De organische aanpak van Stijn Cornilly

Tuinaanleg op maat van de natuur

Het beste uit de natuur halen om warmte en gezelligheid te creëren zodat je het hele jaar door kan genieten van jouw eigen stukje groen paradijs: met die insteek ontwerpen Stijn Cornilly en zijn team al meer dan een kwarteeuw organische tuinen. Tuinen met karakter en oog voor de stillen kracht van de natuur, zo leert ons een blik op het inmiddels indrukwekkende porfolio. “Bij ons krijgt de natuur de kans om te groeien”, vertelt de ervaren tuin- en landschapsarchitect uit Damme. “Door gebruik te maken van groene elementen en natuurlijke materialen krijgt de tuin een look die puur natuur oogt. Een mix van frisgroen met warme, sprekende tinten zorgt ervoor dat je heerlijk kan relaxen in harmonie met de omgeving.”

Groene elementen en zuivere lijnen

Aan passie voor het vak en een ruime ervaring heeft Stijn Cornilly beslist geen gebrek. “Ondertussen is het 26 jaar geleden dat ik besloten heb een zelfstandige koers te varen. Ontwerpen en creëren is voor mij de ideale job, iets waar ik eigenlijk van kindsbeen af mee bezig was. Ik tekende graag en was ook graag bezig in de tuin. Het bezoeken van andere tuinen in eigen land en ver daarbuiten maakte deel uit van mijn vrijetijdsbesteding en is ook nu nog steeds een passie. Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad dat ik destijds de keuze voor de tuinwereld heb gemaakt.”

De liefde voor de natuur keert elke keer opnieuw terug in de ontwerpen die Stijns tekentafel verlaten. “Ik ga altijd op zoek naar de perfecte mix tussen groene elementen en zuivere lijnen. Met oog voor het comfort van de klant, zodat de mensen zonder zorgen kunnen genieten van hun buitenparadijs. Veel tierelantijntjes hoef je bij mij niet te verwachten, maar ook en vooral geen rigide structuren. De strakke lijnen van een terras of zwembad combineer ik graag met groenblijvende ‘wolken’. In mijn tuinontwerpen blijven de zuivere lijnen wel overeind – het mag nooit een ‘rommeltje’ worden – omdat ze passen in een clean concept dat altijd verzorgd oogt zonder aan gezelligheid in te boeten. Hoe we dat doen? Door te werken met kleurrijke bloemenborders in organische vormen en door te kiezen voor meerstammige bomen. Elk seizoen zie je telkens weer terugkeren in de kleurenpracht. Voor de niet- groene elementen in de tuin werk ik persoonlijk graag met mooie, kwalitatieve en duurzame materialen zoals hout, natuursteen en Oud-Hollandse gebakken kleiklinkers.”

Wolken van groen

Een terras oogt niet zelden saai, maar daar hoeven de klanten van Stijn Cornilly zich geen zorgen over te maken. “Net als de groene delen moeten ook de verhardingen, het terras voorop, karakter uitstralen. Ze moeten de aandacht trekken dankzij een mooie structuur zoals leistenen die in wildverband worden gelegd. Er moet ook altijd een spannende interactie zijn tussen het terras en het gazon in combinatie met groenblijvend elementen zodat het geheel ook in de koudere wintermaanden visueel aantrekkelijk blijft. Daarom opteer ik graag voor architectonische planten die zowel met als zonder bladeren mooi zijn. We hebben het hier over terrassen en verhardingen, maar ik wil er graag de klemtoon op leggen dat de beplanting in alle omstandigheden ‘de baas’ blijft. Dat uit zich in verzorgde organische structuren die kale plekken of saaie stukken grond geen kans geven. Een voorbeeld daarvan zijn paden die tegen de woning aanliggen. Dat hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. Door tegen de woning een frisgroene of kleurrijke ruimte te creëren en in ‘wolken van groen’ te werken – waar het pad dan op aansluit – oogt het geheel niet alleen veel gezelliger, maar vergroot je visueel de tuin. Her en der verspreide groenwaaiers vormen in mijn ontwerpen de paden en niet omgekeerd. Als je groenblijvende hagen en plantenwolken combineert met kleurrijke planten en bloeiende heesters geniet je het hele jaar door van mooie kleuren die met de seizoenen mee evolueren. Je hoeft ook niet alles kaarsrecht af te zoomen met strakke hagen, anders creëer je een kamergevoel. Om het organische karakter naar voor te halen werk ik dan veel liever met speelse, golvende lijnen die de perceelsgrens niet accenturen maar vloeiend overgaan in het landschap. Ook een zwembad of bijgebouw kan perfect in het ontwerp geïntegreerd worden. Wij staan immers voor een totaalconcept.”

Van ontwerp tot aanleg en onderhoud

Met zijn ervaren team volgt Stijn het tuinproces op van A tot Z. “Dat wil zeggen dat we niet alleen tuinplannen tekenen en tuinen ontwerpen, maat ook instaan voor aanleg en onderhoud. Wie bij ons aanklopt, kan zonder zorgen en in alle luxe genieten van een prachtige tuin. We hebben dan misschien een herkenbare stijl, maar de wensen van de klant blijven vanzelfsprekend de belangrijkste factor binnen onze aanpak. De eerste stap binnen onze aanpak is dan ook een uitgebreid gesprek waarin wij met plezier luisteren naar alle wensen en vragen. Dat kan bij de klant thuis of op locatie, maar ook bij ons in Damme, wat voor de mensen het best past. Op basis van gesprek maken we een eerste ontwerp, waarbij we een gedetailleerd totaalbeeld van de buitenruimte schetsen in 3D. De opdrachtgevers krijgen zo een beter en realistisch ogend beeld van de toekomstige tuin. De klant kan in alle rust het plan bekijken en eventuele opmerkingen doorgeven zodat we dat desgewenst kunnen aanpassen. Zijn ze tevreden met het ontwerp, dan gaan we meteen aan de slag met de aanleg van de nieuwe tuin. Ook tijdens de aanleg is er natuurlijk nog ruimte voor eigen inbreng. Geen zin om het grote groenonderhoud zelf te doen? Geen probleem, ook na de realisatie kan je steeds bij ons terecht. Twee tot drie keer per jaar komen wij graag langs om het groen in de tuin te onderhouden. Hagen scheren, bemesten, snoeien, … dat nemen we dan allemaal voor onze rekening.”

Liefde voor de stiel

Als totaalontwerper beschikt Stijn Cornilly over een team van een tiental mensen die het klappen van de zweep kennen. “Alleen kun je niets, je moet je omringen met mensen die elk op hun vakgebied kwalitatief gezien de beste zijn. Van mezelf zeg ik graag dat ik gefocust te werk ga, maar dat geldt evenzeer voor mijn medewerkers. Het zijn allemaal mensen die niet blindelings plannen uitvoeren, maar ook en vooral zelf mooie dingen willen realiseren. Zij leggen een ongebreidelde passie in hun dagtaak en hebben oog voor details. Ook wanneer we met onderaannemers werken, bijvoorbeeld voor de plaatsing van een zwembad, zwemvijver of andere waterpartij, kiezen we voor bedrijven die liefde voor de stiel hebben.”    

Trends

De organische aanpak van Stijn Cornilly sluit perfect aan bij de huidige vraag naar natuurlijke tuinen. “Mijn ‘stijl’ heeft voor alle duidelijkheid niets te maken met het volgen van of inspelen op trends. Ik heb van meet af aan voor die aanpak gekozen omdat het ook mijn persoonlijke voorkeur wegdraagt. Maar het is een vaststaand feit dat minder strakke, maar warme en kleurrijke tuinen vandaag veel gevraagd worden, en daar kunnen we natuurlijk alleen maar blij mee zijn. Wilde bloemenweides zijn echt ‘in’, de mensen willen echt kleur en beleving in de tuin. Ook hoevetuinen worden wel vaker gevraagd. Maar in principe kan alles voor ons, wel op voorwaarde dat kwaliteit primeert en het bewustzijn aanwezig is dat werken met waardevolle materialen de enige en juiste keuze is.”

Waar het team aan de slag gaat, heeft weinig belang. “De klanten komen zowel uit de buurt als van (veel) verder. We zijn al overal in België en Nederland aan de slag geweest. Als we iets mooi mogen doen, dan gaan we, … zo eenvoudig is dat.”

Meer info: www.stijncornilly.be