Meer van het buitenleven genieten met Sliding Glass

Een veranda of tuinkamer lijkt de perfecte oplossing om meer woonruimte te creëren en om volop kunnen te genieten van de omgeving zonder last te hebben van de weersomstandigheden. Er is echter één groot nadeel: welke oplossing men ook kiest, het kan niet zonder in te boeten op ‘het zicht’ naar buiten toe. Met het concept van Sliding Glass is dat probleem meteen van de baan. “Ons innovatieve systeem met schuifbare glaspanelen zorgt net voor meer contact met de omgeving”, vertelt zaakvoerder Steven Vanhoegaerden. “Bovendien laat het toe om de openheid ervan te regelen in functie van alle weersomstandigheden.”

Inspiratie in Finland

Als derde generatie in het familiebedrijf van Steven, was hij altijd op zoek naar nieuwigheden in de interieurwereld. Studio DP is niet alleen een designstudio, maar ook een maakatelier en inrichter van totaalprojecten. De klant wordt volledig ontzorgd en kan voor alles bij één en hetzelfde bedrijf terecht. Toen vijftien jaar geleden voor een nieuw project een afsluiting nodig was voor een buitenterras, werd de kiem gelegd voor Sliding Glass. “Initieel wilden we gebruikmaken van een klassiek schuiframensysteem zoals dat bij veranda’s gangbaar is, maar het bleek dat de klant iets anders voor ogen had. Het terras moest niet alleen wind- en waterdicht zijn, het was ook de bedoeling dat er zo weinig mogelijk profielen te zien waren. Om de wens van de klant te verwezenlijken, speurden we meteen de markt af naar een geschikte oplossing. De aanzet daartoe hebben we gevonden in Finland waar veel houten huizen een patio hebben met glaspanelen als wind- en warmtebuffer. Op die manier wordt de voordeur afgeschermd van de koude wind en geniet je in de ‘voorruimte’ tegelijk van de warmte van de zon. We hebben dat idee als uitgangspunt genomen en zijn uiteindelijk na veel hertekenen, verbeteren en optimaliseren tot een passend concept gekomen.”

Eigen productie

Het systeem kon de goedkeuring wegdragen van de klant en dat was meteen ook de aanzet om het op grotere schaal te introduceren. “Met succes! Oorspronkelijk besteedden we de productie uit, maar na verloop van tijd hebben we die in eigen handen genomen. Vandaag beschikken we in Sint-Truiden over een eigen productie-eenheid met volledig geautomatiseerde CNC-machines. Naast een optimale klantenservice zetten we bij Sliding Glass hard in op kwaliteit en dat is meteen de reden waarom we 100% zelf instaan voor de productie. Kwaliteit en service zijn immers dé criteria waaraan we alles aftoetsen.

Zorgeloos af

Sliding Glass verzorgt elke opdracht van A tot Z met eigen mensen. “We nemen ook het opmeten én de installatie op ons. We laten echt niets aan het toeval over omdat we er zeker van willen zijn dat elk systeem dat in de Benelux wordt geplaatst, perfect aan onze eisen voldoet. Enkel op die manier hebben we de zekerheid dat de klanten plezier zullen beleven aan hun installatie. Ons systeem draagt in aanzienlijke mate bij aan een optimale beleving in een omgeving waar mensen zich kunnen ontspannen en tot rust komen. Of het nu om een tuin, een poolhouse, een overdekt terras of een wintertuin gaat, het is onze taak om er met ons product voor te zorgen dat het gevoel van relaxatie, comfort en genot nog verhoogd wordt. Mensen willen vandaag meer dan ooit genieten in hun eigen vertrouwde omgeving, zonder zorgen, en precies daarom maken wij dat elk project ‘zorgeloos af’ is.”

De anti-veranda

Sliding Glass dient zich aan als het perfecte alternatief voor de klassieke veranda. Meer zelfs: het verschil is danig groot dat Steven het zelfs de ‘anti-veranda’ noemt. “Elke veranda kenmerkt zich door een schuifraam. In het beste geval gaat het om een drievleugel die je samen kunt schuiven tot bijvoorbeeld 1 meter als je 3 meter (en dus 3 vleugels) hebt. Dat betekent evenwel dat de ruimte nog steeds voor 30% afgesloten is en dat het zicht bovendien verstoord wordt door het kaderwerk. Het klopt dat er vandaag minimalistische systemen op de markt zijn, maar ook dan blijft er nog steeds een kader van 6 à 7 cm rond elk glasprofiel. Bij ons is dat niet het geval. Bij THE ONE – vandaag het paradepaardje binnen ons gamma glazen schuifwanden – gaat het om één glaswand zonder kader en verticale profielen. Het voordeel is navenant: je behoudt 95% open ruimte, waardoor er geen afbreuk wordt gedaan aan enerzijds het uitzicht en anderzijds de eenheid en strakheid van het gebouw. Om een concreet voorbeeld te geven: een 8 meter brede glaswand bestaat uit 10 panelen die op amper 36 cm (!) worden dichtgeklapt. Op het moment dat je je systeem opent, zit je gewoon buiten in openlucht. Klap je de wand terug dicht als het ’s avonds wat killer wordt, dan heb je nog steeds een perfect uitzicht op de omgeving en voelt het aan alsof je nog altijd in de tuin of op het terras zit. Het heldere glas zonder kader geeft niet het gevoel dat er iets veranderd is in vergelijking met de ‘open’ situatie voordien. En net dat is het grote verschil met de klassieke veranda: wij zijn eigenlijk … niet aanwezig. Een mooi bewijs daarvan is dat het ons best wat moeite heeft gekost om onze glazen wanden goed in beeld te kunnen brengen. Onze vaste huisfotograaf Steven Massart kan dit zeker bevestigen.”

Energetische troef

Het systeem met schuifbare glaspanelen kent een breed toepassingsgebied. “Sliding Glass kun je in principe overal installeren, dus ook in een appartementencomplex op pakweg de negende verdieping. Als je op dergelijke hoogte een terras hebt, ondervind je een groot deel van het jaar problemen om je tuinmeubelen netjes op hun plaats te houden. Met een Sliding Glass-wand heb je daar geen last van. Ook in minder aangename weersomstandigheden creëer je een wintertuin en ervaar je nog steeds het gevoel buiten te zitten, maar dan wel helemaal afgeschermd van weer en wind. Bijkomend voordeel van ons concept is het ‘serre-effect’. Het minste voor- of najaarszonnetje warmt de ruimte op en dat is dan weer een pluspunt op energetisch vlak. Een voorbeeld uit eigen ervaring: als in het voorjaar een pril zonnetje schijnt, hoef ik ‘s avonds enkel de schuiframen te openen tussen mijn wintertuin en living. De warmte stroomt zo naar binnen, de verwarming opzetten is niet eens nodig. In vroegere tijden was de noodzaak misschien minder aanwezig, maar met de huidige energieprijzen is dat zonder meer mooi meegenomen. En om nog even terug te keren op de vergelijking met een veranda: ook het kostenplaatje is geen argument om een keuze te maken. Met Sliding Glass zitten we immers aan de prijs van een gewoon schuifraam.”

100% maatwerk

Evenzeer belangrijk is de veiligheid van de Sliding Glass producten. “Naast de esthetische voordelen garanderen we ook een bijzonder sterk systeem dat de hoogste kwaliteit probleemloos combineert met veiligheid voor bijvoorbeeld spelende kinderen. We werken altijd met veiligheidsglas van 10 of 12 mm dat 7 keer sterker is dan gewoon glas. Mocht er zich onverhoeds toch een probleem voordoen, dan valt het glas niet uiteen in gevaarlijk scherpe scherven, maar in talloze kleine brokjes, net zoals dat bij een autovoorruit het geval is. Het gebruik van veiligheidsglas in combinatie met ons systeem en de bijzonder stevige verankeringspunten maakt dat het resultaat bestand is tegen een windbelasting tot 234 km/u. We kopen ons glas aan bij een Belgische fabrikant en doen dat per project om ons ervan te verzekeren dat alles tot op de millimeter nauwkeurig is. Bij Sliding Glass is alles immers 100% maatwerk, wij werken niet met standaardafmetingen.”

Ecologie in het vizier

Duurzaamheid en ecologie gaan hand in hand. Steven gaf al een voorbeeld van de energetische en bijgevolg ook ecologische meerwaarde van Sliding Glass. Maar ook op het vlak van productie levert het bedrijf de nodige inspanningen. “We maken gebruik van een waterstofcentrale om elektriciteit op te wekken. Wat wij uitstoten, is eigenlijk waterdamp. Ook qua grondstoffen proberen we zo ecologisch mogelijk te werk te gaan. Onze lakken zijn bijvoorbeeld allemaal watergedragen. Als eigentijds bedrijf gaan we vanzelfsprekend mee in het eco-verhaal, uiteraard zonder in te boeten aan kwaliteit”.

Stap voor stap

Hoe gaat een project nu precies in zijn werk? “Sliding Glass richt zich niet alleen tot professionele klanten zoals architecten, poolhousebouwers, tuinarchitecten en bouwprojectontwikkelaars, ook de particuliere klant is bij ons van harte welkom. Vaak verloopt het eerste contact online of via sociale media. We hebben een overzichtelijke website en zijn aanwezig op Facebook. Er kan 24 op 24 uur een bericht verstuurd worden waar we zo snel mogelijk op antwoorden. Wil je als potentiële klant onze producten toch liever fysiek zien? Geen probleem, we hebben in Tienen een mooie en ruime showroom waar iedereen uitgebreid kennis kan maken met Sliding Glass. Persoonlijk contact maakt integraal deel uit van ons servicepakket, dat is ook een punt waar we heel veel aandacht aan besteden. In eerste instantie verloopt het contact via de salesafdeling onder leiding van Lise, onze ‘head of sales’. Onze sales mensen zijn uitstekend opgeleid en luisteren grondig naar de wensen van de klant. Hetgeen besproken is wordt in een offerte gegoten die ook door de salesafdeling wordt opgevolgd. Gaat de klant akkoord met deze initiële offerte dan neemt onze technisch adviseur Kristof de zaak in handen. Hij zorgt voor de opmeting en bespreekt de precieze technische punten zoals het aantal panelen, de kleur, de draairichting, de details van de plaatsing enz. met de klant. Deze info wordt dan doorgegeven om vervolgens de definitieve en gedetailleerde offerte op te maken volgens de besproken wensen en mogelijkheden. Op het moment van de bestelling wordt het dossier doorgegeven aan onze backoffice, waarvan Sophie de leiding op zich neemt. Zij onderhoudt het contact met de klant tot en met de oplevering, staat ook in voor het volledige beheer van het dossier én doet daarnaast ook de ploegenplanning.”

Plezier schenken

Het uitvoeringsproces van elk order verloopt op dezelfde manier. “Het start met de levering van de op klantnaam gelakte profielen vanuit de lakkerij naar de productieafdeling, waar alles geautomatiseerd verloopt. Tijdens het volledige productieproces houden we trouwens het aantal handelingen zo beperkt mogelijk om risico’s te minimaliseren. Bij het inladen na de productie wordt alles nog eens grondig gecontroleerd aan de hand van een uitgebreide checklist. Ten slotte worden de profielen naar de werf gebracht en daar vakkundig gemonteerd door onze ervaren montageploeg. We houden regelmatig meetings met alle teams om de gerealiseerde projecten en toekomstige installaties te bespreken. We laten niets aan het toeval over met altijd dat ene doel voor ogen en dat is 100% klantentevredenheid. Omdat we elke stap van opmeting tot plaatsing zelf in de hand hebben kunnen we ook eventuele problemen of vragen snel oplossen. Ik stel mij overigens altijd zelf in de plaats van de eindklant. Als de mensen een aanzienlijk bedrag hebben gespendeerd voor bijvoorbeeld een zwembad met poolhouse, dan moet die bijkomende Sliding Glass gewoon ‘af’ zijn. Het moet plezier schenken.”

De toekomst

Omdat stilstaan nu eenmaal achteruitgaan is, wil Sliding Glass beslist niet op de lauweren gaan rusten. “Integendeel”, maakt Steven zich sterk. “We houden steevast de vinger aan de pols en volgen intensief de marktontwikkelingen met het oog op innovatie. Wij blijven creatief bezig om zelf producten te ontwikkelen en te installeren, in het bijzonder producten die nog niet op de markt zijn. Een mooi voorbeeld daarvan is een systeem dat we binnenkort lanceren, uitgevoerd in dubbelglas. Veel mensen schakelen vandaag de dag over op thuiswerken en dat gebeurt niet zelden in het poolhouse of tuinkamer. Met enkel glas lukt dat 250 dagen per jaar, met dubbel glas kun je dat probleemloos 365 dagen per jaar doen. Het systeem met dubbelglas wordt naar alle verwachting ons nieuw paradepaardje én is bovendien zo goed als zeker uniek in de wereld. Verder hebben we nog een heel speciaal product in de pijplijn zitten. Daarover mag je binnen afzienbare tijd dan weer meer nieuws verwachten …”

Meer info: www.slidingglass.be