Galerie Depypere brengt kunstliefhebbers samen“Dit najaar is er een retrospectieve Koen Scherpereel”

De galerie groeide uit tot een van de meest authentieke vertegenwoordigers van oude,moderne en hedendaagse kunst in België. Je wordt er warm onthaald.

Galerie Jos Depypere werd opgericht in Kuurne in 1950 door Michel Depypere. Het begon als een antiekzaak, maar toen zoon Jos in 1969 in de zaak kwam, begonnen vader en zoon ook tentoonstellingen met hedendaagse kunst te organiseren. De eerste expo liet werk van José Vermeersch zien, wat de kunstenaar een doorbraak bezorgde. In 1978 nam Jos Depypere samen met zijn broer Rik en zus Katrien de galerie over. De antiekzaak werd stopgezet. De missie van de familie is nog steeds ‘geen kunst zonder passie, het is een emotie die mensen samenbrengt’. In deze familiezaak met enorm veel expertise zorgt nu ook dochter Chloé voor een warm en hartelijk onthaal. Jos Depypere is net als zijn vader zelf ook kunstenaar. “De interesse van het publiek in onze galerie is heel verdeeld: zowel 19de eeuwse kunst trekt bezoekers aan, maar we hebben ook een publiek voor hedendaagse kunstenaars. Liefhebbers, maar ook beleggers vinden hun weg naar de galerie”, aldus Jos Depypere.

Nieuw talent
“Vroeger werkten we veel met Landuyt, Vermeersch, Vervisch… maar we gingen steeds op zoek naar nieuwe talenten. Zo kunnen we een mooie mix aanbieden. Oude kunst, zoals 19de eeuwse schilderijen tot en met hedendaagse kunst vinden elkaar. Om werken te selecteren, gaan we zoveel mogelijk naar beurzen. We waren bijvoorbeeld aanwezig op zowat alle edities van Art Up! in Rijsel en Lineart in Gent. Wekelijks krijgen we aanvragen van kunstenaars om hier tentoon te
stellen. Op die manier groeide er een vaste groep kunstenaars die geregeld naar onze galerie terugkomen.”

Toppers
Jos Depypere kan een indrukwekkend lijstje kunstenaars voorleggen. Hij wijst onder meer op Giampaolo Amoruso, een Belg met roots in Italië. Zijn passie voor glasblazen begon in ‘Les Cristalleries de Boussu’. Amoruso is wereldwijd bekend voor zijn glas geblazen figuren die vertegenwoordigd zijn in vele buitenlandse musea. Er is bijvoorbeeld ook Bernard Pras die aan de hand van kleine en hele grote installaties, foto’s creëert die onder andere portretten voorstellen.

C. Silvain wint ongeziene plagiaatzaak tegen Chinees Ye Yongqing
Kunstenaar Christian Silvain heeft jarenlang toegekeken terwijl de Chinese kunstenaar Ye Yongqing erkenning kreeg voor het kopiëren van zijn kunstwerken. In augustus 2023 werd Ye echter veroordeeld voor plagiaat door een rechtbank in Peking. Hij moet nu een aanzienlijke schadevergoeding betalen en zijn excuses aanbieden in alle toonaangevende Chinese kranten. Dit markeert een opmerkelijke ommekeer, gezien Yongqing’s gekopieerde werken eerder werden verkocht
voor enorme bedragen bij veilingen zoals Sotheby’s en Christie’s en zelfs aangekocht werden door bekendheden zoals Bill Gates.

Yongqing kopieerde al drie decennia lang het werk van Silvain in exact dezelfde stijl. Het schandaal leidde in 2019 tot een ongezien succes en erkenning van Silvains werk, vooral in China. Dit betekent een veelbelovende toekomst voor Christian Silvain, met wereldwijde belangstelling voor zijn origineel werk. Meteen een historische overwinning in een Chinese plagiaatszaak.

Van 14 oktober tot en met 5 november 2023 komt er in de galerie een ongeziene retrospectieve met werk van Silvain van 1970 tot nu. Alle periodes van het autobiografisch werk van Silvain, gekenmerkt door herinneringen van zijn traumatische kindertijd komen aan bod in deze tentoonstelling.

Galerie Jos Depypere

TEKST: HILDE PAUWELS
FOTO’S: GALERIE JOS DEPYPERE