‘Vuur’ staat centraal in het verhaal van Braainest

Koken en genieten in de tuin

In Grammene, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Deinze openden Jurgen Dhaenens en Nele T’Kindt eind vorig jaar ‘Braainest’, een speciaalzaak waar alles draait om koken en genieten in de eigen tuin. Met onder meer de in eigen huis gecreëerde OpenFire bbq’s, het Japanse topmerk Yakiniku, de outdoor pellet vuurhaarden van Pelmondo en de unieke vuurschalen van Q-Flame staat Braainest voor een aanbod waar elke liefhebber van ‘buiten leven’ aan het juiste adres is.

Processed with VSCO with hb1 preset

OpenFire mobiele vuurschaal

Reizen in de natuur, buitensporten, ’s avonds kamperen bij een gezellig kampvuur én lekker eten: de combinatie van die hobby’s liggen aan de basis van Braainest. “In 2015 ontdekte ik tijdens een vakantie in Slovenië bij het kampvuur een handig toestel dat uiteindelijk de basis zou vormen van onze OpenFire bbq. Navraag leerde mij dat de mobiele grill-vuurschaal afkomstig was uit de smidse van de familie Oblak. Ik nam contact op met de makers van de schaal, een vader en drie zonen, en merkte meteen dat het prima klikte tussen ons. Gezelligheid en warmte in combinatie met een culinaire topervaring bleek een gemeenschappelijke interesse. Samen met hen heb ik de originele enkelvoudige vuurschaal verder ontwikkeld tot het mobiele OpenFire bbq-toestel dat vandaag stilaan uitgroeit tot een vaste waarde in het ‘grill-landschap’. We hebben er bij benadering anderhalf aan gewerkt om tot een gemakkelijk verplaatsbare vuurschaal te komen die werkelijk uniek is en zich snel heeft ontpopt tot een alternatieve buitenkeuken. Met zowel houtblokken als houtskool kun je op de OpenFire bbq de meest uiteenlopende gerechten klaarmaken. Grillen, roerbakken, braden, stoven, toasten, frituren, zelfs gratineren is mogelijk. Het toestel zelf bestaat uit een gemakkelijk verplaatsbare vuurschaal die onderaan voorzien is van een hitteschild. Je kunt de mobiele OpenFire probleemloos op het gras of op het terras plaatsen zonder schrik te hebben dat er schade is. Het slimme ontwerp maakt dat iedereen gezellig rond de vuurschaal kan plaatsnemen en het koken van nabij kan ervaren. Door een tweede vuurschaal op instelbare hoogte te plaatsen kun je ten allen tijde comfortabel grillen. Met de wokschaal, de grill, de grillsteen en de ‘Dutch oven’ kookketel kun je culinaire alle kanten uit. Dankzij de gezellige warmte kan dat zelfs het hele jaar door. En met beide vuurschalen kun je nog uren nagenieten van een gezellig kampvuur.”

OpenFire werkt met houtverbranding en dat strookt niet altijd met een milieuvriendelijk imago. ”Daarom zijn we een idee aan het ontwikkelen om voor elk verkocht OpenFire-toestel een boom te planten in België. Meer nieuws daarover vind je binnenkort op onze website.”

Yakiniku kamado

Het bleef voor Jurgen niet bij de eigen creatie alleen. “Omdat we naast de vuurschaal ook een ander soort barbecue wilden aanbieden, kwam ik uit bij het Japanse Yakiniku, fabrikant van hoogwaardige shichirin en kamado toestellen, maar dan wel tegen een correcte prijs. Meer zelfs: prijs/kwalitatief gezien vind je geen betere keuze op de markt. Yakiniku betekent ‘gegrild vlees’, maar dan op de speciale Japanse kamado-manier. Waarom wij nu specifiek voor dit merk hebben gekozen? In de eerste plaats omdat de eivormige kamado’s over een massieve keramische behuizing beschikken. Ze hebben een vlot regelbare luchttoevoer en laten talloze bereidingsmogelijkheden toe. Uiteraard kun je er perfect mee grillen, zowel direct als indirect, maar je kunt ook koken op lage temperatuur, garen, braden en bakken. En dat tot op de graad nauwkeurig want ook de temperatuur heb je zelf onder controle. De hoogwaardige dubbele keramische behuizing in combinatie met de hittebestendige glasfiber vilt dichting maakt dat de Yakiniku kamado de warmte uitstekend vasthoudt en het toestel zelf zeer duurzaam is. Met de woodchipper van Yakiniku voeg je ook makkelijk rookhout of smaakstof toe in je 16”, 19” of 22” grill om de bereiding een extra lekkere smaak te geven. Dat kan op elk gewenst moment zonder het deksel te moeten openen. Dit heeft als grote voordeel dat de ingestelde temperatuur in de kamado gehandhaafd blijft en dus niet onnodig afkoelt.

Yakiniku shichirin

Ondertussen zijn al tal van chefs onder de indruk van de kwaliteit en kiezen ook meer en meer particuliere fijnproevers voor de kamado’s die in een breed assortiment van mini-versie tot XXL beschikbaar zijn. Yakiniku staat vandaag bekend als fabrikant van topkwaliteit kamado’s, maar wist in de eerste plaats succes te oogsten met de shichirin, een unieke tafelgrill naar aloude Japanse traditie. “Je zit met z’n allen gezellig rond de compacte en veelzijdige tafelgrill, terwijl iedereen zijn of haar eten zelf bereidt in opeenvolgende kleine porties. In die optiek kun je het genieten vergelijken met een klassieke gourmet. Waarom noem ik de shichirin ook veelzijdig? Omdat je de tafelgrill kunt gebruiken in combinatie met het rooster om te grillen, maar ook met de teppanyaki plaat of de yakitori bars. Voor de shichirin raden we de Japanse Binchotan houtskool aan. Dit type houtskool, ook ‘het zwarte goud van Japan’ genoemd, heeft een zeer zuivere samenstelling en een hoog koolstofpercentage, samen goed voor zeer hoge temperaturen (800 °C – 1100 °C) en de alom geprezen unieke smaak van het gegrilde vlees. Urenlang grill- en warmteplezier – vier tot vijf uur is geen probleem – is verzekerd en je hebt zeer weinig rest-as.

Als klap op de vuurpijl geeft Yakiniku een levenslange garantie op de toestellen en wordt een uitstekende service verzekerd. Bovendien zijn er tal van accessoires beschikbaar.””

Box Your Dream

De kamado van Yakiniku kan perfect geïntegreerd worden in de ‘Box Your Dream’ buitenkeuken. “Dat is een zeer recente ontwikkeling waarvan wij met Braainest verdeler zijn. De duurzame buitenkeuken is gemaakt van architectonisch beton en is modulair, wat betekent dat je zelf je ontwerp uit één van de vijf basiselementen kunt samenstellen. Optioneel zijn er betonnen Terrazzo tabletten, uitneembare houten inbouwkastjes en een heuse verfrissingsbox.”     

Groot aanbod aan toebehoren

Het juiste toestel is één zaak, maar om tot een perfect eindresultaat te komen, heb je ook de juiste accessoires nodig. We hadden het al over het ruime aanbod van Yakiniku, maar Braainest staat voor veel meer. “Exclusief voor Braainest is de serie ‘black pottery’, handgemaakte kleipotten uit Colombia. Die ogen niet alleen stijlvol artisanaal, je kunt ze rechtstreeks in het vuur of in de oven plaatsen. We hebben ook een groot gamma rookhout en rookplanken (voor zalm). Je vindt hier ook verschillende gekruide zoutmengelingen van topkwaliteit uit de zoutpannen van Piran (Slovenië) en verkopen de EldurApi kruiden en marinades van barbecue-meester Peter De Clercq. Waar we ook trots op zijn: de vlijmscherpe en hoogwaardige Japanse messen die speciaal voor ons zijn ontwikkeld. De messen met composiet handvat zijn verkrijgbaar in twee formaten (klein en groot). Braainest is ook verdeler van Bricknic, een éénpersoons ovensteen-steenoven die perfect is voor gebruik buiten op de BBQ, maar ook gewoon binnen kan gebruikt worden. Heb je alles bereid, dan raden we aan alle te serveren op de handgemaakte keramische bordenset van Gloeii ‘by Something Els’, ook al exclusief voor ons ontwikkeld.”

Pelmondo

Tot nu toe hebben we het met Jurgen alleen gehad over het gedeelte ‘vuur’ of ‘braai’, maar aan het Braainest-verhaal werd ook een gedeelte ‘nest’ gekoppeld. Een bezoekje aan de gezellig ingerichte toonzaal – je krijgt meteen trek in een lekker stukje gegrilld eten als je hier binnenstapt – leert ons dat genieten van buiten hier bijna een religie is. Op de bovenverdieping ontdekken we de strak vormgegeven tafels en bartafels van Pelmondo … met ingebouwd pelletvuur. “Met een brandduur van 2,5 uur”, verzekert Jurgen ons. “De pelletvuren zijn overigens ook zonder tafel verkrijgbaar want Pelmondo is een naam als een klok in de wereld van de pelletkachels. Pellets verwarmen niet alleen reuk- en rookloos, het is – ook en vooral gezien de huidige situatie met torenhoge brandstofprijzen – een goedkope én energiezuinige oplossing.

QFlame

Braainest is agent voor België voor de prachtige gestyled kwartsglas vuurschalen van QFlame die heerlijke warmte aan een sfeervolle belichting koppelen. “Zonder meer een innovatie in de tuinwereld”, beaamt Jurgen. “QFlame producten zijn voor 100% vervaardigd uit zuiver kwartsglas, waardoor warmte en energie naadloos samensmelten met de schoonheid van vuur. Het kwartsglas is ruw en ondoorzichtig waardoor het licht van de vlammen gebroken wordt en diffuus wordt ‘verstrooid’. De kwartsglas vuurschalen zijn hittebestendig tot 1300 °C en worden gebruikt in combinatie met gedroogd hout of het speciale QPellet-inzetstuk. Onder de noemer QSets combineren we de glazen vuurschalen met een roestvrij stalen (rvs) voetstuk (QBase) en rvs deksel (QLid). Ook een betonnen voetstuk kan trouwens perfect. We hebben ook een tafelmodel (QTable) op voetstuk van geborsteld staal, ideaal voor een romantische avond. De ‘tafelset’ bestaat naast de schaal en het voetstuk uit een blusdeksel en bio-ethanolbrander. Andere tuinwinkels die dit unieke concept willen verdelen, mogen trouwens altijd contact opnemen met ons voor verdere informatie.”

Lazy Daisy en anderen …

Naast de Pelmondo pelletoplossingen en de QFlame-vuurschalen viel ons oog op een ‘dubbele zetel’. “Dat is onze ‘Lazy Daisy, ook een eigen ontwikkeling. De 360° loungezetel voor twee personen is gemaakt uit een gelakt rvs onderstel en HOTwood essen latten. De ‘HOT’ staat voor ‘Heated Outdoor Timber’. Het thermisch behandelde hout heeft duurzaamheidsklasse 1 en is zonder meer het beste ecologische alternatief voor tropisch hardhout. De Lazy Daisy is beschikbaar met of zonder tafel en met of zonder Sunbrella matras. Deze laatste heeft een golvend patroon en is speciaal ontwikkeld om het hele jaar door buiten te gebruiken. Naast de dubbele loungezetel is er de 3-Poot outdoor ligzetel die eveneens het jaar door buiten mag blijven staan. Het onderstel is ook hier vervaardigd uit rvs, de zitting of ‘ligging’ is gemaakt in 100% weersbestendig Siberisch hout. De 3-Poot is ook verstelbaar en dus voor iedereen geschikt. We hebben ook nog andere ligzetels in huis, evenals parasols met ledverlichting op zonnebatterij en een infrarood tafelverwarming die verticaal én horizontaal instelbaar is. Iets ‘bescheidener qua omvang (én zeker qua prijs), maar bijzonder charmant zijn de kampvuurstoelen. Braainest verdeelt ook de eigentijdse outdoor living producten van Paju Design. Het Belgische merk staat voor binnen- en buitenkaarsen, keramische diffusers, hoogwaardige buitenstoffen en andere outdoor accessoires. Heel speciaal in het gamma van Braainest is de ‘Qube’, een uniek vuurconcept in zwart staal of cortenstaal van Primato. De terrasverwarmers zijn bovenaan dicht en kunnen zomer en winter buiten blijven staan.”

Een tapijt van schapenvachten? Ook dat kan, dankzij Braainest. “We hebben een brede keuze aan schapenvachten in drie soorten wol (klassiek, IJslander en merino). De klant kan hieruit kiezen en zelf een tapijt samenstellen. De vachten worden door ons met de hand aan elkaar vastgemaakt tot een mooi en beslist uniek tapijt.”

Partners

In de sfeervolle winkel zijn ook producten en realisaties van een aantal partners te zien (en te kopen). “Dat zijn gerenommeerde namen waar we graag mee samenwerken en die we dus ook graag via onze showroom promoten. Dat is bijvoorbeeld het geval met Schilderwerken De Roo en Raamdecoratie TENDE by De Roo (Deinze), Sliding Glass glazen schuifwanden (Tienen), L’ombre verlichting (Pittem) en ForGrass kunstgras. We verbinden onze naam ook graag aan de veelzijdige kunstenaar Jesse Van Gompel die prachtige werken maakt en ook imponeert met zijn muurschilderingen zoals in onze showroom te zien is.”

Smullen en leren tijdens de workshops

Zelf aan de slag met de OpenFire mobiele vuurschaal? Proeven van een heerlijk stukje vlees of vis van de Yakiniku kamado? Met een glaasje champagne en heerlijke wijnen? Dat kan via de workshops van Braainest. “De deelnemers (max. 14) worden omstreeks 18.30 u verwacht en welkom geheten met een drankje. Wanneer de groep compleet is, starten we met de basisuitleg van het gebruik van onze bbq’s. Daarna gaat ons team aan het koken, grillen en bakken en schotelen we de aanwezigen tal van gerechten voor. Mensen kunnen zelf deelnemen als actief lid of de avond eerder volgen als demo, de keuze is vrij. Alle consumpties en gerechten zijn inbegrepen in de prijs. De workshop duurt tot +/- 22.30 u. Voor groepen vanaf 10 personen organiseren we trouwens ook privé workshops. Alle info vind je op de website.”

Meer info:

www.braainest.bewww.openfire-bbq.be