Winter proof

In de winter gezellig bij de haard vertoeven met een kop chocomelk terwijl het buiten waait, regent of sneeuwt. Klinkt best goed, toch? En als dat gezellige tafereel je niet over de streep trekt om in een inbouw- of inzethouthaard of -kachel te investeren, dan doen de huidige energieprijzen het wel. De vraag naar houtkachels en -haarden stijgt aan een razend tempo en het aanbod volgt gehoorzaam. Misschien ben je op zoek naar een houthaard die maximaal zuinig én smaakvol is? Dat is niet te veel gevraagd. Het Belgische bedrijf Bodart & Gonay creëert verwarmingstoestellen op hout die alle vakjes afvinken en 100% made in Belgium zijn.

Hout was een van de eerste vormen van brandstof die de mens ooit verwarmde vele duizenden jaren geleden. Houthaarden stemmen dat primitieve kantje in ons dan ook gelukkig en bieden een mate van gezelligheid die moeilijk te evenaren is. Ontdek bij Bodart & Gonay een ruim gamma aan moderne houthaarden en -kachels dat de verbeelding prikkelt.

Er was eens

Meneer Bodart en meneer Gonay beslisten in 1957 om een familiebedrijf op te starten dat verwarmingstoestellen op hout ontwerpt en fabriceert, hoofdzakelijk in de vorm van inbouwhaarden. In 2020 werd het bedrijf overgenomen en nu staat CEO Jean-Philippe Couasnard aan het roer. Met meer dan zestig jaar ervaring heeft dit bedrijf zich ontpopt tot een internationale speler op de markt die met de nieuwste technologieën en designs aan de slag gaat. Het eindresultaat verdeelt het bedrijf dan over binnenlandse en buitenlandse dealers waaronder ongeveer 40% export. Behalve in België is B&G ook vertegenwoordigd in Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Portugal en Griekenland. Je vindt er een allerlei soorten haarden die stuk voor stuk voldoen aan de hoge kwaliteitseisen van het bedrijf. Elke haard is bovendien beschikbaar in vele maten en profielen, want B&G is ervan overtuigd dat de haard moet zich aanpassen aan jouw woning en niet andersom.

Alle voordelen op een rijtje

Houtkachels en -haarden hebben drie grote voordelen als verwarmingsbron. Hedendaagse inbouw- en inzethouthaarden zijn ten eerste enorm geëvolueerd op vlak van uitstoot. “Vandaag stoten onze haarden amper nog fijn stof uit, waardoor ze heel zuinig zijn. Onze moderne toestellen moeten voldoen aan erg strenge Europese normen”, laat een medewerker van het bedrijf ons weten. Toch neemt B&G nog extra maatregelen voor het welzijn van de planeet. Zo werkt het bedrijf met zonne-energie voor de productie van de haarden en maakt het gebruik van lokale producten. Verder wordt zoveel mogelijk materiaal hergebruikt en rijden de werknemers met hybride wagens. De toestellen gaan ook lang mee. “Als je je houtkachel of -haard een keer per jaar laat nakijken door een professionele dealer, heeft het toestel een zeer lange levensduur”, aldus het bedrijf. Ook dat is goed nieuws voor de planeet.

Houtverwarming biedt eveneens een financieel voordeel, want hout is momenteel een goedkope brandstof in vergelijking met andere brandstoftypes. “De vraag naar houthaarden is enorm gestegen door de stijging van de energieprijzen. En de verkoopcijfers waren sinds de coronapandemie al aan het klimmen omdat mensen toen massaal in hun woning investeerden. Iedereen zat vaker thuis en zocht manieren om het daar zo aangenaam mogelijk te maken. Nu de energieprijzen daar nog eens bijkomen, kunnen we de vraag amper bijbenen. Onze dealers hebben het dan ook erg druk.” Moderne houthaarden hebben ook een veel hoger rendement dan vroeger. “De nieuwe generatie verbruikt maar weinig hout.” Een ander voordeel is de hoge gezelligheidsfactor van een houthaard. Brandende houtblokken geven dat heerlijk knetterende geluid en die kenmerkende houtgeur die elke kamer tien keer gezelliger maken. Cosy vibes gegarandeerd!

Ook op dat vlak van onderhoud hebben moderne haarden veel vooruitgang geboekt. Zelf speel je trouwens een rol in hoe vaak de haard gereinigd moet worden. “Onze gouden tip om onderhoud zoveel mogelijk te beperken, is dat je slechts een of twee kleine blokken droog hout per keer gebruikt, want dat is eigenlijk meer dan voldoende. Veel mensen ‘overstoken’ hun haard door onnodig veel hout te gebruiken. Weinig en droog hout gebruiken is dus het geheim voor een onderhoudsvriendelijke haard die lang meegaat!” Een gewaarschuwd haardgebruiker is er twee waard.

Haarden op maat

Wat het assortiment aan inzethaarden bij B&G zo leuk maakt, is dat je zoveel zelf te kiezen hebt. Met de buitenbekleding van het toestel heb je veel vrijheid. De metalen Konturo bekledingen zijn allemaal clean en minimalistisch, want het technische gedeelte is mooi weggewerkt voor het strakke design. De originele Konturo bekleding is zowel geschikt voor doorkijkmodellen als enkelzijdige modellen. De Konturo Compact metalen bekleding is ook geschikt om op een sokkel te plaatsen en bevat onderaan de haard een buitenluchttoevoer. De Konturo Plus bevat zelfs een geïntegreerde optie voor een buitenluchttoevoer kit, zodat de buitenbekleding naadloos verbonden wordt met de toevoer. De Konturo Muro bekleding is dan weer ideaal om op te hangen. Voor de liefhebbers van eenvoud, is er ook de Zenith bekleding. Deze is makkelijk aan te passen aan elke ruimte en is zowel beschikbaar op zichzelf als met woodbox, waarbij de houtblokken netjes onder de haard gestockeerd liggen. Een woodbox is niet alleen erg praktisch omdat het hout zo dichtbij ligt, maar geeft ook een warme touch aan de leefruimte.

De collecties

B&G lanceerde reeds drie mooie collecties en brengt binnenkort een vierde op de markt om aan de stijgende vraag tegemoet te komen. De CONCEPT collectie is heel uitgebreid en heeft een opmerkelijke zuinigheid en een clean design. Concept haarden zijn beschikbaar als inbouwversie en met schoorsteenmantel. Deze inbouwhaarden onderscheiden zich door hun lage uitstoot van CO en fijn stof. Ze hebben een hoge luchtdichtheid met mogelijkheid tot een geautomatiseerde verbrandingsluchttoevoer( BG-CLAP). De PHENIX NEO collectie bestaat uit inbouwhaarden met een verticale liftdeur. Deze deur laat toe om van een echte open haard te genieten, met het aangename geknetter van het hout en een optimale verwarming tot gevolg. Tenslotte kan je ook de technologische Infire EASY collectie raadplegen. Deze inzethaarden zijn zuinig en makkelijk in gebruik, waardoor het ‘easy’ wordt voor iedereen om te stoken. De Infire EASY haard is makkelijk te instaleren in passiefhuizen of lage energiewoningen. B&G stopt nooit met innoveren en daarom lanceert het bedrijf binnenkort de Infire SMART collectie die de nieuwste technologieën combineert met een modern design.

Outdoor gamma

Mensen investeren volop in het interieur hun huis, maar die lijn trekt zich ook sterk door naar de tuin en het buitenleven. Dus de logische volgende stap van Bodart & Gonay was om naast het indoorgamma ook een outdoorgamma op de markt te brengen. Ook buiten zijn toestellen op hout namelijk een must-have. Dan heb je namelijk twee vliegen in één klap: een kookgelegenheid en een sfeervolle verwarmingsbron in de openlucht. “We gingen de uitdaging aan om een outdoor collectie uit te brengen die vernieuwend is op de markt en stukken bevat die compleet uniek zijn. We zijn erg blij dat we nu kunnen zeggen dat we daarin geslaagd zijn”, zegt het bedrijf.

Niemand minder dan de Belgische product designer Bertrand Lejoly hielp deze eerste outdoor collectie van vijf toestellen van B&G tot een succesvol einde te brengen. Lejoly gebruikt zijn jarenlange ervaring als ontwerper voor architectenbureaus om o.a. meubels en ruimtes te ontwerpen. Zijn stijl staat bekend om zijn eenvoud en tijdloosheid. In deze collectie speelt de ontwerper met verschillende materialen, zoals: metaal, hout, gelakt staal en beton. Verder kan je geometrische vormen en strakke lijnen verwachten. Deze mix van materialen en vormen creëert een unieke en moderne look. We zetten even de vijf verschillende toestellen op een rijtje. De BG-EXCLUSIVE is een ode aan alle barbecueliefhebbers. De luxueuze inbouwbarbecue grilt tot perfectie en bevat een buitenvuur. Op die manier kan je ook op koudere dagen barbecueën, want het vuur houdt je de hele tijd goed warm. Voor de culinaire ziel is er de BG-CHEF. Bereid eender welk gerecht met ultiem comfort: een pizza in de oven, een gegrild stuk vlees op de BBQ of gegrilde groente op de Plancha. De BG-PRO, vervolgens, gaat nog een stapje verder en is de ideale keuze voor topchefs van de bovenste plank. De bakplaat van dit toestel bevat een hendel voor een gevoelige temperatuurregeling van de kookplaat, zodat elk element net goed gebakken is. De smaken van de ingrediënten komen volledig tot hun recht dankzij de hoge temperaturen binnenin het toestel. Verder is er het BG-STONE-STEEL toestel met als muze de Spaanse ‘placha’ (‘bakplaat’). Het strakke design met mooie lijnen is beschikbaar in zwart gelakt staal gemixt met vuurvaste beton of volledig in zwart gelakt staal. De bakplaat bereikt hoge temperaturen tot wel 220° en schroeit je eten razendsnel dicht. Zo bekom je een krokante buitenkant en een zachte binnenkant in no time. Dit toestel behoudt heel lang zijn warmte, dus je kan nog lang nagenieten van het vuur. Tenslotte is er nog de BG-BOWL versie: een elegante vuurschaal die het perfecte middelpunt vormt van gezellige bijeenkomsten en feestjes. Zo geniet je van de frisse buitenlucht zonder last te hebben van de koude.

“We zijn enorm trots op deze collectie”, laat B&G weten. “Ze is uniek en we kijken uit naar de lancering ervan.” In de toekomst kunnen we hier nog meer van verwachten. “We zijn van plan om de komende jaren deze collectie verder te laten evolueren en nieuwe extensies toe te voegen voor sommige van deze toestellen zoals bijzetmeubilair.”

Kwaliteit

Bodart & Gonay is een bedrijf dat staat voor 100% made in Belgium-producten en streeft naar nieuwe technologie, design en topkwaliteit. “Zeker ons nieuwe Infire SMART gamma heeft een slim ontwerp met de beste verbrandingstechnieken en met als doel een rendement van 85%. De infire EASY toestellen hebben een gepatenteerd verbrandingssysteem waardoor het zich technologisch onderscheidt en elektrisch te bedienen is. Dat systeem is erg handig en mensen zijn er grote fan van.”

Uitbreiding

Om een nog betere kwaliteit en service te garanderen, is het bedrijf onlangs verhuisd naar een groter en moderner pand met meer faciliteiten in Herve, Luik. “Die verandering heeft een enorm positieve impact gehad op het bedrijf”, klinkt het. “Momenteel zijn we nog een extra gebouw aan het plaatsen met een oppervlakte van 2300m², zodat we de groeiende vraag kunnen bijhouden.” In B&G’s eigen fabriek worden de inzet- en inbouwhaarden ontworpen en gemaakt en nadien verdeeld over de professionele dealers, waar het bedrijf het volste vertrouwen in heeft.

Website: bgfires.com