Cosentino lanceert EARTHIC® by Silestone®XM in samenwerking met Formafantasma

EARTHIC® by Silestone®XM is het resultaat van een onderzoeksproject van Cosentino in samenwerking met het studio Formafantasma, dat het proces van het transformeren van gerecycleerde en duurzame materialen binnen de oppervlaktetechnologie radicaal vernieuwt.

Cosentino, een wereldleider in de productie van duurzame oppervlakken voor architectuur en design, heeft EARTHIC® by Silestone®XM onthuld. Dit nieuwe oppervlakconcept combineert ongebruikelijke en hergebruikte materialen om een duurzame oppervlakte te creëren die een nieuwe norm stelt voor de industrie. Ontwikkeld in samenwerking met het iconische Italiaanse studio Formafantasma, versterkt EARTHIC® Cosentino’s langetermijnverbintenis om een duurzamer bedrijf te worden en blijft het een weg banen om de impact van oppervlakken in de toekomst tastbaar te minimaliseren.

EARTHIC® streeft ernaar bewustzijn te creëren over het belang van design voorbij esthetiek en geeft prioriteit aan duurzame productieprocessen“, zeiden Andrea Trimarchi en Simone Farresin van Formafantasma. “Onze samenwerking met Cosentino is een poging om van binnenuit te ontwerpen – waarbij esthetische keuzes direct overeenkomen met ethische en duurzame keuzes.

EARTHIC® by Silestone®XM werd geïntroduceerd in april 2024. Als vertegenwoordiger van de volgende generatie van minerale hybriq-oppervlakken, onderscheidt Silestone®XM zich door kleuren en collecties met een maximale kristallijne siliciumdioxide-inhoud van 10%. Dankzij Cosentino’s Hybriq+®-technologie wordt deze collectie ook geproduceerd met 100% hernieuwbare elektrische energie en 99% gerecycled water.

EARTHIC® is een capsulecollectie die een nieuw concept design biedt, met een geavanceerde samenstelling van tot wel 30% gerecyclede materialen, waaronder gerecycled glas, PET, biohars en Dekton®-fragmenten. Met EARTHIC® stellen Cosentino en Formafantasma een nieuwe en meer duurzame benadering van oppervlaktedesign voor. Door bijvoorbeeld gerecycleerde weggegooide Dekton®-fragmenten te gebruiken, wordt de winning van nieuwe grondstoffen vermeden. Bovendien worden bij de fabricage van de oppervlakken post-consumer biohars (tussen 16% en 23%) gebruikt, afkomstig van plantaardige olie en gerecycleerde kookolie, evenals plastic flessen, die worden omgezet in kenmerkende schubben die hun unieke eigenschappen onthullen op het oppervlak.

EARTHIC® is onderverdeeld in twee kleurseries:

EARTHIC / FFROM X FORMAFANTASMA
Drie kleurenseries die de oorsprong en herkomst van het materiaal weerspiegelen, evenals het proces van het transformeren van gerecyclede materialen tot iets nieuws.

  • FFROM 01: Een grijs oppervlak bezaaid met witte gerecyclede PET-fragmenten, waardoor een subtiel maar intrigerend patroon ontstaat dat de aandacht trekt en diepte toevoegt aan de compositie.
  • FFROM 02: Een donkerder grijstint, elegant doorbroken met witte accenten, wat een visueel aantrekkelijk contrast oplevert. Een tint grijs met een gevoel van moderniteit en minimalisme.
  • FFROM 03: Een betoverende maar elegante antraciet achtergrond met gerecyclede PET-schubben verspreid over het oppervlak, dat doet denken aan de nachtelijke hemel of een geologisch specimen.

EARTHIC / RAW X COSENTINO STUDIO
Patronen en kleuren die de essentie van het materiaal in zijn meest authentieke staat vastleggen, gecombineerd met vormen die een nieuwe esthetiek uitdrukken.

  • RAW A: Een kleur met een zacht donker geaderd patroon over een witte achtergrond die een ingewikkeld ontwerp onthult, een gevoel van natuurlijke elegantie evoqueert  en reminiscent is aan verfijnde stenen die in de natuur gevonden worden.
  • RAW G: Een serene en natuurlijke betonnen canvas met subtiele koperen accenten, verweven met nevelachtige aderen die een gevoel van vloeiendheid toevoegen.
  • RAW D: Een donkere natuurlijke rotsachtergrond die een sfeer van rust en solide elegantie biedt. Diffuse strepen van brons weven lijken geweven door een houtskoolachtig landschap.

Over Cosentino
Cosentino is een wereldwijd familiebedrijf dat hoogwaardige innovatieve en duurzame oppervlakken produceert en distribueert voor architectuur en design. Als toonaangevend bedrijf bedenkt en anticipeert Cosentino samen met zijn klanten en partners op ontwerpoplossingen die waarde en inspiratie bieden voor het leven van mensen. Dit doel wordt mogelijk gemaakt door toonaangevende merken die leiders zijn in hun respectieve segmenten, zoals Silestone®, Dekton® en Sensa by Cosentino®. De groep baseert zijn ontwikkeling op internationale expansie, een innovatief onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma, respect voor het milieu en duurzaamheid, en zijn voortdurende maatschappelijke betrokkenheid bij de gemeenschappen waarin het actief is, onderwijs, gelijkheid, gezondheid en veiligheid. Cosentino Group distribueert momenteel zijn producten en merken in meer dan 120 landen, vanuit het hoofdkantoor in Almería (Spanje), en is aanwezig met eigen vestigingen in 31 daarvan. De groep heeft 9 fabrieken (8 in Almería, Spanje en 1 in Brazilië), 1 intelligent logistiek platform in Spanje, en meer dan 140 commerciële en zakelijke eenheden over de hele wereld. Meer dan 90% van de omzet van Cosentino Group komt uit internationale markten.

Voor meer informatie, bezoek: www.cosentino.com