UCI maakt gebruik van het nieuwe sneltest fietsafstelling-meetapparaat van Bikefitting.com

UCI maakt gebruik van het nieuwe sneltest fietsafstelling-meetapparaat van Bikefitting.com

Photographer: Irmo Keizer | Copyright: Irmo Keizer / TAB

Het mobiele fietsafstelling-meetapparaat stelt de UCI in staat om snel en nauwkeurig te controleren of fietsen voldoen aan de UCI-reglementen voorafgaand aan individuele weg-, baan- en para-wielerevenementen.

Bikefitting.com, dat bekend staat om zijn hoogwaardige, nauwkeurige en efficiënte instrumenten en systemen voor fietsmontage, is door de Union Cycliste Internationale (UCI) benaderd om een nieuw fietsafstelling-meetapparaat te ontwikkelen waarmee UCI-commissarissen kunnen vaststellen of fietsen voldoen aan de UCI-reglementen voor gebruik in competitieve wielerevenementen.

Om ervoor te zorgen dat rijders een veilige afstelling gebruiken, is er een aantal regels voor de geometrie van hun fiets, met name voor de individuele tijdrit op de weg en de ploegenachtervolging op de baan. Deze voorschriften hebben vooral betrekking op de mate waarin de rijpositie naar voren is gericht, of op de mate waarin de rijpositie gestrekt is, die beide de controle over de fiets bemoeilijken. In artikel 1.3. van het UCI-reglement staat bijvoorbeeld “De punt van het zadel moet zich minimaal 5 cm achter de loodlijn, die passeert door de as van de trapas, bevinden” en in artikel 1.3.023 staat “De afstand tussen de loodlijn die door de trapas gaat (PP) en het buitenste uiteinde van het steunstuk mag een limietafstand van 75 cm niet overschrijden.”

Het testen gebeurt vaak vlak voor de start van de wedstrijd, dus een snel en eenvoudig systeem is van het grootste belang voor een vlotte werking en een veilige wedstrijd, wat belangrijk is voor de UCI, de renners, de teams en de wedstrijdorganisatoren.

Met het door bikefitting.com ontwikkelde fietsafstelling-meetapparaat kan de gebruiker, vaak een commissaris, snel en nauwkeurig controleren of een fiets binnen de toegestane parameters valt.

Bikefitting.com maakt gebruik van de beproefde en vertrouwde technologieën van hun fietsmeetsystemen en gebruikt software die algoritmen creëert op basis van ingevoerde gegevens. De laserkast op het fietsafstelling-meetapparaat meet snel de fiets en de hoeken ervan. Het algoritme bepaalt of de positie van de rijder al dan niet in overeenstemming is met de UCI-reglementen en er wordt een kleurenindicatie gegeven. Het gehele proces neemt ongeveer dertig seconden in beslag.

Michael Rogers, UCI Head of Road and Innovation, ”Fietscontroles voorafgaand aan de wedstrijd zijn essentieel voor de veiligheid van de rijders, maar ze kunnen momenten van stress opleveren als ze niet in optimale omstandigheden worden uitgevoerd. De UCI is daarom blij met deze samenwerking met bikefitting.com dat een fietsafstelling-meetapparaat heeft ontwikkeld dat nauwkeurig, snel en betrouwbaar is.”

Het systeem is toegankelijk en betrouwbaar, wat vertrouwen wekt bij de gebruiker, de rijders en teams van wie de fietsen worden beoordeeld. Het fietsafstelling-meetapparaat wordt niet alleen beschikbaar voor de UCI maar ook voor bikefitting.com dealers en klanten – zoals servicecentrums die fietspositiemeting aanbieden of professioneel teams en nationale federaties – die willen profiteren van snel en effectief testen op naleving van de regelgeving.

Het nieuwe bikefitting.com fietsafstelling-meetapparaat is beschikbaar vanaf 16/05/2022 en zal voor het eerst in gebruik worden genomen tijdens de individuele tijdrit in de Giro d’Italia op 07/05/2022.

3. Over bikefitting.com: Een droomfiets bouwen is één ding. De pasvorm afstemmen op de geometrie van je lichaam en een comfortabele ervaring hebben is een tweede. Bikefitting.com is gespecialiseerd in het zorgen dat fietsers het meeste plezier aan hun ritten kunnen beleven. Van het aanpassen van schoenplaatjes, zadelselectie en fietsaanpassingen tot een complete fit, dynamische fit of trapanalyse, bikefitting.com maakt gebruik van wetenschappelijke analyse en lasergestuurde precisie om jouw perfecte fit te creëren. Vind de jouwe op bikefitting.com.

4. Over de UCI: De Union Cycliste Internationale (UCI), opgericht op 14 april 1900 in Parijs is het wereldwijde bestuursorgaan voor de wielersport. De UCI ontwikkelt en overziet het wielrennen in al zijn vormen en voor alle mensen: als wedstrijdsport, als gezonde recreatieve activiteit, als vervoermiddel, en ook gewoon voor het plezier. De UCI beheert en promoot de negen wielerdisciplines wegwielrennen, baanwielrennen, mountainbiken, BMX Racing, BMX Freestyle, veldrijden, trials, indoor cycling en cycling esports. Vijf van deze disciplines staan op het programma van de Olympische Spelen (weg, baan, mountainbike, BMX Racing en BMX Freestyle), twee van de Paralympische Spelen (weg en baan) en vier in de Jeugd Olympische Spelen (weg, mountainbike, BMX Racing en BMX Freestyle). Ga voor meer informatie naar www.uci.org

Over Shimano

Over Shimano Benelux

Shimano Benelux is de officiële distributeur van Shimano fietsonderdelen en -accessoires in België, Nederland en Luxemburg. Het bedrijf is eigendom van Shimano Inc. een beursgenoteerde onderneming uit Osaka Japan. Naast de eigen merken Shimano, PRO, PEARL iZUMi, LAZER, Milremo en bikefitting.com vertegenwoordigt Shimano Benelux tevens een waarde-volle reeks van 10 andere topmerken.