SHIMANO VERLAAGT MILIEU-IMPACT MET DUURZAME VERPAKKINGEN

Shimano verlaagt milieu-impact met duurzame verpakkingen

Fietsen heeft een duurzaam karakter. Een toertocht op de racefiets, mountainbike of gravelbike in de natuur komt ieders gezondheid ten goede. En elke verplaatsing die per fiets wordt gedaan in plaats van met de auto is pure milieuwinst. Shimano maakt het fietsen nóg duurzamer met onder meer milieuvriendelijke verpakkingen.

In Shimano’s jaarverslagen is duurzaamheid steevast een terugkerend thema. In 2020, bijvoorbeeld, drong Shimano het waterverbruik in zijn fabrieken terug met ongeveer 7 procent. Datzelfde jaar kondigde Shimano ook een actieplan aan dat ingaat op het verminderen van plastic voor eenmalig gebruik in containers en verpakkingsmaterialen. Doel was – en is – om producten binnen afzienbare tijd zelfs helemaal niet meer in plastic te verpakken. Dat alles zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de verpakkingen en klantervaring.

Lagere milieu-impact
Inmiddels heeft Shimano vele concrete, voor iedereen zichtbare stappen gezet, met name op het vlak van duurzame verpakkingen die een lagere impact op milieu en planeet hebben. Bij deze verpakkingen draait het in algemene zin om vier kernpunten: mondjesmaat gebruik van wegwerpplastic, een overstap naar FSC gecertificeerd en gerecycled karton of een mix daarvan, algehele verkleining van de verpakkingen en minder gebruik van inkt. Dit laatste vergemakkelijkt het recyclen zodra het karton wordt afgedankt.

Onder andere de nieuwste Dura-Ace R9200-serie, het neusje van de zalm onder de racegroepsets, heeft pasgeleden een nieuw ‘jasje’ gekregen. Voorheen ging hij verpakt in een sleeve in een binnendoos. Met plastic folie zat de groepset daarin vastgeklemd. De binnendoos werd vervolgens in een buitendoos van regulier karton en plastic folie geschoven. De nieuwe, duurzame verpakking bestaat alleen nog uit een binnen- en buitendoos van FSC Recycled karton. De binnendoos heeft een speciale structuur die verhindert dat de groepset kan bewegen, plastic folie voor stabilisatie is dus niet meer nodig. Bovendien absorbeert deze structuur de impact als de set onverhoopt valt.

Ook andere van Shimano’s producten hebben sinds kort nieuwe verpakkingen. De schoenen gaan nu in een milieuvriendelijke doos van gerecycled materiaal. Er is slechts beperkt inkt toegepast, de pictogrammen en omschrijvingen zijn vele malen kleiner. De verpakkingen van vervangingsonderdelen zijn gemaakt van FSC gecertificeerd of gerecycled karton of een mix daarvan. De grootte van de verpakkingen is bovendien beter afgestemd op de vorm van het product. Er is zo minder loze ruimte en er wordt materiaal uitgespaard. Ook hier is beperkt inkt toegepast.

Shimano wikkelt zijn kleding, waarvan de technische stoffen beschermd dienen te worden, vandaag de dag in 100 procent gerecyclede polyzakken. Die zijn later opnieuw te recyclen. Ook de productlabels van kleding zijn verduurzaamd. Deze zijn nu gemaakt van FSC gecertificeerd of gerecycled karton of een mix daarvan. De omdoos bevat minder inkt. Shimano’s brillen gaan sinds kort in een plasticvrije verpakking. Wél wordt er FSC gecertificeerd papier gebruikt. De verpakking is bovendien kleiner en bevat minder inkt dan voorheen.

Volgende stappen

Dit zijn slechts enkele van de eerste resultaten van Shimano’s duurzame koers. Stapsgewijs introduceert Shimano steeds meer duurzame verpakkingen die vriendelijk zijn voor mens, milieu en planeet. Ook op andere vlakken blijft Shimano zich inspannen om nog duurzamer te acteren. In zijn milieubeleid zegt Shimano onder meer toe dat ze de CO²-uitstoot zo veel mogelijk beperkt, medewerkers betrekt bij energiebesparende campagnes en lucht-, water- en bodemvervuiling voorkomt. Dat laatst geldt ook voor vervuiling en hinder als gevolg van geluid en trillingen.