Alke is toonaangevend in stijlvolle oplossingen

Alke staat voor vakmanschap, detailafwerking, esthetiek en comfort. Daarbij komt nog de passie van de drie broers De Keyzer die de familiezaak overnamen. Ze leggen de lat heel hoog en dat kunnen klanten en het Alke-team fel waarderen.

“Klanten zijn op zoek naar kwaliteit en duurzame, gepersonaliseerde oplossingen. Ook comfort en esthetiek zijn belangrijke waarden. Een badkamer mag een mooi stijlvol deel van de woning zijn”, zegt Koen De Keyzer die samen met tweelingbroer Hans en jongere broer Bart de familiezaak Alke runt. Het is in een notendop wat Alke te bieden heeft. Particulieren kunnen via de gespecialiseerde vakhandel terecht bij Alke.

Slimme oplossingen

“Comfort is voor ons een groot aandachtspunt. In een badkamer wil je bijvoorbeeld graag je spullen goed opbergen en je gemakkelijk kunnen bewegen. Onze meubelen zijn daar op afgestemd”, zegt Koen De Keyzer. Het team heeft veel oog voor innovatie en nieuwe technologie. Alke, dat ook keukens ontwerpt, was het eerste bedrijf dat in België greeploze keukenkasten op de markt bracht, iets dat al vlug een heuse trend werd en nog altijd hoge toppen scheert. Voor badkamers hebben ze een spiegelkast die zowel je voor- als achterzijde laat zien. “Een spiegelkast biedt opbergruimte maar moet natuurlijk ook een goed spiegelcomfort bieden. Nieuw is onze CU-mirror, een kwaliteitsvol concept waarbij je alle kanten van je bovenlichaam kan bekijken. Die optie is ideaal om het kapsel goed te leggen of een halsketting vlot vast te maken. De spiegelkast heeft twee pivoterende panelen met aan beide zijden een spiegel. De linkerzijde heeft een camera aan de binnenkant, in het rechterpaneel is er subtiel een scherm gemaakt. De compacte camera stuurt beelden in realtime en high definition door. Je ziet direct elke handeling die je uitvoert en krijgt een vloeiend en haarscherp beeld, zonder enige vertraging. Je hoeft je dus niet meer in bochten te wringen.”

Handig en leuk

Alke denkt ook na over het onderhoud van badkamermeubelen. De spiegelkastdeuren worden voorzien van een gezandstraalde rand waardoor je geen vingerafdrukken ziet. Standaard voorziet Alke een dubbel stopcontact en een USB-punt in de spiegelkasten. Dat is handig om je tandenborstel op te laden of via je smartphone naar muziek of het nieuws te luisteren terwijl je in bad zit. Het research & development team van Alke zoekt voortdurend naar optimale verlichtingssystemen die tegelijk duurzaam zijn. In een badkamer is dat toch wel een uitdaging, je wil immers een perfect beeld van hoe je er uitziet. “We ontwikkelden een heel mooie oplossing met een led-luifel. De intensiteit en de lichtkleur is optimaal om een waarheidsgetrouw beeld te geven. Je ziet echt wel het verschil, het is het niveau waar wij naar streven. Bij het openen en sluiten van kastdeuren en lades werken we met een geluidloze demping van de scharnieren. Het zijn details die je pas ten volle ervaart als je er gebruik van maakt. We blijven voortdurend zoeken naar hoogkwalitatieve, comfortabele oplossingen.”  

Hout blijft het doen

Tijdloos, maar alert voor nieuwe vormen en materialen: het typeert Alke. “Daarop kunnen we goed inspelen dankzij de knowhow en vakkennis van onze medewerkers. We kunnen zo de nieuwe evoluties opvolgen en er mee aan de slag gaan. Dat gebeurt met respect voor een hoog comfortniveau en het toepassen van de nieuwste technieken. We maken geen grote designsprongen, maar blijven wel mee met wat er leeft. We waren een week op het Salone del Mobile in Milaan. Daar viel ons op dat er meer kleur in de badkamer komt. Een houtdecor blijft het doen. Dat geeft onmiddellijk een warme sfeer. We zagen het gebruik van een verticale en horizontale lattenstructuur, dat vonden we top en zullen we integreren in onze concepten. In het najaar kan je het resultaat in onze toonzalen zien. In het interieur voor livings zie je soms afgeronde vormen die voor een huiselijke sfeer zorgen. “Ronde en ovalen vormen hebben we ook, maar in de sanitaire wereld breken ze niet helemaal door. Wel is het zo dat het voor sommige toepassingen zinvol is. Als je dicht bij een deur een meubel wil plaatsen, kan een smal en afgerond meubel zinvol zijn. Maar we zien voorlopig nog niet een grote vraag.”

Beleving

Een badkamer moet mooi en praktisch zijn. Dan is het belangrijk om op de basis te focussen: de wastafels, de douche en bad, de spiegel, de verlichting. Maar een badkamer is ook een leefruimte, de belevingsfactor is belangrijk. “Daar houden we zeker rekening mee. Vraag is hoe de kamer er uit ziet. Is die klein of groot, is er veel lichtinval? Afhankelijk daarvan kan je met lichtere of donkerde kleuren spelen. Als je klein behuisd bent, dan kan je kiezen voor kasten die wat lager tegen de grond komen. Heb je heel veel ruimte, dan kan je slanker en smaller werken om de ruimte wat luchtiger aan te kleden. Het Alke assortiment is heel flexibel, sanitaire handelaars hebben veel opties. Het esthetische en de gevoelsbeleving komen bij ons sterk naar voren. Het scala aan mogelijkheden is bij Alke echt wel heel ruim. Je hebt heel veel keuze om een feel good factor na te streven. Ons assortiment biedt de mogelijkheid om een interieur te creëren dat aansluit op de andere kamers van de woning. Je mag het ontwerp van een badkamer niet geïsoleerd zien, je moet het in het totaalplaatje bekijken. Je kan heel veel sferen creëren, maar bij badkamers gebeurt dat met het oog op een functionele aanpak.”

Pure luxe

Met een aantal accenten geef je je badkamer extra cachet. “In een luxueuze badkamer zie ik graag veel natuurlijke elementen zoals natuursteen. Er is bijvoorbeeld veel vraag naar wastafels in mineraalmarmer. Die kan je krijgen in een glanzende of een matte uitvoering. Het is een natuurproduct dat goed bestand is tegen krassen en slijtage, maar het is vooral heel mooi. Massief hout, fineerhout of houtimitaties kunnen ook. Een badkamer is een vochtige omgeving, kwaliteitsvol gelamineerde oplossingen zijn een praktische oplossing en nauwelijks te onderscheiden van echt hout. Het natuurlijke element is een absolute plus.” Hou je van een landelijke stijl of mag het eerder strak en minimalistisch zijn? Goed nieuws, je kan streven naar een perfecte mix. “We zien vaak dat een deel van de badkamer met heel strakke lijnen wordt ingericht, gecombineerd met specifieke klassieke moulures en lambrisering. Daar kan je tijdloze, eerder moderne elementen aan toevoegen. Of je kan kiezen voor een extra landelijk accent.”

Esthetiek

Alke besteedt heel veel aandacht aan details die het esthetische niveau van de meubels versterken en bovendien heel aangenaam zijn. “Als je nadenkt over het esthetische en comfortabele niveau, hebben we bijvoorbeeld een oplossing om de mengkraan op een subtiele manier te integreren in het geheel van de badkamer. De ‘Water Mirror’ ziet er clean en strak uit, het is een mooi voorbeeld van productdesign. Op een bijna onzichtbare manier is de kraan geïntegreerd onder een spiegel of een spiegelkast. Daardoor krijg je een luchtiger geheel met minder onderhoud. In het spiegelpaneel kan bijkomend een zeepdispenser geïntegreerd worden. Ook met ledstrips kan je effecten creëren. Plaats ze bijvoorbeeld in de greeplijst van een badmeubel. Dan kunnen ze als nacht- en sfeerverlichting dienstdoen. Het is een manier om een subtiel en zacht licht aan de badkamer toe te voegen.”

Getalenteerd team

“We produceren alles in België. De productiesite is 20.000 m² groot. De productiehal is sterk geautomatiseerd. We zijn eigenlijk een industriële maatwerkfabrikant. De termen klinken misschien contradictorisch, maar we slagen er in om sterk gepersonaliseerde oplossingen op een industriële manier te realiseren. Maatwerk is onze grote sterkte, daarvoor zijn we gekend. We maken bijvoorbeeld wastafelbladen op maat die we heel mooi en verfijnd afwerken. Dat kunnen zowel grote, royale wastafelbladen zijn als kleine. Ons team bestaat uit zowat 100 medewerkers. Een deel daarvan werkt voor het keukensegment. De profielen zijn uiteenlopend: productiearbeiders, medewerkers die de productie voorbereiden, er zijn behoorlijk veel top interieurarchitecten. Ook de IT-afdeling is sterk. Die zorgt ervoor dat het maatwerk digitaal goed wordt voorbereid.”

Familiezaak

“Het is voor mij zeker een passie. Ik ben sinds 1990 in de zaak en de betrokkenheid werd steeds sterker. Het creëren van mooie leefruimtes voor mensen die er dagelijks gebruik van maken, de zin voor de geluksfactor bij wat je aanbiedt, mee zijn met de hedendaagse smaken en trends: daar gaat het voor mij om. Ik ontwerp heel graag, dat gebeurt samen met ons team van binnenhuisarchitecten. Dat doe ik al dertig jaar lang met heel veel goesting. Het is een heel fijne sector om in te werken omdat je er al je creativiteit in kwijt kunt.”

Het is bij uitstek een familiebedrijf. Vader Willy De Keyzer startte samen met zijn broer en twee schoonbroers de zaak op. “De productie van meubels begon in 1972, dus 50 jaar geleden. Aanvankelijk ging het alleen om keukens, maar al snel kwamen er ook badkamers bij. Op een beursdeelname werd contact gelegd met een Limburgse zaakvoerder die ons vroeg om samen te werken. Hij wou graag dat we badkamermeubelen voor zijn Nederlandse klanten zouden maken. Toen is het label Alke ontstaan. Het is een samenvoeging van zaakvoerder Albertz en De Keyzer. Het zorgde voor een dynamische groei. Al snel volgde er verkoop via andere kanalen en kregen we stevige bekendheid in de wereld van sanitaire vakhandelaars. Onze markt is vooral de Benelux, maar we werken ook een stukje voor Frankrijk en Zwitserland.”

Duurzaamheid We kunnen er met de klimaatcrisis niet meer omheen, duurzaamheid is een must. “Voor ons is dat super belangrijk. Het gaat om de keuze van materialen, maar ook om de productiewijze. Onze fabriek is voor 60% voorzien van groene elektriciteit. Bijna tot op de centimeter hebben we overal zonnepanelen voorzien. Hout is een hernieuwbaar materiaal. We gebruiken hout uit duurzame bosbouw met het internationaal erkend FSC-label. Dat kopen we bij leveranciers in Europa om transportkosten te beperken. Het restafval van hout beperken we maximaal. Dat konden we reduceren van 13% naar 5%. Wat overblijft, verwerken we in een eigen verbrandingsinstallatie waar we groene energie uithalen om onze fabriek te verwarmen. Die ovens zijn Vlarem-gekeurd en voldoen aan heel strenge normen. We waken erover dat we op ecologisch vlak zo optimaal mogelijk onze producten op de markt brengen. Dat doen we uit volle overtuiging.”