Ofyr-en complete en harmonieuze buitenbeleving

Buitenkoken transformeren van een eenzame activiteit naar een groepsgebeuren: met dat idee in het achterhoofd creëerde OFYR vijf jaar geleden haar eerste design kooktoestellen. Talloze restaurant- en hotelterrassen over de hele wereld, grote evenementen en ontelbare tuinen wereldwijd omarmden meteen het concept. Het succes stoelt op het beantwoorden van eenvoudige menselijke behoeftes aan connectie, authenticiteit en het buitenleven.
Tekst: Wim Vander Haegen – Foto’s: OFYR

De kunst van het buitenkoken

Oprichter Hans Goossens creëerde in 2015 OFYR om het buitenkoken een nieuwe dimensie te geven. Wat oorspronkelijk een eenzame activiteit was, veranderde in een gedeelde beleving van de mooiste momenten met vrienden. Het concept werd in Nederland geïntroduceerd en wordt vandaag in meer dan 90 landen verkocht. Aanvankelijk ging het louter om kooktoestellen, maar het onmiddellijke succes smaakte naar meer. Ondersteund door een team designers, voegde de bedenker intussen een reeks buitenmeubilair, toepassingen en accessoires van topkwaliteit toe aan de lijn. OFYR is niet langer alleen een product, maar een compleet outdoor lifestyle concept. Waarom is OFYR zo succesvol? Wat drijft de interesse voor het OFYR-concept? Dat kunnen we toeschrijven aan de unieke eenvoud, multifunctionaliteit en unieke design die samen een volledig nieuwe manier van buiten koken en entertainen vormen. De multifunctionaliteit van OFYR komt tot uiting in de ontelbare recepten die je kan bereiden. OFYR is immers overal te gebruiken en brengt mensen samen rond het vuur in alle vier de seizoenen.

Het COVID-19 effect

In de media wordt vaak aangestipt dat de COVID-19 crisis aan de basis ligt van de toenemende trend naar meer ‘outdoor living’. “We geloven niet dat enkel alleen de COVID-19 crisis aan de basis ligt van deze ontwikkeling”, zegt Frank van Vliet, Commercial Director van OFYR Global. “Net zoals bij videobellen of de focus op gezondheid hebben we een versnelling gekend van een trend die al in de maatschappij aanwezig was. In ons drukke, ‘always on’- bestaan zoeken mensen naar beleving in de natuur, echte connectie en authenticiteit. En dat zijn de elementen die intrinsiek deel uitmaken van OFYR als merk.”

“Mensen zijn nu eenmaal sociale wezens”, voegt Guy Weyts, die ondertussen ook een OFYR-kookboek schreef, daar aan toe. De chef ziet eerder een dubbele beweging. “In veel landen moesten restaurants, evenementenlocaties en hotels de deuren sluiten. 2020 is een ongelooflijk zwaar jaar geweest voor de sector en de situatie is nog steeds allesbehalve rooskleurig. Maar het verlangen naar lekker eten en samenkomen in groep is altijd gebleven.”

Buitenkoken: meer dan grillen

Koken in de buitenlucht wordt vaak vereenzelvigd met het grillen van vlees op een rooster. OFYR is echter veel meer dan dat. Aan de basis is OFYR een houtgestookte, plancha-stijl hete plaat. Deze kooktechniek onderscheidt zich met haar puurheid: er is geen direct contact met de vlammen, dus het eten komt niet in aanraking met rook van verbrande sappen of vetten. Dankzij het unieke kegelvormige ontwerp en de vorm van de ring zijn er bovendien verschillende temperatuurzones op de ring. Dit maakt het mogelijk elk type vlees, vis, eieren, groenten of fruit te bereiden. Koken kan met plantaardige olie en sappen en overschotten sijpelen automatisch weg in het vuur. De plaat geeft geen smaak af. Dankzij een uitgebreide serie accessoires combineert dit veelzijdige kooktoestel tal van kooktechnieken waarmee gebruikers naar hartelust kunnen combineren. Als we het over accessoires hebben, gaat het niet over aluminium wegwerpbakjes. Eén toestel, samen met de beschikbare accessoires, maakt het mogelijk te koken op de plaat, churrasco te grillen in Braziliaanse stijl, een traditionele grill of spiezen boven het vuur te plaatsen, te slowcooken op cederhouten plankjes en zelfs te bakken in een echte oven.

Of er nu een professional kookt of een liefhebber thuis, beiden zullen het aantrekkelijke effect van de vlammen voelen, waardoor de gasten rond het vuur verzamelen, samen met de chef. Een uitgelezen startpunt voor gesprek en verbinding. Dankzij de aangename warmte van het toestel kunnen gasten 365 dagen per jaar, in alle seizoenen, rond het vuur samenkomen.

Als ruimte belangrijk is

Overal ter wereld gaan mensen creatief om met ruimte. OFYR dacht daarbij ook aan de kleinste terrassen met Tabl’O: een compact tafelmodel op duurzame kokosbriketten. En het merk blijft de multifunctionaliteit trouw: ook voor Tabl’O is er een grill en een braadpan om te experimenteren met koken, bakken en grillen. Fondues, raclette, groenten of soepen. Niet alleen veelzijdigheid is het sleutelwoord, ook modulariteit staat centraal bij OFYR.

Bij de OFYR-PRO lijn staan zowel het toestel als alle meubilair op wielen. Niet alleen handig voor professionelen, maar ook voor zij die op zoek zijn naar flexibiliteit. Een buitenkeuken overdekt in de winter en op het zonnigste plekje van de tuin in de nazomer? De mobiele opstelling laat ook terrasonderhoud makkelijk toe. Nieuw zijn de teakhouten inserts die de opbergruimte van de PRO lijn transformeren in open of gesloten kasten.

Productlanceringen

OFYR draagt voortdurende innovatie in haar DNA. In 2021 staan onder andere een echte pizzaoven en een gietijzeren kookpannenset op de planning. De OFYR Pizzaoven bestaat uit een tweezijdige gietijzeren plaat, een pizzasteen daarbovenop geplaatst en een dubbelwandige stalen cloche, waarvan de buitenkant roteert rond de binnenzijde. Op die manier is de opening verstelbaar en kan de warmte in de cloche circuleren. Een pizzaschep vervolledigt de ervaring. Ook nieuw dit jaar is de rotisserie-set. Deze braadspit voegt nog een nieuwe laag toe aan de OFYR-kookbeleving: laat smakelijke kebabs, een lekkere kip of een hele ananas rustig garen boven het vuur. Aan de bijgeleverde haak bevestig je ook gemakkelijk een dutch oven.

Een uniforme buitenkeuken

OFYR heeft ondertussen een volledig concept voor de buitenkeuken geïntroduceerd: naast de kookunits, inserts en andere opbergoplossingen, zorgen mise en place tafels en Kamado units voor één geharmoniseerde look en stijl voor elke buitenruimte. OFYR zorgt op die manier voor een totaal nieuwe outdoor lifestyle. 

Mensen waarderen vandaag – meer dan ooit – die ontspannen tijd in de buitenlucht. Ze genieten van de natuur en de omgeving, van de kleine, fijne momenten dichtbij huis. Ook het designaspect van OFYR speelt daar een rol in: als hij niet in gebruik is, doet hij aan als een sculptuur voor elke tuin, dé plek waar we nu zoveel meer tijd besteden dan eerder.

www.ofyr.be