Zimbabwe, safari’s zonder kooi

Het land van de “Mosi-oa-Tunya”

Ten zuiden van de machtige Zambezi rivier ligt Zimbabwe, de thuisbasis van de indrukwekkende “Mosi-oa-Tunya” zoals ze lokaal worden genoemd … letterlijk vertaald naar “The Smoke That Thunders” verwijzend naar het geluid van miljoenen liters water die zich meer dan 100 meter diep in een kloof storten die zich over 1,6 kilometer uitstrekt. Een plek die wij kennen als de Victoria watervallen en die is opgenomen in de huidige lijst van de 7 wereldwonderen der natuur.

Hoewel de watervallen ongetwijfeld een belangrijke attractie zijn en één van de belangrijkste redenen om Zimbabwe te bezoeken, heeft het land de liefhebber van fotosafari’s nog veel meer te bieden.

De Zambezi rivier, bezaaid met unieke nationale parken

De Zambezi rivier, die de grens tussen Zambia en Zimbabwe aangeeft, stelt niet teleur als hij de wildste van Afrika wordt genoemd. Zijn oevers zijn bezaaid met unieke nationale parken, waar telkens iets anders te beleven valt.

Stroomopwaarts van de beroemde watervallen vindt u het Zambezi National Park, dat een verscheidenheid aan safari-activiteiten biedt die direct verband houden met de rivier en zijn pure ongereptheid.

Iets verder landinwaarts ligt het Hwange National Park, dat ongeveer zo groot is als België als je de aangrenzende wildreservaten en concessies meerekent. De schoonheid van Hwange ligt in de enorme verscheidenheid aan wilde dieren; niet veel reservaten in Afrika bieden u zo’n verscheidenheid aan zoogdieren om in het wild te observeren. Hoewel dit reservaat het hele jaar door aantrekkelijk is, is het ook een paradijs voor spotters, omdat alle trekvogels hier in het groene seizoen hun thuis hebben.

Verder stroomafwaarts ligt één van Afrika’s grootste kunstmatige meren: Kariba! Met een lengte van ongeveer 280 kilometer en een breedte tot 40 kilometer is dit een uitstekende wildlife bestemming met een ander perspectief, want de beste benadering is vanaf uw privé safari woonboot of jacht, slingerend langs de oevers van het Matusadona National Park.

Voorbij de Kariba dam begint de Lower Zambezi met een reeks reservaten en natuurgebieden, waaronder het Mana Pools National Park, dat op de Unesco-lijst staat. Hoewel we aanraden de nijlpaarden in de rivier met respect te behandelen en een veilige afstand te bewaren, is dit een geweldige plek voor een meerdaagse kanosafari, om het wild van dichtbij te bekijken en om te fly-camperen pal onder de melkweg op zandbanken. De regio staat bekend om zijn wandelsafari’s en u kunt er olifanten van heel dichtbij bekijken.

Verder weg van de Zambezi rivier ligt de Matopos. Dit unieke landschap van enorme rotsblokken en prachtige panorama’s is ook de thuisbasis van een grote populatie vierkantlipneushoorns, die u te voet kunt volgen en van vrij korte afstand kunt observeren!

“Oblivion”, “Ooooh Mother”, “Overland Truck Eater”, “Washing Machine”, …

De namen zijn al een voorbode voor iets bijzonders! Direct stroomafwaarts de Victoria Watervallen bevinden zich in de dramatische Batonka kloven, de beste wildwaterbanen van Afrika! De bijna 20 stroomversnellingen van graad 4 en 5 staan garant voor de nodige adrenaline. Verwacht wel nat te worden!

De beste safarigidsen

Hoewel Zimbabwe niet de enige bestemming is die geweldige fotografische safarimogelijkheden biedt, beschikt het land over de beste safarigidsen van Afrika. De veeleisende opleiding en hoge kwalificatienormen van de veldgidsen, geërfd uit de tijd dat het land nog Rhodesië heette, is door de jaren heen bestendigd en garandeert de bezoeker nog steeds een uitzonderlijke ervaring van de echte Afrikaanse bush. Net als een masteropleiding duurt de opleiding minstens 5 jaar, waarin de leerling-gidsen niet alleen geologie, botanica, zoölogie en geografie studeren, maar ook leren om één te worden met de natuur door uren en dagen in het veld door te brengen.

Om u een idee te geven: voordat een kanogidsdiploma wordt uitgereikt, moet de kandidaat minstens 2000 uur daadwerkelijk kanoën … met 4 tot 5 uur per dag betekent dat meer dan 400 dagen! Je zou hun opleiding kunnen vergelijken met een universitair diploma, maar misschien is hun leslokaal veel mooier!

Uiteraard zijn er overal in Afrika uitzonderlijke gidsen, maar terwijl het in andere landen een uitzondering zou zijn, kan het in Zimbabwe als regel worden beschouwd! Iemand zei ooit dat zelfs een junior gids – lees: nog niet volledig gecertificeerd – al beter geschoold is dan formeel gecertificeerde gidsen in andere Afrikaanse landen.

Volledig “Uncaged” Safaris

Het gevolg van deze uitzonderlijke gidsvaardigheden is dat safari’s in Zimbabwe letterlijk “uncaged” zijn! Verwijzend naar dieren die gekooid worden in zoölogische tuinen, of naar bezoekers die gekooid worden in een gesloten 4×4 voertuig in het grootste deel van Oost-Afrika, kunt u in Zimbabwe verwachten dat de kooi wordt neergelaten, wat alleen mogelijk is als gevolg met de beste safarigidsen.

Wandelen, kanoën, paardrijden, enz.

Dit betekent dat u kunt verwachten dat u door de Afrikaanse bush wandelt, waardoor u die vanuit een heel ander perspectief kunt ervaren, sporen kunt lezen, dieren kunt opsporen … tot het maken van enkele unieke confrontaties. Olifanten, neushoorns of leeuwen van dichtbij meemaken, is niet alleen vernederend, het is iets wat u niet snel zult vergeten.

Kanoën op stukken van de Zambezi rivier is een geweldig avontuur. Bijna geruisloos glijdend over het wateroppervlak, dicht bij wilde dieren die komen drinken. Het kamp opzetten op een zandbank en slapen onder de melkweg rond een mooi kampvuur.

Voor degenen met een passie voor paarden is het ook uniek om ’s ochtends vroeg op te zadelen en de Afrikaanse wildernis in te trekken. De kans is groot dat u zebra’s en giraffen tegenkomt, dat u olifanten ziet of zelfs enkele grote roofdieren. Mits u een ervaren ruiter bent, is dit een activiteit die u niet mag missen.

Om de in dit artikel beschreven redenen hebben wij een passie voor Zimbabwe ontwikkeld en delen wij graag onze jarenlange ervaring met deze bestemming om u te helpen bij het uitwerken van uw volgende safarivakantie … een echte Afrikaanse safari … helemaal zonder kooi!

Bruno Van den Bossche

+32 499 334683 – brunov@inspirationafrica.travelwww.inspirationafrica.travel