De Bruyloft: 300m² verlovings- en trouwringen, juwelen en uurwerken sinds 1895

Geef online je verlovings- of trouwring vorm – “Er mag meer kleur zijn, ook retro doet het goed”

DE BRUYLOFT is gekend om het grote aanbod van verlovings- en trouwringen. Uniek zijn het werken met platina en een online tool waarmee je je ring kan aanpassen zodat je onmiddellijk de verandering ziet. Er zijn ook exclusieve nieuwigheden, zoals een fraai doosje om huwelijksherinneringen in te bewaren. Vijf generaties lang wordt expertise doorgegeven.

Vakmanschap, schitterende materialen en een geraffineerde afwerking zijn sleutelwoorden voor juwelierszaak DE BRUYLOFT in Lokeren. “We gaan twee richtingen uit. Er zijn de verlovingsringen en trouwringen, waarin we heel sterk zijn. Daarnaast is er onze betere juwelierszaak met juwelen en uurwerken. In beide segmenten bieden topklasse, ze vallen onder de gemeenschappelijke noemer DE BRUYLOFT”, zeggen Davy Van Ruyskensvelde en Koen Swenden, die gehuwd is met Sylvie Van Ruyskensvelde. Davy en Koen zijn dus schoonbroers. “We zijn de vijfde generatie van een familiezaak die in uurwerken en juwelen is gespecialiseerd. Mijn vader was uurwerkmaker en startte in 1979 in Lokeren een zaak. Hij focuste toen vooral op uurwerken, zijn specialiteit. Doorheen de jaren evolueerde dat naar een ruimer aanbod van juwelen. In 2016 verbouwden we de winkel waardoor er een ruimte van maar liefst 100 m² vrijkwam voor uitsluitend verlovings- en trouwringen. De zaak werd onlangs opnieuw verbouwd tot 300m² om het gedeelte rond trouwen en het gedeelte rond juwelen van DE BRUYLOFT nog beter tot uiting te laten komen. De opening vond begin oktober plaats.”

Bundeling van veel expertise

Van Ruyskensvelde is geen onbekende naam in de wereld van juweliers. Davy en Koen vertellen dat verschillende ooms, tantes, neven en nichten ook die richting uitgingen. “Op familiefeesten gaat het altijd over juwelen”, zeggen ze lachend.

Davy Van Ruyskensvelde is goudsmid en juweelontwerper, hij volgde de opleiding tot diamond grader en heeft ook een ruime kennis van uurwerken. Koen Swenden leerde zijn echtgenote kennen toen ze allebei studeerden voor uurwerkmaker. Samen hebben ze dus heel wat expertise, daarbij komt nog de ervaring van de vorige generaties. Het familiebedrijf ging in 1895 van start. De zaak in Lokeren heette vroeger VAN RUYSKENSVELDE & DE BRUYLOFT, maar zal voortaan DE BRUYLOFT heten. Let wel, ook het segment van de juwelen valt onder die noemer. DE BRUYLOFT heeft klanten in heel Vlaanderen. Lokeren heeft als pluspunt dat het behoorlijk centraal gelegen is en vlot bereikbaar is.

Verloving en bruiloft

Een huwelijk is heel bijzonder, ringen spelen een belangrijke symbolische rol. Dat mogen dus zeker unieke stukken zijn met een grote emotionele waarde. “DE BRUYLOFT is heel gekend omwille van het gebruik van platina, iets wat concullega’s veel minder doen. Het is een materiaal dat zijn heel mooie witte kleur behoudt en dat sterker is dan witgoud. De geschiedenis is ook bijzonder. Rond de Eerste Wereldoorlog verbood men het gebruik van platina omdat het ingezet werd voor oorlogsmaterieel. Het was daardoor niet meer voorradig en men ging in Duitsland op zoek naar een alternatief. Dat werd witgoud. Het genoot al snel bekendheid en verdrong platina wat op de achtergrond. Een beetje jammer, want kwalitatief staat platina sterker. Het is van nature wit en blijft altijd mooi. Goud daarentegen is altijd geel, maar wordt bijgekleurd door zilver en palladium, waardoor we witgoud bekomen. Platina is dus het echte wit metaal, witgoud is eerder gecreëerd door de mens.”

Meer kleur

“We geven heel veel informatie over de kwaliteit. Online kan je zowat alles vinden, maar bij ons gaat het om een aanbod van goede kwaliteit tot helemaal de top. Op dat vlak springen we er echt uit. Het gaat dan vooral over edelstenen, maar ook over materialen en afwerking. Bij verlovingsringen wordt heel vaak voor een edelsteen geopteerd, bij 75 procent is dat diamant. Een trend die nu meer en meer opkomt, is de keuze voor een kleursteen zoals robijn, smaragd of saffier. Ook is er nu meer vraag naar halfedelstenen zoals morganiet en topaas. Ook zien we een grotere vraag naar de retro-look, we noemen het soms de Pinterest ringen. Dan zien we bijvoorbeeld fijne filigraanbolletjes opduiken.”

Traditie

Het is nog steeds een traditie dat heren een verlovingsring uitkiezen. Sommigen roepen daarbij de hulp in van de beste vriendin of de moeder van hun partner. In zeldzame gevallen komt de partner mee. “Klassieke ringen genieten nog steeds de voorkeur. Wel zien we sinds enkele jaren een evolutie naar heel fijne ringen. Het wordt vaak gecombineerd met trouwringen zodat het een geheel wordt. We wijzen klanten er echt wel op dat ze er rekening mee moeten houden dat hun partner misschien wel beide ringen graag samen wil dragen. Dat kan bij de meeste van onze modellen, maar soms is het moeilijker.”

Exclusief: online tool

Het is dus belangrijk dat een trouwring past bij de verlovingsring. Maar hoe pakt DE BRUYLOFT dat aan? “Het kan met materialen te maken hebben, maar ook met breedtes en kleuren. In onze winkel laten we geen prijzen zien bij onze modellen. Dat komt omdat er heel wat mogelijkheden zijn om er een persoonlijke touch aan te geven, wat invloed heeft op de prijs. We werken samen met Acredo, een Duitse firma en zijn daarin exclusief. Ze produceren een heel hoge kwaliteit, maar uniek is dat ze tal van elementen online op een heel transparante wijze kunnen aanpassen. Het is een manier om voorkeuren te bepalen en daarbij steeds het budget te kennen. Dat biedt de mogelijkheid om flexibel met verschillende budgetten om te gaan. Via de unieke configurator kan je zelf je ring vormgeven. Je vertrekt van een dames- en herenring naar keuze. Stel dat de dame aangeeft dat het model wat breder mag zijn, dan kan je dat via de tool aanpassen. Je kan spelen met de kleuren, met bol of vlakker. Je kan gaan voor een combinatie tussen mat en glans, al dan niet met een golvende lijn ertussen enzovoort. Zo kan je ook zien hoe je herenringen en damesringen op elkaar kan afstemmen, met toch een eigenheid. Het blijft een weergave op het scherm, maar hier in de winkel kunnen ze dan een model passen, zodat ze het resultaat in realiteit zien.”

Schitterend doosje

Bij DE BRUYLOFT vind je ook nieuwigheden die je elders moeilijk vindt, maar heel leuk zijn. “Zo bieden we een fraai houten doosje om herinneringen aan het huwelijk te bewaren. Bij een huwelijk heb je drie belangrijk stappen: het aanzoek, het uitwisselen van de ringen en het zetten van de handtekening, iets dat soms minder aandacht krijgt. Het doosje is van Acredo. Je kan er op een mooie manier je ringen opbergen. Die gaan er uit als je getrouwd bent, maar er zit ook een schitterende vulpen of balpen in waarmee je de huwelijksdocumenten kan ondertekenen. Er is de mogelijkheid om de pennen te personaliseren met de namen van het echtpaar erop. Onderaan in het doosje kan je je trouwboekje bewaren. De binnenkant van het deksel is eigenlijk een fotokader. Het staat heel mooi op een kast en is een blijvend, warm aandenken.”

www.debruyloft.be