Janssens-Luyten: een passie voor hout en maatwerk, “We werken met topmaterialen”

Janssens-Luyten legt zich toe op interieurs, met een focus op villa’s. Uniek is het eigen atelier. Alles staat in het teken van de klant: maatwerk en kwaliteit zijn prioriteiten. Door de ruime expertise kan Janssens-Luyten nagenoeg elk project aan. Bijzonder is ook de samenwerking met zusterbedrijven zodat een optimale service verzekerd is.

Het bedrijf Janssens-Luyten legt zich toe op interieurbouw. Er gaat jarenlange ervaring aan vooraf. Het kloppend hart is houtwerk, met een passie voor maatwerk. Klanten kunnen er rekenen op knowhow, professionele machines en getalenteerde vaklui. Het aanbod is heel ruim: het gaat van binnendeuren, trappen tot allerhande maatkasten zoals voor keukens, haardmeubels, dressings… Zaakvoerder is Geert Janssens, vennoot is Peter Deckers.

Onlangs stapten ook de twee zonen van Geert in het bedrijf: Jeff en Ben. “Ze staan in voor het opvolgen van projecten. Zij vormen de nieuwe generatie die ons bedrijf zal kunnen leiden. Fijn is dat onze portefeuille nog steeds groeit, de toekomst ziet er rooskleurig uit”, zegt Geert Janssens. Zijn vader startte in Putte een schrijnwerkerij. Drie zonen namen het bedrijf over, maar alleen Geert zette het voort. De zaak in Putte werd verkocht omdat uitbreiden er moeilijk was. Bij het zoeken naar een nieuwe locatie kwam Geert Janssens in aanraking met Peter Deckers die Luyten Interieurbouw leidde. “Hij wou ook uitbreiden. We sloegen de handen in elkaar en fuseerden. Dat werd dus Janssens-Luyten, met een nieuwe site in Heist-op-den-Berg. Beide bedrijven zijn nu volledig verweven met elkaar.”

Villabouw: breed aanbod

De focus van de zaak ligt op villabouw. “We werken vaak samen met architecten die goed vertrouwd zijn met ons. Zij komen bij ons langs met hun klanten. We geven hen alle uitleg over materialen en zorgen voor een rondleiding in het atelier. Er zijn ook klanten die zonder architect met ons contact opnemen. Dan zorgen wij zelf voor een op maat gemaakt ontwerp met bijhorende offerte. Als er een fiat is, zetten we het project in gang.”

Geregeld is er de vraag om de hele woning aan te pakken. De meerwaarde van Janssens-Luyten is dat er een heel breed aanbod is. Het gaat ruimer dan de standaardoplossingen. Klanten halen soms inspiratie via het internet. “Daar spelen we op in, tenzij het echt niet haalbaar is.” Nieuwe trends worden via de architecten aangereikt. Er is bijvoorbeeld voor kasten veel vraag naar afgeronde elementen. Dat volgen we uiteraard. We staan ook open voor nieuwe technieken”, zegt Geert Janssens.

Exclusiviteit met hout

Het accent van Janssens-Luyten ligt bij hout. Het is een warm materiaal waar nog steeds heel veel vraag naar is. Klanten hebben een ruime keuze: fineer, mdf, laminaten, massief voor trappen enzovoort. “Er is vooral vraag naar fineer, maar ook andere opties zijn mogelijk. Op vraag van de klant voorzien we ook andere materialen, zoals solid surface, natuursteen en staal. De volledige afwerking van het interieur kan ook, denk aan stoffering, tapijten, stoelen en ander los meubilair. Hiervoor werken we samen met Caroline Van den Dooren. Ze kan zorgen voor een volledig home concept.”

Janssens-Luyten hanteert een hoge standaard en dat stellen de klanten heel erg op prijs. Geert Janssens: “De architecten waarmee we samenwerken komen net daarom meermaals terug. Ze kunnen rekenen op onze hoge maatstaven. Voor onze klanten is dat de absolute prioriteit. We geven gehoor aan hun wensen en bieden maatwerk, alles staat in functie van hun tevredenheid. Kwaliteit hangt onder meer af van de keuze van materialen, de gebruikte technieken, de gedetailleerde afwerking. We werken met topmaterialen die we bij gespecialiseerde producenten aankopen. Een interieur gaat gepaard met dromen, we stellen alles in het werk om ze te realiseren.”

Intense samenwerking met partners

Bijzonder is dat Janssens-Luyten een nauwe relatie heeft met zijn zusterbedrijven. Dat maakt een snelle schakeling en een uitstekende afstemming qua timing mogelijk. Als er ergens een probleem opduikt, kunnen ze snel onderling reageren. Geert Janssens: “Daardoor kunnen we een volledig totaalconcept aanbieden en dat is voor iedereen een grote meerwaarde. Het staat klanten uiteraard vrij om op deze bedrijven een beroep te doen.” Peter Deckers, die mee aan de basis van Janssens-Luyten ligt, is een belangrijk spilfiguur. Hij heeft een bedrijf in high end schilderwerken en is onder meer gespecialiseerd in microtopping, een fijne coating met betonlook die uit verschillende lagen bestaat. Ook crustal technieken zijn een topper, het een decoratief mineraal product dat je bijvoorbeeld voor kasten kan gebruiken. Er wordt zand aan de verf toegevoegd. Dat is ook zo voor goudtechnieken die zorgen voor een bijzondere patinering. “Met deze technieken heeft Peter Deckers in het hogere segment naam en faam verworven.”

Voor elektriciteit is er Ecolectric, voor loodgieterij Van Der Auwera Invatral, voor gyproc- en plaaster is er G&P. “Er is ook Ontzorgrenovatie. Hier coördineert een architect alle werken, hij zorgt ervoor dat het hele team aan de slag kan gaan. Hij heeft de functie van hoofdaannemer. Klanten hoeven zich dus weinig zorgen te maken”, zegt Geert Janssens. Bij Janssens-Luyten zijn er 35 medewerkers. Als je het hele cluster van bedrijven in rekening brengt, gaat het om 120 medewerkers.
De focus van Janssens-Luyten ligt dan wel op villabouw, maar ook bedrijven en horecazaken kunnen er terecht. Geert Janssens: “Dan gaat het bijvoorbeeld over kantoormeubilair, bedrijfsrestaurants en ontvangstruimtes. Wat ons opvalt, is dat er ook in deze segmenten veel aandacht gaat naar kwaliteit en een mooie afwerking.”

Unieke ‘showroom’: van plank tot meubel

Klanten kunnen een rondleiding krijgen in het atelier en het magazijn. Het biedt een boeiende blik op het hele productieproces. Zo zien klanten hoe de materialen er bij levering effectief uitzien. Het gaat om platen, maar soms ook om boomstammen die nog verzaagd moeten worden. Het productieproces is geautomatiseerd. Alle meubelelementen worden technisch uitgetekend in een gespecialiseerd programma. Hierbij krijgt elk stuk zijn unieke code zodat een foutmarge uitgesloten wordt. Doorheen het hele productieproces wordt deze code gerespecteerd en weet iedere medewerker wat hij met het stuk moet doen. De state-of-the-art CNC-machine voorziet alle stukken van de nodige bewerkingen. Janssens-Luyten maakt er een punt van om te investeren in vernieuwing en de werknemers op te leiden. Ook lakken gebeurt in eigen beheer.

In het magazijn staat alles klaar om naar de klant te vertrekken. Alle meubilair wordt er in elkaar gezet om de werken ter plaatse optimaal te laten verlopen. “Bij een keuken controleren we bijvoorbeeld of de toestellen er goed in passen. Het is een groot voordeel om alles hier te maken. De klant kan komen kijken of alles naar wens is. Het is een extra service voor onze klanten”, zegt Geert Janssens. Bij grote meubels wordt alles gedemonteerd om ze bij de klant weer in elkaar te zetten. “Het is heel bijzonder om het ontwerp dat je tekende, gerealiseerd te zien. Het geeft veel voldoening als de klanten tevreden zijn.”

www.janssens-luyten.be

Tekst: Hilde Pauwels
Foto’s: Janssens-Luyten