Parels – terug van nooit weggeweest

Parels… wat zijn ze tijdloos! Het gezegde: ‘je bent een pareltje’ heeft haar waarheid niet gestolen! Ook al draag je een parel met een witte t-shirt & jeans of met een ‘Little Black Dress’, het staat altijd even mooi! Van klassiek tot modern, de parel is en blijft een basis en eyecatcher van je outfit?

In tegenstelling tot edelstenen hoeft een parel niet bewerkt te worden, zij wordt in al haar volmaaktheid gevonden in de schelp van een weekdier; alleen de natuur bepaalt haar kleur en haar vorm!

Een parel ‘schittert’ niet, maar heeft oriënt, de subtiele kleurschakering en glans ín het parelmoer. Als een parel onder een röntgenapparaat gelegd wordt, is bovendien vaak te zien dat die uit vele laagjes bestaat.

Natuurlijke parels zijn dus uiterst zeldzaam en dus kostbaar. Er moeten gemiddeld 15.000 oesters geopend worden om één enkele parel te vinden, maar kweekplaatsen zijn verspreid over de hele wereld. Ook al is bijvoorbeeld de Perzische Golf de belangrijkste vindplaats geweest, de kans op het vinden van parels is drastisch verminderd.

Zuidzee Parels of gecultiveerde parels zijn zoutwater parels. Hun grootte reikt tussen 8mm en 20mm. Zuidzee Parels werden voor het eerst met succes gecultiveerd in Australië in 1956 nadat de natuurlijke oesters en parels bijna uitgeroeid waren door overbevissing. Ook zij komen voor in verschillende kleuren zoals goud, crème, champagne, vanille, wit, zilver en aqua.

Eén van ’s werelds beroemdste zoutwaterparels is La Peregrina met een geschiedenis die wel 500 jaar omvat. Deze parel is gevonden op Pearl Islands in de Golf van Panama. Hij is in het bezit geweest van heel wat Europese koningshuizen en meer recentelijk van … de actrice Elizabeth Taylor.

Glans!
Elke vorm van warmte voor langere tijd is funest voor de glans en kleur van de parel, zo ook langdurig zonnebaden! Parels worden aangetast door zuren in allerlei chemicaliën, vermijdt dus ook zwemmen in een zwembad.

Pareljuwelen moeten steeds als laatste worden omgedaan, na het baden of na het gebruik van hairspray en cosmetica. Een juweel met parel kan dus best met een vochtige doek worden afgekuist voordat het wordt opgeborgen; maar berg parels nooit samen op met andere juwelen, het beste is in een apart zakje.

Wenst u mee te surfen op de mode? Wenst u graag een oppoetsbeurt van uw geliefde juwelen? Bel ons voor een afspraak, wij maken uw pareljuwelen graag schoon en kijken ze met plezier na. XCLSV jewelry by VOSS