Topmerken Lebeau-Courally en ONI ONIK slaan de handen in elkaar

Verfijnde luxe, handgemaakt én Belgisch

Met Lebeau-Courally en Oni Onik slaan twee Belgische topmerken de handen in elkaar om hun exclusieve collecties aan onze lezers voor te stellen. Lebeau-Courally is een luxemerk dat hoogkwalitatieve lederwaren, horloges en jachtaccessoires op de markt brengt, terwijl ONI ONIK met haar authentieke stijl aan de absolute top van de Belgische bruids- en avondmode staat.

Artisanale manufacture

Lebeau-Courally creëert 100% handgemaakte en esthetisch uitzonderlijke luxeproducten. Dankzij de unieke combinatie van zeldzaam geworden ambachtslui en getalenteerde ontwerpers slaagt de onderneming er keer op keer in om het erfgoed van kunstambachten te koppelen aan een hedendaagse esthetische visie. De luxeproducten van Lebeau-Courally kenmerken zich door een tijdloos en toch eigentijds karakter, waardoor ze niet alleen future proof en waardevol zijn, maar ook het unieke vermogen in zich dragen om mensen op verschillende vlakken genoegdoening te geven. “Het in eer houden van uitzonderlijk vakmanschap is dé drijfveer binnen Lebeau-Courally”, vertelt CEO Walter Van Damme. “De geschiedenis van het merk keert terug tot in 1865 toen Auguste Lebeau zijn droom om de mooiste en beste jachtgeweren ter wereld te maken omzette in realiteit. Het artisanale karakter van de manufacture in Luik was daarbij prioritair en resulteert tot op vandaag in volledig op maat gemaakte wapens die perfect aansluiten bij de luxueuze smaak van veeleisende, kunstminnende jachtliefhebbers. De jachtgeweren genieten wereldwijd naam en faam omwille van hun uitzonderlijke kwaliteit en uitzicht. De gegraveerde en schitterend ingelegde wapens staan evenzeer bekend om hun ongelooflijke precisie. Ook verschillende Europese koninklijke huizen wisten en weten nog steeds de betrouwbaarheid en de esthetische waarde van de jachtwapens naar waarde te schatten.”

Ultieme precisie-uurwerken

Hoewel de intrinsieke waarde als waardevol siervoorwerp de jachtwapens tot de meest gewilde luxegoederen van Europa en ver daarbuiten maakten, raakte de manufacture in zwaar vaarwater. “Om de jarenlange vakkennis niet verloren te laten gaan, nam de Belgische industrieel Joris Ide, zelf een passionele jachtliefhebber, in 2010 de manufacture over. In zijn zoektocht om de zaken te diversifiëren richtte Joris Ide zich eveneens op de horlogerie. Een logische stap overigens, want het beroep van wapenmaker ligt van oudsher dichtbij dat van uurwerkmaker. Auguste Lebeau zelf had indertijd ook een beroep gedaan op de beste uurwerkmakers om zijn geweren te helpen vervaardigen. Joris Ide besliste dat Lebeau-Courally voortaan niet alleen een gereputeerd merk van uitzonderlijke jachtgeweren zou zijn, maar ook van al even uitzonderlijke horloges, gemaakt met hetzelfde vakmanschap en uitmuntend dankzij dezelfde ultieme precisie. Vandaag maakt een geavanceerd atelier in Zwitserland, dat beschikt over de hoogste knowhow in de sector, de precisiehorloges van Lebeau-Courally. Elk onderdeel wordt ontworpen, gerealiseerd en met veel liefde voor het metier geassembleerd tot een exceptioneel horloge, waarvan de visuele details op een subtiele manier verwijzen naar de esthetiek van de jachtgeweren. De eerste collectie die in 2011 op de markt kwam, was een doorslaand succes en legde meteen de basis voor een beloftevolle toekomst.”

Uitzonderlijke lederwaren

In 2013 nam Joris Ide een volgende stap en breidde de activiteiten van Lebeau-Courally in de luxesector uit met een luxelederafdeling met enerzijds jachtlederwaren en reistoebehoren, en anderzijds een damescollectie maroquinerie. “Om ook hier het artisanale karakter en de verfijnde precisie te garanderen nam Joris Ide een ‘atelier de cuir’ nabij de Franse stad Dijon over, waar de meest notoire Franse modehuizen in de vorige eeuw hun uitzonderlijkste stukken lieten maken. Op die manier redde hij ook in Frankrijk een stuk kostbaar mondiaal erfgoed van de ondergang. De vakmensen uit het atelier in Dijon behoren tot de meest gereputeerde in hun branche. Het leder wordt op specifieke wijze besteld, behandeld en geleverd door leerlooierijen uit Frankrijk en Italië die alleen maar werken met vellen van uitzonderlijke kwaliteit. Het leer van Lebeau-Courally staat kwalitatief ver boven de huidige fashion-luxemerken of premiummerken. De bijzonder gedetailleerde afwerking van de maroquinerie is zonder meer onovertroffen.”

Mooier met de jaren

Maar er is meer: naast de combinatie van uitzonderlijke kwaliteit en oog voor de kleinste details, kenmerken de handtassen zich door een gesofistikeerd en hedendaags ontwerp. “Daar is de Italiaanse Valentina Milloch verantwoordelijk voor. Zij ontwerpt de luxelederwaren in België en volgt daarmee Axel Enthoven op, die bij de opstart in 2013 verantwoordelijk was voor de basiscollectie.”

De manufacture in de Haute-Marne beschikt ook vandaag nog steeds over de beste leerbewerkers uit de streek. “En zij gaan niet zomaar aan de slag, maar kunnen bogen op een jarenlange training en zijn hun vak écht meester. Van leer snijden, vormen, vouwen en naaien tot verzegelen, stansen en afwerken: van prototype tot afgewerkt product, alles gebeurt met de hand onder één dak in ons eigen atelier in Vaux-Sous-Aubigny.”

De damestassen van Lebeau-Courally zijn verkrijgbaar in de klassieke basiskleuren én in seizoenkleuren. De soorten leder variëren van zacht suède, glad kalfsleer en grainé leer tot zeer precieus exotisch leder. De tassen en vanzelfsprekend ook alle andere lederwaren van Lebeau-Courally zijn bestand tegen de tijd en worden zelfs mooier met de jaren.”

Belgische verankering

Zowel de horlogerie als de maroquinerie van Lebeau-Courally wordt verdeeld via een selectief netwerk van een vijftiental dealers. Ook in Parijs, Genève en Maastricht beschikt het bedrijf over showrooms. Bovendien biedt de onderneming een housecall-butlerservice voor klanten die liever in alle rust uit de collectie willen kiezen. Een speciale ‘Made to Measure’ of Bespoke-service geeft klanten de gelegenheid om hun eigen verlangens om te zetten in een tas of accessoire in speciaal leder of met specifieke details. Alle lederwaren uit de collectie kunnen overigens voorzien worden van de eigen initialen van klanten.

Om de Belgische verankering extra te beklemtonen werkt Lebeau-Courally voor haar campagnes samen met bekende Belgische artiesten. Acteur Herbert Flack is het uithangbord voor de herencollectie, terwijl ook culinaire topchef Peter Goossens van driesterrenrestaurant Hof van Cleve zich opwerpt als een enthousiaste ambassadeur van het merk.

Jong en authentiek

Hoogstaande kwaliteit, stijlvolle ontwerpen én Belgisch vakmanschap: de troeven van Lebeau-Courally vinden we ook terug in de collecties van ONI ONIK. Met haar jonge en authentieke stijl staat ONI ONIK aan de top van de Belgische bruids- en avondmode. “Gegroeid uit de wereld van de kinderkledij hebben wij ons door de jaren heen meer en meer toegelegd op bruids- en avondkledij”, vertelt Dicky Vanhoutte die het bedrijf samen met Jan Jr. Vanhoutte en Hélène Verstraete leidt. “Onze ‘roots’ liggen in Huis TATI dat in 1962 werd opgericht door Jan Sr. en Christiane Vanhoutte en zich specialiseerde in de confectie van hoogwaardige kinderkleding, vooral voor speciale gelegenheden. Eind jaren 70 schakelden we geleidelijk over op de productie van avond-, bruids- en cocktailkledij voor dames. Sinds 1997 gaan de activiteiten door onder de naam ONI ONIK FASHION CREATIONS, een knipoog naar de gemeente OostNIeuwKerke, waar we gevestigd zijn.”

ONI ONIK, dat is 100% maatwerk

ONI ONIK pakt tweemaal per jaar uit met een nagelnieuwe, in eigen huis gecreëerde collectie. “De klemtoon ligt steevast op originele creaties in combinatie met hoogwaardige, Europese stoffen zoals handgeweven zijdes, kanten, brokaten, enz… Onze collecties worden van patroon tot eindresultaat in eigen huis én op maat gemaakt en kenmerken zich door hun unieke, maar ook jonge karakter. Onze kledij ademt stijl en sentiment uit en onderscheidt zich door de zeer gedetailleerde, verfijnde afwerking en de exclusiviteit. Onze collecties worden verkocht via een selectief aantal winkels, maar zijn 100% maatwerk. De winkeliers presenteren de unieke stukken, nemen de maten op, noteren de gewenste kleur en sturen die door naar ons atelier. Dankzij die flexibiliteit en de ambachtelijke productiewijze, die voor alle duidelijkheid 100% in België gebeurt, kunnen wij de leveringstijden tot een minimum beperken. Wij zijn ook vandaag nog steeds een familiale onderneming die van een direct en gepersonaliseerd contact met alle klanten een speerpunt maakt en correcte levertijden koppelt aan competitieve prijzen.”

NXI, jong en dynamisch

Onder de merknaam NXI presenteert ONI ONIK een jonge en dynamische prêt-à-porter collectie. “Met een aparte look, maar vooral betaalbaar”, verduidelijkt Hélène Verstraete. “NXI staat synoniem voor kwaliteit en verzorgde afwerking. Alle modellen uit de collectie kunnen onderling gecombineerd worden per kleurthema. De sterkte van NXI ligt er voornamelijk in dat deze collectie zowel kan gedragen worden op feestelijke aangelegenheden als op een gewoon avondje uit met vrienden. ‘Multiple use’ is de boodschap. Elegante jurken, topjes, originele en gestileerde ensembles vervaardigd uit luxematerialen maken van deze collectie, die verkocht wordt via multi-brand winkels, een collectie van hoog niveau. Alle modellen kunnen probleemloos nabesteld worden en ook hier garanderen we een korte leveringstermijn van 2 tot 3 weken. NXI wordt, net als de bruids- en avondkledij van ONI ONIK, ook in België geproduceerd.”

www.lebeau-courally.comwww.oni-onik.be