De Witte Lietaer, een begrip in de wereld van huishoudlinnen – “We willen zo veel mogelijk mensen raken”

De Witte Lietaer biedt huishoudlinnen van heel hoge kwaliteit, geproduceerd met de beste materialen en een uitstekende afwerking. Je vindt er alle textiel voor de badkamer, slaapkamer, living en keuken.

Het bedrijf werd in 1898 opgericht en viert in 2023 het 125-jarig bestaan. De Witte Lietaer ligt aan de Leie in Lauwe. Het begon met een vlasweverij, maar al snel was het een van de meest gekende jacquard weverijen. Al voor de Eerste Wereldoorlog waren er 1300 werknemers en 750 weefgetouwen. “Er gebeurde heel wat in de geschiedenis van het bedrijf, maar we zijn nog steeds een monument”, zegt Francies Mallems, Sales & Marketing Director Retail. De Witte Lietaer richt zich op retail en de B2B-markt. Je vindt hun textiel terug in de allerbeste hotels wereldwijd. Daar worden gasten op handen gedragen. Veel mensen gaan ook thuis naar dat hotelgevoel op zoek en omringen zich graag met luxueus linnen.

“Het gaat nu om onzekere tijden, maar het valt op hoe klanten dan kiezen voor vertrouwde merken van topkwaliteit die een gevoel van veiligheid creëren. Het bezorgt hen een comfortabel gevoel omdat het om linnen gaat dat mooi is en omwille van de kwaliteit ook heel duurzaam is. Een degelijk merk als De Witte Lietaer biedt een vorm van troost”, zegt Francies Mallems.

Complex en stabiel

Het huishoudlinnen heeft een tijdloze uitstraling en is ook internationaal toonaangevend. “We gaan terug naar de basics met uni-kleuren, strepen, ruiten en eenvoudige dessins. Ook dat heeft met de crisis te maken. We merken dat klanten graag even terugplooien en geen gewaagde interieursprongen maken. Zo hadden we afgelopen zomer een gestreepte handdoek met wit, lichtgrijs en twee tinten blauw die het heel goed deed. De vertrouwde kleurencombinaties slaan goed aan, het geeft onze klanten veiligheid omdat ze die kennen.” De ontwerpers gaan daarbij heel zorgvuldig te werk. Ook gelaagdheid speelt een rol, zo moet je de kleuren goed afstemmen. Blauw is niet zomaar blauw. Daarin schuilt een vorm van complexiteit, eenvoud en stabiliteit, een combinatie die ervoor zorgt dat iets jaren later ook nog heel mooi is. De Witte Lietaer werkt met talent van eigen bodem. Zo loopt er een samenwerking met Lenie Wyseur. Ze volgde de richting Industrieel Product Design en heeft veel artistiek talent. Ze schildert onder meer aquarellen en is heel creatief met kleuren en dessins. Bij De Witte Lietaer is kwaliteit het allerbelangrijkste, maar ook het esthetische aspect speelt een grote rol in het succes. De beste kwaliteit mag ook mooi ogen.  

Mensen raken

Het bedrijf werkt met de beste gekamde katoensoorten. Dat komt onder meer uit Australië. Het kammen zorgt ervoor dat er na het kaarden korte vezels verwijderd worden en dat ze mooier evenwijdig liggen. Het resultaat is een beter eindproduct dat zachter is, meer glanst en beter absorbeert. De kleuren komen mooier tot uiting. De stof pluist minder en is duurzamer.

“Goede grondstoffen bepalen mee de kwaliteit, net als de weeftechnieken en de constructie van de stof. We maken telkens keuzes om het beste te bereiken.” Er is een exclusief aanbod: Luxury Collection. Daar wordt de lat heel hoog gelegd en elk detail optimaal uitgewerkt. Het bedlinnen heeft aan de bovenkant een eerder klassiek dessin, maar er zijn ook meer gedurfde collecties. De rustgevende uni of faux uni aan de achterkant en boord zijn typerend en noemen we ‘de saus van De Witte Lietaer’.” In de Luxury Collection vind je ook matrasbeschermers, hoeslakens, donsdekens en plaids die aan dezelfde kwaliteitsnormen voldoen.

Er is ook de pittige Smart Collection. Hier vind je kwalitatief hoogstaand huishoudlinnen, maar wordt ook op het prijskaartje gelet. Leuk om weten: in beide collecties vind je flanel terug, ideaal voor de koude periode die op ons afkomt. “We willen een breed gedragen merk zijn, de Smart Collection helpt ons daarbij. We willen zo veel mogelijk mensen raken met ons aanbod. Dat gebeurt letterlijk omdat er huidcontact is met ons huishoudlinnen. Maar het is ook figuurlijk: we willen dat mensen zich knus en geborgen voelen.”

Verantwoord ondernemen

De Witte Lietaer garandeert betaalbare knowhow en expertise. Je kan er terecht voor het volledige gamma van bed-, bad-, tafel- en keukenlinnen, en decoratiestoffen. Zo kan je je interieur perfect een eigen touch geven. Met een optimale service en de operationele sterkte maakt De Witte Lietaer een verschil, wereldwijd gekend. De onderneming onderschrijft de principes van maatschappelijk verantwoord ondernemen met respect voor economische resultaten, maar ook voor de samenleving en ecologische randvoorwaarden. Profit, people en planet vallen zo samen. Die staan omschreven in het Corporate Social Responsibility Report van De Witte Lietaer. Ook worden projecten van Fidema in Haïti en Kameroen gesteund, net als de Damiaanactie. Sociale bewogenheid is meer dan ooit nodig.

Meer info: www.dwl.be