Lebeau-Courally brengt Belgische ondernemers samen

Ambassadeur Herbert Flack

Dient Herbert Flack nog voorgesteld te worden? Met recht en reden kan hij bogen op een schitterend palmares van film-, televisie- en theaterproducties. Daarnaast neemt hij ook graag het ambassadeurschap voor de goede zaak waar, in casu Belgische kwaliteitsartikelen van Lebeau-Courally. Hij verklapte waarom: Hoewel ik uiteindelijk acteur werd, ben ik oorspronkelijk begonnen als diamantair, ‘diamantklover’ zeg maar. Ik heb dus een grenzeloos respect voor mensen die iets met hun handen doen. En dat kan je van het vervaardigen van jachtgeweren, horloges en handtassen wel zeggen, toch? Bij het uitbreken van de pandemie was ik op theatertournee in Vlaanderen. We waren net in première gegaan. En plots wordt de ‘prise’ uitgetrokken. Stop, alles gedaan! Maar wat is het grote punt? De mond-tot-mondreclame valt stil, niet alleen in onze branche, maar ook in de ondernemerssector. Concreet  houdt dat in dat bij mensen die eventueel iets willen kopen de goesting gewoon afgeknipt wordt. Nu, twee jaar later, zie en voel ik dat het ondernemerschap, gelukkig, nog steeds leeft. Ik hoor onze Belgische ondernemers roepen: “We zijn er nog!” Ik heb enorme bewondering en  respect voor mensen als Joris Ide die de stamina hebben om te beslissen: “Wij blijven hier en we maken schone dingen”. Daarom wil ik graag in de bres springen voor deze hoogkwalitatieve Belgische ambachtelijke producten en ze mee helpen promoten. Ik was in het verleden reeds ambassadeur van Lebeau-Courally en kon met eigen ogen zien hoe gecharmeerd mensen telkens raakten toen ze hoorden dat het om een Belgische onderneming ging. Ja, dit soort patriottisme tikt nog aan.

Jachtgeweren, horloges en lederwaren

Horloges en vuurwapens hebben sinds de 15e eeuw een gedeeld verhaal. De woordenschat in de horlogekunst herinnert ons eraan dat zij haar evolutie naar miniaturisering voor een groot deel dankt aan technische ontwikkelingen in een ander domein, dat van de vuurwapens. Voor de 17e eeuw bestond het vak van wapensmid niet als specifiek beroep. De verschillende onderdelen werden ieder vervaardigd door andere ambachtslui. De ijzersmid smeedde de loop, maar voor het afstellen van het slagmechanisme klopte men bij de horlogemaker aan. Uit die periode dateert een reeks termen die wapens en horloges verbinden: ‘platine, ‘kaliber’, ‘balans’, … En een historische thuishaven voor de fijne mechanismen die zij delen: Luik! Tot op vandaag worden de wapens van Lebeau-Courally nog steeds vervaardigd in de stad aan de Maas die sinds de middeleeuwen reeds het Europese centrum van de wapenproductie is. Het verhaal van Lebeau-Courally start ook hier ergens midden de 19e eeuw droomt de jonge Auguste Lebeau ervan het mooiste jachtgeweer ooit te creëren. De wapenfabriek van Lebeau groeide en bloeide, en reeg prijzen en medailles aaneen, zowel in binnen- als buitenland. In 1894 kreeg Auguste assistentie van ene Ferdinand Courally, die zijn zakenpartner werd. Voortaan heette de manufacture ‘Lebeau-Courally’. Echter, in 1896 gaat Lebeau met pensioen, maar Courally gaat onverdroten verder met de uitbouw van het bedrijf en brengt de reputatie van het luxejachtgeweer tot een sublieme hoogte. In de daaropvolgende decennia behoudt Lebeau-Courally haar marktpositie.

In 2010 verwerft de Belgische industrieel Joris Ide, zelf een verwoede jager, de merknaam, maar wil het vakmanschap en de onberispelijke precisie van de wapenbouw voortaan ook toepassen in de horlogesector. Naast horloges gaat Lebeau-Courally ook jachtlederwaren en maroquinerie verdelen, zorgvuldig met de hand bewerkt in hun eigen atelier nabij Dijon. In deze typische ‘atelier de cuir’ lieten in de vorige eeuw de meest notoire Franse modehuizen hun uitzonderlijkste stukken maken. De vakmensen uit het atelier in Dijon behoren tot de meest gereputeerde in hun branche. Het leder wordt op specifieke wijze besteld, behandeld en geleverd door leerlooierijen uit Frankrijk en Italië die alleen maar werken met vellen van uitzonderlijke kwaliteit. De bijzonder gedetailleerde afwerking van de maroquinerie is zonder meer onovertroffen. Ook het slot, gebaseerd op het slot van een jachtgeweer en ontworpen door Axel Enthoven, is vervaardigd uit de meest nobele metalen en zit bijzonder ingenieus in elkaar. Dit zorgt ervoor dat ook bij de lederwaren het artisanale karakter en de verfijnde precisie gegarandeerd is.

De covid periode schiep de kans om creatief te zijn en na te denken over het herpositioneren van de boetieks. Deze kans werd benut om de uurwerken, lederwaren en jachtlederwaren onder te brengen in de nieuwe Lebeau-Courally Headquarters Experience Boutique in Brugge, opgevolgd door Jarid Van Cauwenberghe, een dynamische jongeman met een passie voor al wat mooi en artistiek is. Met vuur verdedigt hij zijn producten: “Een mechanisch uurwerk met complicaties, zoals onze uurwerken, worden vervaardigd in een manufacture door ambachtslui of “kunstenaars”, het zijn in feite kunstwerkjes die je rond je pols kan dragen. In elk product komt het uitzonderlijke vakmanschap naar boven en dat ervaar je ook bij het dragen van een Lebeau-Courally handtas of uurwerk.”

Oni-Onik/ NXI

Bruidsjurken, avondkledij en prêt-à-porter

Oni Onik Fashion Creations is een bloeiend confectiebedrijf met basis in Oostnieuwkerke.

Het bedrijf, opgericht in 1962, wordt gerund door Jan Jr. Vanhoutte en zus Dicky. Na aanvankelijke specialisatie in hoogwaardige kinderkledij, schakelden ze begin jaren zeventig over op het ontwerp en productie van avond-, bruids- en cocktailkledij voor dames onder het label ONI ONIK en wordt verkocht via gespecialiseerde bruidswinkels in gans Europa.

NXI (uitspreken als INIKSI) is de tweede modelijn en de nieuwe generatie binnen het bedrijf, onder impuls van Hélène, dochter van Dicky. Deze collectie staat voor toegankelijke prêt-à-porter en cocktailkledij. Deze collectie wordt verkocht via de betere multibrandboetieken.

Met trots stellen Dicky en Jan Jr. graag hun zaak voor: “Oni Onik Fashion Creations is dus een echt familiebedrijf met eigen ontwerp en productie. Indien niet het enige, dan toch één van de weinigen die nog alles 100% in België ontwerpt en produceert, waardoor leveringstermijnen kunnen beperkt worden tot 2 à 3 weken. Net zoals Lebeau-Courally kunnen wij ook stuk- en maatwerk leveren en kunnen we dus ingaan op de specifieke vragen en wensen van de klanten. Als we zien dat klanten gelukkig zijn met onze kledij en bijv. een schitterend huwelijksfeest beleven, dan zijn wij zelf ook gelukkig. Dit is één van de redenen dat wij alles in eigen beheer en hier in België willen houden en waardoor we tegemoet kunnen komen aan de individuele en gepersonaliseerde wensen van onze klanten”.

Beide merken werken dan ook graag samen met de andere partners voor deze fotoshoot. Stuk voor stuk bedrijven die kwaliteit, service en klantgerichtheid op de eerste plaats stellen en fier zijn echt Belgische merken te zijn.

Butch

The Flying Tailor

Butch Tailors maakt kwaliteitskleding sinds 1956. Het werd in de jaren negentig overgenomen door Dominique Vindevogel. Hij kwam aan het hoofd te staan van de firma en bouwde ze succesvol verder uit dankzij een goed uitgekiende toekomststrategie. Hierbij kon hij steunen op de aanwezige traditie, knowhow en zijn ervaren vakmensen. Butch onderscheidt zich door perfectie tot in het detail.

Dominique is gevestigd in België, maar heeft ook heel veel klanten in het buitenland: “We zijn Belgisch, hebben de juiste mentaliteit, maar zijn net zoals onze partners wel global-minded. Butch maakt herenconfectie, meer bepaald maatkledij. Ik krijg vaak aanvragen van bedrijfseigenaars voor specifieke projecten. Maar ik werk ook voor privépersonen. Ik had ook het genoegen dhr. Flack te leren kennen en een maatpak in Engelse tweedstof voor hem te creëren. Het zal gebruikt worden voor de fotoshoot. Mijn werk ligt in dezelfde lijn als Oni Onik, maar zij zijn gespecialiseerd in dameskledij, terwijl ik me vooral toespits op de heren. Het gebeurt dat ik door bedrijven aangezocht wordt voor een mix-project, dus mannen én vrouwen, en dan profiteer ik graag van hun expertise om samen iets tot stand te brengen”. Ik leer enorm bij, iedere dag, en dat is uniek! Je gaat om met mensen op een heel persoonlijke manier, heel privé. Voor mij is dat een privilegie.

Maxime Tanghe

Maxime Tanghe is de vijfde generatie van een schoenenfamilie TANGHE die sinds 1897 actief is binnen de schoenenwereld. Maxime is net als zijn voorgangers gedreven door passie en oog voor vakmanschap. Het Belgisch merk “Maxime Tanghe” staat garant voor kwalitatieve herenschoenen, gekenmerkt door een eigen tijdloze & klassevolle stijl. De klant geniet van “handmade” luxury shoes en kan op die manier zijn persoonlijk statement naar de buitenwereld uiten.

Lucia en La Rousselle

Met Parker quotaties van 90/92+ kan het niet anders dan dat zowel Lucia als Château La Rousselle tot de beste ter wereld behoren. Lucia, geklasseerd als een Saint-Emillion Grand Cru is gelegen op het plateau calcaire van Saint-Emilion, Château La Rousselle vinden we terug in de Fronsac regio. Met hun intense fruitkarakter en mooi gestructureerde tannines zijn ze een ideale partner voor de fijnste vleesgerechten. Samengesteld door gerenommeerd oenoloog Stéphane Derenencourt kennen zowel Lucia als La Rousselle een zeer arbeidsintensieve productie met handpluk en manuele triage, na de triage worden beide wijnen gedurende 12 tot 18 maanden gegist in Franse eiken vaten. Echte aanraders dus!

Le Parfum de Nathalie

Eén geur. Veel emoties. Innemende momenten. Herinneringen die verbinden. Le Parfum de Nathalie is een exclusieve lijn van geur- en verzorgingsproducten die een vleugje elegantie, warmte, luxe en gezelligheid toevoegen aan plaatsen die voor u bijzonder zijn. Onderneemster Nathalie Baeten – Coucke ontwikkelde met het ‘Mountain Chic’ parfum haar eigen geurlijn, die aanvankelijk enkel was bedoeld voor de badkamerproducten in hun hotel Le Sanglier des Ardennes in Durbuy. De vele enthousiaste reacties van de hotelgasten hebben Nathalie er uiteindelijk toe aangezet om een exclusief gamma op de markt te brengen met geurkaarsen, homespray, geurstokjes en diverse hoogkwalitatieve lichaamsverzorgingsproducten. Een geur die iedereen raakt, met klasse en stijl gepresenteerd. Een magisch geschenk dat weelde en sensualiteit uitstraalt. Hét ideale cadeau voor elke gelegenheid, voor familie, vrienden, klanten of uw zakenrelaties. Laat Le Parfum de Nathalie al uw zintuigen prikkelen.

Casa Del Tabaco

Mijn verhaal begon toen ik in het jaar 2000 mijn eerste sigaar rookte, ik raakte meteen gefascineerd door het vakmanschap en de complexiteit van het product. De maanden daarna besloot ik mij te verdiepen in de sigarenwereld tot ik het volgende jaar besloot mijn eerste winkel te openen. De jaren erna zijn er nog verschillende vestigingen gevolgd verspreid over Vlaanderen en Brussel. Toen ik in 2016 in Cuba de prijs ‘Hombre del Habano’ in ontvangst mocht nemen was dit een unicum. Voor de eerste maal in de geschiedenis werd deze prijs overhandigd aan een vrouw. In 2020 hebben we in het Verenigd Koninkrijk een collega overgenomen, waardoor we nu daar ook een mooie voet aan de grond hebben. Mede door deze overname hebben we nu ook onze eigen spirits op de markt die een zeer mooie aanvulling vormen op ons assortiment. Begin dit jaar besloten we om samen met Plasencia Cigars een eigen sigarenlijn op de markt te brengen. Deze lijn bestaat uit elegante, zachte sigaren met toetsen van koffie en chocolade. De samenstelling van deze sigaar werd door mezelf uitgekozen, enkel met tabak uit Nicaragua, waar deze sigaren ook met de hand gerold worden. Momenteel hebben we 2 modellen op de markt, een wat dikkere toro en een elegante lancero. De kenmerkende rode kist maakt het helemaal af.

House of Porters

Pieter Porters startte zijn professionele loopbaan als succesvol bloemist. Op twintigjarige leeftijd ging hij zich richten op de totaalinrichting van interieurs in zijn typische warme en tijdloze stijl: House of Porters was geboren! Ondertussen is House of Porters een begrip geworden in de wereld van binnenhuisinrichting en decoratie. Tot ver over de landsgrenzen heen verzorgt Pieter Porters samen met zijn team unieke totaalprojecten die zijn typische signatuur dragen of brengt hij extra sfeer in bestaande interieurs.

Mary’s Collection

Mary’s Collection is ontstaan uit een passie voor de jacht en het najagen van een droom. Als  fervent jaagster vond ik het spijtig dat er voor vrouwelijke jagers weinig modieuze kledij ter beschikking was. Met een tijdloze stijl en comfort in het achterhoofd botste ik al snel op een Britse stijl. Mijn collectie omvat luxe tweed en de fijnste kasjmier truien. Daarnaast heb ik ook broeken, jassen, … die de look compleet maken.

Bij Mary’s Collection is de persoonlijke service essentieel, dit gaat van huisbezoeken tot home-party’s waar de mooiste looks samengesteld worden op maat en naar wens van de klant.

lebeau-courally.com
oni-onik.be
butchtailors.com
maximetanghe.com
lacasadeltabaco.com
houseofporters.com
leparfumdenathalie.be