Van persoonlijk advies tot afgewerkt haardconcept

Al sinds 1994 is de la Meilleure een begrip in de wereld van de verwarming. Het bedrijf uit Maldegem biedt een ruime keuze aan haarden: van lifthaarden en gashaarden over haardcassettes tot en met elektrische en bio-ethanol haarden. Ook voor houtkachels, gaskachels en outdoor haarden is de klant hier aan het juiste adres. Van ontwerp tot en met realisatie, de klant hoeft zich nergens zorgen over te maken.

Foto’s: de la Meilleure

Haardwanden en haardconcepten

Ondertussen is het ruim 27 jaar geleden dat Haarden de la Meilleure de eerste stappen zette in de wereld van de huiskamerverwarming. Het begon met het plaatsen van speksteenkachels en is in ruim een kwarteeuw uitgegroeid tot een solide onderneming die van de realisatie van totaalprojecten haar specialiteit heeft gemaakt. “Met een aanbod dat alle mogelijke materialen en stijlen omvat”, vertelt Katrien Eeckhout die samen met haar man de onderneming runt. “Wij maken er een erezaak van om de klant zowel op technisch als op creatief vlak de allerbeste service te geven. Aanvankelijk was het louter plaatsen van haarden onze core business, vandaag hebben we het over haardwanden en haardconcepten. Op vraag van de klant werkt ons team een totaalconcept uit. Het gaat dus over veel meer dan enkel de warmtebron op zich. Wij beschikken over vakbekwame mensen die van maatwerk in alle mogelijke facetten hun specialiteit hebben gemaakt. Haarden de la Meilleure levert immers een 360° service, van ontwerp tot uitvoering: we vervaardigen en bewerken alle materialen in onze eigen ateliers. Het hele productieproces organiseren en coördineren we volledig in eigen beheer. Op die manier heeft de klant slechts 1 aanspreekpunt en kunnen wij de kwaliteit van onze realisaties steeds garanderen.”

Passend ontwerp

Klanten kunnen altijd in Maldegem terecht om een kijkje te nemen in de ruime showroom waar verschillende mogelijkheden te zien zijn. “Het kan perfect dat de mensen al een goed idee hebben en bijvoorbeeld met een tekening of foto komen. Of met een plan van de architect. Wij reiken ook graag zelf ideeën aan als er geen specifiek plan is. Onze interieurontwerper peilt dan grondig naar de verwachtingen en werkt dan een uniek ontwerp uit. Wij luisteren in de eerste plaats altijd goed naar de wensen die de klant vooropstelt. Op basis van die wensen werken wij een passend ontwerp uit, waarbij we niet alleen onze expertise ter beschikking stellen, maar uiteraard ook rekening houden met de stijl van de woning en de omstandigheden ter plaatse. Is de klant akkoord met ons voorstel, dan ligt de 100% professionele realisatie volgens de regels van de kunst in handen van ons team van bekwame plaatsers. Ook voor het onderhoud hebben we de juiste expertise in eigen huis.”

Elektrisch en gas

In de showroom zien we zowel gashaarden, elektrische haarden als vuursystemen met hout en bio-ethanol. “Haarden zijn altijd populair geweest en vormen ook vandaag nog steeds een meerwaarde voor de woning. Gezelligheid speelt een belangrijke rol in de hedendaagse woning en daar draagt een knetterend vuursysteem aanzienlijk toe bij. We merken dat vandaag de dag meer en meer mensen kiezen voor een elektrische haard. ‘Elektrisch vuur’ is het vuur van de toekomst. De haard is eenvoudig te bedienen, (kind-)veilig en onderhoudsarm. Elektrische haarden zijn bovendien energie-efficiënt en produceren geen fijnstof.”

Toch blijven ook gashaarden een veelgevraagde oplossing. “Vroeger kon het weleens gebeuren dat gashaarden een beetje artificieel oogden, maar daar is nu geen sprake meer van. Moderne gashaarden geven een zeer realistisch vlammenbeeld. En dankzij het gebruik van ontspiegeld glas merk je amper tot geen verschil met een klassieke open haard.”

Hout en bio-ethanol

Verwarmen met houthaarden ligt de jongste jaren onder vuur. De klant is op dat vlak terughoudend en dat heeft vooral te maken met de strenge wetgeving ter zake. “Die ‘schrik’ is onterecht, want verwarmen met hout kan nog steeds perfect, natuurlijk op voorwaarde dat het om gekeurde toestellen volgens de wettelijke normen inzake fijnstof gaat. Het spreekt voor zich dat al onze toestellen conform de wetgeving en dus absoluut veilig zijn voor de gezondheid. Proper hout geeft trouwens geen fijnstof, dat komt enkel voor als mensen rommel gaan verbranden en dat kan geenszins de bedoeling zijn. Een (hout)haard is geen vuilbak is waar je van alles en nog wat kan branden.”

Iets minder bekend zijn de systemen op basis van bio-ethanol. “Dat is dan weer de perfecte oplossing voor ruimtes waar geen schouw aanwezig is, ik denk bijvoorbeeld aan appartementsgebouwen. Een stopcontact volstaat om zalig te genieten van een mooi vlammenspel.”

Van sierschouwen tot buitenhaarden

Naast de eerdergenoemde haarden zien we in het programma van de la Meilleure ook sierschouwen, losse kachels, inbouwcassettes, liftdeurhaarden, … de keuze is werkelijk alomvattend. Inbouwcassette of liftdeurhaard, waar schuilt nu precies het verschil? “Bij een inbouwcassette zwaait de deur op de klassieke manier open, bij een liftdeurhaard gebeurt dat verticaal via een uitsparing in de wand. Ook het systeem is niet hetzelfde. Een inbouwcassette – die overigens ook iets goedkoper is – maakt gebruik van ingebouwde ventilatoren, een liftdeurhaard werkt met natuurlijke convectie. Beide systemen kunnen zowel in nieuwbouw als in een bestaande situatie worden ingebouwd.”

Bij de la Meilleure vinden we niet alleen een ruime keuze met verschillende topmerken voor binnenshuis, maar ook outdoor-concepten. “Buitenhaarden zijn een echte trend geworden. Onder meer door de pandemie zijn de mensen veel meer thuisgebleven en hebben ze het genot van thuis zijn en ontspannen in de eigen tuin (her)ontdekt. We hebben in ons land natuurlijk te maken met wisselende weersomstandigheden zoals afgelopen zomer duidelijk het geval is geweest. Met een buitenhaard kun je ook bij minder goed weer perfect buiten van de rust en goed gezelschap genieten. En met onze barbecues is culinair genieten er ook steevast bij.”

Voor élk interieur

Dankzij de jarenlange ervaring plaatst de la Meilleure al jarenlang haardconcepten in het hele land.

“De klanten komen op veel verschillende manieren bij ons. We kunnen prat gaan op een mooie mond-tot-mondreclame van bestaande klanten, anderzijds nemen de mensen eerst een kijkje op onze website. Of ze komen gewoon even langs in de showroom langs de Koning Albertlaan in Maldegem. In de ruime toonzaal kunnen ze uitgebreid kennismaken met een groot gamma aan haarden en systemen. In het najaar plannen we de bouw van een specifieke studio waar tal van brandende toestellen te zien zullen zijn. Ook voor het passende meubilair kunnen de klanten probleemloos bij ons terecht. Een bepaalde huisstijl hebben we bewust niet. Van klassieke en landelijk tot strak en modern, we hebben voor elk interieur de passende oplossing. We komen desgewenst ook graag ter plaatse om een mooi ontwerp uit te werken. Al onze ontwerpen presenteren we in 3D zodat de klant een duidelijk en realistisch totaalbeeld te zien krijgt.”

Topmerken

Kwaliteit staat bij de la Meilleure met stip bovenaan. “Ons succes is gestoeld op ervaring en kwaliteit. Wij verkopen alleen toestellen van gerenommeerde merken zoals Stûv (hout), Kal-Fire (hout en gas), B&G (hout en gas), Faber (gas en elektrisch), Ruegg (hout), Dovre (hout en gas) en Well Straler (gas en hout). Dankzij de jarenlange relaties die we met de fabrikanten onderhouden, kunnen we ook scherpe prijzen en een voortreffelijke service aanbieden. Samen met ons vakmanschap zorgt dat al meer dan 27 jaar voor tevreden klanten.”

Meer info: www.delameilleure.be