Nestor & Rotsen buigt eigenzinnige koers om in succesverhaal

Hedendaagse ontwerpen met natuurlijke materialen en artisanale technieken

Nestor & Rotsen creëert inspirerende objecten en totaalconcepten die de schoonheid weerspiegelen van ‘de imperfectie van de natuur’. Onder de bezielende leiding van Devi Vervaeke ontwikkelt het Belgische designlabel voortdurend nieuwe materialen, maar dan op een traditionele manier: ze zijn handgemaakt en hebben een natuurlijk of mechanisch bakproces achter de rug. “We werken met keramiek, glas, mineralen, fossielen, steen, metaal, kalk, … Door het bakproces te combineren met glazuren, patines en oxidanten creëren we unieke materialen, texturen en prachtige aardse kleuren. Dat resulteert in geometrische en organisch gesculpteerde objecten, stuk voor stuk uniek en ongeëvenaard.

De perfecte imperfectie

Als kinderen van een schilder en kleinkinderen van een meubelmaker leken de broers Devi en Denneb Vervaeke voorbestemd voor een leven in een wereld vol creativiteit. Nog voor Nestor & Rotsen bestond, leidde de fascinatie voor texturen, kleuren en de natuurlijke verwering van materialen naar een eigen schildersatelier. Met Atelier Nest verkenden de broers de grens tussen natuurverschijnselen en klassieke afwerkingstechnieken in eigentijdse, minimalistische en klassieke interieurs. “Vandaag vormen de unieke processen en patines de basis van Nestor & Rotsen,” vertelt Devi. “Wij creëren exclusieve objecten en totaalconcepten waarin natuurlijke materialen en technieken de basis vormen voor organische vormen en wat ik graag ‘de perfecte imperfectie’ noem. Het zijn en blijven altijd natuurlijke materialen met hun typische kenmerken. Dat resulteert in diverse objecten, van verlichting in ambachtelijk vervaardigde keramiek over wandkasten, tafels en bijzettafels tot artistieke wandbekledingen in bijzonder doorleefde kleurschakeringen. Ook voor high end totaalprojecten kunnen de klanten bij Nestor & Rotsen terecht.”

Eigen identiteit

De ‘liefde’ voor niet voor de hand liggende materialen zit er diep ingebakken. “Als je rondom jou kijkt, zie je bij veel architecten en interieurontwerpers vaak meubelen en andere decoratieve installaties in precies dezelfde materialen en kleuren. Het lijkt wel eenheidsworst en dat kan niet voor ons. Precies daar willen wij het onderscheid maken. Alles wat ons atelier verlaat, is uniek, anders, kleurrijker, dichter bij de natuur, … De knowhow die we met atelier Nest hebben opgebouwd, kwam daarbij uitstekend van pas. We zijn snel gestart met het ontwikkelen van visuele ideeën die we hebben gekoppeld aan een eigen meubelcollectie. Dat klinkt eenvoudig, maar dat was het allesbehalve. De eerste twee jaar – Nestor & Rotsen ontstond in 2015 – was een intensieve zoektocht waarin we onze huisstijl hebben uitgerold. We hebben meubelen ontworpen en materialen en texturen ontwikkeld en een eigen identiteit opgebouwd die je in al onze creaties terugvindt. Aanvankelijk zetten we vooral losse, individuele objecten in de markt, maar wel altijd bij elkaar passend, waarbij onze eigen ‘signatuur’ de rode draad vormt. Na vier jaar waren we klaar om alles te vermarkten en sindsdien hebben we grote stappen gezet om ons succesverhaal te bewerkstelligen. Ondertussen zijn daar ook artistieke projecten bijgekomen waarvoor wij alles uittekenen, ontwikkelen en realiseren.”

Hele (design)wereld kent Nestor & Rotsen

De belangstelling voor de creaties van Nestor & Rotsen is vandaag groot. “Hoewel wij kunstzinnige objecten ontwikkelen, koppelen we dat aan een doordachte marketing waarbij we, zeker in het begin, gebruik hebben gemaakt van het netwerk dat we met Atelier Nest hebben opgebouwd. Nieuwe concepten en objecten hebben we onder meer via social media bekend kunnen maken bij een geïnteresseerd publiek. En dat niet alleen in eigen land, maar ook ver daarbuiten. Vandaag werken we samen met ontwerpbureaus van over de hele wereld en met verschillende designgalerijen die bijvoorbeeld onze tafels opnemen in hun portfolio. Veel architecten en interieurexperts, en dat gaat van Scandinavische topbureaus tot gerenommeerde Amerikaanse architecten, hebben onze realisaties via internet leren kennen en nemen nu contact op om een samenwerking op poten te zetten. Onze unieke producten oogstten echt over de hele wereld veel lof en die belangstelling leidt dan weer tot nieuwe creaties en nieuwe opdrachten. We danken die aandacht niet alleen aan het wereldwijde web, maar ook aan de klassieke mond-tot-mond-reclame en diverse media in binnen- en buitenland die over Nestor & Rotsen publiceren.”

Functionele kunstobjecten

Op de website vinden we een mooi overzicht van wat allemaal mogelijk is. “Je zou dit onze ‘standaard’ collectie kunnen noemen, maar echt ‘standaard’ in de zin van massaproductie is het natuurlijk niet. Wij streven ernaar een mooie collectie van unieke objecten in onze zeer eigen stijl te ontwikkelen. Wie onze klanten zijn, is niet makkelijk in één zin te vatten. ‘Iedereen die zich aangetrokken voelt tot onze collectie’ is wellicht het beste antwoord, al merken we dat de interesse vooral uit het ‘hoogste segment’ komt. Onze ontwerpen zijn in de eerste plaats functionele kunstobjecten die het gevolg zijn van een intensief ambachtelijk maakproces. We werken voor zowel particuliere klanten, (interieur)architectenbureaus als bedrijven. Zij kunnen ook bij ons terecht voor gepersonaliseerde creaties, maar voor alle duidelijkheid: we maken niets dat niet in lijn ligt met het karakter van Nestor & Rotsen. Vaak ligt een creatieve wisselwerking aan de basis van het project, maar onze signatuur zal altijd duidelijk naar voor treden. Vooral de particuliere klanten geven ons graag carte blanche omdat ze weten dat we vanuit ons buikgevoel werken en onze persoonlijke visie via onze kunstzinnige objecten en projecten uiten. Waar al die ideeën nu precies vandaan komen? Dat is eenvoudig verklaard: uit onszelf, geprikkeld door onze dagelijkse omgeving. We laten ons in geen geval inspireren door bestaande ontwerpers. We willen in de eerste plaats onszelf zijn en eigen objecten en concepten ontwikkelen en niet werken op basis van een idee dat door iemand anders wordt aangereikt.”

Teamwerk, maatwerk

Devi doet dit vanzelfsprekend niet allemaal alleen. “Momenteel bestaat Nestor & Rotsen uit een team van 15 mensen met onder meer een technisch tekenaar, een productontwikkelaar en verschillende ambachtelijke topmensen in ons atelier. Ik mag dan wellicht bekend staan als de man met de creatieve ideeën, wij zijn ook en vooral een onderneming die als één team samen kunstzinnige projecten realiseert, van de vormgeving over de texturen tot de kleuren, van het uitdenken tot het implementeren. De grotere projecten die we met ons team realiseren, zijn altijd 100% op maat – maatwerk mag dus ook één van onze sterktes genoemd worden – en situeren zich hoofdzakelijk in eigen land en af en toe in de buurlanden. Voor verdere oorden gaat het doorgaans om bestellingen van unieke objecten die we hier bedenken, van A tot Z uitwerken en dan verschepen. Ik schat dat momenteel 70% van onze creaties zijn weg naar het buitenland vindt. Dat was trouwens van meet af aan ook het doel.”

Keramiek en veel meer

De naam Nestor & Rotsen wordt vaak in één adem genoemd met keramiek, al is dat ondertussen veel meer geworden. “Keramiek was destijds onze stapsteen en maakt zeker nog een aanzienlijk deel uit van ons werk. Het materiaal leent zich perfect voor de texturen die we voor ogen hebben. We zijn er ook in geslaagd om het imago van de kenmerkende kleine tegeltjes te overstijgen en kunnen in ons atelier ook perfect grote oppervlakken in één stuk maken. Hoewel we alles op maat maken, gaan we niet verzagen. We maken een ontwerp en werken dan met houten mallen waarin de klei manueel wordt ingelegd. Na een droogtijd van zes tot zeven weken wordt de klei op hoge temperatuur gebakken. Dat is ook nodig omdat we objecten maken die binnen én buiten kunnen staan. Het resultaat moet dus ook de weersomstandigheden kunnen trotseren. Eenmaal gebakken wordt het materiaal volledige geglazuurd, inclusief de kopse kanten. Alles wordt volledig met de hand gedaan, van geometrisch strakke ontwerpen tot organische vormen. Al onze materialen worden voorafgegaan door een natuurlijk of machinaal bakproces, daar wijken we niet vanaf. Die knowhow en techniciteit hebben we in huis. Onze creaties zijn ook zeer duurzaam. Het kunstzinnige aspect is beslist een prioriteit, maar we willen ook dat alles lang meegaat. Bij ons oogt het niet alleen mooi, het mag ook intensief gebruikt worden.”

Uniek maar harmonieus

Nestor & Rotsen schrijft vandaag een successtory, de opdrachten lopen vlot binnen. Toch is Devi geenszins van plan op zijn lauweren te gaan rusten. “Het out of the box ontwerpen geeft ontzettend veel voldoening. We kunnen en zullen nog veel verder gaan in creativiteit en blijven streven naar eyecatchers in een speciale vormgeving mét speciale materialen. Zonder de harmonie uit het oog te verliezen, want we willen dat onze objecten matchen met de woning of het bedrijf waar ze voor gemaakt worden. Of het nu keramiek, glas, metaal of een ander materiaal is, maakt niet uit, Nestor & Rotsen staat voor ‘iets anders’, uniek maar evenzeer harmonieus binnen het grotere geheel.”

Over uniek gesproken: een van de jongste ontwikkelingen zijn de ligbaden. “Die ogen misschien iets traditioneler qua vorm, maar ook hier zijn abstracte en organische vormen perfect mogelijk. De baden worden gesculpteerd in hout en afgewerkt met een mengsel dat we zelf hebben ontwikkeld op basis van onder meer zeer fijn gemalen marmerpoeder, gemalen glas, polymeren en aardepigmenten. Omdat de ligbaden, net als al onze andere realisaties, gemaakt zijn om intensief te gebruiken, worden ze zes maanden buiten geplaatst en blootgesteld aan alle weersomstandigheden vooraleer ze in de collectie worden opgenomen.”

Van Nestor naar Rotsen en terug

Ten slotte nog iets over de naam. “De basis van ons designontwerpbureau werd gelegd in Atelier Nest. Van Nest heb ik Nestor gemaakt. De naam refereert aan één van de twee broers achter het bureau. ‘Rotsen’ slaat dan weer op steen, het materiaal dat het uitganspunt vormt van onze ideeën. Toen bedacht ik dat als je Rotsen omdraait, je weer uitkomt je op … Nestor. De cirkel was rond, het plaatje klopte en de naam was een feit.”

Meer info: www.nestor-rotsen.eu