Madeliefje biedt alles voor een fantastisch buitenleven
“Bij ons vind je vooral Belgische topmerken”

Luxury Outdoor is hét kenmerk van Madeliefje. Met hun aanbod kan je in elk seizoen en bij zowat alle weersomstandigheden genieten van de tuin. Tuinmeubelen, parasols, kachels, barbecues: alles ademt de lounge sfeer uit. Eyecatchers zijn de topmaterialen en het tijdloze, stijlvolle design.

Madeliefje werkt vooral met Belgische topmerken, zoals onder meer Tribù, Extremis, Wünder, Todus, Vincent Sheppard, Umbrosa. In de sfeervolle toonzaal merk je onmiddellijk dat er in ons land heel getalenteerde ontwerpers en fabrikanten zijn. Je proeft de sfeer van zomerse dagen en het genieten in alle rust, of samen met familie en vrienden. Fijn is dat het buitenleven niet meer beperkt is tot aangename warme dagen. Buitenkachels, vuurkorven en barbecues zijn vertrouwd. Vrij nieuw zijn tenten die aan glamping doen denken.

Tribù: discrete luxe

Zaakvoerders van Madeliefje zijn Heidi en Johan Demeulemeester. Ze stellen hun aanbod met heel veel zorg samen. Comfort, kwaliteit en een fraai design zijn belangrijke criteria. “We werken graag samen met Tribù, een expert op het vlak van mooie, tijdloze tuinmeubelen. Ik sluit me aan bij hun visie: ‘Authentieke meubelen dragen bij aan de meest memorabele momenten die wij samen in de tuin spenderen’. Ze stralen een sfeer van rust en genieten uit. Drie kleuren zijn bepalend: wit, linnen en het meer donkere wengé. Het zijn zachte natuurlijke kleuren die schitterende combinaties mogelijk maken.”

Tribù is een familiebedrijf in Bilzen met een sterke internationale uitstraling omwille van hun high-end outdoor meubelen. “Tribù werkt met verschillende designers. Een van hen is Studio Segers die de lijn Senja ontwierp. De Senja-collectie omvat een comfortabele modulaire bank, een fauteuil en een ligbed. Een persoonlijke touch is mogelijk met zitmodules, tafels en inzetstukken. De typische natuurlijke kleuren van Tribù komen hier terug: wit, linnen en wengé. Organische, ronde vormen doen het nog steeds heel erg goed. Het is een reactie op de periode toen strakheid heel fel werd doorgetrokken, met veel rechte hoeken. Nu mag het weer wat zachter ogen.

“Mooi is dat er totaalconcepten mogelijk zijn. Maar de klant kan naar eigen smaak combinaties maken met ligzetels, kussens, bijzettafels, poefs. We merken dat klanten op zoek zijn naar een gepersonaliseerde relaxruimte in de tuin, een oase waar ze de dagdagelijkse drukte achter zich kunnen laten.”

Mensen samenbrengen

Wünder in Roeselare staat voor fris design. Met hun ontwerpen willen ze mensen dichter bij elkaar brengen en laten genieten. De ontwerpers maken er een punt van om alledaagse voorwerpen voor het buitenleven extra cachet te geven en te streven naar schoonheid. Hun motto is ‘eenvoud siert, ontworpen met goesting.’ Duurzaamheid is een belangrijke factor. Ze ontwierpen bijvoorbeeld The Table met duurzaam afzelia-hout en gepoederlakt staal. De tafel kan je op elke ondergrond plaatsen door de specifieke stelvoetjes. Het onderstel bestaat uit sierlijke, afgeronde buizen die perfect passen in een natuurlijke omgeving.

Ook realiseerde Wünder The Seat, een vrijstaand zit-rugje dat je op een bank kan plaatsen zodat je meer comfort hebt. Er is een laag en hoger model, allebei bieden ze heel wat steun voor de rug. Het zijn bovendien heel mooie voorwerpen die de tafel en bank alle eer aan doen. Als je bijvoorbeeld een lange tijd aan een picknickmeubel met banken wil genieten, biedt The Seat een comfortabele uitweg. Het is ook een oplossing bij twijfels over de keuze tussen een bank of stoelen.

Ook Vincent Sheppard ontwerpt tafels, stoelen, ligbedden en zitbanken. Vincent Sheppard biedt sinds 1992 traditie en vakmanschap, een kunstzinnige combinatie. Ook hier ligt het accent op het samenbrengen van mensen. Het hoofdkantoor is in België gevestigd, de belangrijkste productiefabriek ligt in Indonesië omwille van de rijke weverstraditie. Het bedrijf is wereldwijd marktleider in ‘Loom’-meubelen, een techniek waarbij venyl of polyprop tot unieke meubelstukken wordt geweven

Verkoelende schaduw

Door de klimaatverandering zijn er steeds vaker extreme temperaturen. Beschutting tegen te felle zon is absoluut nodig. Johan De Meulemeester: “We werken samen met Extremis dat innovatieve parasols ontwikkelt. Sensu is een ontwerp van Dirk Wynants. Het is een vrijstaand zonnescherm dat horizontaal, in waaiervorm opent. Dankzij het vlakke oppervlak is de Sensu uitstekend bestand tegen wind. Alle technische onderdelen blijven uit het zicht. De baleinen zijn immers verwerkt in het doek. Het zwevende zonnescherm opent en sluit moeiteloos en dankzij het vrijdragend systeem kan je de schaduw optimaal richten en eventueel verlengen.” Madeliefje heeft ook schaduwdesign van Umbrosa, zoals Infina UX dat in zandkleur of in zwart te verkrijgen is. Ook hier vinden we afgeronde hoeken terug. Criteria zijn stevigheid en een strak en vlakke vormgeving. De parasols zijn gemakkelijk te manipuleren en wegen licht door het gebruik van aluminium.

Fiesta a la plancha!

In de openlucht kokerellen en eten geeft onmiddellijk een vakantiegevoel. De geuren en smaken lijken intenser, je ziet iedereen genieten. Bij Madeliefje kan je onder meer terecht voor BG-Stone&Steel van Bodart & Gonay, een Waals bedrijf. De plancha is een bakplaat die tot 220° opwarmt en in no-time ingrediënten als asperges, vis of vlees dichtschroeit. Zo blijven ze knapperig van buiten, maar garen ze volledig. Bovendien combineer je de bakplaat met een vuurschaal, ideaal om lekker lang na te genieten. Nog meer troeven zijn het gebruik van beton dat langer hoge temperaturen vasthoudt en het elegante design. Er is ook BG-Chef met een plancha, een buitenhaard en een oven waarin je pizza’s en brood kan bakken. Ook hier is er de combinatie met beton en is de afwerking met veel oog voor een unieke vormgeving gebeurd.

Autentic heeft zijn naam niet gestolen. Het bedrijf produceert hoogstaande canvas tenten die glamping uitstralen tot in de kleinste details. Maar als je verder kijkt, zie je ook talloze mogelijkheden voor in je tuin: een extra gastenkamer, een gezellige plek om te vertoeven en een bescherming tegen wind, regen of felle zon.

Dit nieuw concept is veelbelovend, aangezien de mogelijkheden eindeloos zijn én je zo’n tent slechts in een half uur opzet. De tenten zijn hoog en ruim, met een grote deur en oprolbare wanden die een prachtig uitzicht op je tuin bieden. Met aangepaste verlichting zorg je voor een sfeervolle avond. Er zijn ook opties om een kacheltje te installeren en met een extra binnentent kan je ook tijdens de koudere maanden van je tent genieten.

Door de corona crisis is de vraag naar veranda’s en overkappingen sterk gestegen, maar deze tenten zijn een betaalbaar alternatief. Een pluspunt is dat je in de tent meubilair en kussens perfect beschut kan bewaren.

Autentic is een Belgisch bedrijf, maar de tenten worden wereldwijd verkocht aan hotels, campsites, outdoor- en designshops. Het merk is onderdeel van de World of Tents groep, dat meer dan 30 jaar ervaring meedraagt in tent productie, van tenten voor vluchtelingen tot vintage kampeertenten.

Extra service

In de toonzaal en op het terras van Madeliefje kan je heel veel meubelen en accessoires van de verschillende collecties zien. Een bezoek is ideaal om het materiaal te zien en te voelen, de sfeer op te snuiven en het comfort uit te proberen. Het is altijd mogelijk om een variant te bestellen via Madeliefje. De service gaat nog verder. “Als een klant dat wenst, gaan we samen naar de showroom van de producent. Daar kunnen ze dan het volledige gamma ontdekken. Sowieso maken we enkele keren per jaar een afspraak met producenten om bij hen klanten uit te nodigen.”

Madeliefje kan ook maatwerk bieden. Een klant wou een tafel op maat die hij onder een glazen pergola plaatste. Hij koos er mooie Elio stoeltjes bij. Het resultaat was een fraaie open veranda, mooi om vanuit de living naar te kijken.  Voor een andere klant werden twee halve ronde tafels gemaakt uit sequoia hout. Je kan aan de binnenkant zitten, bijvoorbeeld om te werken. Als er bezoek is, schuif je beide helften tegen elkaar en heb je een ronde tafel. “Klanten willen soms graag een persoonlijke touch geven aan hun interieur, ook als dat outdoor is. Ze zijn soms behoorlijk creatief en dat is fijn”, aldus Johan Demeulemeester

Madeliefje

Madeliefje is geen doorsnee naam voor een outdoor interieurzaak. Er hangt een verhaal aan vast. “Mijn ouders kwamen in de jaren 1980 naar Oostkamp en begonnen er een zaak met natuurvoeding. Dat was toen fel in opmars. Ze gaven hun zaak de naam Madeliefje. Later breidde de zaak uit naar tuinhout en randartikelen zoals meubelen in teak. In 1998 kwam ik in de zaak. Het segment natuurvoeding hebben we overgelaten. We focusten op interieur en decoratie. Grenen meubelen waren toen heel populair. Daarna schakelden over naar de koloniale stijl met onder meer Ethnicraft. Het luik interieur zetten we stop om ons nu volledig te focussen op luxury outdoor. We willen onze klanten laten genieten.”

Praktisch

Bij Madeliefje kan de klant een afspraak maken om de aanpak en inrichting van het buitenterras of overkapping grondig te bespreken. “Klanten kunnen zeker afmetingen en plannen meebrengen. We nemen graag de tijd om een passend antwoord te vinden op al hun vragen en noden. Voor een vrij bezoek aan de toonzaal is iedereen uiteraard ook welkom.” Openingsuren: ma, di, woe, vrij, za van 10.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 18.00, zo van 14.30 tot 18.00, do gesloten

www.madeliefje.be

Tekst: Hilde Pauwels
Foto’s: Madeliefje