Vakmanschap en ervaring gaan hand in hand bij Vranken Rieten Daken

Het rieten dak: een onverwoestbare klassieker keert altijd terug

In vroegere tijden werd riet weleens beschouwd als een dakbedekking voor huizen van minder welgestelde mensen. Vandaag is dat helemaal anders en werpt het aloude rieten dak zich meer en meer op als de uitgelezen bekroning van landelijke villa’s en stijlvolle bungalows. Bij onze noorderburen worden zelfs hele wijken afgewerkt met een rieten dak. Het leggen van een maatwerk rieten dak vergt echter een hoge mate aan vakmanschap. Die knowhow én ervaring is bij Vranken Rieten Daken uit Putte volop aanwezig.

Aandacht en precisie

Het ontwerpen en plaatsen van een rieten dak kent een rijke traditie, maar veel professionele rietdekkers zijn er vandaag niet meer. Rietdekkers zijn bezig met het realiseren van maatwerk, een taak die veel aandacht en precisie vereist, maar ook getuigt van passie voor het vak. Rietdekker word je niet zomaar. “Het vergt een jarenlange training en opleiding vooraleer men zich de status van meester-rietdekker mag aanmeten”, stelt Wim Vranken, zaakvoerder van Vranken Rieten Daken en Bijgebouwen. Vanuit passie gedreven startte Wim zijn carrière in 1988 op 17-jarige leeftijd als leerjongen. Gerenommeerde meester-rietdekkers leerden hem de fijne kneepjes van het vak en maakten van hem een volwaardig rietdekker. Amper vier jaar na de start stampte Wim zijn eigen bedrijf voor het plaatsen, vernieuwen en onderhouden van rieten daken uit de grond.

Vakbekwaamheid en service

Vandaag staat Vranken Rieten Daken, overigens het enige Belgische rietdekkersbedrijf met Nederlands diploma, aan de top in België. Die benijdenswaardige positie heeft de onderneming niet alleen te danken aan het doorgedreven vakmanschap en de jarenlange ervaring, maar ook aan de service die integraal deel uitmaakt van de bedrijfsfilosofie. “Door doelgericht te werken en in te spelen op de wensen van de klanten, streven we altijd en overal naar perfectie en kwaliteit. We werken uitsluitend met de beste mensen die we in eigen bedrijf opleiden om onze klanten de vakbekwaamheid en uitstekende service te kunnen garanderen die ze van ons verwachten. Wij teren overigens niet alleen op traditie, maar houden ook de vinger aan de pols. En dat maakt van Vranken één van de meest gerenommeerde én innovatieve rietdekkersbedrijven van België.”

Hoogstaand product

Maar wat is nu precies een kwalitatief hoogstaand ‘rieten dak’? “De kwaliteit en levensduur van een rieten dak zijn afhankelijk van de gebruikte materialen en van de vakkundige uitvoering van de werkzaamheden. Precies daarom heeft de Vakfederatie Rietdekkers, waarvan Vranken deel uitmaakt, strenge eisen gesteld waaraan een rieten dak moet voldoen. Door onze nauwe contacten met riettelers en leveranciers, in combinatie met onze strenge kwaliteitsnormen en -controles, leveren wij steeds een hoogstaand product. Maar ook de kwaliteit van de rietdekker is van primordiaal belang, vandaar onze focus op adequaat opgeleide medewerkers.

Optimaal woongenot

Een rieten dak is een ambachtelijk kunstwerk dat zich van eenvoudige dakafwerking heeft ontwikkeld tot een esthetisch parel voor de stijlvolle afwerking van woningen, carports, schuren, poolhouses, enz. “Een artisanaal kunstwerk”, beklemtoont Wim. “En een kunstwerk dat door de jaren heen geëvolueerd is, zowel bij nieuwbouw als renovatie, en dat vandaag terug is van eigenlijk nooit echt weggeweest. Steeds meer architecten herontdekken de voordelen van riet als materiaal met onuitputtelijke mogelijkheden, waarmee uiterst flexibele en heel eigentijdse dakvormen kunnen worden gerealiseerd. Riet heeft iets gezelligs ouderwets, maar is toch van alle tijden. Niet alleen op esthetisch vlak, een rieten dak heeft ook een karakteristieke, landschappelijke en natuurlijke waarde. Kortom: de unieke eigenschappen van riet staan borg voor charme en optimaal woongenot.”

Twee types daken

Er zijn twee soorten van dakconstructie voor een rieten dak, leren we van Wim. “In de eerste plaats is er de traditionele of ‘open’ constructie die al meer dan 6.000 (!) jaar oud is. De zeer lichte constructie is een beproefde methode en garandeert een optimale ventilatie zonder condensvorming. Optisch oogt het mooi want het riet is van binnenuit zichtbaar. Daarnaast hebben we ook het schroefdak of de ‘gesloten’ constructie. Eén van de grote voordelen is dat dit type een aanzienlijke bijdrage levert aan de isolatiewaarde van het gebouw. Het voldoet aan de nieuwste bouwregelgeving bij het vernieuwen van rieten daken (afhankelijk van de gekozen onderconstructie) en heeft een hoge brandveiligheid. Aan de binnenzijde wordt het dak netjes afgewerkt waardoor stof en tocht geen kans maken. Bij toepassing op schroefpanelen is een grote overspanning mogelijk; ook dit heeft visuele voordelen aangezien weinig gordingen nodig zijn. Voor de isolatie onder het rieten dak zijn er verschillende mogelijkheden. Vranken geeft u er graag alle uitleg over.”

Pannen of koperen nok

Om een rieten dak optimaal te beschermen, wordt er een nok aangebracht. “Dat kan met pannen of met koper. Ook onder de ramen en dakkapellen wordt er op die manier gewerkt, maar dan met een halve nok. Wij kiezen altijd voor de topkwaliteit nokpannen van Tichelaar Makkum. Deze keramische pannen behouden hun kleur. De kleur van de voegen kan ook gekozen worden (grijs, wit, beige, zwart, …) in functie van een harmonieus ogend geheel.”

Een koperen nok heeft dan weer andere voordelen. “Het kopersulfaat werkt moswerend en staat garant voor een lange levensduur. De lichte maar zeer stevige structuur maakt dat een koperen nok zeer makkelijk te plaatsen is en het resultaat stormbestendig blijft. De nok van een rieten dak kan trouwens ook afgewerkt worden met graszoden, maar dat passen we alleen toe op traditionele rieten daken. Belangrijk om weten is dat wij ook dakkapellen- en ramen, waaronder Velux ramen, naadloos in het rieten dak integreren. Naast villa’s en andere woningen bedekken wij ook boerderijen, schuren en monumenten. Een vak apart, maar ook hiervoor hebben we uitstekend opgeleide mensen in huis. Ook voor het aankleden van gevels en wanden op verschillende manieren, voor het opmetsen en herschilderen van schouwen én het leveren en plaatsen van inox of koperen schouwplaten kunnen onze klanten beroep doen op onze diensten.”

Onderhoud

Vranken Rieten Daken plaatst niet alleen nieuwe daken, ook voor herstelling, renovatie en onderhoud kunnen de klanten bij het bedrijf uit Putte terecht. “Ook dat is weer een vak apart, vandaar dat nieuwbouw- en onderhoudswerkzaamheden door verschillende teams worden uitgevoerd. Elk team heeft bij ons zijn specialisatie zodat we wij de verwachte kwaliteit en perfecte service kunnen blijven garanderen.”

Weinig mensen zijn er zich van bewust dat het preventieve onderhoud van een rieten dak niets dan voordelen inhoudt. “Door het dak op tijd en stond ‘bij te houden’ kunnen we het echte onderhoud zo lang mogelijk uitstellen en – ook belangrijk – dure herstellingen vermijden. Storm- of vogelschade bijvoorbeeld brengen in eerste instantie geen grote kosten met zich mee. Een scheur in het metselwerk van de nok is evenmin een dure aangelegenheid. Worden deze gebreken echter niet op tijd ontdekt en hersteld, dan kunnen de herstellingskosten op termijn wel flink oplopen. Zo ver hoeft het dus niet te komen. Bij het onderhoud zelf verwijderen we mos en algen van het oppervlak van het rieten dak. Doen we dat niet, dan vormt zich na verloop van tijd een dichte laag op het rieten dak. Die laag sluit het riet af van lucht en licht, waardoor het riet na een regenbui langer nat zal blijven. Aangezien riet niet vochtbestendig is, zal het onder deze laag versneld wegrotten. Een correct onderhoud voorkomt dat allemaal. Constateren we algengroei, dan behandelen we het dak met een algendoder. De algengroei stopt dan en wordt door regenval van het dak afgevoerd.”

‘Vlaamsche’ bijgebouwen

Net als rieten daken is ook de constructie en plaatsing van een kwalitatief bijgebouw het voorwerp van vakmanschap. Een duurzame carport, stalling, tuinhuis of bijgebouw? Vranken Rieten Daken realiseert ook deze droom. “Onze bijgebouwen kenmerken zich door de typische Vlaamse bouwstijl en onderscheiden zich van alle andere constructies op de markt. Wij zijn gespecialiseerd in traditionele vakwerkbouw, wat betekent dat het geheel volledig met pen- en gatverbindingen en toognagels wordt opgebouwd volgens de klassieke, authentieke methode. We werken niet met standaard pakketten, noch met vaste afmetingen. Daardoor kunnen we elke keer opnieuw originele ontwerpen en realisaties creëren.”

Of het nu om een rieten dak of bijgebouw gaat, kiezen voor Vranken is kiezen voor een oerdegelijke constructie. Met traditionele materialen, ambachtelijke technieken én met een tijdloos design.

Meer info: www.rietendakenvranken.be