ELKE VAN HERCK JEWELLERY DESIGN

Trend naar organische vormen

Juwelenontwerper Elke Van Herck probeert zich steeds te onderscheiden van andere juweliers, onder meer met juwelen in organische vormen. Ze krijgt daar meer en meer de vraag, van onder meer jongeren voor, om die te ontwikkelen. Sinds dit jaar ontwerpt ze ook rouwjuwelen.

Juwelenontwerper Elke Van Herck ontwerpt en maakt juwelen vanuit twee vestigingen in Herentals en Berlaar.  De juwelen worden met gerecycleerd goud in een eigen ateliers ontworpen en geproduceerd. Ze biedt een uitgebreide collectie aan van trouwringen, verlovingsringen, ringen, halskettingen, oorbellen, armbanden en rouwjuwelen. Ze ziet heel wat trends waar ze met haar zaak op inspeelt. “We gaan heel organisch te werk”, zegt Van Herck. “We dragen de natuurelementen altijd naar voren. We merken dat organische texturen meer en meer in trek zijn dan een paar jaar geleden. Het organisch uitzicht van juwelen is meer en meer gewild, onder meer door jongeren. Het mag voor hen weer bruter en meer organisch in plaats van super fijn en strak. Ze durven al wat meer experimenteren. Een tijdje terug zagen we dat er vooral een vraag was naar super fijne juwelen. 10 jaar geleden waren de jonge mensen heel fijn strak, en minimalistisch en dat is aan het keren.”

De olea collectie is een ring met een ovaal groene toermalijn en twee markiezen diamanten
Aster collectie. Ring met ovale mosgroene toermalijn
Lieze Flower collectie trouwringen
Flox collectie halsketting in 18kt champagne wit goud en diamant

Rouwjuwelen

De organische vormen keren ook terug in de rouw- of troostjuwelen, die Elke Van Herck sinds dit jaar ontwerpt. “In het juweel is plaats voorzien voor de as van een overleden persoon of huisdier. Het is een heel dankbaar iets dat je kan maken. Het gaf ons een warm gevoel. Ik werk graag aan deze opdrachten. We kunnen veel steun geven aan mensen met deze tastbare herinnering. Dat geeft ons een aangenaam gevoel. We hebben een hangertje gemaakt met de haren van paarden. We kozen voor een lichtkleurige edelsteen waar de haren nog door gekeken.” De vaste collectie zal in het najaar worden uitgebreid. “Dan gaan mensen alles kunnen bestellen. Mensen gaan meer keuze hebben. In de vaste collectie is wat mensen altijd kunnen bestellen en dat het wordt uitgebreid. Er komen extra modellen en opties bij. Er komt een nieuwe design.” Juwelenontwerper Elke Van Herck vertrekt steeds vanuit een eigen ontwerp. “We vertrekken van een eigen ontwerp. We proberen altijd in onze eigen stijl blijven. We zijn daar het beste is. We weten hoe alles gemaakt is. Dat is voor ons het fijnste om te ontwerpen. We vertrekken niet graag op basis van een foto die de klant bijvoorbeeld meeneemt. Net omdat we een eigen stijl hebben. “

CONTACT
vanherckelke@hotmail.com
0486 11 74 15
Elke werkdag bereikbaar van 11u tot 18u

OPENINGSUREN
Ma-Woe-Zo: gesloten
Di & Do: op afspraak in Berlaar
Vr & Za: op afspraak in Herentals

ATELIERS
2200 Herentals
2590 Berlaar

TEKST: MATTHIAS VANHEERENTALS
FOTO’S: JEWELLERY DESIGN