Verlichting: Design, Sfeer en Meer

Designlampen zijn eye-catchers, stijlvolle accessoires die ook ‘uit’ de aandacht trekken.

We bestempelen een product als design wanneer het door een professionele ontwerper gemaakt is en in een relatief beperkte oplage beschikbaar is. De gebruikte materialen voor het product zijn van hoge kwaliteit. Het woord ‘design’ heeft voor sommige mensen iets elitairs en ontoegankelijks. Maar moet een designproduct niet vooral een artikel zijn waar je elke dag weer blij van wordt? Achter een designproduct zit meestal een bijzonder verhaal en over zo’n ontwerp is vaak langer nagedacht door iemand die daar zijn of haar beroep van heeft gemaakt. Een designproduct ziet er bijna altijd tijdloos uit en heeft een lange levensduur. Deze eigenschappen vertalen zich dan ook meestal in een hoger prijskaartje. Hoewel designverlichting eigenlijk een nogal vaag begrip blijft, is het verschil tussen een designlamp en een ‘gewone’ lamp toch heel vaak in één oogopslag duidelijk. Design heeft iets speciaals, iets extra. Designverlichting brengt immers veel meer dan louter licht in het donker. Er is design van de grote namen, maar er bestaat tegenwoordig ook steeds meer betaalbaar design.

We komen van een rage van eerder stoer met mat zwart, nogal opvallend extravagant koper, messing, goud, echter zachte materialen, ronde vormen en warme kleuren lieten zich ook al opmerken in 2022. De roep van de natuur, zichtbaar in bijvoorbeeld de retrostijl, maar ook in de Scandinavische stijl zet zich zeker door in 2023. Lampen van natuurlijke materialen zijn tijdloos, elegant, vaak minimalistisch en passen in vele interieurs door hun eenvoud.

Duurzaamheid en natuurlijke materialen winnen in 2023 nog meer terrein

Natuurlijke materialen: bamboe, rotan, hout, jute en touw creëren wel eens een vakantiegevoel, denk Ibiza-boho style.

Neutrale of natuurlijke tinten zoals aardebruin, oceaanblauw, zandgeel en bosgroen en

organische vormen die doen denken aan takken, bloemen of andere planten winnen nog meer aan belang in de verlichtingscatalogus.

Verlichting brengt ruimtes tot leven. Lampen doen je huis, je tuin én jou stralen. Anderzijds kan slechte verlichting een ruimte saai maken en zelfs de stijl uit een anders zo mooie kamer halen.

Natuurlijk hoef je je verlichting niet elk jaar te veranderen, maar verlichtingsstijlen veranderen subtiel in de loop der tijd.

Nieuwe technologieën komen en brengen een reeks alternatieve vormen van verlichting, zoals LED-verlichting, die een revolutie teweeg heeft gebracht in de manier waarop al onze huizen nu en in de toekomst verlicht zullen worden. Smart denken, want steeds meer mensen willen hun woning automatiseren.

Slimme verlichting weegt almaar meer door.

In Milaan en Londen op kop, maar ook in België en elders werden voor de nabije toekomst alvast enkele luxueuze verlichtingstrends onthuld door ontwerpers en experten.

Exclusief tracht voor u een overzicht te maken van de verlichtingsstijlen op de catwalk voor 2023.

Licht uit, spot aan…! 

Verlichtingsstijlen op de catwalk voor 2023

Terwijl natuurlijke materialen zoals jute en rotan in populariteit toenemen door hun organische esthetiek en kwaliteiten, voegen ontwerpers nu hun eigen unieke flair toe aan de materialen met behulp van kleur.

De liefde voor vrij vloeiende vormen en zachtere profielen is gegroeid nu ontwerpers grenzen verleggen door onconventionele vormen te verkennen. De organische moderne stijl doorbreekt traditionele en meer voorspelbare esthetiek. Er zijn bijvoorbeeld Scandinavische  hangers op komst, waarbij de ontwerpen de organische beweging van stof nabootsen. Primaire kleuren voegen een speels accent toe aan de collectie en helpt het groeperen ervan bij het opbouwen van vijf verschillende lichtbronnen in de kamer.

Gewoonlijk worden hangers in een kamer toegevoegd om een centraal middelpunt te creëren, maar ontwerpers passen een nieuwe trend toe waarbij hanglampen op de kleur van de muren afgestemd worden.

Slanke vloerlampen belichamen elegantie en charisma. Marmer en metalen afwerking maken ze opvallend. Mid century vloerlampen zijn hip in een mix van modern en retro.

We kunnen gerust stellen dat Art Deco, zeker in het laatste decennium, nooit uit de mode is geraakt. Het is nu uitgesproken, strak, -en met alle respect- waarschijnlijk oud genoeg om beschreven te worden als een ‘klassieke’ look.

Maar hoewel we al eerder Art Deco-geïnspireerde verlichtingsgenres in de interieurmarkt gezien hebben, zijn de nieuwe hanglampen gebaseerd op de meer subtiele Art Deco-details uit de jaren 1920-1930: een zachte schulprand, een vleugje marmer, een beetje brons.

Er is bijna altijd een gevoel van nostalgie als het gaat om design en er zijn bepaalde tijdperken waar we vaker naar terugverwijzen dan naar andere. Art Deco is zo’n stijl omdat het eindeloze inspiratiebronnen biedt met zijn kenmerkende silhouetten, materialen en kleuren.

De weelde van met spiegels afgewerkt messing doet denken aan het Art Deco-tijdperk, het brengt glamour in huis. Elementen uit dit tijdperk hebben de afgelopen jaren hun weg terug gevonden naar de woonkamertrends en de look lijkt verder omarmd te worden.

Deze monochrome look geeft een sterk, eigentijds accent aan het interieur en werkt bijvoorbeeld goed in combinatie met de huidige keukentrends zoals natuurlijk hout.

We zagen  ook zwarte badkamerlampen de revue passeren.

De zachtheid van geschulpte randen. Bij deze zachte rondingen gaat het er niet om te pronken, maar om discreet stijlvol te zijn.

Het mooie van deze trend is dat hij goed past bij de huidige woonkamerkleurtrends en ingetogen blijft maar ook wel chique natuurlijk. Hanglampen met gekartelde randen zouden bijna overal in huis passen; boven de eettafel of in de gang, een ‘alleskunner’ die een ruimte meteen kan opwaarderen.

Hanglampen zullen nóg meer aan populariteit winnen. Ze zijn beschikbaar in een verscheidenheid van stijlen en materialen, traditioneel, hedendaags en industrieel, glas, metaal en plastic. Transparante heldere glasbubbels zijn hot.

Hanglamp Camau Floating lichtbronnen Atmooz.com

In hedendaagse woningen zie je ook steeds vaker grote lampen, dikwijls met sculpturale vormen. Maximalisatie duikt op in verlichting.

Design lampen in milky glass, de melkglas-look.

Handgemaakte lampen zijn een zeer duurzame en veelzijdige trend.

Space-age tafellampen: Ze lijken wel een scène uit Star Wars? Je zou je woning kunnen waarschuwen dat je interieur op het punt staat te worden binnengevallen door iets, niet noodzakelijkerwijs buitenaards, maar zeker ‘speciaal’ design.  Deze lampen kunnen een kamer opvrolijken. Een kans om wat “fun-factor” in huis te brengen. Wie wil er nu een saaie bureaulamp? Dit kan bijvoorbeeld ook een eigenzinnige leeslamp in je slaapkamer zijn.

Let op ontwerpdetails zoals een glanzende of gelakte afwerking (er is iets verrukkelijks en bijna eetbaars aan de kleine glanzende exemplaren, bijna zoals snoepjes in een snoepwinkel), een gevormde voet en een opvallende kap die mooi aansluit bij de huidige kleurtrends.

Sommigen zullen het woord kroonluchter associëren met een beeld van blitse glazen hangers hangend aan een overdreven decoratieve ijzeren of koperen gebogen arm, zoals in een kasteel, misschien, anderen zullen zich een boudoir slaapkamer voorstellen met een over-the-top en lichtelijk amoureus decor. Allemaal prima en volstrekt aanvaardbare toepassingen van een kroonluchter trouwens.

Dat soort kroonluchters bestaat voor wie die daar zin in heeft, maar er is nu ook wel een nieuwere kijk op kroonluchters in de woonkamer. De traditionele rondingen, kronkels en eeuwenoude details worden verbannen. Deze kroonluchters zijn nieuw, modern, serieus chic, en dienen hedendaagse glamour in overvloed.

Kroonluchters moeten als een juweel in het centrum van je huis hangen, maar ze moeten niet noodzakelijk de belangrijkste lichtbron zijn. De nieuwe golf van kroonluchters bieden een gevoel van beeldhouwkunst, maar ze zijn evenveel een praktische lichtbron.   Bron: Pinterest

Accessoires en meubels met rondingen zijn al in populariteit gestegen, maar deskundigen voorspellen dat in 2023 gebogen verlichting centraal zal staan. Grillige rondingen kunnen een zacht eclectisch randje geven aan moderne woonkamerideeën en tegelijkertijd evenwicht creëren ten opzichte van andere decorstukken.

Verlichting is altijd al een essentieel element in interieurontwerp geweest en door gebogen lampen in huis te plaatsen, creëren de organische lijnen intimiteit in de ruimte. We zien ook lineaire lijnen, armaturen die volledig doorlopen. Gebogen verlichtingsarmaturen zoals een koepelvormige vloerlamp zullen in 2023 zeker een statement maken en ze zijn een gemakkelijke manier om wat plezier in een kamer te brengen.

Buiten

De beste oplossingen voor buitenverlichting zijn geen nieuw fenomeen, maar we kunnen verwachten dat ze volgend jaar nog meer ingang zullen vinden. Buitenverlichting kan echt helpen om de ruimte optimaal te benutten, zodat je op mooie dagen laat in de tuin kan blijven zonder naar binnen te hoeven als de zon ondergaat.

Experts voorspellen dat we volgend jaar groots gaan uitpakken met onze tuinverlichting. Van slingerlampen die over schuurtjes hangen tot lampen op zonne-energie die in de grond staan, Een design eigenzinnige tafellamp zou bijvoorbeeld ook een leuke aanvulling zijn op de tuintafel.

Design sfeerlampen benadrukken een bepaalde ruimte of meubilair. Ze trekken de aandacht door de eigen vormgeving maar ook door de manier waarop een plaats wordt uitgelicht. Design verlichting beïnvloedt hoe we het licht in het donker beleven. Een professionele ontwerper vraagt zich af hoe een klant zich over een product voelt, een lighting design thinker wil ontdekken hoe wij verlichting ervaren.

Les goûts et les couleurs ne se discutent pas. Over smaak valt niet te twisten. Gelukkig lijkt de keuze eindeloos … De juiste verlichting creëert mee de gewenste sfeer, zoveel is duidelijk.