De exclusieve aanpak van Mi Casa

Houtmassiefbouw op maat met persoonlijke begeleiding van A tot Z

Een exclusieve woning in massieve houtbouw oogt niet alleen apart en stijlvol, wie opteert voor Mi Casa is meteen ook verzekerd van een oogstrelende architectuur en een innovatief en duurzaam eindresultaat. Mi Casa staat garant voor een unieke woning. ‘We don’t copy, we create’ is niet voor niets het motto dat het familiebedrijf uit Waregem al van bij het ontstaan hoog in het vaandel draagt. 

Tekst: Wim Vander Haegen – foto’s: Mi Casa

Tot in de kleinste details

Mi Casa mag zich terecht marktleider in de constructie van massieve houtbouwwoningen noemen. Het familiale bedrijf dankt die benijdenswaardige positie aan een doelgerichte bedrijfsfilosofie die gekenmerkt wordt door een verfijnde architectuur en een unieke, persoonlijke aanpak. “Niet alleen onze stijl of de wijze waarop we bouwen maken het verschil”, vertelt Thibo Lidou die sinds 2015 de dagelijkse leiding van Mi Casa voor zijn rekening neemt. “Waar wij ons ook en vooral mee onderscheiden is de service die we onze klanten bieden. We hanteren een sleutel-op-de-deur-formule, maar die is helemaal anders dan de standaard invulling die vaak wordt gehanteerd. Bij ons behoudt de klant op elk vlak de controle. De opdrachtgever beslist tot in de kleinste details hoe zijn of haar droom(t)huis eruit moet zien. Vanuit onze jarenlange expertise geven wij bij Mi Casa gericht advies bij elke stap van het proces. Kortom: wij ontzorgen de klant bij de volledige uitvoering, van de grondwerken tot en met de inrichting en afwerking van het interieur’.

100% persoonlijke aanpak

Aan expertise heeft Mi Casa geen gebrek, zo leert ons een korte blik in de historie van de bouwonderneming. “In 1994 richtte mijn vader Jean-Luc Lidou Mi Casa op. Voordien was hij aan de slag bij Wolfgang Verraes, de grondlegger van houtmassiefbouw in België. Enkele collega’s maakten mee de overstap naar ons bedrijf dat weliswaar van dezelfde solide basis vertrok, maar de processen en de invulling sterk moderniseerde. Die aanpak heeft ervoor gezorgd dat Mi Casa tot een begrip in de bouwwereld is uitgegroeid. Hij creëerde in de eerste plaats een eigen stijl die we kunnen omschrijven als de Amerikaanse New England stijl. Door de jaren heen is dat typerend geworden voor onze huizen, maar dat is zeker niet de enige stijl. Vandaag is de initiële bouwstijl nog steeds goed voor zowat de helft van onze realisaties, maar daar hebben we door de jaren heen ook tal van andere stijlen aan toegevoegd. De klant heeft bij ons een een oneindige keuze. Onze bouwmethode laat alle mogelijke constructies toe met een afwerking naar keuze. Altijd op maat, dat is de rode draad. Het succes heeft uiteraard niet alleen te maken met de specifieke architectuur, maar evenzeer met de keuze van de materialen en het verloop van het bouwproces. Dankzij die aanpak staat Mi Casa gelijk aan kwaliteit. In 2013 ben ik zelf in het bedrijf gekomen en in 2015 heb ik de dagelijkse leiding overgenomen. Aan het basisprincipe van de sterk persoonlijke aanpak en de topkwaliteit heb ik niet geraakt. Dat is en blijft de succesfactor van Mi Casa. Onder mijn leiding hebben we geïnnoveerd in nieuwe productietechnologieën om een nieuwe wind door de onderneming te laten waaien. Maar altijd met respect voor de eigenheid van het merk.”

Transparant lastenboek, transparante prijs

Aanvankelijk legde Thibo onder het goedkeurende oog van vader Jean-Luc de klemtoon of efficiëntie om pas in een latere fase verder te bouwen aan de groei van Mi Casa. “Dat doen we met een loyaal team van een vijftigtal mensen die stuk voor stuk het klappen van de zweep door en door kennen. Ruim de helft is hier al meer dan tien jaar aan de slag, sommige medewerkers werken hier al vanaf het eerste uur. We werken niet alleen uitstekend samen met ons team, maar ook samen met de klant. Klantentevredenheid is hier geen loos begrip, maar dagelijkse realiteit. Samen met de klant gaan we op zoek naar de ideale woning. We realiseren de wensen van de mensen die van de woning een echte ‘thuis’ willen maken. De focus blijft liggen op de kwaliteit en de unieke architectuur, maar we houden ook rekening met het budget. Is een houtmassiefbouwwoning bij Mi Casa duurder dan een traditioneel gemetst huis? Dat is initieel op basis van een eerste offerte vaak het geval, maar ons lastenboek is dermate compleet en transparant dat er achteraf geen meerkosten zijn, terwijl dat bij anderen doorgaans wel het geval is. Bij Mi Casa wordt elke stap, elk element, elk deeltje van het proces op voorhand doorgenomen en gepland, zelfs nog voor er van een contract sprake is. Het gevolg is dat er geen verrassingen zijn, geen bijkomende kosten. De prijs die afgesproken is, is dan ook dezelfde prijs die aan het eind van de rit betaald is. Als je hele traject overschouwt, is de prijs gelijkaardig aan die van een traditionele woning.”

Houtskelet vs houtmassief

Thibo heeft het steevast over houtmassiefbouw en niet over houtskeletbouw. “Beide zijn het voorwerp van houtbouw, maar er zijn enkele grote verschillen. Bij houtskelet gaat het om een geraamte van staande balken en stijlen. Tussen de balken is er een afstand van pakweg 40 tot 60 cm die later ‘opgevuld’ wordt. Bij houtmassiefbouw werken we met kruisgelaagde verlijmde massieve houten balken die horizontaal op elkaar gestapeld worden. Vergelijk je het met een gemetste woning, dan vormen de balken de wanden van het gebouw in kwestie. De gewelven worden vervangen door een houten roostering met akoestische isolatie. Wij werken net als bij andere woningen op een betonnen fundering.”

Verschillende diensten, altijd op maat 

Mi Casa is geen bouwpromotor maar een bouwonderneming met een totaalservice. “Wij verkopen geen gronden of vooraf gebouwde huizen. Wij bouwen op grond van de klant volgens de wens van de klant. Die laatste kan opteren voor een ‘blanco blad’ waarbij we dan samen het huis vanaf nul ontwerpen samen met onze consulent en/of de architect van de klant. Baseert de klant zich liever op een bestaand ontwerp zoals onze kijkwoning in Maldegem, dan vertrekken we vanaf die basis, maar ook dan is en blijft er een precies startplan dat perfect kan gepersonaliseerd worden volgens eigen smaak. Ten derde kan men bij ons terecht ook voor een aanbouw vanaf 40 m², uiteraard ook hier volledig op maat. Een laatste service die we aanbieden is maatwerk naar inrichting toe zoals de keuken, dressing, badkamer, enz. Wie dat wil hoeft bij ons enkel nog de verlichting zelf te hangen en indien gewenst schilder- en eventuele decoratiewerken zelf te (laten) doen. Al de rest nemen wij voor onze rekening. De klant hoeft zich ook geen zorgen te maken dat er een wirwar aan verschillende mensen met het bouwproces bezig zijn. We werken steevast met twee aanspreekpunten. Eerst is er onze consulent die zorg draagt voor de visualisatie van de woning en begeleidt van ontwerp over de materiaalkeuze tot en met de definitieve bouwovereenkomst. Dan komt neemt de persoonlijke projectleider over voor de uitvoering en het beantwoorden van eventuele vragen tot en met de oplevering. Ook een zorgvuldige dienst-na-verkoop behoort standaard tot de Mi Casa-aanpak, ook lang na het verstrijken van de wettelijke garantietermijn.”

Ecologisch en … snel

Hout als bouwgrondstof ligt weleens onder vuur. En dat is onterecht, aldus Thibo. “Onze grondstoffen komen uit duurzaam beheerde plantagebossen, zo zien we erop toe dat de planeet niet ontbost wordt voor onze woningen. Meer zelfs: hout is de ideale grondstof als we de strenge huidige en toekomstige energienormen in overweging nemen. Wij willen altijd beter scoren dan de geldende energienormen, zelfs (lang) voor ze strenger worden. Wij hechten daarom ook veel belang aan isolatie, verwarming, ventilatie, winddichtheid en het implementeren van energiebesparende technieken. Zowat alle houtmaterialen produceren we trouwens in ons eigen Belgisch atelier in Waregem. Elke muur- of moerbalk, elk maatmeubel en elk afwerkingsdetail wordt bij ons geproduceerd. Dat is niet alleen duurzaam en efficiënt, het betekent ook dat we bij elk stapje van het proces de beste kwaliteit kunnen garanderen.”

Naast een volledig Belgische productie, een sterk persoonlijke aanpak en een zeer transparante prijspolitiek, gaat Mi Casa ook prat op een strakke oplevertermijn. “Wij leveren waar ook in België en Noord-Frankrijk op binnen maximaal zes maanden vanaf de montage de ruwbouw. In veel gevallen is dat zelfs nog minder en bouwen we van A tot Z in amper 18 weken. Dat is inderdaad zeer scherp, maar het kan perfect dankzij de nauwkeurige voorbereiding via een gepersonaliseerd en zeer gedetailleerd lastenboek.”       

Meer info: www.micasa.behttp://www.micasa.be