Musiq4All, een bedrijf met een unieke visie

Hoewel Erik De Rouck een succesvolle carrière in de wereld van de consumer electronics had uitgebouwd, besloot hij op 50-jarige leeftijd het heft zelf in handen te nemen en een andere koers te varen. Met Musiq4All verdeelt en representeert hij sinds 2017 een aantal vooraanstaande merken die er geen lokaal verkoop- en/of marketingteam op nahouden. Hoogstaande audio- en beeldkwaliteit in combinatie met een smaakvol design vormen de rode draad in het verhaal van het bedrijf uit Ronse.

Unieke visie

Als werknemer bij enkele grote bedrijven in de sector van de consumer electronics reisde Erik de wereld rond. “Op alle grote beurzen in wereldsteden zoals Hong Kong, Las Vegas, Berlijn, … maakte ik vaak kennis met kwalitatief uitstekende merken die in België niet te vinden waren. Ik had toen al het idee dat er een markt moest zijn als vertegenwoordiger / distributeur van die brands. Wat als ik nu die merken kan vertegenwoordigen die hier ingang willen, maar dan zonder daar te veel inspanningen voor te doen? België is een zeer complexe markt en het vergt de nodige ervaring en marktkennis om hier aan de bak te komen. En na pakweg 30 jaar in de business had ik die ervaring in huis. Ik had eerder ook al Michael Block ontmoet. Hij is de general manager van het hifi-merk Audio Block en zijn ideeën over de markt strookten met mijn visie. Iedereen verkoopt zo’n beetje overal, er valt meestal geen lijn te trekken, er is geen strategie. Je raakt wel makkelijk binnen bij de grote jongens zoals Amazon, maar dat kost je ook steeds meer en meer, waardoor je rendabiliteit de dieperik in gaat. Is het dan nog wel de moeite om met dat soort bedrijven in zee te gaan? Hun model sluit niet aan op wat ik wil en dat is een toegevoegde waarde bieden. Wij verkopen niet zomaar een toestel, maar geven gericht advies. Wij zetten niet zomaar een radio af bij de klant, maar installeren alles en bekijken wat de klant precies wil en hoe de audio binnen die visie het best tot zijn recht komt.”

Schot in de roos

In april 2017 is Erik dan in zee gegaan met Audio Block, maar echt van een leien dakje liep het niet. “Het was veel moeilijker dan ik had gedacht. Ik was nieuw op de markt met een businessmodel dat bij de meeste lokale spelers relatief onbekend was. Ik stuitte bovendien op een enorm gebrek aan kennis in de markt en vooral veel wantrouwen. Toch waren er een aantal mensen die mee in het verhaal wilden gaan, dus zette ik door. Kort daarop kwam ik op IFA, een van de belangrijkste beurzen voor producenten van consumentenelektronica in Berlijn, in contact met de mensen van Roberts Radio, een Brits bedrijf dat ruim 90 jaar ervaring heeft en zich uitsluitend richt op het concept ‘radio’. Met andere woorden, een perfect geluid van zowel woord als muziek is wat zij altijd voor ogen houden. Ik sloot met hen een overeenkomst en dat bleek al snel een schot in de roos te zijn. Ik kwam meteen op een ander, hoger plan terecht en de trein van Musiq4All was vertrokken. Ik kwam in het vizier van de grotere retailers die net als ik op zoek waren naar een meerwaarde. Ondanks COVID-19 was 2020 hier het jaar van de explosie.”

Een ‘must have’ radio

Roberts Radio kiest doelbewust voor auditieve topkwaliteit. “Hoewel de onderneming er bewust een retro-look op nahoudt, focussen zij op de modernste ontwikkelingen zoals DAB+ en internetradio. Een mooi voorbeeld daarvan is de Revival iStream 3, een radiotoestel dat werkelijk alles heeft. Sinds 1956 is de Roberts Revival een designitem in tal van Britse woningen. Oorspronkelijk gemodelleerd naar de handtas van Harry Roberts’ vrouw, ziet de iconische stijl – met kenmerkende gouden accenten, minimalistische vorm en handgemaakte houten kast – er net zo goed uit als hij klinkt. Met acht verschillende kleuren is er altijd wel een model dat de klant aanspreekt. Het is een ‘must have’ radio met een unieke retrolook, gekoppeld aan technologische topkwaliteit. Het toestel past overal in huis: in de keuken, in de living, in de slaapkamer, maar ook op kantoor. Door COVID hebben veel mensen noodgedwongen van thuis uit gewerkt. Een goede radio helpt mee om ook op de thuiswerkplek gezelligheid te creëren. Roberts Radio heeft natuurlijk nog veel meer te bieden. Het merk heeft bijvoorbeeld ook twee unieke platenspelers die perfect tegemoetkomen aan de vinyl revival.”

Alles in één

Het vlaggenschip is volgens Erik het Roberts Stream 67 Smart Audio System dat met internetradio, Multiroom, DAB+, FM, USB, Spotify en Bluetooth alles heeft wat een liefhebber van muziek zich kan wensen. “Eén klein, smaakvol ontworpen toestel vervangt op die manier een volledige hifi-toren. Een topper in wording is de Rambler BT, wiens uiterlijk geïnspireerd is op de draagbare radio’s uit de jaren 70 maar onder de motorkap schuilen hedendaagse afspeelmogelijkheden zoals het digitale, en dus ruisloze, DAB+ signaal en de mogelijkheid om draadloos te koppelen aan je smartphone of tablet via bluetooth. Je geniet van een lifestyle toestel met een zeer warm geluid en een uitstekende stemverhouding, en het ingebouwde alarm maakt je ’s morgens wakker met jouw favoriete muziek.”

Nieuw vanaf september 2021 is de range draagbare Beacon Bluetooth wireless speakers met volledig bereik die stuk voor stuk imponeren met het kenmerkende kristalheldere Roberts-geluid. Je kan kiezen uit een mono- en stereoversie. Dat topgeluid hebben we te danken aan Daniel Fletcher. De zoon van de producer van onder meer Dire Straits en ook zelf een top sound engineer is bij Roberts Radio immers verantwoordelijk voor innovatie en productontwikkeling.”

En er komt nog meer nieuws in de vorm van Roberts Revival Petite. “De miniradio kenmerkt zich eveneens door de gekende retrostijl, maar produceert een modern en rijk geluid in de palm van je hand. Je kunt schakelen tussen DAB/DAB+/FM-radio of eenvoudig streamen via Bluetooth. Dankzij de sterke batterij kun je tot 20 uur draagbaar spelen.”

Roberts Radio ontwikkelt topmateriaal, maar denkt ook aan het milieu. “Dat blijkt uit het ecologische aspect van de verpakking. Die zit niet alleen ingenieus in elkaar, maar is gemaakt van louter gerecycled materiaal en bevat geen piepschuim of plastic.”

TCL en Mini-LED

Musiq4All is natuurlijk veel meer dan enkel Roberts Radio. Het bedrijf, dat ondertussen twee werknemers in dienst heeft, is ook agent voor TCL, wereldwijd de nummer twee in de markt van de panel makers en verder producent van kwalitatief hoogstaande tv-toestellen. “TCL maakt elk jaar meer dan 40 miljoen panels en is tevens de uitvinder van de Mini-LED met verbeterde Q-LED technologie. Met Mini-LED ben je verzekerd van perfecte high end tv met unieke eigenschappen. Met meer dan 15.000 ultradunne leds verdeeld over 768 zones geniet de kijker van gedetailleerde heldere wittinten en rijke, diepe zwartwaarden zonder halo-effect. Levendige details staan garant voor de beste HDR-prestaties. Gecombineerd met Quantum Dot voor ongeëvenaarde kleuren en een origineel 100HZ-beeldscherm voor optimale beeldkwaliteit bij scènes met veel beweging, geniet je van extreem scherpe contracten en oneindig veel kleuren. Extra troef is de onwaarschijnlijke reactiesnelheid van 0,08 milliseconde, een ware revolutie in de wereld van de gaming. In plaats van een monitor kun je nu ook optimaal gamen op je tv.”

Naast tv ontwikkelt TCL ook soundbars zoals de Ray.Danz TS 9030, een 3.1 Atmos-compatibele soundbar die gebundeld wordt met een draadloze subwoofer met 540W max. geluidsvermogen. “Leuk detail is dat de Ray-Danz technologie een puur Belgische ontwikkeling is. Verder heeft TCL ook smartphones en tablets die wij sinds april 2021 verdelen. Op hun conto staan ook nog wasmachines en koelkasten, stofzuigerrobots en (draagbare) airco. Het is hun bedoeling om een brand te worden dat alles binnen consumer goods overkoepelt.”

Audio Block

Ten slotte ook nog een woordje over het bedrijf waar alles bij Musiq4All mee begon: Audio Block. “Het bedrijf van Michael Block focust zich louter op hoogstaande hifi-apparatuur om in elk huis de perfecte geluidsinstallatie te installeren. Wie van nostalgische producten houdt, kiest voor de Hi-Fi components 100 of 200 series. Power amplifiers, internet tuners, cd-spelers, DAB+ ontvangers, platendraaiers, wireless speakers, … je vindt het allemaal terug bij Audio Block. Als je elke kamer in huis met de hoogste geluidskwaliteit wilt vullen, is een van de Multiroom SystemS perfect geschikt. Het maakt niet uit in welke kamer je bent, met één app kun je overal naar je favoriete muziek luisteren. Alle muziekbronnen in huis met elkaar verbinden kan dan weer met de ‘Network Devices’. Met één all in one device (via app) heb je overal controle over.”

Een persoonlijke tip van Erik is de Block CVR-100 + MKII. “Een topproduct dat klassieke, verfijnde hifi-kwaliteit verbindt met de modernste technologie. De robuuste volledig aluminium behuizing maakt deze CD-Internetreceiver tot een echte blikvanger in elke woonkamer. Features zijn de klassieke uitrustingen zoals een analoge versterker, cd-speler, phono-input, 2x 60 Watt sinusversterkers en de mogelijkheid om twee paar luidsprekers aan te sluiten. Het toestel is te bedienen op het apparaat zelf, via de traditionele afstandsbediening of via een app op je smartphone. Kortom: comfort en klasse over de hele lijn.”

Meer info: www.musiq4all.com