Glamping in Afrika

Genieten van de mooiste plekken, de natuur als enige metgezel

Wie een avontuurlijk reis wil ondernemen om in alle rust te genieten van de pracht van het Afrikaanse continent, maakt zich vaak zorgen over hoe alles precies zal verlopen. Met Inspiration Africa hoef je je echter geen zorgen te maken. Niet alleen wordt alles tot in de puntjes voorbereid, ook en vooral de samenwerking met ervaren en vertrouwde partners ter plaatse maken dat de reiziger volop kan genieten van een uitzonderlijke ervaring. In dit artikel hebben we het met Afrika-specialist Bruno Van den Bossche over ‘glamping’ in Afrika. Kamperen op unieke locaties, met weidse landschappen, dichtbij de natuur, met een onberispelijke service.  

Tekst: Wim Vander Haegen – Foto’s: Inspiration Africa

Volledig op maat

Inspiration Africa is het geesteskind van Bruno Van den Bossche, geboren en getogen in het ‘zwarte continent’ en al jarenlang gespecialiseerd in reizen naar landen zoals Botswana, Kenya, Madagaskar, Malawi, Mauritius, Mozambique, Namibia, Sao Tomé, Seychellen, Zuid-Afrika, Tanzania, Zambia en Zimbabwe. Bruno verloor niet alleen zijn hart aan Afrika, hij ontwikkelde er ook een passie voor die wil hij graag delen met zijn klanten. Inspiration Africa is niet zomaar de zoveelste organisatie die reizen naar adembenemend mooie landen aanbiedt. “Wij leggen de klemtoon op een zeer persoonlijke service en werken volledig op maat gemaakte arrangementen uit. Onze filosofie is eerst met de mensen samen te zitten en te luisteren naar wat ze wensen. Pas dan dokteren we een arrangement uit dat perfect aansluit op hun ideeën over een droomreis. Kant-en-klare pakketreizen zoals wel vaker worden aangeboden, zijn niet aan ons besteed, we werken individueel en creëren een ervaring op maat en ritme van de reiziger.”

The real stuff

Glamping is vandaag een modewoord dat te pas en helaas ook te onpas wordt gebruikt. “Als het om semipermanente of tijdelijke structuren gaat, kunnen we dat glamping of ‘glamour kamperen’ noemen, maar als het om een verblijf in een permanente opstelling gaat, kun je je soms afvragen of het nog wel iets met kamperen te maken heeft. Bij glamping denken we in de eerste plaats aan charme en romantiek. Koppels die een huwelijksreis ondernemen en een nacht in een tent onder de sterrenhemel doorbrengen, ver van alles en iedereen, is een mooi voorbeeld van waar glamping bij ons voor staat. Net als safaris in tentenkampen of een romantisch nachtje in een ‘nest’ hoog in de bomen in de Afrikaanse wildernis. Ook belangrijk bij glamping is het één worden met de natuur. Slapen in een luxetent op een plek waar de olifanten even een kijkje aan je bed komen nemen, ’s avonds gezellig rond een kampvuur genieten van lekker eten én van elkaar, even volledig buiten de paden treden, … dat is wat wij onder glamping verstaan. Geen clichés, geen set-ups, bij ons gaat het om ‘the real stuff’, zo puur natuur als het maar kan zijn.”

Onder de sterrenhemel

Bruno is hoofdzakelijk actief in oostelijk en zuidelijk Afrika, niet op één of twee vaste plekken, maar op een groot aantal sterk uiteenlopende locaties. “Naast een ruim aanbod aan semipermanente structuren, waar de reizigers één of twee of naar voorkeur meerdere nachten kunnen verblijven, doen wij ook mobile safari’s met aandacht voor luxe en comfort in comfortabele twee-persoonstenten in het midden van de natuur. Je kunt, om een idee te geven, slapen op een ponton in het water van het Tanganyikameer. Een kamp waar ik persoonlijk veel van hou is Camp Mana in Mana Pools in Zimbabwe langs de Zambezi stroom. Dat is een klassiek kamp waar de olifanten dagelijks langskomen om te drinken aan het water. Je overnacht in heel lichte structuren, maar met alles wat je nodig hebt. Zalig als je in de verte hyena’s hoort huilen of een leeuw hoort brullen … Ook een prachtige ervaring is een verblijf in een in een Explorers Camp by Mobile Expeditions in Kenya. Je slaapt dan op een stretcher onder de nachtelijke sterrenhemel en we zorgen er natuurlijk voor dat je beschermd bent tegen de muggen. Overdag kun je je verplaatsen te paard of met kamelen.”

Sleep out in een star bed

Erg gegeerd zijn de tree houses en sky beds. “Het principe van een sky bed is dat je een safari maakt en meerdere dagen verblijft in een lodge. Op één van de avonden ga je dan ‘uitslapen’, vandaar ook de term ‘sleep out’, in een sky bed. Dat is een platform op stelten voor een romantische nacht met zijn tweetjes bij een drinkplaats waar de dieren heel de nacht door heen en weer komen. Echt een must als je volop van je safari wilt genieten. Je kunt daar ver van alles en iedereen zalig genieten van de natuur, private dinner en een toilet inbegrepen. De lodge zet je daar af en komt je ’s morgens terug oppikken. Toch niet 100% gerust? Geen probleem, je beschikt over een walkietalkie en kan op elk uur om bijstand vragen. In Zuid-Afrika werken we op dat vlak nauw samen met More Lodges & Hotels dat door de jaren heen een uitstekende reputatie heeft verworven voor safari’s en de referentie is op vlak van sleep outs. Ook een tree house is daar trouwens perfect mogelijk.”

Eindeloze rode duinen

Inspiration Afrika heeft nog veel meer opties, bijvoorbeeld op Mumbo Island. “Een idyllische plek op een ongerept en verlaten tropisch eiland drijvend op het uitgestrekte water van het Lake Malawi National Park. Je kan er in alle privacy genieten van het prachtige strand en zwemmen in het wereldberoemde meer. Een partner waar we ook heel graag mee samenwerken is Wolwedans in Namibië. Aan de rand van een 250 meter hoge duin biedt hun Dune Camp schitterende uitzichten over het Namibrand-reservaat. Je kunt er verblijven in de vallei zelf in een accommodatie die bestaat uit een aaneenschakeling van met elkaar verbonden houten platforms. De lounge, het eetgedeelte en de theesalon hebben allemaal uitzicht over het eindeloze rode duinen landschap naar de bergen daarachter. De meeste lodges in deze regio liggen aan de rand van de bergen met uitzicht op de vallei, bij Dune Camp is het net omgekeerd. De tenten en houten constructies zijn speciaal ontworpen voor de woestijn. De belangrijkste ruimtes zijn intiem, terwijl de vuurplaats dan weer een gesprek tussen gasten stimuleert. In een tentenkamp kun je ook gaan waar totaal niemand is, een topervaring die je zelden meemaakt, maar wij kunnen dat regelen. Twee tot drie keer per jaar leid ik zelf een expeditie naar een zeer afgelegen streek met een mix van lodges en glamping. Je zit dan echt heel ver weg van alles en iedereen, we koken op een kampvuur, nemen een douche à la Hemingway, en genieten ondertussen van de mooiste natuur die je je maar kunt indenken.”

Waar de tijd lijkt stil te staan

Kost dit dan geen handenvol geld? “De prijzen zijn beslist niet ‘over the top’”, verzeker Bruno. “Als je echt dé absolute luxe wil, kan dat natuurlijk, maar daar sturen wij niet op aan omdat we vinden dat dan een deel van de authenticiteit verdwijnt. Wij kiezen weliswaar voor een zekere luxe, maar dan vooral op kleine, charmante locaties, dichtbij of in de ongerepte natuur. Ontdekking en avontuur zijn daarbij de sleutelbegrippen, en dat vind je niet in die mega-lodges. Een ander voorbeeld daarvan is Kwessi Dunes, dat diep in het NamibRand Nature Reserve, een uitgestrekte woestijn wildernis van meer dan 200.000 hectare, ligt. Met zijn glooiende woestijnvlaktes en een achtergrond van steile bergen, is dit een plek waar de tijd lijkt stil te staan ​​en de ruimte oneindig is. Hier gaat het niet om het jagen op groot wild, maar om het opsnuiven van de schoonheid van het kleurrijke landschap, het bewonderen van de woestijnantilope die door het zand rent en het staren naar de sterren die de nachtelijke hemel verlichten. Verblijven doe je daar in een comfortabele chalet (met airconditioning) met canvas wanden en rieten daken. Elke slaapkamer heeft een aparte ‘star gazer’ room, volledig open naar de hemel. We werken daar samen met Natural Selection omdat hun filosofie en kijk op de natuur in combinatie met een topverblijf nauw aansluit de bij de onze.”

Terug naar de jaren 40

In Botswana heeft Natural Selection ook Khwai SkyBeds en Jack’s Camp. Deze laatste is een ongeëvenaarde woestijnervaring in ouderwetse safari-glamour, stijl jaren 40, te midden van de Great Kalahari in Botswana. Daar verblijf je in gastententen met iconische interieurs, verfraaid met rijk textiel van over de hele wereld, kasten van het natuurhistorisch museum en een koelsysteem boven het bed. De badkamers hebben zowel binnen- als buitendouches en eten doe je daar in een grote eettent met historische bibliotheek, antieke pooltafel én een goed gevulde drankenkist …”

Chole Island is een eerder onbekend tropisch eilandje langs de kust van Tanzania. “Het ligt ten zuidoosten van Zanzibar en was vroeger een commerciële vestiging van de Omani die vandaaruit handel dreven. Daar werken we samen met Chole Mjini Treehouse Lodge. Zij hebben zeven ‘boomhutten’ op een plek midden de koraalriffen. Elk tree house in ingericht in een andere stijl en ander thema. Wat de daar doet, is puur genieten zoals je als kind deed in een zelfgebouwde boomhut, al gaat het hier natuurlijk om tree house ‘met niveau’.”

Een nest in de bomen

Een buitenbeentje in het aanbod is Green Safaris. “Ook daar werken we graag mee samen, niet alleen omdat zij ‘conservation minded’ zijn, maar evenzeer omdat je daar kunt genieten van de Chisa Busanga Nests in de adembenemende Busanga Plains van het Kafue Nationaal Park in Zambia. Dat zijn unieke ‘nesten’ die verborgen zijn in de bomen en luxe verweven met en romantiek in de betoverende wildernis van open vlakten die in het nat seizoen ook echte eilandjes vormen. De vier Nesten bevinden zich vier meter boven de grond in de schaduw van terminaliabomen en staan borg voor een weids uitzicht vanuit luxe bedden, een eigen buitenterras en binnen/buitendouche. Houten trappen leiden naar deze ‘oase in de bomen’, die is omzoomd met canvas tenten, uitgerust met een moderne badkamer en een kingsize bed. In het droog seizoen krioelt het daar van de dieren. Green Safaris is een vooraanstaande speler in de wereld van de walking safaris – ook ‘silent safaris’ genoemd – in de regio South Luangwa in de Zambiaanse wildernis. Shawa Luangwa Camp bevindt zich langs Luangwa River en is de natuur op zijn best. De walking safari gaat te voet onder begeleiding van gespecialiseerde gidsen, maar je kan bijvoorbeeld ook de kano nemen over de Zambezi stroom. Overnachten doe je in perfect uitgerust tenten met alle comfort die je nodig hebt.”

Authentiek tentenkamp

“Heb je liever een echte Afrikaanse woestijnervaring, dan kan dat met een safari te voet met Tok Tokkie Trails in de Namibische woestijn. Terwijl je loopt, ontdek je de vele geheimen van de Namib die je niet kunt zien tijdens het rijden, en je kunt verschillende aspecten van de woestijn ervaren – van bergachtig terrein tot zandduinen.”

Tot slot nemen we ook even een kijkje in Hwange Bush Camp, een authentiek tentenkamp in het noorden van het Hwange National Park in Zimbabwe. “Het Robins-gebied van een van de mooiste nationale parken van Afrika biedt de gasten een schilderachtige diversiteit met enorme open graslanden, natuurlijke bronnen en waterpunten. Onder de deskundige begeleiding van topgidsen ervaar je een authentieke tentensafari in een gebied waar je omringd door stilte onvergetelijke indrukken opdoet.”

Meer info: www.inspirationafrica.travel – +32 499 334683 – brunov@inspirationafrica.travel