Jomarco en Delta Pools dragen kwaliteit en totaalservice hoog in het vaandel

Alles voor uw zwembad en wellness, inclusief advies en service

Met meer dan 20 jaar ervaring mag Jomarco zich een sterk gespecialiseerd bedrijf in de bouw van binnen- en buitenzwembaden en zwemvijvers noemen. De onderneming staat in voor de volledige realisatie van zowel monoblock zwembaden als bouwkundige inbouwzwembaden, inclusief de volledige technische installatie met de modernste, energiezuinige technologieën. Ook voor zwembadonderhoud en de plaatsing van wellness-oplossingen zoals sauna’s, infraroodcabines en spa’s is de klant bij het bedrijf uit Adegem (Maldegem) aan het juiste adres.

Van doe-het-zelf-bouwpakket naar professioneel totaalproject

Het verhaal van Jomarco in de wereld van de zwembaden start in 2000. “Vooral omdat er toen een opening was naar de doe-het-zelf-markt met zelfbouwpakketten”, vertelt zaakvoerder Marnix De Cock. “Wij stelden die samen zodat de mensen met behulp van een duidelijke handleiding het grootste deel van de constructieve werken zelf konden uitvoeren. Ons werk bestond er toen uit om alle technieken te plaatsen zoals leidingen, ontsmettings- en filterapparatuur, enz. Dat was allemaal vrij kleinschalig, maar een aantal jaren liep dat prima. Tot we in 2006 geconfronteerd werden met een brand die onze zaak totaal vernielde. We zaten toen in een Finse biowoning waar we alle materialen tentoonstelden en ook een aanbod aan wellness-producten zoals infraroodcabines, sauna’s en dergelijk konden tonen. We zijn willens nillens moeten verhuizen, maar we beseften toen ook wel dat we, ondanks de ideale ligging, te beperkt waren qua ruimte. De woning was geconcipieerd rond een Finse sauna met daarrond ook zaken zoals een pool house en een zwembad zodat we een mooi beeld konden schetsen van onze activiteiten die met wellness te maken. In 2007 zijn we naar hier verhuisd. Een serieuze stap voor ons want we hebben alles aangekocht, wat destijds toch over een investering van een 800.000 € ging. Toen we ons helemaal gesetteld hadden, brak de economische crisis van 2008/2009 uit en zagen we eensklaps geen kat meer in onze nieuwe showroom. Toen hebben we ook de beslissing genomen ons te heroriënteren en zijn we ons gaan richten op totaalprojecten, maar dan in een iets hogere prijsklasse, met zwembad, poolhouse (en de volledige inrichting daarvan met bijvoorbeeld douche, sauna, bubbelbad, toilet, …-, een breed aanbod aan wellness-producten enz.  Al snel bleek dat die beslissing de juiste was.”      

100 % maatwerk in polypropyleen

De zaken ontwikkelden zich positief, maar in 2015 sloeg het noodlot weer toe. “We zijn hier toen door wegenwerken een jaar quasi volledig van de buitenwereld afgesloten geweest. Opnieuw zijn we aan het denken gegaan en hebben we een analyse gemaakt: waar zijn we precies mee bezig, wat wordt er allemaal op de markt aangeboden en wat kunnen wij aanbieden om de markttendensen in ons voordeel om te buigen? Toen zijn we uitgekomen bij de polypropyleen kunststofzwembaden in mono-block. Waarom nu precies polypropyleen? Omdat het materiaal in tegenstelling tot polyester geen last ondervindt van osmose, een probleem dat heel vaak in de wereld van de zwembaden opduikt. We werken dus met platen van 8 of 10 mm dik, naargelang de voorkeur van de klant, die volledig osmosevrij zijn. In het kader van onze analyse zijn we ons toen met die totaalprojecten gaan richten op de groenprofessional (tuinaannemers, tuinarchitecten) en de architect zelf, en hebben we met Delta Pools & Delta Ponds BV een tweede vennootschap opgericht waarin we het volledige commercialiseringsproces hebben ondergebracht. Wij kopen de technische materialen en de polypropyleen platen aan die dan door onze constructeurs volledig op maat van de klant worden gemaakt. Dankzij dat integraal maatwerk hebben we meer mogelijkheden dan met andere kunststoffen zoals polyester, vinylester of epoxy acrylaat baden. De platen worden dan perfect tot op de millimeter op maat gesneden en naadloos aan elkaar gelast. De jongste jaren is ook de bouwstijl veranderd. Terwijl dat vroeger meer rustiek, meer klassiek was, is dat nu moderner, strakker en meer kubistisch met de nadruk op grijs-, wit- en zwarttinten, kleuren die wij ook in de zwembaden kunnen aanbieden, evenals in de zwemvijvers die we plaatsen. Daarnaast werken we altijd met kwalitatief topmateriaal, geproduceerd door gerenommeerde bedrijven zoals de filtratiepompen van Speck. We geven tien jaar garantie op onze filterkuipen – er zijn weinig fabrikanten die dat doen! – en ook op de waterdichtheid van de kuipen geven we 20 jaar garantie in de ‘Integral’-versie en 30 jaar in de duurdere ‘Exclusive’-en de overloopversie. Dat kan alleen als je met de beste materialen werkt.”

Volledige automatisatie

Op vlak van automatisatie en ontsmetting behoort Delta Pool zonder meer tot de top. “Onder meer dankzij onze hoofdtechnieker die afgestudeerd is als ingenieur waterchemie en bij manier van spreken slootwater kan omzetten in perfect zwambadwater. Mensen die weinig onderhoud aan hun zwembad willen, zijn bij ons aan het juiste adres. Op een stofzuigbeurt na kunnen we alles automatiseren, inclusief de terugspoel- en naspoelhandelingen (de zogenaamde ‘backwash’) die elke week moeten gebeuren, en de niveauregelingen als er tijdens het seizoen water moet worden toegevoegd. Voor de ontsmetting werken we met meetsondes die automatisch 24/7 de waterkwaliteit meten en meteen bijsturen als er wordt afgeweken van de ingestelde waardes. Naar ontsmetting toe werken we met een combinatie van zoutelektrolyse-hydrolyse, wat betekent dat we met zeer lage zoutgehaltes van 1,5 g kunnen werken, dat is trouwens ruim voldoende om permanent te ontsmetten. Ter vergelijking: het zeewater aan onze kust heeft een zoutgehalte van 12 g. De dosering wordt overigens altijd aangepast aan het volume dat moet ontsmet worden. Pomp, filter, ontsmettingsapparatuur, … bij ons wordt alles zeer nauwkeurig afgestemd op het watervolume. Eenmaal alles geregeld is, moet er natuurlijk ook verwarmd worden. Ook op dat vlak hebben we verschillende mogelijkheden.”

Zwembadafdekking

De grootste ‘verspilling’ gebeurt altijd via het wateroppervlak. “Dat gaan we reduceren tot het minimum door het plaatsen van een automatisch rolafdekking. Daar heb je een hele gradaties in met verschillende kleuren in pvc lamellen of solar-kwaliteit. Maar er is ook een kwalitatief veel betere optie in de vorm van polycarbonaat lamellen. Is het enkel en alleen om verdamping tegen te gaan, volstaat een gekleurde pvc lamel. Wil men daar extra verwarming bij, dan kiezen we voor transparante pvc solar-lamellen met zonnecaptatie. Polycarbonaat echter heeft een langere levensduur en een tot viermaal hogere inslagkracht die de kans op beschadiging na bijvoorbeeld een zware hagelbui sterk minimaliseert. Pvc heeft ook het nadeel snel te ‘verduren’, polycarbonaat heeft daar geen last van. Een solar pvc lamel gaat gemiddeld tien jaar mee, bij polycarbonaat durven we toch spreken van minstens vijftien jaar.”

Energiezuinige oplosssingen

Binnen Jomarco, eigenlijk het ‘moederbedrijf’, zijn er ook nog de bouwkundige zwembaden met volledig geïsoleerde constructie en afwerking in verschillende kleuren ‘liners’ (folie) zodat de klant ook daar meerdere keuzes heeft. “Ook daar geven we tien jaar garantie op, onder meer omdat we de liners (folie) al 22 jaar in eigen beheer doen. Aangezien dat echt specialistenwerk is, zeg maar de ‘finishing touch’ en dus ook onze handtekening, geven we dat niet uit de hand. Ook baden die in de jaren 80-90 gebouwd werden en aan renovatie toe zijn, kunnen bij ons op een grondige aanpak rekenen. Meestal zijn dat baden in gegoten beton of gemetste betonblokken met cement afwerking. Het eerste wat we dan gaan doen, is kijken of we de kuip volledig kunnen isoleren met een speciaal en zeer dun materiaal dat ook in de vliegtuigindustrie wordt toegepast. Vroeger werden er zeer grote zwembaden geplaatst met enorme volumes water, maar dat moet allemaal verwarmd worden. Gezien de sterk gestegen energieprijzen is dat vanzelfsprekend een zware kost geworden. Als milieubewust bedrijf denken we mee met de klant om het zwembadwater op een economische manier te verwarmen met bijvoorbeeld een solar-systeem dat dankzij de energie van de zon vier tot zes graden extra verwarmt zonder dat het een euro kost. Geen elektriciteit, geen brandstof, het systeem heeft niets nodig. Anderzijds werken we ook met warmtepompen met inverter-technologie. De waterpompen zijn uitgerust met sensoren die de pomp het rendement geven die op dat ogenblik nodig is, maar ook niet meer. Dat is nodig om de klanten te helpen bij het besparen van energiekosten. Er is overigens niet alleen de inverter-technologie, wij gaan de pompen ook zeer nauwkeurig dimensioneren. Voor alle duidelijkheid: een warmtepomp heeft weinig zin als je dat niet combineert met een zwembadafdekking. 75% van het rendement gaat verloren via verdamping, dat moet je dus echt wel vermijden. De overige 25% gaat weg via de bodem en de wanden en ook dat kunnen we serieus beperken met onze isolerende materialen. Uiteraard wordt enkel de warmtepomp geplaatst in relatie tot het watervolume. Je hebt geen vrachtwagen nodig om iets te vervoeren dat je ook met een bestelwagentje kunt.”

Na-service: een stokpaard

Ook zeer belangrijk is de na-service. “Dat is het stokpaardje van Jomarco, daar zijn we ook altijd bekend om geweest. Vorig jaar hebben we dat ondergebracht in een aparte dienst binnen ons bedrijf. Mijn zoon houdt zich daarmee bezig en heeft met The Pool Boy® een eigen dienst opgericht die uitsluitend gericht is op onderhoud en service bij de klant thuis. Een perfect proper zwembad is een must, maar The Pool Boy® reinigt ook de lamellen en de lamellen-nissen van de afdekking, iets wat door veel mensen wordt vergeten. Het rolluik zit vaak weggewerkt onder een ‘ligweide’ in een aan het oog onttrokken bak waar alle vuil zich verzamelt en … vaak vergeten wordt bij het onderhoud. Niet zelden ontstaat dan een nefast gistingsproces en dat moet uiteraard vermeden worden door minimum om de twee jaar een grondige poetsbeurt in te schakelen. Ook dat is een taak die mijn zoon op zich neemt zodat de klant het hele jaar door, jaar in jaar uit, kan genieten van een perfect proper zwemparadijs. The Pool Boy® houdt ook het technische gedeelte in de gaten. Het is niet omdat je met een volledig automatisch systeem werkt dat dit ook geen onderhoud nodig heeft. Wij vragen aan de klant – vrijblijvend, want we werken niet met onderhoudscontracten – om ons tweemaal per jaar toe te laten de installatie van A tot Z na te zien. Dat gebeurt met een volledige check-up bij de zomeropstart in functie van een perfecte waterkwaliteit en in het najaar om het bad winterklaar te maken. Kortom: op de grondwerken na hebben we alles in eigen huis om de klant van dienst te zijn. Ook naar ‘overflow’-zwembaden toe – naast de (instap) Integral en de Exclusive-opties is dat onze derde mogelijkheid werken we trouwens met een ‘in house’ ontwikkeld gepatenteerd systeem. Wie meer info wil over al onze producten, ook op vlak van wellness-oplossingen, en onze totaaloplossingen, is van harte welkom in Adegem.”

Meer info: www.jomarco.bewww.deltapools.bewww.thepoolboy.be