Fabricatie van persoonlijke juwelen – “Ik verkoop stukjes geluk”

B-Diamond Brugge is een begrip als fabrikant van juwelen. Klanten komen vaak met een creatief voorstel, Bart De Vroe begeleidt hen bij het maken van de juiste keuze. Empathie en vertrouwen spelen een grote rol.

“We zijn al drie generaties juwelenfabrikant. We werken voor juweliers en particulieren. Door onze knowhow kunnen we specifiek voor particulieren maatwerk leveren: customised design. Ze komen bij ons langs met ideeën. Hun inspiratie komt van internet, pinterest, instagram of magazines. Het gebeurt ook dat ze zelf foto’s nemen van juwelen die ze ergens zagen en mooi vinden. In onze zaak B-Diamond Brugge hebben we een collectie van duizenden ringen, oorringen, hangers enzovoort. Dat is belangrijk omdat je dan de belevingsfactor hebt. Je moet het juweel voelen, wegen, passen. Je kan een juweel mooi vinden, maar het gebeurt dat het je niet goed staat. Daarom is het ook zo moeilijk om online juwelen te kopen”, zegt zaakvoerder Bart De Vroe.

Persoonlijk

Een juweel is iets heel persoonlijks, maatwerk wordt dan ook fel geapprecieerd. “Soms brengen klanten oude juwelen of edelstenen van familie mee om er iets nieuws mee te laten maken. Het gaat dan om juwelen die niet meer gedragen worden, maar waar klanten graag een nieuwe betekenis aan willen geven.” Bart De Vroe luistert naar hun ideeën en laat ze dan juwelen uit zijn collectie passen. B-Diamond Brugge werkt alleen met 18 kt goud, natuurlijke diamanten en edelstenen alsook met halfedelstenen zoals topaze, morganite, tourmailine etc. “Om de klant te gidsen naar de beste keuze uit dit enorme aanbod finetunen we op basis van onze jarenlange ervaring als fabrikant. Zo komen we tot een ontwerp; groter of kleiner, in wit, geel of rosé goud, met stenen in de juiste kleur zodat het juweel helemaal past bij de persoonlijkheid van de klant. Hierbij maken we bij B-Diamond Brugge gebruik van schetsen, maar ook van  digitale 3D-tekeningen en 3D-prints. Deze helpen de klant om inzicht te krijgen in het ontwerp om tot een optimaal resultaat te komen.”

Maatwerk

 “De combinaties zijn oneindig. Het budget speelt ook een rol. Sommigen kiezen voor waardevolle edelstenen, anderen vragen om rekening te houden met de grootte van hun budget. Het is onze sterkte dat we heel veel ervaring hebben in de fabricatie mogelijkheden en flexibel kunnen werken. Dat onderscheidt ons als fabrikant van een retail-juwelier die vaak werkt met merken en collecties die een bepaalde faam hebben. Op die manier kan hij zich profileren, maar fabricatie van juwelen is nog een andere discipline. Fabricatie is waar B-Diamond Brugge dan weer goed in is. Wij gaan volledig mee in het verhaal van de klant.” Bart De Vroe geeft aan dat het ook voor hem iets persoonlijks is. Empathie is nodig om de klant goed aan te voelen. “Het is beter dat de persoon voor wie het juweel bedoeld is, erbij is. Klanten laten soms merken dat ze vertrouwen hebben in mij om te ontdekken waar ze naar toe willen. We verkopen niet wat we graag kwijt willen, wel proberen we de klant blij te maken. Ik zeg vaak dat ik geen juwelen verkoop, maar wel een stukje geluk. Als ik zie op de camera dat mensen die een juweel lieten maken, elkaar een zoen of knuffel geven bij het naar buiten gaan, dan is mijn dag goed. Dat betekent dat ze tevreden zijn… met het stukje geluk.”

Enkel natuurlijke grondstoffen

Bart De Vroe volgde een opleiding bij de Hoge Raad voor Diamant en startte in 1997 in het familiebedrijf dat al twee generaties lang knowhow opbouwde die telkens werd doorgegeven. “Ik wou er graag iets van mezelf inleggen en begon met het label B-Diamond Brugge en nam er een octrooi op. De b verwijst naar Brugge en Bart. B-Diamond geeft duidelijk aan waar ik mee bezig ben: be diamond, wees een diamant. De wereld van fantasiejuwelen is sterk toegenomen sinds de jaren 1990. De afwerking daarvan is zo goed dat ze soms verward worden met echte 18 kt juwelen en echte, natuurlijke edelstenen. Er is bij enkele Europese landen de tendens om met 14 kt goud te werken omdat je dan scherpere prijzen kan hanteren, maar wij doen dat niet. Ook op het vlak van edelstenen zie je een evolutie. In onder meer Londen vind je ‘lab grown diamonds’ die dus in een laboratorium geproduceerd worden, maar ook daar doen we niet aan mee. Onze edelstenen komen uitsluitend uit moeder-aarde. Bij ons kan je terecht voor high-end, pure sierraden met een hoogwaardige afwerking. We hadden ooit zelf een slijpmolens, maar diamanten worden tegenwoordig in lageloonlanden zoals bijvoorbeeld India geslepen. Voor een slijp-demonstratie kan je tegenwoordig op afspraak wel nog steeds terecht bij B-Diamond Brugge. Ook hier speelt de factor ‘beleving’ een rol. Als de klant door onze professionele uitleg beter begrijpt wat hij koopt, krijgt hij meer.”

Verloving en trouw

B-diamond Brugge is ook gespecialiseerd in verlovings- en trouwringen. “De klassieke solitair is nog steeds populair voor verlovingsringen. Ook de grootte en zuiverheid van de diamant heeft veel betekenis. De waarde weegt zwaarder door dan de vorm. Bij ons kan je terecht voor losse diamanten die in een voorlopige ring worden geplaatst om het huwelijksaanzoek te doen. Op een later tijdstip komen de koppels dan samen langs om de definitieve ring te laten ontwerpen. Zo heeft ook de partner inspraak. We geven ook advies. Een verlovingsring moet passen bij de latere trouwringen. Van bij het begin hebben we daar aandacht voor.” Corona had een zware impact. Feesten mochten niet of slechts heel beperkt, er werd minder getrouwd. “Nu is er een inhaalbeweging. Het valt op dat wie nu de stap zet, het beste van het beste wil. Leuk is dat sommige koppels van het kiezen van ringen een romantisch weekendje Brugge maken. De stad is natuurlijk fantastisch.”

Voldoening

Door de jarenlange ervaring wordt Bart De Vroe soms ingeschakeld om voor verzekeringen of een successie de familiejuwelen te taxeren. “Vaak zijn dat families die al jarenlang bij ons komen en weten waarvoor we staan.”

De klanten van B-Diamond Brugge komen soms van behoorlijk ver, denk aan Amsterdam, Parijs of Maastricht. Tevreden klanten sturen vrienden, collega’s of buren. “Het is fijn te horen dat andere klanten specifiek naar mij vragen omdat ze hoorden over onze aanpak. Dat betekent dat we goed bezig zijn en dat we met B-Diamond Brugge iets extra kunnen betekenen voor de klant. Ik heb het geluk dat ik bepaalde gevoeligheden heb die heel goed van pas komen bij het maken van keuzes. Mijn buikgevoel is meestal juist.”

Meer info:

b-diamond.eu