Als een Robinson in Midden-aarde

Sao Tomé en Principe, één van de twee kleinste landen van Afrika, wordt omringd door de equatoriale wateren van de Golf van Guinee en de evenaar, en bestaat uit een archipel van paradijselijke eilanden waarvan de vulkanische oorsprong minder dan 30 miljoen jaar teruggaat. Het landgedeelte van de eilanden is het overblijfsel van oude stratovulkanen die op de bodem van de Atlantische Oceaan liggen, 300 km voor de kust van Gabon.

Sao Tomé, het grootste van de twee hoofdeilanden, is minder dan 50 km lang en tot 27 km breed en is dunbevolkt met iets meer dan 200.000 inwoners. Het eiland, dat rechtstreeks uit de oceaan oprijst, met een top van meer dan 2.000 m omringd door een groot aantal zwarte basaltpieken, bedekt met weelderig tropisch woud, omgeven door fijne zandstranden en turkooizen oceaanwateren, beschikt over indrukwekkende landschappen van een verbluffende schoonheid. Het 150 km noordelijker gelegen Principe, dat kleiner en veel wilder is dan zijn grote broer, is slechts 20 km lang en 12 km breed en telt ongeveer 8.000 inwoners.

Een tropisch paradijs bij uitstek tegen een achtergrond van prachtige landschappen, waar natuurliefhebbers kunnen genieten van de equatoriale vegetatie, idyllische stranden en het rijke onderwaterleven. Vertaald in kleur, herbergt de bestemming contrasten van zwart basalt, weelderig groen, witte zandstranden, turquoise lagunes en de diepblauwe oceaan. De eilanden, die op de evenaar liggen, hebben een warm, vochtig tropisch klimaat met een constante temperatuur van 26-32°C en kunnen het hele jaar door worden bezocht. Het behoeft geen betoog dat de dichte vegetatie niet mogelijk zou zijn zonder regelmatige regenval, die vooral geconcentreerd is in de oerwouden in het zuidwesten van de eilanden. Het regent vijf keer minder aan de noordelijke en oostelijke kusten.

Tot het einde van de 15e eeuw waren de eilanden verlaten, maar ze werden gekoloniseerd door de Portugezen, die er een draaischijf van maakten voor de Atlantische slavenhandel, onder andere om te voorzien in de behoefte aan arbeidskrachten voor de plantages op de vruchtbare vulkanische bodem. Eerst suikerriet, daarna koffie en tenslotte cacao dat in 1822 werd geïntroduceerd en waarvan de eilanden lange tijd één van de belangrijkste producenten ter wereld waren.

De cacao in Sao Tomé wordt ook geassocieerd met de naam van Claudio Corallo, die beschouwd wordt als de producent van de beste chocolade ter wereld. Om uit te zoeken waarom die zo uniek is, is een bezoek aan het eiland een absolute must…

Eenmaal op de eilanden, loont het de moeite waard om de vele historische plantages met koloniale charme, “Roças” genaamd, te bezoeken. Sommige zijn ruïnes, andere zijn nog steeds actief, waar uitstekende koffie wordt verbouwd en sublieme chocolade wordt gemaakt!

De Creoolse culturele identiteit van de Santomeeërs komt voort uit de vermenging van bevolkingsgroepen uit Angola in Afrika, Portugal en de Kaapverdische Eilanden. Zonder enige echte materiële rijkdom zijn geluk en goed humeur altijd aanwezig bij de inwoners van het land die trouw blijven aan hun motto “Lev, Lev”!

Met een tropisch klimaat, omringd door oceaanwateren, weerspiegelt de gastronomie van de eilanden haar Europese en Afrikaanse oorsprong, en blijft uiteraard gericht op zeevruchten, tropische vruchten en groenten. Een bezoek aan Sao Tomé zou onvolledig zijn zonder lunch in Roça São João, aan de tafel van de internationaal vermaarde chef-kok João Carlos Silva.

De afgelegen stranden – “Praia” in het Portugees – waar de eilanden beroemd om zijn, heten Banana, Battery, Preta, Francine, Macoco, Micondo, Piscina, Café, Boi de Uba, Grande, Caju, enz. Het is genieten op deze niet alleen paradijselijk, maar vaak ook volkomen verlaten stranden.

Je kan hier uitstekend en gevarieerd duiken, gaande van ondiepe koraaltuinen tot het diepe blauw van steile dalingen die tot meer dan 2.000 meter diep reiken! Ontmoetingen met zeeschildpadden, dolfijnen en walvissen zijn dagelijkse kost. De tropische riffen rond de eilanden bevatten een rijkdom aan zeeleven en zijn ideaal om te snorkelen.

De nationale parken bestrijken de centrale en zuidwestelijke wildernisgebieden en overspannen de hoger gelegen gebieden van de twee hoofdeilanden. Deze gebieden met hogere neerslag bieden een uitgebreid netwerk aan wandelpaden door prachtige landschappen naar schitterende watervallen en een zuiver inheemse flora en fauna.

Een ecotoeristische bestemming bij uitstek, de vele activiteiten en belevenissen zijn gericht op de natuur dankzij het oprechte onthaal van de inwoners. Sommige bezoeken worden afgelegd met een 4×4 voertuig, quad of boot, maar het zal vooral te voet zijn, zwemmend, duikend, kajakkend dat u het meest zal genieten.

Qua accommodatie is Principe exclusiever dan het hoofdeiland en beschikt het over de beste adresjes, zoals Roça Belo Monte, Roça Sundy, Sundy Praia en Bom Bom. Op Sao Tomé is de keuze ruimer, gaande van zelfstandig te huren villa’s tot gerestaureerde Roças met de charme van weleer en niet te vergeten Pousadas, kleine lodges en enkele luxueuzere hotels zoals Omali en Pestana. Er zijn hier geen gigantische resorthotels, alleen het pure plezier van een persoonlijk onthaal.

De beperkte en moeilijke toegankelijkheid van deze voormalige Portugese kolonie, naast de noodzaak van vliegreizen via Lissabon, is ook de garantie van een paradijselijke bestemming die nog lang gevrijwaard zal blijven van massatoerisme.

Natuurliefhebbers, liefhebbers van paradijselijke eilanden, wandelaars, duikers, op zoek naar bestemmingen buiten de toeristische oorden, ver van elke vorm van massatoerisme … deze bestemming van pure rust is voor u gemaakt !

Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor reisideeën en bestemmingsdetails. Inspiration Africa adviseert en assisteert u graag bij de organisatie van uw volgende vakantie in Sao Tomé en Principe … in “Midden-aarde”.

+32 499 334683 – brunov@inspirationafrica.travel – www.inspirationafrica.travel