Vloeibaar goud van eeuwenoude Spaanse finca

Golden Heritage olijfolie doet haar naam alle eer aan

Onder de noemer Golden Heritage maakt een Belgisch gezin sinds 2016 exclusieve olijfolie in Val Des Serrans in de Spaanse gemeente Maella. De producten, die door gastronomische topchefs als zeer hoogkwalitatief worden aangeprezen, zijn niet alleen het gevolg van een avontuurlijk plan, maar ook en vooral van het bijzonder harde werk dat de eigenaars samen met de lokale gemeenschap dag na dag leveren.

Tekst: Wim Vander Haegen – Foto’s: Golden Heritage

Vergeten erfgoed

Veel mensen dromen van een tweede verblijf in het zonnige zuiden, weinigen weten dat ook succesvol te koppelen aan avontuurlijk ondernemerschap. Het gezin van Gudrun De Cleermaecker is daar met Golden Heritage glansrijk in geslaagd, maar het succes dat hen vandaag te beurt valt, kwam er niet zonder slag of stoot. “We waren al verschillende jaren op zoek om iets voor onszelf te kopen in het buitenland”, blikt de zaakvoerster terug in de tijd. “Die huizenjacht viel echter tegen want nergens vonden we iets naar onze gading. Tot mijn zoon Litrik in november 2014 via internet op een verlaten ‘finca’ stuitte in Maella, een kleine gemeente in de Spaanse provincie Zaragoza in de noordoostelijke regio Aragón. De olijfgaard lag er op zijn zachtst uitgedrukt verwaarloosd bij, een gevolg van een tekort aan financiële middelen om alles naar behoren te kunnen onderhouden. Een olijfgaard aanplanten is één ding, het perceel en de bomen adequaat onderhouden is een ander paar mouwen. Onkruid wieden, snoeien, nieuwe aanplant, … het kost veel tijd en werk en bovendien handenvol geld. De lokale inwoners konden dat de voorbije twintig jaar niet langer opbrengen en lieten de finca noodgedwongen verwilderen. Onze interesse was echter gewekt en we zijn toen ter plaatse een kijkje gaan nemen. We waren onmiddellijk gecharmeerd van dit stukje vergeten erfgoed en wisten meteen dat onze jarenlange zoektocht ten einde was. In februari 2015 hebben we alles geofficialiseerd en zijn Litrik, mijn dochter Yentl en ikzelf naar Maella getrokken om er meteen de handen uit de mouwen te steken.”

De hoogst mogelijke kwaliteit

Ondanks de welgekomen hulp van de lokale gemeenschap bleek dat een werk van lange adem. “De eerste vier jaar hebben we zwaar moeten investeren, in de eerste plaats om de verwildering te stoppen, maar ook om de toekomst van de olijfgaard te verzekeren. Je mag gerust stellen dat het ons veel bloed, zweet en tranen heeft gekost, maar we zijn in onze opzet geslaagd. Waarom het zo arbeidsintensief – en financieel zwaar – is, heeft evenzeer te maken met ons streven om uit onze oogsten de hoogst mogelijke kwaliteit olijfolie te puren. Snel een kwalitatief minder goede olie in grote massa maken interesseerde ons niet, we wilden van meet af aan gaan voor het beste van het beste. In november van 2015 mochten we al onze eerste, eerder kleinschalige oogst binnenhalen, een jaar later brachten we de eerste olijfolie op de markt onder de noemer Golden Heritage. Ondertussen hebben we de het 11 ha grote perceel al kunnen uitbreiden tot 20 ha, maar de focus op kwaliteit is en blijft onze absolute prioriteit.” 

Perfecte balans

De kwaliteit heeft vanzelfsprekend te maken met het zorgvuldige werk op de finca, maar ook met de soort olijf. “De Empeltre olijf is een middelgrote zwarte olijf die ook origineel een Spaanse variëteit is. Deze eerder zeldzame olijven, die overigens traditioneel enkel in Aragón worden gekweekt, lenen zich tot zowel tafelolijf als om er een zeer hoogkwalitatieve olijfolie van te produceren. Een tweede variëteit die we telen, is de wereldwijd befaamde Arbequina-olijf. Hoewel deze niet als een ‘lokale’ soort kan worden bestempeld, zorgt het klimaat in Maella en de grond toch voor een specifieke, zeer verfijnde olijfolie die zich van andere soortgelijke oliën weet te onderscheiden. Onze olijfbomen hebben een gemiddelde leeftijd van tweehonderd jaar. Het unieke microklimaat in de vallei zorgt voor de perfecte balans van de olie. Onze lokale boer en zijn zoon zorgen ervoor dat de olijven op een ambachtelijke en ecologische manier worden geteeld. Samen met de lokale gemeenschap zorgen wij ervoor dat dit stukje geschiedenis ook in België bij culinaire fijnproevers en topgastronomen terecht komt.”

Topgastronomen

Onder die topgastronomen vinden we enkele ronkende namen die graag hun naam aan de producten van Golden Heritage verbinden. “Sinds 2018 mogen we ons partner van restaurant “Paul Bocuse” in Collonges-au-Mont-d’Or noemen, in eigen land worden onze producten naar waarde geschat door onder meer Kristof en Stefan Boxy (Boxy’s Fine Food, Sint-Martens-Latem), David Selen (Improviste bij David Selen, Waregem), Thierry Vancoppenolle (De Gouden Klokke, Avelgem) en driesterrenchef Viki Geunes (Zilte, Museum aan de Stroom) om maar een paar namen te noemen. Ook Erik Miete, culinair adviseur bij Kopper Cress, is vol lof over onze olijfolie.”

Het overtuigen van deze topchefs gebeurt niet zomaar. “Je moet echt met topproducten afkomen! Al die mensen genieten een uitstekende reputatie en gaan bijgevolg niet met iets werken dat hun toevallig aangeboden wordt. Ze moeten de kwaliteit echt proefondervindelijk kunnen ervaren. In normale tijden stop ik enorm veel tijd in het bezoeken van mogelijke klanten, het deelnemen aan culinaire beurzen en het organiseren van degustaties. Ik probeer dat ook allemaal zoveel mogelijk van A tot Z alleen te doen, uiteraard met de volle steun van mijn kinderen.”

Unieke monocépages

Die ‘normale’ tijden liggen ondertussen al meer dan een jaar achter ons. COVID-19 zorgt er ook bij Golden Heritage voordat Gudrun andere wegen moet bewandelen om haar producten aan de man te brengen. “Een belangrijk speerpunt is onze website goldenheritagemaella.com, waar we kort schetsen wie we zijn en een overzicht bieden van onze producten die daar dan ook kunnen besteld worden. Onze olijfoliën zijn allemaal van eerste categorie (extra vergine (onbehandeld) van eerste koude persing met een maximale vrije zuurgraad van 0,8%). Met 0,62% scoren wij zelfs een stuk onder het maximaal toegelaten plafond. Er is keuze uit een monocépage van de Empeltre olijf, die bekendstaat om zijn fruitig aroma en milde zoetheid en amandelachtige smaak, en de Arbequina olijf die een eerder prikkelende, fruitige smaak met een ietwat bittere na-toets heeft. Empeltre olijfolie en Arbequina olijfolie is verkrijgbaar in smaakvol ontworpen flessen van 20 ml, 100 ml en 500 ml, voor grootverbruikers hebben we eveneens een aangepaste verpakking. Beide soorten zijn geschikt voor alle bereidingen, warm en koud, zoals dressings, marinades en mayonaises.”

Talrijke toepassingen

Bij Golden Heritage kan de klant niet alleen pure olijfolie verkrijgen, maar ook olijfolie met een stijlvol extraatje in de vorm van de Carolina Reaper chilipeper (de ‘heetste’ ter wereld), Deze is bijvoorbeeld uitstekend geschikt om een heerlijke paella net dat tikkeltje extra mee te geven. In het Golden Heritage assortiment steken ook twee soorten olijfpasta (zowel van de Empeltre als van de Arbequina). De olijfpasta, beschikbaar in potjes van 100 g) is zeer geschikt voor gebruik in salades, op een toastje met bijvoorbeeld mozzarella en op pizza’s.”

De producten zijn beschikbaar via de website en bij een uitgelezen aantal delicatessenzaken. Detailhandelaars die Golden Heritage in hun assortiment willen opnemen, zijn welkom en kunnen eenvoudig contact nemen met Gudrun. Alle nuttige gegevens vindt u op de website. 

Meer info:

www.goldenheritagemaella.com