Kwaliteit en service kennen geen grenzen bij du Fossé in Brugge 

Het Brugse familiebedrijf du Fossé is al vier generaties lang hèt huis van vertrouwen op het gebied van meubelen, design, interieur- en totale woninginrichting. “Alles kan, de keuze is enorm”, vertelt Alexander du Fossé. “Bij ons vind je naast design meubelen, ook tapijten, gordijnen, stoelbekleding, decoratie, kunst en schilderijen… Het volledig inrichten van woningen, appartementen, kantoren, horecaondernemingen en winkels is dan ook één van onze sterktes en mag je als één van de specialiteiten van het huis beschouwen. Een belangrijke factor binnen onze bedrijfsfilosofie is het uitermate groot belang dat we hechten aan persoonlijk advies en begeleiding in combinatie met kwaliteit.”

Vierde generatie

“Het verhaal van du Fossé keert een hele tijd terug in de tijd en is gestart bij mijn overgrootvader Constant du Fossé, die in 1896 als meubelmaker begon in Sluis. Twee van zijn zonen: Johannes en Julien Constant (mijn grootvader) zetten die onderneming verder en richtten samen een meubelfabriek op. Rond de tweede wereldoorlog kozen de broers elk hun eigen weg. Johannes ging verder met de meubelfabriek, die onder meer massief eiken stijlmeubelen produceerde waar vele Brugse beeldhouwers werkten, terwijl mijn grootvader Julien Constant met de meubelwinkel startte. Julien Constant had zes kinderen, waarvan vier broers: Connie, Juliën, Janneman en mijn vader Cor. Mijn vader Cor startte in Brugge (1960) de éérste moderne meubelzaak van West-Vlaanderen, op de Eiermarkt, in ’t hart van Brugge. In 1997 verhuisde onze showroom naar de Academiestraat 7 en 9. Begin de jaren 2000 breidden we de toonzaal verder uit met het aanpalende pand Academiestraat 3, ook gekend als #driepandenvolmooienbijzonder.

Ik heb intussen, als vierde generatie, de winkel van mijn vader overgenomen, maar ondanks zijn respectabele leeftijd – hij is geboren in 1941 – werkt hij nog steeds actief mee in de zaak. Raoul (neef), de zoon van Juliën, runt op zijn beurt de winkel in Sluis. Hoewel we dezelfde naam dragen, gaat het wel degelijk om twee verschillende firma’s. Enkel voor het transport werken we samen.”

Of er een vijfde generatie aan zit te komen, dat kan Alexander nog niet verzekeren.

De twee dochters Axelle en Léontine tonen wel enige interesse, maar zijn nog net iets te jong om daar nu al een definitieve keuze in te maken. Sinds kort werkt ook Nele Vanhaelewijn, de partner van Alexander in het dynamisch bedrijf.

Alles onder één dak

Een bezoek aan de 650 m2 grote winkel in Brugge leert ons dat du Fossé voor een breed aanbod aan meubelen en aanverwante producten zoals accessoires, tapijten, gordijnen, enz. staat. “Wanneer de klant ons contacteert, is het belangrijk om in de eerste plaats de ideeën en de specifieke wensen van de klant te leren kennen. Het kan gaan om de aankoop van een nieuwe salon, maar evenzeer om projecten, zoals de volledige inrichting van een kantoor, buitenverblijf, horecazaak… Door onze persoonlijke en individuele aanpak heeft de klant bij ons vaak éénzelfde aanspreekpunt en verloopt de communicatie probleemloos. Ons gesprek met de klant vindt doorgaans plaats in de winkel, maar kan evengoed bij de mensen thuis. Zo kunnen wij ons ter plaatse een goed idee vormen van wat er allemaal mogelijk is en kijken we eventueel om een match te creëren met de nieuwe meubelen en bestaande elementen die moeten behouden blijven. Eenmaal we de wensen van de klant kennen, vertaalt zich dat in een voorontwerp, noem het een “moodboard” mèt kleuradvies, tevens één van onze sterktes. Wij zeggen: kies eerst de meubelen en daarna zoeken we naar de gepaste kleuren voor de afwerking van muren, deuren en plafonds. Zo trachten we ook het goedkoopste aan te passen aan het duurste en niet omgekeerd. We finaliseren steeds in overleg met de klant, eveneens qua budget. Door onze jarenlange ervaring en knowhow weten we ook hoe belangrijk zitcomfort is en kunnen we ook hier de klanten zeer goed begeleiden in het kiezen van het juiste zitmeubel, aangepast aan hun persoonlijke wensen. De levering én plaatsing gebeurt steeds volgens afspraak door onze eigen plaatsingsdienst en is gratis in de hele Benelux.”

Onderaan de ladder

Alexander volgde verschillende opleidingen, waaronder meubelmaker en -restauratie, meubelhandel, vormgeving en interieurinrichting en startte onderaan de ladder. “Als kind toonde ik een enorme interesse in de job van mijn vader en kon je me vaak in de winkel terugvinden. Ik slorpte hierdoor alle informatie over meubels en interieur op als een spons en die kennis komt me nog dagelijks van pas…Begin jaren 90 ben ik gestart op de baan met het plaatsen en monteren van meubelen, een service die we ook vandaag nog steeds in eigen handen houden. Niet alleen de meubelen leveren, ook het plaatsen van gordijnen en vloerbekleding zoals linoleum en tapijt stond op mijn takenlijst. Op die manier heb ik het klappen van de zweep grondig leren kennen, iets wat mij uiteraard prima van pas komt tijdens de besprekingen met potentiële klanten.

Onze manier van werken, inclusief de eigen leveringsservice gaat steevast gepaard met een constante begeleiding door onze eigen mensen die allen over een ruime ervaring beschikken en allemaal deskundigen zijn in de verschillende aspecten van de woninginrichting.”

Gerenommeerde topmerken

Du Fossé legt er graag de klemtoon op dat alles op maat wordt gemaakt of aangepast aan de wensen van de klant. “We zijn een meubelzaak die borg staat voor kwalitatief hoogstaande meubelen en accessoires die uitmunten door hun verfijnde en elegante duurzame afwerking. De kwaliteit van de materialen is en blijft, ondanks hun soms ogenschijnlijke eenvoud, een factor waar we sterk op letten. Wij werken al zeer lang samen met gerenommeerde topmerken zoals Durlet, Pastoe, Auping en Leolux, waar we al 54 jaar een uitstekende relatie mee onderhouden. Ook met Jori werken we trouwens al meer dan 30 jaar samen. We zijn een bedrijf dat gebouwd is op vertrouwensrelaties op lange termijn.

Anderzijds houden we natuurlijk een vinger aan de pols en werken we ook samen met jonge, beloftevolle designers. Wie du Fossé kent, weet dat we de nadruk leggen op modern tijdloos meubeldesign en op een breed aanbod, om iedereen die bij ons langskomt op alle vlakken over de passende interieurinrichting te kunnen adviseren. We letten er ook op dat onze producten in hoge mate exclusief zijn en niet in elke andere meubelzaak terug te vinden. Ook voor verlichting kunnen we de klant adviseren.”  

Een begrip in binnen- én buitenland

De naam du Fossé is dankzij de goede reputatie uitgegroeid tot een begrip in de meubelsector, ook ver buiten Brugge. “Mensen kennen ons en komen soms van ver om ons een bezoek te brengen. We leveren en plaatsen dan ook in de hele Benelux en hebben ook regelmatig leveringen daarbuiten. Brugge is een stad die veel internationale toeristen aantrekt. Heel de wereld komt naar Brugge. Onze winkel ligt op een strategische locatie in het historische centrum op een boogscheut van de markt waardoor ook veel buitenlanders ons leren kennen en hier meubelen kiezen. Dat klinkt misschien verrassend, maar je mag niet vergeten dat wij in de Benelux ‘een beetje verwend’ zijn met de verschillende stijlen van meubels die hier allemaal te zien zijn. Het gebeurt niet zelden dat een Engelsman of Fransman of Amerikaan hier even binnenloopt en hier zaken ontdekt die ze thuis helemaal niet hebben. We realiseren ook projecten in het buitenland. Deze zomer vertrekken we bijvoorbeeld met onze twee vrachtwagens naar Frankrijk om daar een kasteel van onder tot boven in te richten. In principe doen we alles, van een klein huisje in Brugge over een appartement aan de kust tot pakweg een villa in Monaco. Ons cliënteel bestaat hoofdzakelijk uit 40-plussers, maar ook jonge mensen hechten veel belang aan een mooi interieur en sparen graag voor een design stuk dat jarenlang mee gaat en zijn waarde behoudt.”

Service voor, tijdens en na

Ook de dienst nalevering maakt deel uit van het totaalplaatje. “De merken waar wij mee samenwerken hebben allemaal een goeie servicedienst, maar sowieso zijn wij het aanspreekpunt en lossen we ieder vraag op, want ook dat is goede reclame voor onze zaak.

We willen de mensen niet enkel van dienst zijn met onze service, maar ook met onze vakkennis en bereikbaarheid. In december bv. lokt de kerstmarkt en bijbehorende kerstshopping in Brugge altijd veel volk. Daarom organiseren wij dan elk jaar een opendeurmaand en zijn wij ook de zondagnamiddagen open. Een mogelijk nadeel van onze ligging is dat we geen parking hebben bij de deur, maar als de mensen dat willen passen we daar een mouw aan. We zorgen dat ze gratis kunnen parkeren in de omliggende straten en sturen hen een code door per mail of sms zodat ze vier uur kunnen parkeren en voldoende tijd hebben om meubelen uit te proberen en te kiezen. Zelfs voor mensen die in de buurt van Brugge wonen en niet mobiel genoeg meer zijn om met de wagen naar Brugge te komen, doen we al eens een extraatje: we gaan hen ophalen en zetten hen hier voor de deur af. En of ze nu gekocht hebben of niet, we brengen hen na hun bezoek ook weer netjes terug naar huis.”

Ingrijpende verbouwingen

De winkel van du Fossé is ondergebracht in drie statige, naast elkaar gelegen panden in de Academiestraat in het centrum van Brugge. “Vroeger was de showroom op de Eiermarkt 1. We hebben daar 36 jaar gehuurd tot we te horen kregen dat de huurprijs verdrievoudigd werd. We hebben dan in 1997 één van de panden waar we nu gehuisvest zijn en trouwens uit 1603 dateert, kunnen aankopen en de aanpalende huizen kunnen huren. Later hebben we die ook aangekocht en grondig verbouwd tot een samenhangend geheel, inclusief de exporuimte in de kelder die oorspronkelijk gebouwd is in 1714. Boven bevond zich een appartement dat we eveneens omgebouwd hebben tot toonzaal. We hebben dat architecturaal ingrijpend aangepakt en opengewerkt vanuit de gelijkvloerse verdieping om er ook daar een mooie en aangenaam ogende winkel van te maken.”

Wij heten U van harte welkom, spring eens binnen …

Uw interieur kan er zeker iets aan winnen.

Meer info: www.dufosse.be
Academiestraat 3, 7 en 9
8000 Brugge
+32 (0)50/33 84 24
dufosse@dufosse.be