Van Mele: Zomers genieten in stijl

“We geven graag persoonlijk advies”

Bij Van Mele vind je merken van wereldklasse. Gerenommeerde designers ontwerpen voor hen schitterende collecties met veel oog voor mooie materialen en vormgeving. Deze merken hebben eigen fabrieken zodat ze de kwaliteit op de voet kunnen volgen. Van Mele heeft een uitgebreid aanbod van deze merken en een uitstekende service.

Van Mele in Hamme is sinds 1979 een gevestigde waarde in het segment van exclusieve tuinmeubelen. De zaak werd stelselmatig uitgebreid, steeds met veel aandacht voor topkwaliteit. Er is ook een groot magazijn zodat een snelle levering mogelijk is. Om het aanbod samen te stellen, bezoeken de zaakvoerders geregeld de showrooms van producenten. Ook de beurs in Milaan is een inspiratiebron. Klanten kunnen rekenen op de vele jaren ervaring en op professioneel, persoonlijk advies. Opvallend is de creativiteit van de ontwerpers en hun vakmanschap.

Uitgebreide keuze

De ruime, lichtrijke toonzaal laat een grote selectie luxueuze tuinmeubelen zien. Er zijn ongeveer honderd sfeervolle sets die je onmiddellijk laten proeven van de materialen en de uitstraling van de meubelen. Die zijn vaak zo mooi dat ze ook perfect binnen of in een poolhouse geplaatst kunnen worden.
Je vindt bij Van Mele absolute topmerken, zoals Gloster. Het bedrijf is gespecialiseerd in teakhout en een fijne, computergestuurde afwerking. Teak is het perfecte materiaal voor tuinmeubelen omdat het een hoog gehalte aan natuurlijke olie heeft waardoor er geen barsten in komen. De kussens zijn kleurvast en bestand tegen alle weersomstandigheden. “Het teakhout komt van zorgvuldig beheerde plantages. Het hout wordt soms gecombineerd met koord, wat een mooi resultaat geeft”, zegt zaakvoerder Hendrik Van Mele. Ook Vincent Sheppard werkt met kunststofvezels die gevlochten worden en weersbestendig zijn. Dit merk ontwerpt en produceert al meer dan twintig jaar meubelen voor buiten en binnen. De Kodo buitencollectie is eigentijds en past in elk interieur. Door de manier van weven zijn de stoelen transparant en zien ze er minder zwaar uit. Toch biedt het vlechtwerk alle steun voor de rug. Ze zijn heel comfortabel.” Ook heel hedendaags en modern is het aanbod van Solpuri. De lijn is vrij eenvoudig, maar stijlvol en tijdloos.

Keramiek op tafel

Voor de tafelbladen is er variatie mogelijk. Onder meer Gloster, Manutti en Royal Botania hebben keramiek dat de look van natuursteen heeft. Het is jarenlang kleurvast en kan tegen hitte. Het valt in de smaak bij onze klanten.” Manutti ontwerpt iconische tafels, stoelen, loungebedden en zitbanken.
“Tuinmeubelen zijn niet langer puur strak, afgeronde vormen kunnen weer. Het oogt natuurlijker.” Toch zijn er nog eigentijdse strakke collecties. Het Belgische merk Royal Botania heeft een eerder modern aanbod met rechte lijnen. Ook hier vinden we stoelen met een transparante rugleuning. Hun ligbed is heel comfortabel en kan je vlot naar een andere stand brengen. Bezieler van dit merk is Kris Van Puyvelde. Hij werkt met verschillende materialen en heeft een omvangrijke collectie.

Licht aluminium

Fast is een Italiaans merk dat met veertien verschillende kleuren werkt. Er zijn lichtgroene tinten, terracotta, beige, grijs… Het gaat vooral om zachtere kleuren. Fast heeft tafels met een blad uit aluminium waardoor ze heel licht zijn en je ze dus gemakkelijk kan verplaatsen. De Forest armstoelen zijn van gietaluminium en hebben een artistiek design met een knipoog naar de vormen die je in de natuur terugvindt. Fast heeft heel wat expertise in het gieten van aluminium vormen. Dat combineren ze met een sterk gevoel voor design. Hun collectie is dan ook heel elegant. Door te spelen met verschillende kleuren, kan je zelf een unieke samenstelling maken.

Accessoires

De laatste jaren is er ook meer aandacht voor accessoires, zoals decoratieve kussens, poefen en buitentapijten. Het is iets waar ook Van Mele naar op zoek gaat. Het zijn elementen die voor veel sfeer zorgen en die een persoonlijke touch mogelijk maken. Een sofa met een lichte tint kan je opfleuren met fel gekleurde kussens die voor accenten zorgen. Verlichting is ook een sfeermaker. Dat kunnen bijvoorbeeld sierlijke lampjes zijn, zoals bij de tafelverlichting
Light my table van Vincent Sheppard. Dit merk ontwierp ook lantaarns die werken met kleine zonnepanelen. Onmisbaar op warme dagen is een degelijke, fraaie parasol. “Klassieke parasols hebben een paal in het midden. Sinds enkele jaren zie je vooral parasols die je aan de zijkant van de tafel kan plaatsen en die heel wendbaar zijn. Ook hier gaat er veel aandacht naar een mooie afwerking en vormgeving.”

Juiste keuze

“Klanten komen meestal langs voor een lounge of voor een tafel met stoelen. Ze kunnen eventueel zelf combinaties maken en hun tuinmeubilair op termijn uitbreiden. Sommigen investeren meteen in het hele plaatje. Dat heeft als voordeel dat alles in dezelfde stijl is en de stukken elkaar visueel versterken. Je loopt ook niet het risico dat iets niet meer verkrijgbaar is.” Klanten komen meestal voorbereid naar de winkel. Ze keken al op websites en hebben een bepaalde stijl voor ogen. “We laten hen in de winkel alle mogelijkheden zien. Soms zijn er nog twijfels. Dan gebruiken we 3D modellen zodat ze het zich beter kunnen voorstellen. Vroeger was het aanbod kleiner, nu zijn er verschillende soorten frames, tafelbladen en kleuren. We helpen klanten de juist keuze te maken. Bij sommige reeksen is maatwerk mogelijk.”

Sterke service

Klanten vragen soms ook om hun buitenmeubelen te laten aansluiten bij de stijl binnen. “Klanten kunnen steeds foto’s en de afmetingen van hun terras meebrengen. Ook foto’s van het huis zijn welkom. Dat helpt ons om een gericht advies te geven. We hebben meubelen voor elke stijl: landelijk, modern of klassiek.” Ook na de aankoop kunnen klanten op een goede service rekenen. De meubelen worden geleverd, gratis gemonteerd en op de juiste plaats gezet. De verpakking wordt terug meegenomen. Als er nog tuinwerken of bouwwerken zijn, worden de tuinmeubelen desgewenst bewaard bij Van Mele. Klanten kunnen er ook hoezen op maat krijgen die in hoogwaardig materiaal gemaakt zijn en die je kan afwassen. Je kan er ook terecht voor herstellingen. Soms wordt daarvoor samengewerkt met de producent, maar Van Mele kan in het eigen atelier ook veel herstellingen zelf uitvoeren, bijvoorbeeld het vervangen van de parasoldoek of een gebroken balein. “Corona had een positieve impact, het buitenleven werd belangrijk. Er werd meer geïnvesteerd in een mooie leefomgeving, ook buiten. Meubelen die je graag ziet en die comfortabel zijn, nodigen uit om ervan te genieten, ook al heb je misschien maar een half uurtje tijd. Er zijn ook de mooie momenten om te delen met familie en vrienden. Die ervaring willen we onze klanten zeker meegeven.”

www.vanmele.be

Tekst: Hilde Pauwels
Foto’s: Van Mele