Royal Botania stelt nieuwe collecties voor

Stijlvol en duurzaam meubilair in de tuin

Toen in maart 2020 duidelijk werd dat het coronavirus ingrijpende gevolgen zou hebben, was Royal Botania ervan overtuigd dat 2020 een van de slechtste jaren ooit zou worden. Maar het bleek een jaar met een enorme groei, zeker in België en Nederland. Dat betekent geenszins dat de specialist in ‘luxury outdoor collections’ op zijn lauweren gaat rusten. “Uitkijken naar de toekomst houdt ons in deze donkere dagen sterk”, stelt Kris Van Puyvelde, Designer/CEO van het familiebedrijf dat ook in 2021 uitpakt met veel nieuwe en aanvullende producten.

Belgian Outdoor Luxury

Sinds haar ontstaan in 1992 heeft Royal Botania een uitstekende reputatie opgebouwd met het creëren van een verfijnde en bijzonder ruime keuze aan luxe outdoor-collecties. Het Belgische familiebedrijf is uitgeroeid tot een vooraanstaande speler in de topklasse van de outdoor-markt. Royal Botania ontwerpt al bijna drie decennia lang luxe tuinmeubilair voor veeleisende klanten. De rode draad doorheen alle collecties is de uitgekiende combinatie van materialen van de hoogste kwaliteit met uitmuntend vakmanschap. Royal Botania produceert strakke, opvallende outdoor meubelcollecties die zowel stijlvol als duurzaam zijn.

Eigen plantage

Om die duurzaamheid te verzekeren kiest het familiebedrijf doelbewust voor teakhout dat niet alleen alom geprezen wordt vanwege zijn enorme stabiliteit en sterke weerstand tegen de elementen, maar ook uitmunt in tint en structuur. Royal Botania selecteert enkel volwassen teakhout, afkomstig van haar eigen plantage die in 2011 werd aangelegd en op een oppervlakte van ongeveer 200 hectare ruim 250.000 teakbomen telt. “Het is onze missie om ervoor te zorgen dat ook toekomstige generaties deze natuurlijke schat kunnen oogsten en waarderen. Door een duurzaam bedrijfsmodel te creëren op basis van regeneratieve bosgroei, is Royal Botania in staat om tuinmeubilair te produceren met een verminderde impact op het milieu. ‘People, Planet, Profit’ ligt ook bij ons aan de basis van maatschappelijk verantwoord ondernemen. We beschouwen het als onze plicht om meer aan de planeet te geven dan we consumeren. Ons toegewijde team bewaakt voortdurend de volledige traceerbaarheid van elk stuk hout dat bij onze productie wordt gebruikt, waardoor een duurzame bedrijfsvoering wordt gegarandeerd.”

Eigen productie

Om jaar na jaar onberispelijke producten te kunnen garanderen, zorgt Royal Botania ervoor dat er in elke stap van het productieproces aandacht wordt besteed aan zelfs de kleinste details. “De focus ligt onverminderd op het creëren van hoogwaardige, luxe meubels. Ook en vooral daarom hebben we sinds 2002 onze eigen productiefabriek net buiten Bangkok in Thailand. We hebben meer dan 400 mensen in dienst die zich dag na dag toeleggen op het maken van hoogkwalitatieve meubelen, de merknaam Royal Botania waardig.”

Eigen gemeenschap

Dankzij de eigen productiefaciliteit behoudt Royal Botania de volledige controle over de arbeidsomstandigheden. “We zijn ervan overtuiging dat mensen waardering moeten voelen voor hun werk om gemotiveerd en gefocust te zijn op hun taak. Liefde moet altijd van beide kanten komen. Wij bieden trouwens meer dan alleen een veilige en gezonde werkomgeving. We zorgen ook voor gratis maaltijden en gratis huisvesting voor veel van onze lassers, wevers, slijpers, technici, kwaliteitscontroleurs en monteurs. Er is ook medische zorg, gratis Engelse taallessen, sportactiviteiten en zelfs een kleuterschool voor de kleintjes. Royal Botania is dus niet alleen een hoogwaardige meubelproducent, we vormen allemaal samen een gemeenschap die zich inzet voor duurzaamheid.”

Design

Elk ontwerp van Royal Botania is gebaseerd op drie elementen: esthetiek, ergonomie en techniek. “Samen bepalen zij het DNA van onze trendsettende ontwerpen. Het samenvoegen en zorgvuldig uitbalanceren van deze drie pijlers is het basisrecept om elke collectie het beste op vlak van tuinmeubeldesign mee te geven.”

Met succes overigens, want het in-house ontwerpteam oogst internationale waardering en heeft al meerdere designprijzen gewonnen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.

Het lijdt geen twijfel dat ook in 2021 de nieuwe collecties en aanvullingen de uitstekende reputatie van Royal Botania verder onderstrepen. Een overzicht …

Strappy

De elegante Strappy 55 heeft een gecoate rvs-structuur, die in de vier bekende kleuren verkrijgbaar is. Het frame, dat uit een doorlopende lijn bestaat, is functioneel en stapelbaar. De gewatteerde zitriemen en armleuningen, die tussen het frame hangen, zorgen voor een uitzonderlijk zitcomfort. Het is evenwel een optische illusie dat de voorkant en de achterkant alleen maar met zachte elementen verbonden worden. In feite zijn de connectoren aluminium ‘straps’ die door de unieke bekleding mooi zijn weggewerkt. Samen met de verborgen armleuningverbinding vormen ze de ruggengraat van de Strappy. Die optische ‘truc’ geeft niet alleen een minimalistische indruk, maar zorgt ook voor een groot voordeel. De bekleding is gemakkelijk en snel afneembaar voor schoonmaak of winterstalling. Met een extra setje straps kunt u zelfs in een mum van tijd uw moodswing uitdrukken. Alsof de keuze uit zo’n 70 kleuren en texturen nog niet genoeg is, heeft Royal Botania ook een keuze uit drie zeer resistente kunstleders aan de lijst toegevoegd. Als aanvulling bij de Strappy 55 is er de Strappy 195, een relaxstoel met een voetensteun. Die heeft alle slimme functies en voordelen van de Strappy 55 overgenomen, behalve een extra riem en een iets dikker frame.

Calypso en Calypso Lounge

Vorig jaar werd de Calypso 55-tafelstoel met inslaand succes geïntroduceerd. Met alleen een stoel kon je de Calypso moeilijk een collectie noemen, vandaar dat dit jaar de topper verder wordt uitgebreid met een barstoel, een lage relaxstoel en een compacte twee- en driezitsbank. Door de basis in teak en de roestvrijstalen rug met bijbehorende gewatteerde hoes is de Calypsocollectie een ware revelatie die menig terras zal doen schitteren.

Alle Calypso-modellen kunnen besteld worden met een geweven of een textielen rug. Voor elk wat wils en ideaal voor stadsterrassen, kleine tuinen of cosy corners.

De designers waren zo enthousiast over alles wat de Calypso te bieden heeft, dat ze nog een stapje verder gaan met een volledig nieuwe Calypso Lounge. De reeks bestaat uit teakhouten frames in drie maten: een vierkante van 72 cm x 72 cm, een dubbele, en een andere die drie keer zo lang is. Op elk van die elementen kunnen L- of U-vormige rugleuningen worden gemonteerd. De rugleuningen zijn er ook in drie maten, én met de keuze voor de gestoffeerde of de geweven versie.

Bloom

Vijf jaar geleden was de Palma-parasol dé eyecatcher op Salone del Mobile in Milaan en kaapte zelfs de prestigieuze Red Dot Award “Best of Best” weg. Vandaag ziet de nieuwe parasol Bloom het daglicht. Hij heeft dezelfde heldere uitstraling en organische vorm als zijn voorganger Palma, maar is technisch een compleet nieuw meesterwerk. Om grotere maatvoeringen mogelijk te maken, is het pneumatische systeem van Palma vervangen door een mechanisme met een zwengelbediening. Als u de zwengel hanteert, wordt het bovenste deel van de kroon tot tegen het onderste deel getrokken, waarbij alle onderdelen aaneensluiten tot een organisch gevormd geheel. Van onderaan gezien geeft dat de parasol de elegante uitstraling van een bloem in bloei, wat meteen de naam verklaart …

Conix

Naast de huidige ronde tafel (1,6 diameter) en de elliptische variant (3,2 m) wordt de Conix-collectie uitgebreid met een kleinere ronde tafel (1,2 m diameter), een elliptische tafel (2,5 m x 1,3 m) en een vierkante tafel met afgeronde hoeken (1,5 m x 1,5 m). Een nieuwe centrale poot volgt de geometrie van het blad. Alle tafels hebben een uitermate charismatisch look en zijn daarenboven zeer gemakkelijk te onderhouden. Alle stoelen uit de Royal Botania-collectie passen perfect bij elke Conix-tafel.

Exes

De vorig jaar gelanceerde Exes 55 werd meteen een groot succes, vandaar de uitbreiding met de Exes 77, een lager en breder model waarmee u in alle comfort kunt genieten van elk outdoor-moment. Dit model heeft een gedistingeerde look en is beschikbaar in de kleuren die u al van de 55 kent. En net zoals bij de 55 kunt u de kussens op de 77 bevestigen met de stijlvolle kruisjes in teak. Na het succes van de originele ronde (1,6 m diameter) tripod tafel is er met de Exes 120 ook een kleinere versie van 1,2 m diameter toegevoegd.

Organix

De eveneens zeer succesvolle reeks Organix telt nu ook een rond element van 1,8 m diameter. Door de vier rugleuningen aan één kant te installeren creëert u een zeer comfortabel dubbel dagbed. Zit u liever ‘face to face’ zoals in een loveseat? Verplaats dan eenvoudig twee rugleuningen naar de andere kant. In het midden is een opening voorzien om een Palma-, een Oazz- of de nieuwe Bloom-parasol te installeren. Met een uitgebreide selectie van stoffen in 70 kleuren en texturen kunt u de Organix helemaal naar uw hand zetten. Verder werd nog een kleine bijzettafel toegevoegd die perfect op elk Organix-element past.

U-nite

Met de huidige U-nite-collectie, die bestaat uit zes modellen (rond of rechthoekig), beschikbaar in vier kleuren coated aluminium of teak en combineerbaar met tien soorten keramieken of teak tafelbladen, zou je denken dat er al voor elke smaak een U-nite-tafel is. Toch breidt Royal Botania de collectie uit met een extra model: de U-nite 150V is een vierkante versie van 1,5 m op 1,5 m waaraan u perfect samen met acht vrienden kunt genieten.

Bace

Bace ten slotte is een discreet en minimalistisch tafelframe met rechte afgeronde poten die u met uw favoriete tafelblad kunt combineren. De afmetingen variëren tussen 2,2 m en 3,2 m. Het frame is beschikbaar in aluminium (zwart, wit, zand en brons) en past mooi onder alle verschillende keramische bladen.

www.royalbotania.com