratie met de Big Green Egg App

Boordevol recepten, gerechten, kooktechnieken, tips & tricks. Altijd een bron van inspiratie, just one click away … Met de Big Green Egg App creëer je heel eenvoudig je eigen menu. Alles is van tevoren door de chefs uitgedacht om de beste combinaties te maken. Het concept is eenvoudig: je kiest een basisproduct en vervolgens geeft de app aan hoe je dit bereidt en welke bereidingsopties er nog meer zijn. Heb je aankomend weekend bijvoorbeeld zin om zalm te maken? Dan zoek je eenvoudig op ‘zalm’ en zie je in één oogopslag wat de kerntemperatuur moet zijn. Je kiest daarna welke kooktechniek je wilt toepassen. Roken met snippers? Of misschien even makkelijk en snel grillen? Het kan allemaal. Per kooktechniek geeft de app aan welke kruidencombinaties er goed bij passen. Vervolgens kies je de perfecte bijgerechten bij je gerecht. Van gegrilde aubergine, gepofte paprika, tot en met romige aardappeltjes. Je favoriete menu’s sla je meteen op in de app voor de volgende keer. Wil je liever een volledig recept maken van de chef? Dat kan natuurlijk ook …

Meer info:

www.biggreenegg.eu