Ontspannende massages en kuurdagen in het unieke Ayurveda wellnesshotel

Gezond in lichaam en geest

Het unieke Ayurveda hotel met superieur ingerichte kamers, een breed aanbod aan wellnessfaciliteiten en massages, een gastronomisch vegetarisch restaurant, een sfeervolle zaal voor evenementen, … en dat allemaal in een eeuwenoud statig gebouw in het hart van de glooiende Vlaamse Ardennen: Ayuryoga in Wortegem-Petegem heeft alles in huis om de gasten een totaalbeleving te bieden.

Wetenschap van het leven

“Ayurveda wellnesshotel is het eerste Ayurveda hotel in België”, schetst zaakvoerder Aurelie Batteauw. “Ayurveda een traditionele inheemse geneeskunde uit India, gebaseerd op een Indische kruidenleer in combinatie met specifieke therapeutische massages en behandelingen. Het is zowel een preventieve als behandelende geneeskunde met inbegrip van een bepaald voedingspatroon. Het woord ayurveda is een samenstelling van āyus, dat ‘leven’ betekent, en veda, dat staat voor wetenschap of kennis. Letterlijk vertaald betekent Ayurveda dus kennis of wetenschap van het leven. Het is een bewuste keuze voor een gezonde manier van leven, bewegen en geestelijk welzijn.

Therapeutische massages

Ayurveda wellnesshotel biedt de klanten een totaalbeleving. De mogelijkheden om te relaxen zijn zeer uitgebreid. “Wie nood heeft aan ontspanning, kan hier genieten van traditionele Ayurveda en Oosterse massages naar keuze. De massage-arrangementen zijn gebaseerd op massagetechnieken uit de oosterse landen. Massages met stoom bijvoorbeeld zijn een combinatie van de Ayurveda massages met een traditionele Swedana of stoomtherapie. Onder de noemer ‘Dreamland’ bieden we een relaxerende therapeutische full body massage. Deze zorgt onder meer voor een goede circulatie van het bloed en de lymfe, en is de ideale ontspanning voor het lichaam. ‘Marma Dreamland’ omvat een volledige lichaamsmassage waarbij belangrijke marma-punten op het lichaam via drukpuntmassage worden behandeld. Deze massage stimuleert het metabolisme en de lymfedrainage. ‘Shirodhara’ bestaat dan weer uit een full body massage met warme kruidenolie gevolgd door de stoomtherapie. In combinatie met een uitgebreide hoofdmassage en Shirodhara therapie is dit het ultieme stress-verlagende massage-arrangement. ‘Weight Loss’ omvat een scrub massage door middel van kruidenpasta met medicinale afdrijvende en vetverbrandende olieën. Deze intensieve massage wordt gevold door een kruidenstoomtherapie. Met ‘Skin Care’ bieden we een lichaamsscrub, full body massage en kruiden gelaatsmasker gevolgd door stoomtherapie.”

Ontgiften én ontspannen

Verschillende massages richten zich op het ontgiften van het lichaam. “Onze ‘Detox’ massage is een full body lichaamsscrub en lichaamsmassage met warme kruidenolie, gecombineerd met stoomtherapie, een ontgiftende kruidenpasta of ‘lepa’ en een gelaatsmasker. Samen zorgen deze elementen voor de ultieme detox-ervaring. De klant kan ook opteren voor een full body ‘Hot-Stone’ massage (met warme kruidenoliën) die zorgt voor diepe relaxatie en ontgifting. Een andere mogelijkheid is de full body ‘Kruidenstempel’-massage met warme poederkruiden, verse bladeren of rijstbundels. Deze massage verzekert een voedende, ontstekingswerende of ontgiftende werking op het lichaam. Onder de noemer ‘Pizhichil Oliestroom’ geven we een full body massage met grote hoeveelheden warme kruidenolie die in een continue stroom over het lichaam worden gegoten en ingemasseerd. ‘Lomi Lomi’, een rustige ritmische massage, omschrijven we graag als ‘een dans op het lichaam’. ‘Deep Tissue’ is een specifieke massage, gericht op het losmaken van het bindweefsel, triggerpoints en de (dieper gelegen) spieren. Tijdens deze massage wordt het hele lichaam gemasseerd met langzame, krachtige en diepe bewegingen. ‘Thai’ is een oude massage die wordt omschreven als een geschenk voor het lichaam, de geest en het gevoel. Het is een manier om ziekte te verhinderen, een hulpmiddel bij het oplossen van blokkades en voor het verhogen van de flexibiliteit. We hebben ook een ontspannende en energetische lichaamsmassage met een specifieke kruidenolie die een positieve uitwerking heeft en de vrouwelijke hormonen tijdens de zwangerschap in balans brengt. Voor de sporters is een sportmassage perfect mogelijk. In dit geval wordt er stevig gemasseerd en wordt onderliggend weefsel losgemaakt en knopen uit de spieren gehaald.”

Van hoofd tot voet

Ook massages zonder stoom zijn veelgevraagde opties. “We hebben een Ayurvedische massage van het volledige lichaam met warme medicinale kruidenolie of een intensieve hot stone schouder-, nek- en rugmassage met warme stenen en kruidenolie. Een stimulerende scrub massage met een kruidenpasta van poederkruiden gevolgd door het inoliën van het lichaam met medicinale olie kan ook, net als een Indische droge hoofdmassage gevolgd door een schedel- en schouder-oliemassage met specifieke behandeling van de energetische ‘marma’- punten. Andere opties zijn de Indische voetscrub en massage met kruidenolie, of een bijzonder deugddoende van massage van hoofd en voeten.”

Een dagje (en een nachtje) zonder zorgen

Wie nog meer (en langer) wil genieten, kan opteren voor een verblijf van een of meerdere dagen in Ayurveda wellnesshotel. “Dat kan zowel voor een kortere als langere kuur, bijvoorbeeld in de vorm van een wellnessweekend of verwendagen. Onze ‘Spa & DetoxRetreats’ zijn allemaal inclusief massages en gebruik van onze wellnessfaciliteiten. De meerdaage arrangementen omvatten daarbovenop het verblijf in een van de luxe-kamers met ontbijt en eventueel lunch en diner in ons gastronomisch restaurant. Wie kiest voor één dag (+ eventueel één overnachting) kan genieten van ons ‘Dagje Relax’. Dat vangt ’s morgens aan met een ontspannende massage en revitaliserende stoombehandeling, nadien kun je nagenieten in de Buddha Garden & Spa, gevolgd door een vegetarische lunch met als afsluiter een zalige hoofdmassage met continue oliestroom. Hier kan ook perfect een overnachting worden bijgeboekt. De dagplanning ziet er dan enigszins anders uit, maar omvat dezelfde elementen. Een ‘Dagje Healing’ is de perfecte kennismaking met Ayurveda. De dag start met een consult, waarin je kennismaakt met de Indische Ayurveda geneeskunde en eventuele klachten worden besproken. Op die manier kunnen we de therapeutische behandeling persoonlijk afstemmen op de klant die wordt verwend met weldadige massages voor zowel lichamelijk als mentaal welzijn. Ook hier is een gezonde vegetarische lunch in het restaurant inbegrepen en kan men tussendoor gebruikmaken van de wellnessfaciliteiten.

Weekend en midweek

De ‘Restore’ weekend- en midweek-arrangementen geven een vernieuwende zin in het leven en verlenen een zichtbaar en voelbaar verjongend effect. “‘Take A Break’ (drie dagen / twee nachten) is een zalig verblijf met wellness, traditionele massages en natuurlijk onze heerlijke vegetarische keuken. De eerste dag is er eerst een kennismaking met een Ayurvedisch consult om de ervaring zo persoonlijk mogelijk te maken. De mensen kunnen rustig acclimatiseren en ’s avonds genieten van een gastronomisch diner. ’s Morgens start de dag met gevarieerde traditionele Ayurvedische massages zoals de ‘Dreamland’ massage en de ‘Shirodhara’ full body massage met warme kruidenolie en stoomtherapie. De laatste dag is er nog een grondige voetbehandeling met scrub. Dit arrangement is standaard met ontbijt, maar upgraden naar half of volpension is altijd mogelijk. Ook deelname aan yogalessen kan altijd, dat is steeds inbegrepen als je een of meerdere overnachtingen boekt. Een tweede mogelijkheid zijn de ‘Relax & Feelgood Days’ (vijf dagen / vier nachten). Ook hier start het arrangement met een consult zodat we de gepaste massages, medicinale kruiden- of etherische oliën en eventuele specifieke voedingsaanpassingen voor de volgende dagen kunnen bepalen. ’s Morgens is er een gezond ontbijt en een revitaliserende yogales voorzien om de gasten vervolgens onder te dompelen in een echte Ayurvedische verwennerij en te laten genieten van de wellnessfaciliteiten. Ten slotte is er ook nog het ‘Light Detox & Weight Loss’ arrangement (vijf dagen / vier nachten). Het programma omvat traditionele behandelingen en een aangepast ayurveda dieet, vandaar dat dit enkel in volpension te boeken is. Het verblijf is gericht op ontgiften, gewichtsverlies en het stimuleren van de stofwisseling, en is gebaseerd op een combinatie van de moderne voedingswetenschap en de traditionele Ayurveda voedingsleer.”

Vers en vegetarisch

Het gastronomische restaurant is er niet alleen voor de gasten die in het Ayurveda wellnesshotel verblijven. “Ook gasten die geen gebruik maken van onze wellnessactiviteiten, zijn hier van harte welkom. Het vegetarische restaurant is open van woensdagavond tot en met zondagmiddag en dat zowel ’s middags als ’s avonds voor een ruime keuze aan vegetarische gerechten. Ook voor een uitgebreid ontbijtbuffet kan men hier trouwens elke dag, behalve dinsdagmorgen, na reservatie terecht. Je hoeft hier dus niet te overnachten om van die gelegenheid gebruik te maken. Bij de gerechten ligt de focus 100% op dagvers geleverde producten. We werken samen met de beste leveranciers die, net als onze chef en zijn team, een pure passie voor het product hebben. Onze gerechten worden zorgvuldig geselecteerd volgens de seizoenen. Op die manier kunnen wij steeds het beste aanbieden doorheen het jaar. Verse pasta’s, risotto’s, slaatjes, vegetarische sushi, … alles wordt volledig vers in eigen keuken bereid. We werken met een à la carte menu, waarbij de mensen kunnen kiezen uit een drie- of vijfgangenmenu. Bij elke menu kun je kiezen uit diverse voor- en hoofdgerechten en een lekker dessert. Ook aangepaste wijnen en/of verschillende soorten thee zijn altijd mogelijk.”

Meer info en reservaties: www.ayuryoga.be