Scopes Design kiest voor high end interior styling

Gevoel en intuïtie, gekoppeld aan talent, in combinatie met vakmanschap én de volmaakte stoffen: met deze ingrediënten maakt Scopes Design al meer dan 30 jaar elk interieur uniek. “Wie kiest voor ons, kiest voor tijdloze finesse, écht maatwerk en ambachtelijk vakmanschap”, vertelt zaakvoerder Suzy Paesmans. “Aanvankelijk was Scopes Design een bedrijf dat zich specifiek richtte op stoffering en raamdecoratie, vandaag hebben we van totale make-overs van een kamer of een volledige woning onze core business gemaakt.”

Totaalpakket

Het verhaal van Scopes Design nam een aanvang in 1988 toen het bedrijf als eerste in de Benelux startte met de verdeling van brandvertragende stoffen met de horeca als voornaamste doelgroep. “De stoffen kwamen toen rechtstreeks uit Engeland, maar omdat er vaak iets aan veranderd moest worden, koos Scopes Design al snel voor een eigen atelier in België. Omdat meer en meer hotels voor een eigen interieurgroep kozen, bleek die markt na verloop van tijd minder aantrekkelijk en werd overgestapt op stoffering en raamdecoratie voor de residentiële sector. Sindsdien begeleiden we (interieur)architecten, projectontwikkelaars en privébedrijven en richten we ons rechtstreeks tot particulieren bij het aankleden van woningen, leef-, slaap- en werkruimten. In 2003 heb ik de zaak dan overgenomen, aanvankelijk om de lijn van de vorige eigenaars door te trekken, maar stilaan zijn we geëvolueerd naar een onderneming die een totaalpakket aanbiedt. Bedden, zetels, tapijten, stoffering, herstofferen, … de klant kan bij ons terecht voor alles wat nodig is om kamers of zelfs de hele woning van A tot Z in te richten.”

Technisch onderbouwd

Een belangrijk onderscheid met andere aanbieders op de markt, is dat bij Scopes Design niet alleen de esthetiek maar ook de technische kant een grote rol speelt. “Mensen kunnen bij ons terecht om stoffen te kiezen, maar ze hebben ook technisch advies nodig om het helemaal af te maken. In veel hedendaagse woningen vind je grote glaspartijen om maar één voorbeeld te noemen. Wij zorgen dan niet alleen voor de raamdecoratie, maar houden daarbij ook rekening met de vaak slechte akoestiek en maken dat de klimatologische omstandigheden of de lichtinval optimaal worden. Dat zijn allemaal zaken die op voorhand moeten opgelost worden, zelfs al van bij de ruwbouw. In die optiek werken we graag samen met de bouwheer en de architect zodat eventuele problemen al op voorhand kunnen vermeden worden.”

Ambachtelijk vakmanschap

Niet minder belangrijk is dat alles ‘in house’ gebeurt. “Wij doen alles zelf, van het opmeten over de confectie tot en met de plaatsing. We beschikken over een eigen atelier en doen alles zelf met de hand. Onze klanten vragen dat want ambachtelijk vakmanschap en handwerk maken echt wel het verschil. We nemen ook ruim de tijd om aan de wensen van de klant te kunnen voldoen. Persoonlijk vertrek ik graag van een wit blad. Ik laat me leiden door de wensen van de klant en vooral door de eigenheid van de ruimte(n) en de omgeving. Elke woning krijgt zo een aparte, eigen toets. We komen altijd ter plaatse om de situatie perfect in te kunnen schatten en peilen dan uitgebreid naar hun verwachtingen. Zijn er bepaalde objecten in de woning die ze graag behouden, dan kijken we hoe we die het best in een mooi ontwerp kunnen integreren. We houden uiteraard ook rekening met kleuren en geven met plezier het juiste kleuradvies. Als het ontwerpvoorstel klaar is, gaan we terug naar de klant en zorgen, na het akkoord, voor een sluitend concept dat perfect op maat wordt gemaakt, geleverd en geplaatst.”

De wens van de klant

Een ‘eigen stijl’ wil Suzy niet naar voor schuiven. “Vaak kun je in de uitvoering de hand – of de persoonlijke smaak – van de designer terugvinden, maar dat vind ik niet juist. De wensen van de klant tellen, want uiteindelijk is het niet ik, maar de mensen die daar moeten wonen. Wil iemand per se dat de signatuur van een bepaalde decorateur duidelijk zichtbaar is, dan is daar natuurlijk niets mis mee, maar wij werken anders. Voor mij telt het pure gevoel. Vandaaruit creëer ik rust en harmonie en geef ik elk interieur een persoonlijke toets mee. Dat doe ik door texturen, prints en materialen te mixen en op zoek te gaan naar verrassende objecten en woonaccessoires met een aparte uitstraling. Het spreekt voor zich dat dat allemaal in overleg met de klant en/of architect gebeurt.”

Rijk aanbod

In Rupelmonde beschikt Scopes Design over een showroom met een zeer breed, rijk en schitterend aanbod stoffen. “We werken voor een breed publiek en maken dat we voor elke smaak de juiste materialen in huis hebben. De immense stalenkamer hier is een enorme inspiratiebron. We hebben diverse inspirerende ruimten ingericht met de grootste aandacht voor harmonie, warmte en sfeer. Ga ik bij de klant langs, dan neem ik de stoffen mee, mensen kunnen dan zelf zien en voelen welke kwalitatief hoogstaande materialen we gebruiken. Alles begint bij de stof want elke stof is anders, ‘leeft’ als het ware en moet telkens anders benaderd en bewerkt worden. Ook ons atelier is hier gevestigd. Ervaren medewerkers weten hoe elke stof moet behandeld worden en hebben elk hun specialiteit. Borduren, overtrekken, bandjes, franjes, … ons ambachtelijk vakmanschap is onze trots.”

Trends

We sluiten ons gesprek af met de vraag aan Suzy welke trends vandaag naar voor komen in de wereld van het hedendaagse interieur. “Er is een algemene tendens naar meer kleuren. Wit, beige en grijs blijven natuurlijk belangrijke elementen, maar we merken toch dat er meer naar warmere tinten wordt gevraagd. Ook opvallend is de aanwezigheid van de natuur in de woning. Natuurelementen komen niet alleen voor in de patronen en dessins met bijvoorbeeld bloemmotieven, bladeren en dieren in de collecties, maar ook de fabrikanten zelf, zelfs de grote merken, trekken vandaag de kaart van het milieu met gerecycleerde vezels en stoffen. Ten slotte is het ook een algemene tendens dat de decoratieve materialen ‘easy clean’ moeten zijn. Het onderhoudsgemak, en daardoor ook het kostenbewust houden, speelt zeker een grote rol bij de keuze van de mensen.”

Meer info: www.scopesdesign.be