Exclusieve handgeknoopte tapijten in de hoogste kwaliteit

Hedendaagse luxetapijten en exclusieve, op maat gemaakte tapijten van de hoogste kwaliteit, vervaardigd volgens traditionele productietechnieken: met die visie in het achterhoofd creëerde Thibault Van Renne in 2006 zijn eigen high end label. De Gentse designer ontwerpt zijn eigen collecties en laat zijn passie voor het traditionele ambacht, esthetiek en verfijning samensmelten met nieuwe materialen en technieken, waardoor de grenzen van het technisch realiseerbare steeds verder worden verlegd.

Passie van jongs af aan

Thibault Van Renne raakte als kind gefascineerd door de eeuwenoude traditie van de oosterse tapijtknoopkunst waarin hij door zijn vader werd geïntroduceerd. Eind jaren 70 trok Luc Van Renne naar het Verre Oosten en kocht onderweg tapijten om ze later thuis in Gent te verkopen. In plaats van te werken met groothandelaars wilde hij de bron van de oosterse tapijtkunst persoonlijk leren kennen om het eindresultaat echt zelf te kunnen ‘beleven’. Tijdens zijn reizen raakte hij begeesterd door de tijd en energie die de tapijtknopers vaak maandenlang in hun werk stopten om het perfecte tapijt te maken. Luc droeg zijn passie voor topkwaliteit over op zijn zoon Thibault die al op jonge leeftijd meereisde en later zelf talrijke expedities ondernam om zelf tapijten aan te kopen. ()? Het idee rijpte om ook zelf designs te ontwerpen en nieuwe tapijten op maat te creëren, geïnspireerd op de esthetiek en verfijning van de oude Perzische motieven, maar gebruikmakend van nieuwe materialen en technieken.

Aiming for legendary

In 2006 lanceerde Thibault Van Renne het gelijknamige label voor luxetapijten dat een revolutie ontketende op de markt volgens het adagio ‘aiming for legendary’. Zijn werk wortelt in een rijke traditie, maar mikt ook en vooral op de toekomst waarin zijn ontwerpen de tand des tijds doorstaan. Het verenigen van een eeuwenoud ambacht met de meest verfijnde technieken, de hoogste kwaliteitseisen, waardevolle en duurzame stoffen met zijn unieke visie op esthetiek zorgden voor een nieuwe, frisse wind in de tapijtenwereld. De tapijten leveren het bewijs dat eigentijdse computertechnieken en puur handwerk perfect verenigbaar zijn. De eigen creaties hebben een modern en strak design of bieden hedendaagse interpretaties van oosterse motieven. Alle tapijten zijn stuk voor stuk handgeknoopt of -geweven met een Perzische knoop in familiale ateliers in India en Nepal, waar de tapijten uitgroeien tot ware kunstwerken. Ze worden uitsluitend vervaardigd in luxueuze materialen zoals kasjmier, natuurzijde en netelvezels. Deze natuurlijke materialen staan garant voor een warm, sfeervol effect en brengen de tapijten tot leven dankzij een bijzonder licht- en schaduwspel.

Perfect op maat gemaakt

Inspiratie haalt Thibault Van Renne zowel uit interieurtrends als uit de kunst- en modewereld. Elk TVR luxetapijt wordt overigens perfect op maat gemaakt volgens de gewenste afmetingen. Voor wie het nog iets unieker mag zijn, werkt het luxemerk altijd een aantal limited edition stukken uit. De oplage hiervan is zo beperkt dat de koper ervan sowieso een eenmalig stuk te pakken heeft.

Maatwerk houdt in dat de tapijten in alle afmetingen, maar ook in verschillende vormen beschikbaar zijn. Zo zijn zelfs ronde, trapeziumvormige of driehoekige tapijten mogelijk.  Uitzonderlijk grote formaten zoals tapijten met een breedte van 6 of 7 meter zijn erg moeilijk te vinden maar dankzij de doorgedreven zin voor maatwerk vind je ze wel bij Thibault Van Renne. Je kan overigens ook opteren voor een speciaal voor jou ontworpen tapijt. Elk tapijt kan immers gepersonaliseerd worden naargelang de individuele wensen van de klant qua ontwerp, kleuren en afmetingen, uiteraard altijd volgens de hoogste kwaliteitseisen van TVR na het knopen worden de patronen overigens met de hand bijgeknipt, om zo het design meer diepte te geven en het tapijt in zijn geheel meer tot leven te brengen.

Samenwerken met kunstenaars

TVR creëert haute-couture collecties en werkt daartoe ook regelmatig samen met beroemde kunstenaars. De collectie ‘Mosaic’ bijvoorbeeld is een samenwerking met de in Londen gevestigde ontwerper Luke Irwin. ‘Heavenly Earth’ is dan weer het gevolg van een unieke samenwerking met het gerenommeerde Amerikaanse designerkantoor Brown Davis. Thibault Van Renne raakte ook gefascineerd door de abstracte kunst van Koen Soberon. Hij nam contact op met Koen voor een samenwerking en creëerde de gelijknamige haute couture-tapijtcollectie. Anneke Coppens, een fotografe die de wereld rondreist om straatfotografie te maken, bood aan om een aantal van haar fotografische werken gemaakt in het Filipijnse Manilla te gebruiken voor unieke designertapijten.

TVR Flagshipstore

In 2020 verliet Thibault Van Renne zijn thuisstad Gent om zijn Belgische showroom te vestigen in Knokke. De prestigieuze flagshipstore bevindt zich aan het mondaine Albertplein in het Zoute en werd ontworpen door de Antwerpse architect Dieter Vander Velpen. Naast de flagshipstore in Knokke vinden we de TVR creaties ook in showrooms in Londen, Moskou en Vilnius en worden de collecties ook in multibrand-verkooppunten over de hele wereld verkocht.

In de showroom geeft het team de klant graag een persoonlijke rondleiding. Kennismaken met de tapijten, de stukken zien, voelen, … het maakt integraal deel uit van het proces. In de woorden van Thibault Van Renne: ‘De klant moet het tapijt kunnen ‘beleven’, moet erdoor worden aangesproken. Een tapijt moet echt tot u spreken. ‘Het is zoals kunst. Je kunt ernaar blijven kijken. Je kunt er alle dagen van genieten.’

Recent lanceerde TVR ook de mogelijkheid om online te shoppen. Via de website is het nu mogelijk om online een afspraak te maken voor een virtuele rondleiding in de showroom en persoonlijk advies op maat, om zo de juiste keuze te maken voor een tapijt dat bij je persoonlijkheid én in je interieur past.

www.thibaultvanrenne.com/nl/tapijten/