Bij STM zwembaden is een woord een woord

Eén van de gevolgen van de pandemie die ons nu al twee jaar lang in de greep houdt, is de keuze van mensen om meer vrije tijd thuis door te brengen. Een eigen zwembad is in die optiek voor velen een lang gekoesterde droom. De keuze aan mogelijkheden is uitgebreid, maar het staat als een paal boven water dat kwaliteit, veiligheid en vertrouwen de belangrijkste criteria moeten zijn. “Voor STM zwembaden is dat evident”, vertelt Gert Laureys. Ook aan zijn wagen, een Land Rover Discovery Landmark, stelt Gert dezelfde strenge eisen.

Strak, Tijdloos, Maatwerk

STM Zwembaden – de afkorting staat voor Strak, Tijdloos en Maatwerk focust op innovatieve PPC-zwembaden. “PPC of polypropyleen copolymeer is een oersterk, gekunstoflast materiaal van Belgische makelij”, legt Gert uit. “Naast slijtvast is PPC kleurvast, UV- bestendig en resistent tegen bacteriën. Het materiaal is duurzaam, milieuneutraal en wordt in de massa gekleurd. Eén van de grootste voordelen is dat PPC zwembaden tot op de mm op maat worden gemaakt en de ontwerpmogelijkheden uitgebreid zijn. Lengtes vanaf 5, 10, 12 of 16 meter breedtes van 3 of 4 meter, L-vormig, … we ontwerpen het zwembad precies volgens de wensen van de klant, uiteraard rekening houdend met de situatie ter plaatse. Ook het feit dat extra isolatie dankzij de zelfisolerende eigenschappen van het materiaal niet nodig is, vormt een extra troef. Bovendien is een PPC zwembad makkelijk in onderhoud. De perfect gladde wanden vermijden chlooraanslag en algen krijgen geen kans zich vast te hechten. Je zal dus nooit een ‘lijn’ zien op de wand, zelfs niet na 20 of 30 jaar. Bij zwembaden vervaardigd uit andere materialen bestaat de kans op osmose. Dit is een chemische reactie waarbij bruine vlekken in het materiaal kunnen optreden. Dat zijn trouwens vlekken die helemaal niet kunnen verwijderd worden. Ook dat is bij PPC uitgesloten.”

Volgens de afspraken

STM zwembaden ontwerpt en plaatst zwembaden met een eigen team dat in alle omstandigheden rekening houdt met de striktste normen op gebied van kwaliteit, veiligheid en vertrouwen. “Iedereen binnen ons team heeft zijn eigen vakgebied en volgt de ontwikkeling van nieuwe technieken en technologieën op de voet. We houden continu de nieuwste trends en innovaties in de gaten en volgen geregeld opleidingen zodat we de klant in elke fase van het project correcte informatie uit eigen hand kunnen geven. Hoe alles dan precies in zijn werk gaat? Als de klant voor ons kiest, begint alles met een persoonlijke kennismaking. Tijdens dit kennismakingsgesprek luisteren we naar de wensen en verwachtingen. Op basis daarvan schetsen we de verschillende mogelijkheden van een zwembad op maat. Voor elke klant is een zwembad een droom, wij zorgen ervoor dat ze die droom ook zorgeloos kunnen realiseren met een mooi zwembad op maat, in elke gewenste stijl, of het nu modern dan wel landelijk is. We maken dan een vrijblijvende eerste offerte. Valt dat binnen de verwachtingen en budgettaire mogelijkheden, dan zitten we verder rond de tafel om de offerte verder te verfijnen en indien nodig bij te stellen. Is de klant akkoord, dan bespreken we de uitvoeringstermijn en de timing voor de plaatsing en installatie. Elke bestelling wordt dan strikt volgens de afspraken uitgevoerd. Beloften maken is één zaak, maar bij STM maken we ze ook waar. Vooropgestelde data worden aangehouden, zonder discussie.”

Snel en vakkundig

Een ander voordeel van PPC Zwembaden is de uitvoeringstermijn. “Bouwkundige zwembaden vergen behoorlijk wat tijd om te plaatsen. Reken gerust enkele weken. Met PPC is dat niet het geval. Op de afgesproken tijd wordt de put gemaakt en gevuld met stabilisé. Het transport komt langs en we plaatsen het bad, onmiddellijk gevolgd door de afwerking en de plaatsing en aansluiting van de technieken. Op minder dan één week tijd heb je een kant- en-klaar zwembad en kun je de eerste duik nemen.”

Totaalproject

Een zwembad in uw tuin is meer dan het zwembad alleen. “Ook de omgeving, meer specifiek de tuin en het bijgebouw of poolhouse, mag men niet vergeten. Dit laatste kan enerzijds gebruikt worden als technische ruimte voor de filterinstallatie, maar anderzijds ook als eyecatcher bij het zwembad, netjes geïntegreerd in de tuin. Het is en blijft de bedoeling dat zwembad en tuin elkaar versterken. Bij STM zwembaden kan er gekozen worden voor een totaalaanpak. Wij adviseren wat er allemaal kan en helpen uiteraard ook met het realiseren van dit totaalconcept. Het ‘ontzorgen’ van de klant is voor ons prioritair, dat zit in ons DNA. Wij kunnen via ons uitgebreide netwerk bijvoorbeeld een tuin- en landschapsarchitect inschakelen die ook wandelpaden en sfeerverlichting in het geheel integreert. Naast de eventuele plaatsing van een poolhouse, kunnen ook een zwembadhaard, een serre, een buitenkeuken, een zonnescherm, saunaton, kleedcabines, tuinmeubelen, … geïntegreerd worden in het geheel. Voor de afwerking hebben we ook tal van opties, bijvoorbeeld boordstenen in natuursteen of in keramische materialen, allemaal perfect passend bij het terras.”

Monoblock

Wanneer men kiest voor STM zwembaden, kiest men voor een zogenaamd ‘monoblock’. “Zoals de naam al aangeeft, is een monoblock zwembad een zwembad dat uit één geheel bestaat. Afmetingen en uitvoeringen kunnen volledig naar wens gekozen worden. Het volledige productieproces gebeurt in België onder geconditioneerde omstandigheden waardoor een egale en naadloze binnenzijde verzekerd is. Alle flenzen, verlichting aan-en afvoerleidingen, skimmers enz. worden vooraf gemonteerd. Dat vermijdt ondergrondse lekkages en zorgt voor een optimale en constante kwaliteit. Een monoblock zwembad wordt zoals hierboven aangegeven in zijn geheel met de kraan geplaatst, wat de snelle plaatsingstermijn sterk bevordert.”

Hoogwater of overloop

Naar model toe zijn er hoogwaterlijnzwembaden en overloopzwembaden. “Hoogwaterzwembaden hebben een minimalistisch design met strakke lijnen. De integratie van unieke skimmers zorgt voor een uiterst hoog waterniveau dat loopt tot slechts enkele centimeters onder de rand. Je hebt nooit het gevoel ‘in’ een zwembad te liggen. In combinatie met de strakke look ben je verzekerd van een heel aangenaam zwemgevoel. Bij deze zwembaden zijn er ook nog eens heel veel afwerkingsmogelijkheden. Bij een overloop- of spiegelzwembad staat het waterniveau gelijk met de rand van het zwembad. Dat creëert een schitterend visueel (spiegel)effect waardoor het overloopbad volledig in harmonie is met de omgeving. Het zwembadwater vloeit voortdurend weg via een een discrete overloopgoot – langs 1 tot 4 zijden – aan de randen naar de buffertank. Bij dit type zwembaden heb je nauwelijks vuil op de bodem of tegen de wanden. Het water circuleert immers sneller en beter. Er is wel een extra buffertank nodig, waardoor het prijskaartje iets hoger uitvalt.”

Eigen onderhouds- en serviceafdeling

En daar houdt het niet bij op. “Ook na de plaatsing kunnen de mensen steeds bij ons terecht met al hun vragen. STM heeft een eigen onderhouds- en serviceafdeling voor de zomer-opstart, het winteronderhoud, het respecteren van de correcte parameters voor de waterbehandeling en het onderhoud van de technische installatie. Wij zijn continu bereikbaar en dragen nazorg hoog in het vaandel. Als er zich problemen voordoen, sturen we iemand langs om ze snel en adequaat op te lossen. Daar willen we ook het onderscheid mee maken. Vertrouwen is de basis van alles.”

Een wekelijkse, tweewekelijkse, maandelijkse check-up, een volledige pool control, … in afspraak met de klant is dat allemaal perfect mogelijk. “Eén van de belangrijkste zaken is bijvoorbeeld het filtersysteem dat moet gebackwashed worden. Wij houden dat allemaal continu in de gaten zodat het onderhoud op tijd gebeurt en de klant zich enkel hoeft te focussen op het volop genieten van de waterpartij. We bieden overigens ook een volautomatisch ontsmettingssysteem waarbij alle parameters digitaal af te lezen zijn op onze console. Het toevoegen van zwembadproducten gebeurt dan automatisch.”

Zwembadafdekking

Ten slotte nog een woordje uitleg over het zwembad wanneer er niet wordt gezwommen. “Om verdamping en dus verspilling van water tegen te gaan, raden we sterk aan te kiezen voor een zwembadafdekking. 90 tot 95% van de klanten doet dat ook. Je moet dan minder water toevoegen en dat is dan weer beter voor het milieu. Afdekken kan perfect met een rolluik of ‘lamellendek’ dat bestand is tegen alle weersomstandigheden. Een rolluik verhoogt ook de veiligheid en kan tot 100 kg per vierkante meter aan. Spelende kinderen, huisdieren, … je hoeft je daar helemaal geen zorgen in te maken. Het rolluik kan ook automatisch bediend worden vanuit de technische installatie of met afstandsbediening. Een zwembad is er immers om van te genieten, in alle rust, zonder last. Wij realiseren dat.”

Een uitstekend werkpaard

Om bij de klanten langs te gaan en materiaal naar de werven te brengen, maakt Gert intensief gebruik van zijn Land Rover Discovery Landmark, gekocht in 2015. “Een uitstekend werkpaard”, is Gert zeer tevreden over de wagen. “Als ik trailers naar de bouwwerven moet brengen, gebeurt dat vaak in moeilijke omstandigheden zoals een drassige of oneffen ondergrond. Mijn Discovery heeft me nog nooit in de steek gelaten en rijdt bovendien heel zacht dankzij de luchtvering.”

De wagen is bestickerd met publiciteit voor Recover Ballonvaarten, Gerts andere bedrijf dat zowel standaard, luxe als privé ballonvaarten aanbiedt. ‘In de veiligste omstandigheden! Onze ballonnen zijn afkomstig van ’s werelds beste constructeur en ondergaan jaarlijks een strenge keuring door het Bestuur der Luchtvaart. Elke passagier afzonderlijk is héél goed verzekerd. Uiteraard gebruiken we de Discovery ook voor de organisatie van een ballonvaart.’

www.stm-zwembaden.be