Sotogrande onthult Villa Noon, Spanje’s eerste Nul-Uitstoot Luxe Villa

Sotogrande, Europa’s toonaangevende lifestyle en residentiële bestemming in Zuid-Spanje, kondigt trots de lancering van Villa Noon aan, een baanbrekend project in duurzame architectuur. Samen met Cork Oak Mansion en de gerenommeerd architect Fran Silvestre wordt een nieuwe standaard gezet voor duurzaamheid en efficiëntie met de allereerste villa ter wereld die een wateropvangsysteem voor huishoudelijk gebruik integreert. Een nieuw tijdperk van high-end wonen in een ongeëvenaarde omgeving.

Sinds de oprichting door Joseph McMicking in 1962 is Sotogrande uitgegroeid tot een van de meest begeerde lifestylebestemmingen in Europa, waar ongerepte natuurpracht gecombineerd wordt met eersteklas voorzieningen en een ongeëvenaarde levensstijl. Met Villa Noon, gelegen in het exclusieve woongebied ‘The 15’ in La Reserva, zet Sotogrande een uniek voorbeeld van innovatie. De baanbrekende villa belichaamt geavanceerde zelfvoorzienende technologieën die zorgen voor een ongeëvenaarde milieuvriendelijke woonervaring en werkt volledig off-grid van conventionele water- en elektriciteitsnetwerken.

De toekomst van Luxe Wonen

Villa Noon, ontworpen door Fran Silvestre Arquitectos, belichaamt verfijnde duurzaamheid. De cilindrische volumes volgen sierlijk het natuurlijke terrein, terwijl de stenen gevel naadloos opgaat in het landschap en een adembenemend panoramisch uitzicht biedt op La Reserva, het privéstrand (The Beach), de Middellandse Zee en de noordkust van Afrika.

Het “Villa Zero” concept, dat geïllustreerd wordt door Villa Noon, zorgt voor een revolutie in het moderne leven met huizen die volledig zelfvoorzienend zijn op het gebied van energie en water. Een geïntegreerd systeem vangt regenwater op voor huishoudelijk gebruik, terwijl het overschot aan
elektriciteit dat ter plaatse wordt opgewekt de productie van drinkwater uit luchtvochtigheid aandrijft. Dit vermindert aanzienlijk het gebruik van leidingwater en de bijbehorende kosten.

​De landschapsarchitectuur, waarin inheemse planten met een lage waterbehoefte en efficiënte irrigatiesystemen zijn opgenomen, is afgestemd op duurzaamheidsprincipes. Regenwateropvang en groene daken helpen de bodemtemperatuur te reguleren en verdamping te verminderen. Dit ontwerp, dat voldoet aan de passiefhuisnormen, zorgt voor een minimale ecologische impact en uitzonderlijke energie-efficiëntie, en biedt ongeëvenaard comfort en ultramoderne voorzieningen.

Synergie tussen Architectuur en Natuur

Vanaf het hoogste punt van het perceel nodigt een met water gevulde patio de bewoners uit om te genieten van rustgevende momenten. Een buitentrap leidt naar een ronde patio waar de kamers zijn ondergebracht, terwijl het lagere niveau plaats biedt aan leefruimtes zoals de keuken, eetkamer, woonkamer en een overdekte spa, allemaal ontworpen om de natuurlijke verbinding te maximaliseren. Op straatniveau zijn functionele en esthetische garagetoegangen naadloos geïntegreerd in het harmonieuze ontwerp, waarbij de natuurlijke topografie wordt gerespecteerd en de woonervaring wordt verbeterd.

“De villa is in de heuvel gebouwd om de impact op het landschap te minimaliseren. Ons doel was om een ontwerp te creëren dat beter past bij de natuur dan bij traditionele architectuur. De ronde vormen halen niet alleen inspiratie uit de natuurlijke omgeving, maar stellen ons ook in staat om het huis te oriënteren naar de meest fascinerende uitzichten, waardoor het een middelpunt wordt dat elk segment optimaal benut,” legt de Spaanse architect Fran Silvestre uit.

Een toewijding aan nul water- en elektriciteitsverbruik

Villa Noon realiseert nul waterverbruik dankzij drie hernieuwbare bronnen:

  • Atmosferische waterproductie: Dit water van hoge kwaliteit, dat jaarlijks 90.000 liter produceert, wordt gebruikt als drinkwater, om te koken en wordt aangedreven door fotovoltaïsche energie
  • Regenwateropvang: Jaarlijks wordt 760.000 liter regenwater opgevangen en gebruikt voor niet-drinkbare doeleinden
  • Hergebruik van grijs water: Ongeveer 700.000 liter grijs water wordt hergebruikt voor irrigatie

De villa heeft ook geen elektriciteitsverbruik dankzij een indrukwekkend energiesysteem:

  • Energie-efficiëntie: Het klimaatbeheersingssysteem bereikt een efficiëntie van meer dan 700%
  • Negatieve koolstofvoetafdruk: De energieproductie ter plaatse overtreft het verbruik
  • Energieproductie en -opslag: Het systeem wekt 40 kW elektriciteit op, slaat 54 kWh energie op en produceert 80 kW via geothermische energie
  • Elektrische mobiliteit: Meer dan 60.000 km elektrisch rijden per jaar
  • Teruglevering van overtollige elektriciteit aan het net

Villa Noon is veel meer dan een residentie; het is een manifest van duurzame luxe waar innovatief design hand in hand gaat met milieuverantwoordelijkheid. Terwijl Sotogrande SA blijft streven naar het behoud van de natuurlijke omgeving en het bevorderen van duurzaamheid, dient Villa Noon als een voorbeeld van wat de toekomst van hoogwaardig, ecologisch bewust leven kan zijn. Medewerkers van dit project, waaronder Range Rover, Antonio Yachts, Gandía Blasco en Genaq, belichamen dit ethos door verantwoorde productiepraktijken en innovatieve technologieën te integreren.