Belgen vallen in de prijzen tijdens de Milaan Design Week

De ‘Salone del Mobile.Milano 2023’, zeg maar de grootste internationale beurs voor interieur- en designontwerpers, die van 18 tot 23 april 2023 in Milaan plaatsvond, is een groot succes gebleken. Het Salon is dé place to be voor product- en meubelontwerpers om zichzelf internationaal voor te stellen. Na de moeilijke coronajaren lijkt de beurs nu opnieuw een belangrijke doorstart te hebben genomen. De editie kon rekenen op duizenden kunstenaars, architecten, fabrikanten, producenten, ontwerpers en designers uit de hele wereld. Waaronder flink ook wat Belgen. Maar eveneens talrijke bezoekers en vooral behoorlijk veel kopers. Zij zakten met zijn allen af naar Milaan om rond te snuffelen, te netwerken, te winkelen en zelfs te feesten.

BELGIUM IS DESIGN
Tijdens de ‘Salone del Mobile.Milano 2023’ was er dit jaar weer heel wat te beleven. Zowel op de expositie zelf als in winkels en kunstgalerijen in het centrum van Milaan. Verscheidene thema’s en evenementen zorgden voor een grote opkomst en interessante momenten onder de vorm van lezingen, rondetafelgesprekken en workshops. De expositie en alle omringende presentaties in de stad trokken dit jaar vele professionals uit de internationale designwereld aan, op zoek naar de nieuwste ontwikkelingen binnen het vakgebied. Maar ook meer dan honderd Belgische ontwerpers, fabrikanten en producenten waren in Milaan van de partij, vooral onder de noemer van ‘Belgium is Design’. Dit is een initiatief van 3 instellingen: Flanders DC, MAD – Home of Creators – en Wallonie-Bruxelles Design Mode. ‘Belgium is Design’ stimuleert en ontwikkelt initiatieven om Belgische ontwerpers, fabrikanten en producenten op buitenlandse markten te introduceren. ‘Belgium is Design’ kon daarom op de ‘Salone del Mobile.Milano 2023’ niet ontbreken.

300.000 BEZOEKERS EN 2.000 MERKEN
De 61ste editie van de ‘Salone del Mobile.Milano 2023’ trok gedurende de zes dagen iets minder dan 308.000 bezoekers aan. De internationale beurs, een evenement op wereldschaal, verenigde geïnteresseerden en designers uit 181 verschillende landen. Er namen 2.000 exposerende merken deel, waaronder 550 jonge ontwerpers, 28 designscholen en universiteiten. De totale oppervlakte van het salon bedroeg meer dan 168.000 m² aan tentoonstellingsruimte, zonder dat de activiteiten in de stad werden meegerekend. Een indrukwekkend evenement dus. Italië en – sinds het einde van de coronamaatregelen ook weer – China speelden een hoofdrol in het verhaal, gevolgd door Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten en Spanje. Maria Porro, voorzitster van de ‘Salone del Mobile.Milano 2023’: “We hebben fors geïnvesteerd in kwaliteit. We hebben bovendien willen aantonen dat het de moeite loont om verder te gaan met de innovatie en ‘de verhalen te vertellen’ van de bedrijven en de producten. We zijn met de beurs de motor geweest die de stad in vuur en vlam heeft gezet. We kijken tevreden terug op hoe we erin geslaagd zijn om de bezoekers centraal te stellen en hoe vlot ze de bedrijven hebben gevonden. We hebben dankzij een nieuwe aanpak met workshops en lezingen de gelegenheid geboden om te netwerken en kennis te maken met nieuwe gesprekspartners.” De organisatie van de beurs kan in elk geval met een tevreden gevoel terugkijken op de versie van 2023. Dat de designbeurs een vervolg krijgt, is duidelijk. Het evenement gaat volgend jaar opnieuw door in Milaan, van 16 tot 21 april.

SALONE SATELLITE EN EUROLUCE
In de rand van de ‘Salone del Mobile.Milano 2023’ werden er verscheidene hoogtepunten, exposities en themamomenten georganiseerd, onder andere de ‘Salone Satellite’ voor jonge ontwerpers en de lichtexpositie ‘Euroluce’. De ‘Salone Satellite’ is het designevent voor ontwerpers onder de 35 jaar. Bedoeling hiervan is om studenten en jonge designers in contact te brengen met het bedrijfsleven en hen voor te bereiden op het beroep en de interieurmarkt. Opvallend veel universiteiten en designscholen tekenden present en namen actief deel aan de beurs. Tijdens de expo werden ‘Salone Satellite awards’ uitgereikt voor unieke projecten, gemaakt door talentvolle jongeren. De jury bestond uit topdesigners uit verschillende disciplines. Bij ‘Euroluce’ en ‘The City of Lights’ kwamen de nieuwste ontwerpen van verlichting en lampen voor woningen, kantoren en buitenverlichting aan bod. ‘Euroluce’ is een toonaangevend onderdeel van de designbeurs die de laatste trends en nieuwe design van verlichting en armaturen in de spotlights zet. De expo geeft een hedendaagse blik op het gebruik van nieuwe materialen, nieuwe toepassingen en een verrassende vormgeving. Ook duurzaamheid is een hot topic bij ‘Euroluce’. Besparing van energie is één van de belangrijke aandachtspunten waarmee de lichtindustrie geconfronteerd wordt. Op het vlak van design zijn de nieuwe oplossingen uitermate slim, ze gaan elke energieverspilling uit de weg. Op het vlak van productie gaat de aandacht naar circulaire vormen waarbij optimaal gebruik gemaakt wordt van recyclage, hernieuwbare energie en waarbij gewerkt wordt met innovatieve materialen.

JONGE BELGISCHE DESIGNERS
Het Belgisch design doet het internationaal zeer goed, dat werd bewezen tijdens de beurs. Dit jaar waren er 13 Belgische deelnemers aan het ‘Salone Satellite’. De jonge Belgische ontwerpers stelden zich in Milaan voor als ‘The New Belgians’. Op de ‘Belgium is Design’-stand waren de volgende studio’s en namen van Belgische kunstenaars paraat: Ahokpe + Chatelin, Coseincorso, Emma Terweduwe, Esther De Vos, Fersasos, Joe Sterck, Mathaut Van Peel, Manuel Leromain, Marianne De Cock, Misses Brown, Not A Desk, Studio Matta en Studio Tim Somers. Het zijn stuk voor stuk jonge en beloftevolle designers uit verscheidene disciplines. Het gaat om meubelstudio’s die unieke en handgemaakte objecten creëren, textielontwerpers die wandkleden, tapijten, maar ook schilderijen maken. Of kunstenaars die sculpturen ontwerpen en creaties uit marmer, composiet en andere materialen, zoals hout, metaal en glas maken, die leiden tot unieke terrazzo-objecten. Anderen koppelen in hun multidisciplinaire studio poëzie aan het productieproces en benadrukken de culturele context waarin objecten worden gemaakt. Een heel andere insteek is het creëren van high-end verlichtingsontwerpen voor residentiële, commerciële en publieke ruimtes. Uiteenlopende variaties in ontwerp en topdesign dus.

BRONS VOOR AHOKPE + CHATELIN
Een internationale jury selecteerde voor de ‘Salone Satellite’, unaniem zes designprojecten uit honderd inzendingen, de Salone Satellite Awards 2023. De jury waardeerde de doorgedreven innovatie in de ontwerpen van de kunstenaars, maar tevens het belang van creativiteit en duurzaamheid. De eerste prijs werd toegekend aan ‘Honoka’ uit Japan voor de ‘Tatami Refab’, een combinatie van hergebruikt tatami-materiaal en 3D-print technologie. De tweede prijs ging naar de in Hong Kong gevestigde ‘Studio Ryte’ voor de ‘Triplex Stool’, gemaakt van vlas, een duurzame houtvezel. De derde award was voor de Belgische inzending van ‘Ahokpe + Chatalin’, met hun ‘Ku do azò-hangmat’. De hele vorm is het resultaat van de montage van smalle weefstroken die uit het Beninese weefgetouw komen. De inslag van de stof is gemaakt van ongebreid garen van truien die op de Afrikaanse markten aanbelanden. Het idee werd in België ontwikkeld en de hangmat wordt in Benin geproduceerd. De hangmat is bedoeld voor Europese interieurs. De jury was vol lof voor het concept van duurzaamheid, waarbij het huwelijk van traditie en handwerk de geografische barrières tussen Europa en Afrika neerhalen. Ahokpe + Chatelin is een studio voor textielonderzoek en -productie, opgericht in Brussel door Estelle Chatelin en Georges Ahokpe. Zij is textielontwerpster en hij een textielwever. Ze brengen België en Benin op een creatieve manier met elkaar in verbinding via hun designontwerpen.

ROYAL BOTANIA
Eén van de meer dan honderd Belgische designers op de beurs was Royal Botania. Royal Botania ontwerpt iconische luxe buitenmeubels voor wereldburgers met een passie voor finesse. Het gaat om high-end outdoor designmeubelen, buitenverlichting, hangmatten, plantenbakken en parasols maar ook om tapijten en kussens. Bij de productie wordt enkel gebruik gemaakt van de meest hoogwaardige materialen. De stijlvolle outdoor meubelen zijn een samenspel van fraai design, duurzaamheid en techniek. De outdoor lounge ‘Maison Mambo’ bijvoorbeeld, werd op de beurs voorgesteld en bestaat uit zachte rondingen, warm hout en luxueuze, pluchen kussens. Outdoor design van topkwaliteit in rustgevende kleuren met een vleugje bohemian mystiek.

TECHNOLOGIE EN INNOVATIE
De organisatoren van de ‘Salone del Mobile.Milano’ gaan er prat op dat ze elk jaar de nieuwste innovaties van interieur onder de aandacht kunnen brengen. Ze willen een vruchtbare bodem vormen voor onderzoek naar en het gebruik van nieuwe technologieën. Ze laten ontwerpers tonen wat de toekomst voor ons allemaal in petto zou kunnen hebben op het vlak van inrichting en design. En ook hoe die nieuwigheden onze woonomgeving en onze levensstijl kunnen veranderen en vormgeven, dit door toedoen van de technologie. Wij kijken in elk geval al uit naar de nieuwigheden en de mooie designontwerpen van de editie van april 2024.

Meer info:
www.salonemilano.it/en
www.belgiumisdesign.be
www.royalbotania.com/nl

TEKST: DOMINIEK SAELENS
FOTO’S: SALONE DEL MOBILE.MILANO 2023 EN ROYAL BOTANIA