Elegant én ongeëvenaard: de houtovens van Vonken

Twee scoutsleiders kregen ooit het idee om een tweedehands olievat om te vormen tot houtoven, om zo voor de kinderen op kamp uitgebreid te kunnen koken. Wat aanvankelijk bedoeld was als een leuk project voor hun scoutsvereniging, sloeg aan bij een breed publiek en groeide uit tot een succesverhaal. Na eindeloos experimenteren en kooksessies over het hele land zag de Vonken Original het levenslicht en ging de bal aan het rollen.     

De start

”Het oorspronkelijke doel was om een oventje te bouwen waardoor we op kamp in de Ardennen eens een nieuwe manier zouden hebben om te koken”, vertellen Adrien Billiet en Sebastian Laga over de start van Vonken. “Met een oud olievat en een hoop stenen creëerden we een houtoven om op een kampweide in de Ardennen op een budgetvriendelijke manier enkele klassiekers te koken voor onze kampgenoten en hun ouders. Jong en iets ouder vonden het plezant om op een andere manier lekker eten te koken, vooral omdat we meet af aan de focus hebben gelegd op multifunctionaliteit. Het moest meer zijn dan een pizza-oventje, we wilden een echte houtoven zodat je er ook mee kon grillen, iets aan het spit bakken, een ovenschotel bereiden enz. Het was initieel niet de bedoeling om er verder iets mee te doen behalve af en toe eens zelf koken, maar meer en meer mensen toonden interesse en motiveerden ons om er echt iets innovatiefs van te maken.”

Vuur doet leven

Er zich amper van bewust dat ze eigenlijk een fantastisch kooktoestel in handen hadden, sloegen Adrien en Sebastian aan het experimenteren. “Het aroma en de sfeer van een houtvuur in combinatie met de kwaliteit van een professionele oven: dat was ons concept. Met onze authentieke passie voor outdoor cooking en een avontuurlijke mindset gingen we een de slag. Niet om zomaar iets ineen te knutselen, maar om ovenbouwers te worden die streven naar perfectie. Samen met vrienden en sympathisanten zijn we, met nog steeds de scoutsmentaliteit om met weinig middelen de lat toch zeer hoog te leggen, aan productontwikkeling gaan doen. Die enkele believers hebben ons echt gesteund om van een idee een product te maken. We hebben tal van prototypes gemaakt, gingen overal koken, pasten de oven constant aan en trokken vervolgens opnieuw de baan op om her en der kooksessies te houden. Met de hulp van tal van lokale stakeholders tekenden en bouwden we verder aan de buitenovens om dan finaal uit te komen bij de Vonken Original, ons eerste product dat op punt stond.

Het duo is er ook steeds vanuit gegaan dat ‘vuur doet leven’. “Families en vrienden streven rond het vuur naar een ultiem gevoel van verbondenheid. Die missie hebben we ter harte genomen en een buitenoven gebouwd die enerzijds toelaat een waaier aan gerechten met gemak te bereiden, maar tegelijk ook een elegante sfeermaker is waar het leuk rond toeven is in alle seizoenen.”

Zeer hoge nauwkeurigheid

Achter het elegante design van de ‘Original’ schuilt een indrukwekkende binnenruimte (65 x 60 cm) met een stenen (chamotte) bakvloer waar je in een handomdraai een waaier aan gerechten kunt bereiden. “De oven werkt klassiek op hout of houtskool en is met een verbruik van 1 kg brandstof per uur bijzonder zuinig. We hebben hard ingezet op technologie om een product te creëren dat een zeer hoge en nauwkeurige verbranding verzekert in combinatie met een goed regelbare luchtcirculatie. Innovatieve isolerende materialen houden de warmte zeer lang vast. De zeer hoge temperatuur in de oven (tot wel 500°C!) resulteert in een sterk beperkte CO2-uitstoot en dankzij de naverbranding, die op zijn beurt de vrijgekomen gassen verbrandt, is ook de uitstoot van (fijn)stof zeer klein.”

Hout van hier

Hout of houtskool? “Het kan perfect allebei, maar met het oog op een zo laag mogelijke impact op het milieu prefereren we hout. “Om 1 kg houtskool te maken heb je 10 kg biomassa nodig. Bovendien gaat er vaak een heel lang transport over zee mee gepaard van het hout zelf of van de houtskool. Wij starten liever met hout en dus biomassa van hier bij ons, dat is de korte cyclus en staat gelijk met een lage voetafdruk en CO2 die onmiddellijk gecapteerd wordt door de aanplant van nieuwe bomen. Gebruik wel geen dennenhout, behandeld hout, afvalhout of goedkope pellets voor kachels. Deze bevatten schadelijke stoffen en harsen die nefast zijn voor de oven én voor de bereidingen die je erin maakt. Experimenteer met fruithout of met de Vonken smoke pellet blends om aroma’s te creëren. Gebruik wel houtskool of briketten als je zonder vlam wenst te koken en niet wenst te grillen.”

Plant een boom

In die optiek wijzen Adrien en Sebastian ook op hun engagement om voor elke verkochte Vonken lokaal een nieuwe boom aan te planten. “Zodat gaat gastronomisch genieten van een houtvuur gepaard met verantwoord ondernemen. De klant kiest welke boom op basis van door ons aangereikte expertise. De bomen worden jaarlijks geplant in de winter met de hulp van experten en vrijwilligers. We zijn overigens ook de enige Belgische houtovenbouwer op de markt en maken de oven 100% in eigen land in samenwerking met verschillende lokale partners. Dat garandeert de superieure kwaliteit van ons product en laat ons verder ook toe om het snelle groeitempo perfect op te vangen.”

Authentieke smaken

Naast de technologische en ecologische voordelen, weet de buitenoven nog tal van troeven uit te spelen. “In amper 10 minuutjes bereik je al de juiste temperatuur. De oven is relatief licht en dankzij het optionele onderstel met twee praktische wielen ook supermobiel. Onderstel, schouw en deur zijn makkelijk demonteerbaar. Op het terras, in de tuin, of even in de koffer van de auto, het kan dus allemaal. Een pizza is klaar in 90 seconden, er passen twee grote ovenschotels in en je kunt er drie tot vier broden in bakken. Het heerlijke aroma van kolen of hout creëert de meest authentieke smaken. Met behulp van onze speciale accessoires maak je de oven in een mum van tijd klaar voor BBQ of spit, met de smoker tool maak je er al even snel een rookoven van. Het gebruikscomfort is uitstekend, je hoeft geen chef-kok te zijn, iedereen kan met onze oven werken. Dankzij de compatibele accessoires is het de meest complete buitenkeuken op de markt. Extra troef is dat de houtoven, bijvoorbeeld op een frissere dag na het koken, ook dienst kan doen als een krachtige en gezellige buitenkachel.”

Vonken Mini

Naast de Original is een ondertussen ook een Mini-versie op de markt. “De Vonken Mini is de kleinere versie van de Original en heeft grotendeels dezelfde troeven als zijn grote broer. De oven heeft een ruime bakvloer van 42 × 42 cm en een opwarmtijd van amper 5-10 minuten. Hij werkt op zowel houthoutskool als pellets. Koken met de Mini is met een verbruik van 0,3 kg per uur echt wel zéér zuinig. In de oven is plaats voor één grote pizza, ook die is klaar in 90 seconden, één of twee broden of één grote ovenschotel. De uitneembare vuurkorf kan ook als warm en gezellig tafelvuurtje dienen, met een grillpan kun je ook barbecueën en met het geïntegreerde pelletnetje maak je er een rookoven van. De Mini is een tafelmodel en weegt amper een kleine 24 kg en is een tafelmodel. Schouw en deur zijn eveneens makkelijk demonteerbaar.”

Mooi én performant

De Vonken ovens zijn designproducten die in eerste instantie gericht zijn op de consument. “Onze doelgroep zijn in eerste instantie gezinnen die dromen van een mooie en elegante oven die bovendien superperformant kookt én ook nog eens warmte afgeeft. Wij zorgen voor een culinaire topervaring – je kan er zelfs probleemloos een volledig menu in bereiden – maar ook voor beleving in de tuin of op het terras. De prestaties zijn evenwel van dermate hoog niveau dat ondertussen ook verschillende professionals en zelfs topchefs hun interesse laten blijken er ook ondertussen ook graag mee werken.”

Inspiratie nodig? Bij de aankoop steekt, naast een starterspakket, ook een receptenboekje. Bovendien vind je op de website van Vonken elke week een nieuw recept dat Adrien en Sebastian eerst zelf grondig uitproberen. “Wij zijn zelf ook bourgondiërs,” grappen ze, “en we experimenteren graag met onze ovens, niet alleen om verder producten te ontwikkelen, maar ook omdat we zelf fans zijn van outdoor cooking.”

Om een houtoven van Vonken te kopen kan je terecht op de webshop of bij één van de verdeelpunten. “Wie graag een model ziet, kan langs bij één van onze dealers. De Vonken ovens zijn technische producten en daar hoort advies bij en niemand kan dat beter dan onze dealers. Zij staan ook in voor de service.”

www.vonken.be