Celine Roelens over haar passie voor kleur en kwaliteit

Onweerstaanbare en unieke meesterwerkjes

Als ontwerpster van luxueuze sieraden heeft Celine Roelens zich gespecialiseerd in het creëren van bijzonder fijne juwelen van kostbare materialen van uitzonderlijke kwaliteit. “Ik streef ernaar unieke meesterwerkjes te maken voor mijn klanten”, vertelt de Gentse creatieveling. “Mijn juwelen combineren de beste en vaak zeer zeldzame edelstenen met puur vakmanschap én een aantrekkelijk ontwerp.”

Tekst: Wim Vander Haegen – Foto’s: Celine Roelens

De start

Celine is wat mensen een creatieve duizendpoot ‘pur sang’ noemen. Als kind won de in 1980 geboren ontwerpster tal van teken- en voordrachtwedstrijden en sprong ze van het ene podium op het ander voor theater- en musicalvoorstellingen. ‘Kunst’ en ‘creativiteit’ konden haar eerste woordjes zijn. “Mijn ouders waren juweliers in hart en nieren en in de familiezaak in Oudenaarde heb ik als snel een grote voorliefde ontwikkeld voor alles wat blinkt en glimt. Als jong meisje gebruikte ik al de verloren was in het atelier van mijn vader om zelf juweeltjes te maken. Een fiere papa goot deze af in zilver en ik deelde ze uit aan mijn vriendinnen op de speelplaats.”

In 1998 startte Celine de opleiding Grafisch Ontwerp aan St-Lucas. “Daar nam de passie voor het maken van juwelen de bovenhand. Omdat ik het vak écht wilde leren, stapte ik over naar de opleiding goudsmid-juweelontwerpen in Antwerpen. Grappig eigenlijk, want ik ging dus van de hogeschool naar de vakschool. En het was de juiste beslissing, daar heb ik gewoon alles geleerd!”.

Zeldzame stenen

Na haar opleiding liep Celine verschillende stages bij buitenlandse ateliers waaronder Roberta Porrati (Italië). Daarna ging ze aan de slag bij de Diamantclub en behaalde de diploma’s “Certified Diamond Grader” & “Certified Gemologist” aan de Hoge Raad voor Diamant in Antwerpen. Kort daarna keerde Celine terug naar Oudenaarde om aan het werk te gaan in de familiezaak van haar ouders die met een eigen meesterstempel al jaren ambachtelijk juwelen vervaardigen. “Daar heb ik me gespecialiseerd in uiterst zeldzame en intense vurige kleurstenen. Denk aan Padparacha saffier, mandarijn granaat, indigoliet, Paraïba toermalijn, rubeliet of Santa Maria aquamarijn. Ik vind het echt geweldig om edelstenen te zoeken en te selecteren. Ik ga hierbij super minutieus te werk en leg de lat keer op keer hoger. Met minder neem ik geen genoegen.”

In 2015 creëerde Celine in het thema ‘A la Carte’ haar “Asparagulicious” juwelenhoed. Een ‘master-piece’ dat haar een welverdiende finaleplaats bezorgde binnen de HRD Awards (internationale juwelenwedstrijd georganiseerd door de Hoge Raad van Diamant). Haar ‘aspergehoed’, die maar liefst uit een halve kilo 18Kt goud bestaat en bezet is met meer dan 1.200 diamanten, reisde 2 jaar lang de wereld rond.

Eigen designstudio

Hoewel de juwelen van Celine uitgroeiden tot een waar begrip in Oudenaarde en ver daarbuiten, bleef het altijd kriebelen om haar eigen designstudio op te richten. Na een (lange) zoektocht naar het perfecte pand opende ze op 25 mei 2020 haar eigen designparel in de Henegouwenstraat Gent. “De ligging van mijn nieuwe thuishaven is ideaal. Ik had het geluk een pand te vinden in het hippe East District, tussen grote namen zoals Essentiel, Sevens en Natan. De Henegouwenstraat staat voor klasse en pure synergie van diverse prachtige zaken. Ik heb kosten noch moeite gespaard om mijn eigen designstudio om te toveren in een gezellige ontmoetingsplaats waar mensen in alle rust en sereniteit geïnspireerd worden door de vele juwelen, betoverende kleurstenen, luxe juwelenboeken, originele interieurobjecten, mineralen en fossielen.”

De creaties

Celine creëert juwelen die ze zelf mooi vindt. Persoonlijk contact met haar klanten vormt daarbij de drive. “Ik zit met mijn klanten rond de tafel en luister naar hun wensen, mijn potlood doet de rest … Ik schets meteen een eerste design met de hand en bespreek het budget om zo tot de perfecte uitwerking te komen. Ik vind het heerlijk dat mijn klanten me hun wildste ideeën toevertrouwen. Waarom ze dat doen? Ik denk dat ze mijn maatwerk en mijn expertise écht waarderen.”

Celine laat zich voor haar ontwerpen inspireren door het beeld van de sterke vrouw. “Met mijn juwelen wil ik vrouwen die extra touch en kracht geven in hun drukke, uitdagende en boeiende leven. Het is heel fijn als een klant net die éne kleur kan vinden die haar persoonlijkheid nog extra benadrukt.”

Focus op puur goud

In haar designstudio werkt Celine alleen met puur goud en edelstenen van de hoogste kwaliteit. “Het zuivere goud mengen we altijd met andere edelmetalen zoals zilver, palladium en koper om het goud sterker te maken en om te spelen met de kleur van het goud. Hoe meer palladium we toevoegen, hoe witter het goud zal zijn, hoe meer koper we toevoegen, hoe meer de roze kleur naar voor komt. Ik heb trouwens nog nooit een gram nieuw goud gekocht, ik hergebruik het altijd. Veel klanten ruilen hun oude sieraden voor nieuwe exemplaren, ze betalen dus het nieuwe juweel met hun oud goud. We raffineren het oud goud tot puur, zuiver goud om nieuwe sieraden te maken. In tijden zoals vandaag geeft het me een fijn gevoel dat al het materiaal dat ik gebruik gerecycled is. Je kunt overigens alleen goud raffineren, met zilver is dat bijvoorbeeld niet mogelijk. De diamanten die ik gebruik zijn zorgvuldig geselecteerd in functie van de hoogste kwaliteit en kleur. Ze komen ook steevast uit conflictvrije gebieden in Afrika en zijn altijd op een 100% ethische manier verkregen.”

Kleuren, kleuren en … nog meer kleuren

Bij het ontwerpen van haar creaties kiest Celine resoluut voor kleur. In dit proces staan topkwaliteit kleurstenen én duurzaamheid bovenaan het lijstje. Het is een zoektocht die haar vaak naar de verste uithoeken van de wereld brengt. Haar mooiste toermalijnen bijvoorbeeld komen uit Mozambique, haar zeldzaamste saffieren uit Sri Lanka. “Al mijn juweelontwerpen draaien rond kleur. Nog veel te vaak denken mensen dat gekleurde edelstenen minderwaardig zijn, terwijl dat helemaal niet waar is. De mooiste exemplaren zijn trouwens veel zeldzamer en kostbaarder dan diamant. Het is wel zo dat je soms wat langer moet zoeken naar de beste kwaliteit. Ik kan soms maanden zoeken naar de juiste steen voor een juweel. Mijn leveranciers weten dat ik veel veeleisend ben. Ik wil mijn klanten dan ook enkel en alleen de allermooiste en zeldzaamste exemplaren bezorgen. Eenmaal de stenen zijn gevonden, duurt het gemiddeld een viertal weken om het juweel helemaal af te werken. Het proces van het ontwerpen, het selecteren van de stenen, het smelten van het goud, … is echt iets magisch. Als een stuk af is, is het precies zoals de geboorte van een baby, ik ervaar dan elke keer opnieuw een gevoel van intens geluk.”

Teamwork

De hoogste voldoening haalt Celine uit gepersonaliseerd maatwerk. ”Een mooi voorbeeld daarvan is een heel bijzondere hanger die ik gecreëerd heb voor een man die zijn vrouw wilde verrassen voor hun 40-jarig huwelijk. Ik heb toen een hanger gemaakt in de vorm van een levensboom, elk blad symboliseerde een van hun kinderen en kleinkinderen met daarop een héél mooie robijn in peervorm. De dame in kwestie was in tranen toen ze dit speciale geschenk ontving.”

Het maken van de verfijnde juwelen is een zaak van teamwork. “Als je alles perfect wil tot in de allerkleinste details, kun je niet alleen werken. Ik ben gelukkig omringd door een hooggekwalificeerd team van Belgische en Italiaanse ambachtslieden zoals goudsmeden, juwelenzetters en 3D-ontwerpers. Ieder teamlid heeft zijn of haar eigen specialiteit die perfect aansluit op wat ik wil bereiken. Ik werk al meer dan 15 jaar met hetzelfde team, ze kennen me goed en weten dat alleen de beste afwerking goed genoeg is voor mij en mijn klanten.”

The Goldbeetle

Naast de unieke, op maat gemaakte sieradencollecties die ze al meer dan 20 jaar creëert, lanceerde Celine in 2020 onder de noemer “The Goldbeetle” haar eerste internationale sieradenproject. De merknaam is geïnspireerd op de zeldzame en gouden kever – Chrysina resplendens – die in Costa Rica leeft. De kever is een oude talisman die de drager geluk, wijsheid, respect en bescherming biedt. Elke gelukskever is doorCeline ontworpen en heeft zijn eigen naam en betekenis. Deze perfect draagbare kunstwerken zijn bezet met geselecteerde edelstenen zoals tsavoriet, koninklijke paarse granaat, indigoliet, aquamarijn, mandarijn granaat of toermalijn. Ze worden met de hand gemaakt in de werkplaatsen van Valenza, Italië, waar Celine meer dan 20 jaar geleden stage heeft gelopen.”

Meer info:
Studio Celine Roelens
Lange Kruisstraat 14
9000 Gent
info@celineroelens.be
www.celineroelens.be
+32(09)335 04 03
+32(0)475 86 10 24
Instagram
@celine_roelens