Tuinontwerp en tuinadvies voor een landelijke tuin in Engelse stijl

Munkhaven Cottage Gardens biedt tuinontwerp en tuinadvies voor de landelijke tuin in Engelse stijl. Aan de basis van het ontwerpbureau uit Verrebroek ligt een diepgewortelde passie die meer dan 20 jaar geleden ontstond toen zaakvoerder Pascal Heyse een huis kocht en zijn eigen tuin opstartte. Ondertussen is deze tuin uitgegroeid tot een groene oase met een oppervlakte van 8.000 m2, ingedeeld in tien toontuinen. Pascal vergaarde in die twee decennia een schat aan tuin- en plantenkennis en deelt die graag via zijn ontwerpbureau.

8.000 m2 eigen tuin

Toen Pascal en zijn echtgenote in 2001 een huis met een flink stuk grond kochten in het Oost-Vlaamse Verrebroek (Beveren), had hij al een gedegen kennis over platen. “​In 1993 studeerde ik af als gegradueerde in land- en tuinbouw waardoor ik inderdaad al de nodige kennis had over hoe planten zich gedragen en hoe ermee om te springen. Ik investeerde al mijn vrije tijd in het ontwerpen en realiseren van ons eigen paradijs. Inspiratie vond ik in Engeland en tuinboeken. Door de jaren heen is een eenvoudige tuin uitgegroeid tot een 8.000 m2 grote oppervlakte die ingedeeld is in tien verschillende tuinen in Engelse stijl. De tuinen stralen elk een eigen sfeer uit, maar de typisch Britse ‘cottage-stijl’ is de gemeenschappelijke of overkoepelende rode draad die alles verbindt. Het is niet zo dat het allemaal aparte tuinen zijn. Ze lopen mooi in elkaar over zodat ze samen één geheel vormen. Niet alleen is de tuin volledig zelf ontworpen, dankzij de realisatie en het onderhoud van deze tuinen blijf ik elke dag opnieuw in contact met de natuur.”

De natuur speelt de hoofdrol

Pascal oogstte veel lof met de tuin – hij noemt het zelf een uit de hand gelopen hobby – en kreeg van familie en vrienden de vraag om zijn tuin open te stellen voor publiek. “Na enige aarzeling hebben we deelgenomen aan Open Tuinen en steeds vaker kwam de vraag om advies en af en toe ook om een plan te tekenen. Van het een is het ander gekomen en dat is uiteindelijk in 2018 uitgemond in een eigen zaak. Het is in de eerste plaats de bezieling voor Engelse tuinen die mij op het pad heeft gezet naar een eigen ontwerpbureau. Ik heb daar nooit een specifieke opleiding voor gevolgd, vandaar dat ik mijzelf ‘tuinontwerper’ noem, maar doe alles vanuit een passie, aangevuld met de praktische kennis die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan. Wie op zoek is naar de meest hippe en fancy materialen, is bij mij niet aan het juiste adres. Mijn plannen teken ik volledig ambachtelijk en zijn met de hand ingekleurd. Maar ze kloppen 100% qua indeling. De zichtassen liggen waar ze moeten liggen en de wensen van de klant zitten er allemaal in verwerkt. De zithoekjes zijn ingetekend waar ze thuishoren, de compostbak staat op de juiste plaats, uit het zicht maar vlot bereikbaar, enz. Ik besteed altijd veel aandacht aan de praktische kant van de aanleg en vooral van het tuinieren zelf. Dat komt natuurlijk door het jarenlang, tot op de dag van vandaag, ook allemaal zelf te doen in mijn eigen tuin. Bij elk ontwerp hoort ook het juiste advies. Mijn plan vormt altijd de basis, maar de klant is en blijft vrij om daar zijn eigen invulling aan te geven, bijvoorbeeld naar het soort verhardingen of het uitzicht van een terras toe. Bij mij draait het altijd puur om ‘de tuin’ waar de natuur de hoofdrol speelt. Dat betekent de juiste planten, bloemen, struiken en bomen op de juiste plaats, natuurlijk in functie van wat de opdrachtgever voor ogen heeft. Of daar nu een pad in blauwe hardsteen, een rand in kasseitjes, een inox afboording van het gazon of een terras in padoek bijkomt, maakt in se niets uit. Mijn plan is immers zo opgemaakt dat het altijd blijft staan, onafhankelijk van de materialen. Door rekening te houden met de juiste factoren qua indeling en plantenkeuze, krijgen de mensen ook een onderhoudsvriendelijk tuin. Zo kunnen ze er blijvend van ​genieten zonder onnodige ‘tuinstress.”

Stappenplan

Hoe gaat alles nu precies in zijn werk? “Voor een ontwerpopdracht begin ik met een inlevingsgesprek. Ik noem dat inleving omdat ik mij volledig probeer in te leven in de leefwereld van de klant. De wensen van de klant zijn zeer belangrijk voor de uitwerking van het tuinontwerp. Wat moet er zeker in en wat zeker niet? Ik neem ook de gezinssituatie mee in overweging, heb het over het budget, enz. Op basis daarvan ga ik aan de slag en teken ik een met de hand ingekleurd basisontwerp. Dit plan geeft precies weer hoe het ontwerp in elkaar zit, waar welke elementen worden gebruikt, waar de zichtassen zich bevinden, waar bomen en struiken komen, waar eventuele zithoekjes zijn voorzien, … Het basisontwerp is bedoeld om een goed beeld te schetsen van de sfeer die in de tuin gecreëerd zal worden. Dit basisplan bespreek ik dan samen met de klant en ik verwerk de opmerkingen de volgende stap, het beplantingsplan. Op het beplantingsplan wordt duidelijk aangegeven waar welke planten worden gebruikt, inclusief de juiste aantallen per plantvak. Bij het beplantingsplan hoort een lijst met alle gebruikte planten, foto’s van de planten en enkele belangrijke eigenschappen zoals bloeiperiode, hoogte en bloemkleur. In principe is de oplevering van het tuinplan dan de laatste stap met uitleg over de gebruikte planten en praktische tips voor de concrete uitwerking. Overigens moeten mensen niet meteen denken dat Engelse cottage tuinen per definitie groot zijn, ook een stadstuintje kan perfect in Engelse stijl.”  

Uitvoering en nazorg

De uitvoering van het project heeft de klant volledig zelf in handen. “De mensen kunnen perfect zelf aan de slag, wat eigenlijk best veel gebeurt. Aan de hand van mijn ontwerp weten ze precies wat ze waar moeten doen. Door het zelf te doen, kunnen ze de werken spreiden volgens budget en beschikbare tijd. Anderzijds kunnen ze beroep doen op een tuinaannemer waar ik mee samenwerk of een tuinaannemer naar eigen keuze aanduiden.”

Pascal haalde eerder aan dat de oplevering van het ontwerp ‘in principe’ de laatste stap is. “Optioneel kan de klant kiezen voor een upgrade in de vorm van een nazorgpakket. Met ‘nazorg’ doel ik op begeleiding bij de uitvoering van de tuin. De klant kan dan tot 2 jaar na oplevering van het tuinplan nog enkele keren beroep doen op mij voor advies bij de uitvoering. Ik kom dan graag ter plaatse om antwoord te geven op alle vragen.”

​Tuinadvies

Naast tuinontwerp kunnen mensen bij Munkhaven Cottage Gardens ook aankloppen voor onderbouwd advies in regie. “Doorgaans gaat dat over de inrichting van de tuin, maar ook andere aan de tuin gerelateerde vragen kunnen perfect. Dat kan gaan over onderhoudstechnieken, hoe en wanneer men rozen, struiken, leibomen, enz. moet snoeien, welke planten men moet kiezen afhankelijk van standplaats of grondsoort, …? Ik ga bij de klant langs en geeft ter plaatse tips en advies zodat ze zelf verder aan de slag kunnen. Door mijn kennis te delen verkrijgt de klant meer inzicht in hoe planten zich gedragen en hoe men in de toekomst successen kan boeken.”

De 10 tuinen

Zoals eerder aangegeven is ‘Munkhaven Cottage Gardens’ een volledig eigen ontwerp en realisatie van Pascal en zijn echtgenote. “Omdat alle zijden van het perceel schuin lopen was er drie jaar nodig om de tuin te ontwerpen, rekening houdend met de zichtassen en de juiste proporties. Dit resulteert in prachtige zichten en een verrassende ontdekking van de tuin. Het formele deel van de tuinen bevat een ‘Binnenhof’, een kleine ‘Witte Tuin’ die als een kleine stadstuin achter de pergola verscholen ligt, en een meesterlijk gesnoeide ‘Knopentuin’ die geïnspireerd is door de beroemde knopentuin in Barnsley House in de Cotswolds (GB), ontworpen door Rosemary Verey. Andere delen van de tuin zijn meer informeel en gebaseerd op de typische Engelse cottage tuin. De ‘Verzonken Tuin’ werd in het najaar van 2016 aangelegd op het origineel niveau van de akkers. Deze is iets lager gelegen dan de straat, gelegen op een oude binnendijk die extra bescherming gaf tegen de zee-invloeden. Voor deze verzonken tuin werd een zonneborder ontworpen waarvoor een groot assortiment prairieplanten als basis werd gebruikt. In totaal werden hiervoor ruim 1.200 planten aangeplant en werd het een eigen interpretatie van de traditionele prairietuin. De plantenkeuze werd zo gedaan dat er het ganse jaar door bloemen, kleur en structuur aanwezig is. De ‘Moestuin’ met zwemvijver combineert wilde bloemen met groenten en bessen. Elk jaar worden één-jarige bloemen gecombineerd met allerlei groenten en bonen die groeien langs houten structuren waardoor er een mooie architecturale compositie ontstaat. Er is ook een verhoogd groentebed, wat het telen van groenten meer ergonomisch maakt. De Engelse serre, ontworpen door ‘The National Trust’, geeft onderdak aan terrasplanten die overwinteren waarna tomaten de plaats overnemen gedurende de lente en de zomer. De ‘Hydrangeatuin’ werd samen met de ‘Verzonken Tuin’ aangelegd in het najaar van 2016. Hier spelen hortensia’s de hoofdrol, gecombineerd met de reeds lang aanwezige appel- en perenbomen, mispel, kweeappel en kastanje. Dit geheel vormt een onderhoudsvriendelijke tuin met veel schaduw waarin wel 17 verschillende soorten Hydrangea te bewonderen zijn. De ‘Boomgaard’ is dan weer een combinatie van walnoten, peren- en appelbomen met een wilde bloemenwei van vaste planten, die elk jaar één keer wordt gehooid. In het verlengde van de boomgaard ligt de ‘Parktuin’, waar kinderen onder het waakzame oog van Nike, de godin van de overwinning, kunnen voetballen, rondhollen of vliegeren op winderige dagen in het typische polderlandschap.

Open Tuindagen 2022

Munkhaven Cottage Gardens bezoeken kan dit jaar op volgende data tijdens de ‘Open Tuindagen’:   

  • zondag 1 mei 2022 van 14.00 u tot 17.00 u
  • zondag 5 juni 2022 van 14.00 u tot 17.00 u
  • zondag 26 juni 2022 van 10.00 u tot 17.00 u 
  • zondag 28 augustus van 14.00 u tot 17.00 u

www.munkhavencottage.com