Scabal – het voortdurende streven naar perfectie in fijne stoffen en maatkleding

Voor formele of vrijetijdsgelegenheden, elegantie zal altijd in stijl zijn. De verfijnde kleding en stoffen van Scabal worden erkend door prestigieuze kleermakers en goed geklede heren over de hele wereld. Wij spraken met de voorzitter van Scabal, Gregor Thissen, om meer te weten te komen.

Het verhaal van Scabal

Scabal werd in 1938 opgericht door stoffenhandelaar Otto Hertz. Hij was zijn tijd ver vooruit en had een pan-Europese visie om de fijnste Engelse stoffen te vervaardigen en op de markt te brengen. Vandaar de volledige naam Scabal, Société Commerciale Anglo Belgo Allemande Luxembourgeoise.

In de loop van de decennia groeide de klantenkring van meester-kleermakers van de onderneming in België en vervolgens in heel Europa. In 1971 werd Peter Thissen, Otto’s trouwste medewerker, algemeen directeur van het bedrijf. Scabal werd de referentie in luxestoffen en samen met Peter Thissen en Otto Hertz groeide het bedrijf wereldwijd en kreeg het een sterke aanhang van trouwe klanten in Europa, Azië en het Midden-Oosten.

Scabal begon vervolgens met de productie van kleding, waarbij het zijn eigen fijne stoffen gebruikte. De afdeling kleermakerij van het bedrijf is gespecialiseerd in maatpakken, overhemden, jasjes en broeken. In de loop der jaren werd het gamma uitgebreid met accessoires en prêt-à-portercollecties.

Tegenwoordig wordt Scabal geleid door de zoon van Peter Thissen, Gregor Thissen, als voorzitter, naast Stefano Rivera als CEO, die toezicht houdt op de verkoop- en productieteams in belangrijke steden over de hele wereld.

Management van de hoogste kwaliteit, van schaap tot winkel

Scabal bewaakt de kwaliteit van zijn producten en diensten van “schaap tot winkel”. “Doorheen deze hele productieketen focussen we op kwaliteit, de traceerbaarheid van producten en duurzaamheid”, legt Gregor uit. “We selecteren onze wol zorgvuldig en bouwen nauwe relaties op met onze leveranciers. We reizen naar Australië om met de boeren te praten, te zien hoe de schapen worden behandeld en selecteren alleen de beste merinowol. Vervolgens verwerken we deze wol tot stof, in onze eigen weverij in Engeland.”

De prachtige stoffen van Scabal worden gemaakt door meesterwevers en ontwerpers in de eigen weverij in Huddersfield – het hart van het traditionele weven in Engeland. De wevers van Scabal leggen de lat steeds hoger als het gaat om de kwaliteit en het assortiment van de geweven stoffen. Sommige stoffen zijn zelfs verwerkt met kostbare elementen zoals diamanten, goud en lapis lazuli.

“We gebruiken deze stoffen in onze eigen collecties en verkopen ze ook aan couturehuizen en luxemerken als Prada, Gucci en Burberry”, zegt Gregor. “Onze eigen maatwerkdiensten putten uit een collectie van meer dan 5.000 stoffen.”

Scabal kleermakersclubs

Scabal’s voornaamste tailoring club is gevestigd op het prestigieuze adres 12 Saville Row in Londen, maar het netwerk van winkels, tailoring clubs, adviseurs en partners strekt zich uit over de modehoofdsteden van de wereld. Kleermakersclubs zorgen voor een inspirerende en intieme sfeer, met deskundig advies en een breed scala aan diensten op maat en elegante confectiekleding en accessoires. Voor de drukst bezette klanten kunnen kleermakersconsulenten hen thuis, op kantoor of in een hotel bezoeken voor een persoonlijk consult. 

“De klant kan kiezen uit honderden opties om zijn kledingstukken te personaliseren, inclusief de stof, voeringen, het type knopen – en de personalisatie kan inderdaad heel ver gaan” zegt Gregor. “Als de keuzes gemaakt zijn, wordt de klant opgemeten en wordt de stof in onze eigen fabriek door onze meesterkleermakers gesneden, precies naar de pasvorm en specificaties van de klant.”

Traditie en eigentijdsheid

 “We lopen niet achter elke mode aan, maar zorgen er wel voor dat we bij de tijd blijven” zegt Gregor. “Het pak van 2021 is duidelijk niet het pak van 2000. Materialen blijven evolueren in termen van lichtheid en afwerkingen, en de look en feel van stoffen zijn fijner. De stoffen moeten kreukvrij en duurzaam zijn.”

“De trend die we al lange tijd zien, en die door de sanitaire beperkingen in een stroomversnelling is geraakt, is de casualisering van kledingvoorschriften. De kledij van bankiers is daar een voorbeeld van: driedelige pakken zijn niet langer de norm. Jasjes en chino’s worden nu gedragen in omgevingen die vijf jaar geleden niet acceptabel zouden zijn geweest, dus daar zijn we op in gaan spelen.”

“We hebben onze stoffencollecties aangepast en de pasvorm van onze colberts is geëvolueerd naar een meer natuurlijke en comfortabele stijl, om bewegingen vrijer te maken. We hebben ook meer casual dressing items aan onze collecties toegevoegd, zoals kasjmier hoodies en sweatshirts, dus we hebben nu veel nieuwe variëteiten om onze klanten aan te bieden.”

Reputatie door mond-tot-mondreclame

“Onze reputatie is over de hele wereld gegroeid door mond-tot-mondreclame van klanten die de verfijning en kwaliteit van onze producten waarderen”, zegt Gregor. “Tot deze klanten behoren politici, royalty’s, bedrijfseigenaren en beroemdheden. We hebben nauwe banden met kostuumhuizen in Hollywood en we hebben stoffen geleverd voor meer dan 200 films, waaronder Titanic, the Godfather, Casino, The Tailor of Panama en enkele James Bond-films. Veel van de acteurs zijn vervolgens persoonlijke klanten geworden – zoals Robert de Niro en Benedict Cumberbatch. Wat ze gemeen hebben is dat ze het beste willen kopen, zonder gezien te worden met een groot merklogo. Wij zijn een merk voor veeleisende mensen. Mensen die Scabal dragen, herkennen en waarderen dat.”

Olympische waarden

Scabal onderstreept haar flair om kleding te creëren die comfort en elegantie combineert en zal dit jaar de Belgische ploeg kleden voor de Olympische en Paralympische Spelen. Scabal gebruikt lichte, ademende, kreukvrije en zeer comfortabele stoffen uit de Dynamic-collectie om een outfit te creëren die perfect is voor de zomerse omgeving in Tokio.

“Dit wordt een semi-klassieke sportoutfit” zegt Gregor. “Met de gezondheidscrisis zijn er uitdagingen, wat betreft het opmeten van iedereen, maar het project is erg leuk. We houden van het idee om te delen in de Olympische geest. Die gaat over sportiviteit, eerlijkheid, competitie en elegantie. Voor Scabal past dat heel goed bij onze bedrijfswaarden.”

Voor meer informatie over Scabal en om uw dichtstbijzijnde Scabal kleermaker of consultant te vinden, bezoek www.scabal.com