Wonen in de stad of op het platteland? Hoe maakt u de keuze?

Tijdens de lockdowns door de coronapandemie kwamen we vaak tot de vaststelling dat tussen vier muren moeten leven, zonder tuin of terras, of moeten werken in dezelfde ruimte waar de kinderen studeren of spelen, niet de meest aangename situatie is. Hieruit vloeide een enorme behoefte voort aan ademruimte, zowel binnen als buiten. Op dat vlak klopt het dat er op het plattenland meer woningen te vinden zijn met voldoende ruimte om het hele gezin voldoende privacy te gunnen, en een tuin waar kinderen en huisdieren in alle veiligheid kunnen ravotten. Tegelijk zullen de verwarmingskosten echter een pak hoger uitvallen dan voor een kleine rijwoning in de stad. Ook de onderhoudskosten liggen hoger als u ze bijvoorbeeld niet kunt delen met de mede-eigenaars of medehuurders van een appartementsgebouw.

Diensten en winkels

Steden bieden een belangrijke en onmiskenbare troef: ze beschikken over tal van handelszaken en de meest uiteenlopende diensten. Bovendien kunt u zich in de stad veel makkelijker te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer verplaatsen dankzij de veel betere voorzieningen op dat vlak dan op het platteland. Paradoxaal genoeg is het hierdoor perfect mogelijk om in de stad minder te vervuilen dan op het platteland, waar een wagen een noodzaak is. Het veel ruimere en gevarieerde aanbod hangt natuurlijk samen met de grote bevolkingsdichtheid. De keerzijde van de medaille is dat die grote mensenmassa in de stad leidt tot anonimiteit, en hierdoor soms ook tot eenzaamheid en isolement. Op het platteland, waar veel minder mensen wonen, kent iedereen elkaar en zal men elkaar begroeten en even de tijd nemen om een praatje te maken. Sociale relaties aanknopen verloopt er veel vlotter. Ja, soms moet je kilometers rijden om op restaurant te gaan, maar aperitiefjes en barbecues met de buren zijn veel couranter dan in de stad. Bij diezelfde buren kunt u ook terecht om gereedschap te lenen of een handje toe te steken als u hulp nodig hebt.

Gezonder leven

Op gezondheidsvlak is het niet evident om te kiezen tussen de stad en het platteland. De voordelen van het platteland zijn de afwezigheid van files, minder stress, minder agressiviteit en minder visuele, geluids- en luchtvervuiling. De natuur ligt binnen handbereik, er is volop mogelijkheid om te bewegen en een luchtje te scheppen, en u kunt zelf groenten kweken of verantwoord lokaal consumeren door te kiezen voor producten uit de omgeving van telers die u goed kent. De stad evolueert echter snel en biedt vandaag ook heel wat nieuwe en interessante troeven: in het stedenbouwkundig beleid wordt veel meer gefocust op groen, auto’s worden beperkt of zelfs verboden in het hart van de stad en overal schieten ecowijken en volkstuintjes uit de grond om het leven minder hectisch te maken en meer rekening te houden met het leefmilieu.

Het beste van twee werelden

Uiteindelijk hoeft u misschien zelfs niet te kiezen tussen een leven op het platteland of in de stad. Het is namelijk perfect mogelijk om de troeven van beide te combineren door te kiezen voor een hybride levensstijl: wonen op het platteland en werken in de stad. Zeker in een land als België, waar de afstanden tussen de grote steden en het platteland eerder beperkt zijn, het internet alomtegenwoordig is en bij veel ondernemingen steeds meer gebruik wordt gemaakt van (gedeeltelijk) telewerk. Nu we tijdens de lockdowns waarover we eerder al spraken, de charmes van ons eigen land weer hebben ontdekt, kiezen sommigen er bovendien voor om hun hoofdverblijfplaats in de stad te behouden, maar ook een woning te kopen in het groen, die snel en makkelijk bereikbaar is zodra ze de behoefte hebben om te herbronnen. Ongeacht de keuze die u uiteindelijk maakt: doe zeker een beroep op een ervaren vastgoedmakelaar. Hij of zij kan u optimaal adviseren en u panden voorstellen die perfect beantwoorden aan uw specifieke behoeften en vereisten.

www.engelvoelkers.com/nl-be/belgie/