Mentaal en fysiek herbronnen in uniek Frans klooster

Gun je lichaam een energieboost in Ayurveda Wellness Hotel

Superieure kamers, een uitgebreid programma aan wellness-faciliteiten en massages, een eventzaal én een gastronomisch vegetarisch restaurant: Ayuryoga biedt het allemaal en dat op een idyllische locatie in de heuvelachtige Vlaamse Ardennen op een boogscheut van Golf & Country Club Oudenaarde. “Ons Ayurveda wellnesshotel biedt de klanten een totaalbeleving en is bovendien het eerste Ayurveda hotel in België”, verwelkomt zaakvoerder Aurelie Batteauw ons in het restaurant in het eeuwenoude, prachtig gerestaureerde gebouw in het Oost-Vlaamse Wortegem-Petegem.

Frans klooster

Ayurveda wellnesshotel opende in september 2020 de deuren in een statig herenhuis dat een lange geschiedenis achter de rug heeft. “De kern van het gebouw dateert uit circa 1790 en was oorspronkelijk een burgerwoning. Aanvankelijk behoorde het toe aan verschillende Vlaamse eigenaars, maar in de loop der jaren kwam het gebouw in handen van een aantal Noord-Franse families. In 1905 liet een gepensioneerd onderwijzer uit Tourcoing het gebouw vergroten tot klooster voor de zusters van Liefde van de congregatie van Sint-Vincentius a Paulo van Tourcoing. De Franse kloosterorde had noodgedwongen zijn toevlucht gezocht in Vlaanderen en kwam hier terecht, vandaar dat veel streekbewoners nog steeds spreken van het ‘Frans klooster’. De religieuzen breidden hun activiteiten verder uit met een pensionaat en weeshuis. In 1919 verlieten de zusters het pand en werd het opnieuw een burgerwoning. Na een korte periode als lokale supermarkt werd het in de jaren 70 alom bekend als dancing. In 2002 kwam het leeg te staan en raakte het in verval. Wij hebben het pand ondertussen vijftien jaar geleden aangekocht met de bedoeling er een wellness hotel in onder te brengen, aansluitend op onze ayurveda-activiteiten die we in die periode zijn opgestart. De restauratie bleek evenwel een werk van lange adem. Het duurde bijzonder lang om alle vergunningen – het gebouw is immers een ‘beschermd monument’ – in orde te krijgen. Maar we hebben doorgezet en langzaam maar zeker alles volgens de regels van de kunst gerestaureerd. Vorig jaar konden we dan eindelijk in september openen, maar na amper een paar weken gooide de COVID-19 pandemie al roet in het eten. Gelukkig konden we wel het hotel zelf openhouden – in room dining en overnachten kon wel – maar bepaalde wellness-activiteiten zoals massages, familie-en bedrijfsfeestjes en andere evenementen in onze grote zaal, én natuurlijk ons restaurant konden dan weer niet. Hopelijk komt het binnen afzienbare tijd toch in orde met de aangekondigde versoepelingen en kunnen we de klanten eindelijk volop laten genieten van ons totaalaanbod.”

Wetenschap van het leven

Vooraleer we een bezoek brengen aan het hotel, legt Aurelie uit wat ayurveda precies inhoudt. “Kort uitgelegd is ayurveda een traditionele inheemse geneeskunde uit India. Het is gebaseerd op een Indische kruidenleer en wordt gecombineerd met specifieke therapeutische massages en behandelingen. Het is zowel een preventieve als behandelende geneeskunde met inbegrip van een bepaald voedingspatroon. Het woord ayurveda is een samenstelling van āyus, dat ‘leven’ betekent, en veda, dat staat voor wetenschap of kennis. Letterlijk vertaald betekent Ayurveda dus kennis of wetenschap van het leven. Hoe ik daar in contact mee ben gekomen, heeft voor een groot deel met mijn opleiding tot Indologe te maken. Ik leerde op die manier de voordelen van Ayurveda kennen en heb verschillende specifieke opleidingen gevolgd in België en India om mij verder in deze wetenschap te bekwamen. De principes passen we sinds 2007 toe in massages, yoga en reinigingskuren, aanvankelijk in ons huis op een paar honderd meter van hier en nu dus in ons hotel. Overigens werken we nog steeds nauw samen met een Indische dokter die zich zowel in de klassieke geneeskunde als ayurveda heeft bekwaamd en een paar keer per jaar naar hier komt om ons met raad en daad bij te staan.”

Het hotel

Overnachten in Ayurveda wellnesshotel kan in één van de vijf luxueus ingerichte kamers. “De hotelkamers zijn ‘adults only’ en ingericht volgens de seizoenen. Naast lente, zomer, herfst en winter hebben ook een ‘regenkamer’, in India is ook het regenseizoen immers sterk ingeburgerd. Bij de renovatie hebben we er bewust voor gekozen de authenticiteit van de hoge plafonds en parketvloeren te behouden. De muren hebben hun natuurlijke look behouden dankzij de decoratieve Terre du Sud techniek. De stijlvolle design slaapkamers/suites zijn geschikt voor maximum 2 personen en zijn voorzien van queensize tweepersoonsbedden of twin opstelling (twee éénpersoonsbedden) en hebben een badkamer met een comfortabel bad. Individueel regelbare airconditioning garandeert mee een perfecte nachtrust. Ook gratis high speed wifi, een flat screen TV, laptopsafe, koffie- en theefaciliteiten en een minibar staan steeds ter beschikking. De bezoekers kunnen opteren voor een gewone, klassieke overnachting of voor een van onze kuren. Dat kan van één dag tot zelfs drie weken en omvat verschillende ayurveda-gebaseerde activiteiten zoals yogalessen, massages en therapeutische behandelingen, maar ook aangepaste voeding (ontbijt, lunch, diner), ontspanning, enz. Wie graag de omgeving verkent, kan zeker fietsen meebrengen en genieten van de glooiende wegen van de Vlaamse Ardennen en haar wereldberoemde heuvels. We werken ook samen met de aanpalende golfclub en bieden arrangementen met eten en overnachting in het hotel en een greenfee op de golfterreinen die gelegen zijn in een uniek historisch en natuurlijk kader. Je vindt er twee prachtige 18 holesbanen, uniek in Vlaanderen. Ook een door ons geregelde golfinitiatie kan perfect.”

Massages en therapieën

Naast overnachten kan de klant bij het Ayuryoga Wellnesshotel ook genieten van traditionele ayurveda en oosterse massages naar keuze. “De massage-arrangementen (zowel single als duo) zijn stuk voor stuk uniek en zijn uiteraard gebaseerd op massagetechnieken uit de oosterse landen. Er zijn massages met stoom die de ayurveda massages combineren met een traditionele Swedana of stoomtherapie, maar ook massages zonder stoom zijn mogelijk. De gelaatsverzorgingen met Lakshmi producten zijn eveneens gebaseerd op de natuurlijke elementen volgens ayurveda en de drie dosha’s ‘Vata’ – ‘Pitta’ – ‘Kapha’. Omdat we allemaal een eigen unieke energetische samenstelling hebben, opteren we hier voor een ayurvedische huidanalyse om de beste combinatie van producten samen te stellen met het oog op een zo goed mogelijk resultaat. Verder behoren ook yoga, spa en sauna, hamman en privé wellness tot ons activiteitenpallet. Wie bepaalde fysieke of mentaal-emotionele klachten heeft, kan bij Ayuryoga terecht voor ayurveda-therapieën, detoxkuren en osteopathie, waar ik mezelf ook in bekwaamd heb.”

Van één dag tot drie weken

Zoals we eerder al aanhaalden, zijn er diverse mogelijkheden zoals dag-arrangementen met optie op één overnachting in het Spa & Detox Retreats gamma. “Een dagje je lichaam en geest fysiek en mentaal laten herstellen en je voelt je terug vol energie. Als je iets langer wil verblijven kun je genieten van onze ‘Restore’ weekend- en midweek-arrangementen die een vernieuwende zin in het leven geven en een zichtbaar en voelbaar verjongend effect genereren. Andere opties zijn ‘Take A Break’ (3 dagen/2 nachten), ‘Light Detox & Weight Loss’ (5 dagen/4 nachten) of de ‘Relax & Feelgood Days’ (5 dagen/4 nachten). Ook langere kuren zijn perfect mogelijk. Voorbeelden daarvan zijn de ‘Rejuvenate’ weekarrangementen met Spa & Detox Retreats, de zevendaagse ‘Yoga & Ayurveda’ en ‘Anti-Stress’ weekarrangementen of het achtdaagse ‘Intensive Detox & Weight Loss’ programma. Door het afvoeren van afvalstoffen, stimuleren van de spijsvertering en de juiste vorm van beweging verlies je gewicht en krijgt je immuunsysteem hier een echte boost. Het kan zelfs nog langer met de ‘Pancha Karma’ reinigingskuur van 7, 10, 14 of 21 dagen. De eeuwenoude Pancha Karma detoxkuren reinigen, verjongen en genezen, en kunnen ook dienen als ziektepreventie.”

Gastronomisch restaurant

Getrouw aan de ayurveda-principes serveert het stemmig ingerichte restaurant enkele uitgebalanceerde vegetarische gerechten. De chef-kok presenteert niet zomaar ‘gerechten’, maar streeft naar een gastronomische insteek om ook hier het onderscheid te maken. “Onze producten worden steeds dagvers geleverd door de beste leveranciers met passie voor het product. De gerechten worden altijd zorgvuldig geselecteerd volgens de seizoenen. We beschikken ook over een rustig gelegen terras met buitenbar en verwelkomen iedereen die hier binnen of buiten van een hapje of drankje wil genieten. Je hoeft dus geen overnachting te boeken om in ons restaurant of in onze bar langs te komen.”

Event-zaal en tuin

De voormalige Franse kapel van het kloostergebouw is een van de oudste overblijfsels en dateert uit 1790. Vandaag is de kapel gerenoveerd tot een eigentijdse zaal met de meest geavanceerde apparatuur, maar ook met diep respect voor het historische karakter. “In de zaal kunnen evenementen tot 100 personen georganiseerd worden. Bij het zaalverhuur hebben we menu’s en formules voor ieders budget. Het breed aanbod aan formules kan worden toegepast op alle soorten familiale events zoals recepties, babyborrels, lentefeestjes, communiefeesten, koffietafels, enz. We hebben tal van mogelijkheden uitgewerkt en werken daarvoor nauw samen met gerenommeerde partners. De zaal leent zich ook perfect voor business-gerelateerde events. Van kleine, besloten vergaderzaal tot een grote open ruimte, onze zaal heeft verschillende capaciteiten en opstellingen voor ieder type van bijeenkomst. Vergadering, bedrijfsfeest of teambuilding, alles kan. Bij mooi weer stellen we ook onze 600 m² grote tuin met drie terrassen ter beschikking. Hier kan men probleemloos 50 tot 80 personen ontvangen.”

Uitbreiding

De toekomst na ‘corona’ oogt beslist mooi, maar Ayuryoga heeft nu al verdere plannen. “Als alles naar wens verloopt, plannen we een uitbreiding op de tweede verdieping die momenteel nog leeg staat. Bedoeling is hier vier extra kamers met terras in te richten om de klanten de kans te geven in alle rust nog meer te genieten van de prachtige omgeving van de Vlaamse Ardennen.”

Meer info:
AYURYOGA
Kortrijkstraat 58
9790 Wortegem-Petegem
info@ayuryoga.be
www.ayuryoga.be